תורכיה

תגובות פלסטיניות לביקור נשיא המדינה יצחק הרצוג בתורכיה

ב-9 במרץ 2022, במסגרת הפשרת היחסים בין תורכיה לישראל, ביקר נשיא המדינה יצחק הרצוג, לראשונה מזה 14 שנה, בתורכיה, במהלכו התקבל בטקס ממלכתי בארמון הנשיא באנקרה, ונועד עם נשיא תורכיה רג'יפ טאיפ ארדואן. ביקור הנשיא הרצוג וקבלת הפנים שנערכה לו סוקרו בהרחבה בכלי התקשורת הפלסטינים. ברשות הפלסטינית ציינו כי התקרבות בין שתי המדינות יכולה לסייע למשא ומתן הישראלי פלסטיני.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (11-5 במרץ 2020)

ב-5 במרץ 2020 נחתם במוסקבה הסכם בין רוסיה לתורכיה, שנועד להביא להפסקת הלחימה במרחב אדלב נראה לנו, כי המדובר בהפסקת אש רופפת (כמו קודמותיה). בעמק הפרת נמשכו התקפות אינטנסיביות של דאעש, בעיקר במתווה של הפעלת מטענים. בעיראק התאפיינה פעילות דאעש בהפעלת מטענים, ירי צלפים וחיסולים אישיים. במחוזות דאעש בחו"ל בלט מחוז ח'ראסאן, ששב לאחרונה לפעילות
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (10-4 במרץ 2020)

השבוע נמשך השקט היחסי ברצועת עזה בשער שכם שבעיר העתיקה בירושלים בוצע ניסיון דקירה המחבל נעצר. לא היו נפגעים. דובר הממשלה ברשות הפלסטינית הודיע, כי בשטחי הרשות התגלו עד כה 26 בני אדם שנדבקו בנגיף הקורונה, רובם בבית לחם. הרשות הפלסטינית הכריזה על מצב חירום. בשל התפרצות נגיף הקורונה ירד מספר המתפללים במסגדים בהשוואה לשבועות הקודמים ביהודה ושומרון נמשכו יידויי האבנים לעבר כלי רכב הנעים בצירי התנועה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (23 בפברואר – 8 במרץ, 2020)

על רקע העימות הגובר בין תורכיה לכוחות התומכים במשטר אסד במרחב אדלב, פרסם "מרכז הייעוץ הצבאי האיראני בסוריה" הודעה חריגה, שבה איים להגיב על המשך התקיפות התורכיות באזור. ראש ממשלת עיראק לשעבר, איאד אלעלאוי, האשים את יועצו לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, עלי-אכבר ולאיתי, בהתערבות בתהליך הקמת הממשלה החדשה בעיראק. בכירים פלסטינים שבו ושיבחו את הסיוע הנרחב, שהעניק קאסם סלימאני לארגוני הטרור הפלסטינים.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (27 בפברואר- 4 במרץ 2020)

במרחב אדלב התנהלו השבוע קרבות בעצימות גבוהה בין צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (ביניהם חזבאללה) לבין המטה לשחרור אלשאם ושאר ארגוני המורדים. על רקע הלחימה האינטנסיבית במרחב אדלב חלה השבוע הסלמה בעימותים בין צבא סוריה לצבא תורכיה. בעמק הפרת נמשכו ההתקפות האינטנסיביות של דאעש, בעוד שבעיראק ניכרה ירידה יחסית בהיקף פעילות הארגון. במחוזות דאעש בחו"ל בלטה השבוע פעילות נמרצת של מחוז סיני
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (26 בפברואר- 3 במרץ 2020)

בעקבות סבב ההסלמה האחרון ברצועת עזה, שרר השבוע שקט יחסי. משלחת בכירי חמאס, בראשות אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הגיעה לביקור ברוסיה. כוח צה"ל זיהה כלי רכב בצפון רמת הגולן, שנוסעיו היו ככל הנראה מעורבים בניסיון פיגוע צליפה נגד ישראל. הכוח תקף את כלי הרכב
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20222020201920182017201620152014201320122011

תורכיה

מאז ניצחון המפלגה האסלאמית בתורכיה בשנת 2008 ובחירתו של רג’פ טאיפ ארדואן כראש ממשלת תורכיה, אימצה תורכיה לעצמה מדיניות חוץ אזורית אקטיבית ואסרטיבית המשקפת ביטחון עצמי רב. מדיניות זו של תורכיה חותרת להעמיק את קשרי תורכיה עם שכנותיה בעיקר איראן, עיראק וסוריה כדי להעניק לתורכיה עומק אסטרטגי ולהפוך אותה לכוח אזורי משפיע. כל זאת, תוך ניצול הטלטלה האזורית הנתפסת על-ידי הממשל התורכי כהזדמנות לקידום האינטרסים וההשפעה האזוריים של תורכיה.

כאחד המכשירים לקידום השפעתה עושה תורכיה שימוש בארגונים לא ממשלתיים. אחד מהארגונים הללו הוא ארגון IHH, ארגון אסלאמי רדיקאלי הרואה עצמו, בין השאר,  כמסייע למדיניות תורכיה. ארגון זה היה שותף פעיל בארגון משטים ושיירות לרצועת עזה שהבולט שבהם היה משט ה”מרמרה”.  

על רקע מדיניות זו של ממשלת תורכיה בראשות ארדואן, חל בהדרגה מפנה ביחסי ישראל-תורכיה. תורכיה החלה יותר ויותר להתייצב לצד הפלסטינים במאבקם נגד ישראל, בעיקר תנועת חמאס. ממשלת תורכיה מעבירה כספים וסיוע לחמאס וארדואן ראש ממשלת תורכיה גינה פעמים רבות את מדיניות ישראל.

שיאה של ההחרפה ביחסי ישראל-תורכיה היה לאחר אירועי משט ה”מאוי מרמרה” בשנת 2010 מהלכם נהרגו תשעה אזרחי מתורכיה, חברי ארגון IHH, אשר נהגו באלימות מול ניסיונות חיל הים למנוע כניסתם לנמל עזה. בעקבות זאת הורד דרג היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לתורכיה. בתום מגעים ממושכים הוסדרה פרשיית ה”מרמרה” ובשנת 2016 לאחר נתק ממושך תורכיה וישראל חידשו את הקשרים הדיפלומטיים ביניהן .