נתונים

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (27-20 באוגוסט 2024)

כוחות צה"ל המשיכו בפעילות בדרום רצועת עזה ובמרכזה והרחיבו את פעילותם בח'אן יונס ובדיר אלבלח. נמשך ירי הרקטות לשטח ישראל, כולל לאזור המרכז. שבעה חיילי צה"ל נהרגו בלחימה; כוחות הביטחון הישראליים חילצו חטוף ישראלי שהוחזק במנהרה בדרום רצועת עזה. משלחת חמאס עזבה את קהיר אחרי סבב שיחות נוסף בניסיון להגיע להסכם הפסקת אש ושחרור חטופים. בחמאס האשימו את ישראל בהצבת דרישות חדשות. על פי דובר הבית הלבן, הדיונים בנוגע להפסקת אש יימשכו במהלך הימים הקרובים; יותר מ-1.2 מיליון חיסונים נגד פוליו הגיעו לרצועת עזה לקראת מבצע לחיסון ילדים עד גיל עשר. ישראל, יהודה ושומרון: השבוע אירעו שלושה פיגועים. בפיגוע דריסה ליד אריאל, נפצע חייל צה"ל. מטענים התפוצצו ליד אבני חפץ ותקוע, לא היו נפגעים. פורסמה זהותו של מבצע פיגוע ההתאבדות בתל אביב. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומניעה ביהודה ושומרון; הפלסטינים דיווחו על תושב מזרח ירושלים שנהרג מירי ישראלים ליד בית לחם. מתיישבים יהודים התפרעו בכפר רוג'יב והתעמתו עם תושבים פלסטינים; ברשות הפלסטינית המשיכו בהכנות לקידום יוזמת אבו מאזן לביקור ברצועת עזה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (20-13 באוגוסט 2024)

כוחות צה"ל המשיכו בפעילות באזור רפיח שבדרום רצועת עזה ובציר נצרים במרכז הרצועה והרחיבו את פעילותם בח'אן יונס ובדיר אלבלח. נמשך ירי הרקטות לשטח ישראל, כולל לאזור המרכז. שלושה לוחמי צה"ל נהרגו בלחימה; כוחות הביטחון הישראליים חילצו גופות של שישה חטופים ישראלים ממנהרה בח'אן יונס. נמשכים המאמצים לקדם הסכם להפסקת אש ולשחרור חטופים, בכירי חמאס המשיכו להאשים את ישראל בהצבת דרישות חדשות; האו"ם קרא להפסקת אש הומניטרית ברצועת עזה כדי לחסן ילדים מפני נגיף הפוליו. משרד הבריאות של חמאס טען לזיהוי של מקרה הידבקות ראשון בקרב ילדים; ישראל, יהודה ושומרון: השבוע בוצעו שני פיגועים, בהם נרצח אזרח ישראלי ונפצע אזרח נוסף. בפיצוץ מטען בתל אביב, נפצע אזרח ישראלי. חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין קיבלו אחריות על "פיגוע התאבדות". בפיגוע באזור תעשייה בשומרון, נרצח אזרח ישראלי ממכות פטיש, מצוד מתנהל אחרי מבצע הפיגוע. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומניעה ביהודה ושומרון; פלסטיני נהרג בהתפרעויות של עשרות מתיישבים יהודים בכפר ג'ית בשומרון; יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ביקר בתורכיה ונפגש עם הנשיא ארדואן. בנאום בפני הפרלמנט התורכי, הודיע אבו מאזן על כוונתו לבקר ברצועת עזה עם בכירי ההנהגה הפלסטינית.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (13-6 באוגוסט 2024)

פעילי הזרוע הצבאית של חמאס נשבעו אמונים ליחיא אלסנואר לאחר בחירתו לראש הלשכה המדינית החדש. נמשכים הדיונים על בחירת סגן לאלסנואר. דווח כי אלסנואר ממשיך להיות מעורב במשא ומתן להפסקת אש ולשחרור החטופים גם ממקום המסתור ברצועת עזה; פעילות כוחות צה”ל בשבוע האחרון התמקדה באזור רפיח ובח'אן יונס. במסגרת הפעילות תקפו כוחות צה”ל גם תשתיות טרור של חמאס שפעלו במתחמים אזרחיים וחשפו מנהרות ואמצעי לחימה. נמשך ירי הרקטות לעבר שטח ישראל; מנהיגי ארה"ב, מצרים וקטר פרסמו הצהרה משותפת שקוראת להשלים את המשא ומתן על הסכם הפסקת אש ושחרור החטופים. חמאס טענה שהיא הפגינה גמישות במשא ומתן, נעשים מאמצים לשכנע את התנועה להשתתף בשיחות שצפויות להתקיים ב-15 באוגוסט 2024; דוברת אונר"א מסרה כי הסוכנות ממשיכה לספק סיוע הומניטרי ברצועת עזה ומפעילה יותר ממאה אתרים רפואיים. קרן הילדים של האו"ם קראה לתת עדיפות לחיסון הילדים ברצועה נגד נגיף הפוליו. ישראל, יהודה ושומרון: השבוע בוצעו שני פיגועים, בהם נרצח אזרח ישראלי ונפצעו שניים נוספים. בפיגוע ירי בצומת מחולה בבקעת הירדן נרצח אזרח ואזרח נוסף נפצע. מתנהל מצוד אחרי האחראים. בפיגוע ירי בקלקיליה נפצע אזרח ישראלי. כוחות צה"ל הרגו את היורה, מפקד הזרוע הצבאית של חמאס בקלקיליה. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומניעה ביהודה ושומרון; יו"ר הרשות הפלסטינית נועד ברוסיה עם הנשיא ולדימיר פוטין. הרשות הפלסטינית הגישה לבית הדין הפלילי הבינלאומי את טיעוניה בבקשה לצווי מעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון. תורכיה הודיעה על הצטרפותה לתביעה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי לצדק
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (31 ביולי – 6 באוגוסט 2024)

ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, שנהרג בתקיפה בטהראן, נקבר בקטר. בכירי חמאס הדגישו כי הריגת הניה לא תשנה את דרכה של התנועה. בהנהגת חמאס מתנהלים דיונים לבחירת יורשו של הניה. "מקורות" ציינו כי התנועה תחדש את המשא ומתן להפסקת אש לאחר בחירת המנהיג החדש; פעילות כוחות צה”ל בשבוע האחרון התמקדה באזור רפיח בדרום רצועת עזה וב"מסדרון נצרים" במרכז הרצועה. במסגרת הפעילות תקפו כוחות צה”ל גם תשתיות טרור של חמאס שפעלו במתחמים אזרחיים וחשפו מנהרות ואמצעי לחימה. עלייה בירי הרקטות מרצועת עזה לעבר שטח ישראל, אזרח ישראלי נפצע; צה"ל אישר שראש הזרוע הצבאית של חמאס, מחמד אלצ'יף, נהרג בתקיפה אווירית בח'אן יונס. בחמאס לא אישרו. צה"ל המשיך בסיכולים ממוקדים של פעילי טרור ברצועת עזה, בהם מעורבים בהברחות ופעילים שהשתתפו במתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023; חקירה של האו"ם קבעה כי יש ראיות שמצביעות על מעורבות אפשרית של תשעה עובדי אונר"א במתקפת ה-7 באוקטובר 2023. האו"ם הודיע על פיטוריהם. ישראל, יהודה ושומרון: השבוע בוצעו שלושה פיגועים בהם נרצחו שני ישראלים ונפצעו ארבעה נוספים. שני אזרחים נרצחו ושניים נפצעו בפיגוע דקירה שביצע פלסטיני בחולון; לוחמת משמר הגבול נפצעה בפיגוע דקירה במחסום המנהרות; אזרח ישראלי נפצע בפיגוע ירי ודקירה ליד קריית ארבע. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומנע ברחבי יהודה ושומרון. תשעה פעילי טרור נהרגו בשתי תקיפות אוויריות בטולכרם, לפחות חמישה פעילי טרור נהרגו בשתי תקיפות אוויריות בג'נין.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (30-23 ביולי 2024)

פעילות כוחות צה”ל בשבוע האחרון התמקדה בדרום רצועת עזה, באזור ח'אן יונס ורפיח. במסגרת הפעילות תקפו כוחות צה”ל גם תשתיות טרור של חמאס שפעלו במתחמים אזרחיים. שני לוחמי צה"ל נפלו בלחימה. נמשך ירי רקטות לעבר שטח ישראל, לא היו נפגעים;  כוחות צה"ל חילצו גופות של חמישה חטופים ישראלים שהוחזקו בידי חמאס מאז  ה-7 באוקטובר 2023 והוחזקו במנהרה באזור ההומניטרי ח'אן יונס. בחמאס טענו כי ישראל הציבה דרישות חדשות במסגרת המשא ומתן; ארגון הבריאות העולמי הודיע על שליחת יותר ממיליון חיסונים נגד פוליו לרצועת עזה. רשות המים הפלסטינית וסוכנות האו"ם יוניסף חתמו על הסכם למתן מענה למשק המים ברצועה; בכיר פתח, מחמד דחלאן, הכחיש את הדיווח כי הוא יעמוד בראש כוח ביטחוני פלסטיני שייכנס לרצועת עזה לאחר נסיגת כוחות צה"ל; ישראל, יהודה ושומרון: השבוע בוצעו שני פיגועי ירי, בהם נפצעו ארבעה לוחמי צה"ל. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומנע ברחבי יהודה ושומרון. דווח על ניסיון כושל של פעילי הג'האד האסלאמי לשגר רקטות מטולכרם לשטח ישראל. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים  ניסו לעצור פעילי טרור מבוקשים  ועקב כך פרצו עימותים בינם לבין חמושים; הפלסטינים גינו את נאומו של ראש הממשלה נתניהו בפני שני בתי הקונגרס בארה"ב. 
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (23-16 ביולי 2024)

פעילות כוחות צה"ל בשבוע האחרון התמקדה באזור רפיח שבדרום רצועת עזה ובמזרח ח'אן יונס שבמרכז הרצועה. כוחות צה"ל גם תקפו תשתיות חמאס במתחמי אונר"א. נמשך ירי רקטות לעבר יישובי עוטף עזה; בחמאס האשימו את ישראל בהצבת מכשולים במשא ומתן. מזכיר המדינה האמריקאי ציין כי יש התקדמות להשגת הסכם, אולם נותרו מספר סוגיות במחלוקת; חמאס התנצלה בפני תושבי הרצועה על הסבל בשל המלחמה. פיקוד המרכז של צבא ארה"ב הודיע על פירוק סופי של המזח הצף שהוקם להעברת סיוע לחוף רצועת עזה. ארגון Human Rights Watch קבע כי חמאס וארגונים טרור פלסטינים נוספים ביצעו ב-7 באוקטובר 2023 פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות נגד אזרחים. חמאס גינתה את הדוח וטענה להתעלמות ממעשיה של ישראל מתחילת המלחמה; ארבעה עשר ארגונים פלסטיניים, בראשם פתח וחמאס, קיימו מפגש בסין וחתמו על הצהרה "לסיום הפילוג ולחיזוק האחדות הלאומית". סוכם על הקמת ממשלה זמנית שתשלוט ברצועת עזה לאחר המלחמה; השבוע בוצעו שלושה פיגועים, בהם נפצעו שישה ישראלים. כוחות הביטחון המשיכו בפעילות סיכול ומנע ברחבי יהודה ושומרון: שלושה מבוקשים בכירים נהרגו בתקיפת כלי טיס במחנה טולכרם, שני חשודים שתכננו לחטוף ישראלים ולבצע פיגועי ירי ומטענים לעבר כוחות צה"ל נעצרו ליד יריחו, ובאוניברסיטת ביר זית נחשפה חוליית מחבלים שתכננה לבצע פיגוע בשליחות מפקדת חמאס בתורכיה; הפלסטינים בירכו על חוות הדעת של בית הדין הבינלאומי בהאג שקבע כי על ישראל לסיים את הכיבוש של השטחים הפלסטיניים
להמשך קריאה...

נתונים

בין ישראל לארגוני הטרור הפלסטינים מתנהל מאבק ממושך ועקוב מדם, שתחילתו בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים. מאבק זה בא לידי ביטוי בעיקר בדמות פיגועי טרור, שגבו עד כה קורבנות רבים. מלחמת ששת הימים שימשה ציון דרך שלאחריה ארגוני הטרור הפלסטינים התחזקו ובעקבות זאת רבו פיגועי הטרור בישראל ומחוצה לה נגד יעדים ישראליים ויהודים.

בשנות השבעים בלטו פיגועי טרור במתווה של חטיפת מטוסים, שבוצעו ע”י מחבלים מפלגי החזית העממית. לאחר אירועי “ספטמבר השחור” (סילוק המחבלים מירדן         ב-1970). בלטו פיגועי טרור בחו”ל של מחבלים מארגון פתח (תחת הכינוי ספטמבר השחור). שיאם הפיגוע במשלחת ישראל בכפר האולימפי במינכן. כמו כן בוצעו פיגועי טרור מהגבול (פיגועים מהגבול הירדני עד 1970 ופיגועים מהגבול הלבנוני בשנות השבעים), חלקם כוונו נגד יעדים אזרחיים. בשנות התשעים הפכו פיגועי ההתאבדות לשיטת מאבק עיקרית של ארגוני הטרור הפלסטינים תחילה על ידי ארגונים אסלאמיים רדיקאליים ובמרכזם חמאס ולאחר מכן הצטרפו גם ארגונים דוגמת פתח.

עלייה משמעותית בפיגועי הטרור הייתה במהלך האינתיפאדה השנייה (2005-2000) במהלכה בוצעו פיגועי טרור רבים ובמרכזם פיגועי התאבדות רבים ששיבשו את החיים בישראל ואיימו על הערים הגדולות. עם מותו של יאסר ערפאת (נובמבר 2004) דעכה האינתיפאדה אולם הטרור הפלסטיני לא פסק. מאז הוועידה השישית של פתח (2009) אימצו פתח והרשות הפלסטינית דפוס פעולה חדש של “התנגדות עממית” המתאפיין בפיגועי בודדים בעיקר פיגועי דקירה, דריסה וירי.