מצרים

פיגוע דאעש במתקן אסטרטגי בסיני: משמעויות והשלכות אפשרויות

ב-7 במאי 2022 בשעות הבוקר ביצעה קבוצה של פעילי מחוז סיני של דאעש תקיפה נגד עמדה צבאית המאבטחת מתקן לשאיבת מים, בצפון-מערב חצי האי סיני המתקפה היא חלק מפעילות הטרור של הארגון נגד תשתיות כלכליות. יעד התקיפה הנוכחית היה, לראשונה, מתקן אספקת מים על רקע המתקפה, שבוצעה סמוך לתעלת סואץ, קיים חשש שפעילי דאעש בסיני ינסו להרחיב את פעילותם מעבר לאזורים בהם הם פועלים בדרך-כלל.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

2023202220212020201920182017

מצרים

מצְרַיִם (רפובליקת מצרים הערבית) היא המדינה המאוכלסת ביותר מבין מדינות ערב, והמדינה השלישית המאוכלסת ביותר באפריקה. מצרים שוכנת בפינה הצפונית מזרחית של אפריקה, לחוף הים התיכון בצפון וים סוף במזרח. בצפון-מזרח היא גובלת בישראל וברצועת עזה, במערב בלוב ובדרום בסודאן.

יחסי ישראל-מצרים ידעו במהלך השנים תהפוכות רבות. החל מיחסי עוינות ומלחמה דרך הסכם שלום וכלה בקיומם של יחסים דיפלומטיים מלאים אך קרירים. מפנה דרמטי ביחסים בין המדינות אירע בנובמבר 1977 עם ביקורו של נשיא מצרים דאז, אנואר סאדאת, בישראל ונאומו בכנסת. שנתיים לאחר הביקור נחתם הסכם השלום. במסגרת הסכם זה נסוגה ישראל מכל שטח סיני והרסה את היישובים הישראליים שהיו קיימים שם.

בסוף שנות שליטתו של הנשיא מבארכ חלה התרופפות בשליטה הביטחונית המצרית בסיני. אלפי מנהרות הברחה בין סיני לעזה שימשו להובלת תחמושת, טילים ואמצעי לחימה. ארגוני הטרור החלו בניסיון לערער את היציבות באזור על ידי ירי רקטות מסיני לעבר שטחי ישראל וירדן. אך כל עוד נשמרה היציבות במצרים, המצב בסיני נשאר תחת שליטה יחסית. לאחר ההפיכה במצרים והדחתו של מובארכ ניצלו ארגוני הטרור בסיני את ההזדמנות לערער את המצב הביטחוני באזור והוקם מחוז סיני של המדינה האסלאמית אשר כוחות הביטחון של מצרים מנסים להילחם בה. במקביל חלה הידרדרות ביחסים בין מצרים לבין תנועת חמאס מאחר ומצרים רואה את חמאס כזרוע של תנועת האחים המוסלמים ושלטונה של חמאס ברצועה נתפס כמקור לייצוא חתרנות וטרור לשטחה של מצרים.