מימון הטרור

דאעש: דיוקנו של ארגון טרור

מטרת עבודה זאת הינה לבחון את דיוקנו של ארגון המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה-רבתי (דאעש). דאעש הוא ארגון טרור אסלאמי סלפי ג’האדיסטי, שהוקם לפני כעשור כשלוחה של אלקאעדה בעיראק, התבסס במהלך הלחימה נגד ארה”ב באזורים הסונים של מערב עיראק, והתפשט למזרח סוריה ולצפונה במהלך מלחמת האזרחים הסורית.
להמשך קריאה...

בתקופה שלאחר מבצע “עופרת יצוקה” השתמש החמאס במלט שהגיע לרצועה לשיקום ושדרוג תשתיתו הצבאית על חשבון צרכי האוכלוסייה

המלט הינו מצרך חיוני, שממשל חמאס ברצועת עזה ותושבי הרצועה נזקקו לו לאחר מבצע “עופרת יצוקה”, לשם בניית מבנים חדשים ושיקום מבנים, שניזוקו במהלך המבצע. ברם, המידע שבידינו מצביע כי חמאס עשה במלט, שהגיע לרצועה או יוצר בה. שימושים נרחבים לשיקום תשתיות צבאיות, שניזוקו במבצע “עופרת יצוקה”, ולבניית תשתיות חדשות.
להמשך קריאה...

תעדוף צרכיה האזרחיים של רצועת עזה מול צרכיה הצבאיים: סדר העדיפויות האסטרטגי של חמאס, כפי שבא לידי ביטוי בהתבטאות של ח’אלד משעל, יו”ר הלשכה המדינית של חמאס, כשנה לאחר מבצע “עופרת יצוקה”

נושא שיקום רצועת עזה לאחר מבצע “צוק איתן” צפוי לעלות לסדר היום המדיני-הערבי והבינלאומי – לכשיגיע המבצע לסיומו. על רקע זה יש עניין בהתבטאות של ח’אלד משעל, יו”ר הלשכה המדינית של חמאס, קרוב לשנה לאחר מבצע “עופרת יצוקה” (כשנושא שיקום הרצועה עמד על הפרק).
להמשך קריאה...

מימון הטרור

ארגון טרור חייב שיהיו לו מקורות מימון כדי לממן ולממש את כלל פעילותו ומטרותיו. בלא מקורות מימון יתקשה הארגון להתקיים ולהוציא לפועל את מטרותיו. ללא מימון לא יוכל הארגון להפעיל את אנשיו, לכלכלם, לציידם ולהכין ולשמור על תשתית סבירה לפעולתו.

ניתן לחלק את מימון הטרור לשתי מטרות עיקריות: מימון פעולת טרור ממוקדת בעלת מטרה ברורה. במקרה זה הפעילות הפיננסית תהא מוגבלת בהיקף, בסכומים ובזמן. או מטרה רחבה יותר של הקמה, שמירה והזנה של תשתית הטרור מבנה ארגוני, רכש, הוצאות שוטפות, תשלום משכורות וכדומה. במקרה זה הפעילות הפיננסית אינה מוגבלת בזמן, בתקרה או היקף פיננסי.

מרבית סכומי הכסף למימון הטרור מגיעים ממדינות תומכות טרור שבהן בולטת איראן (אשר מעורבת במימון טרור של חזבאללה, חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין). בנוסף לכך ברשות ארגוני הטרור מקורות מימון נוספים. לכמה מהם יש הכנסות מכספי פשיעה (חזבאללה), מכירת מוצרי נפט וגביית מיסים מהאוכלוסייה (דאעש). ארגונים אחרים עושים שימוש למימון הטרור בכספים שהושגו ממקורות כגון תרומות, קרנות צדקה, רווחי מסחר וכדומה, שהופנו למימון טרור.

בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההכרה בחשיבות סיכול ערוצי מימון הטרור כחלק מן המאמץ לסכל פעילות טרור. בעקבות פיגועי ה־11 בספטמבר 2001, תפס המאבק הבינלאומי במימון טרור תאוצה והוחלט לשלב את המאבק הבינלאומי בטרור במאבק במימון טרור ואף לייעל אותו באמצעות חקיקה ופעילות סיכול. אולם ככל שהמאבק בפעילות מימון הטרור גובר שיטות מימון הטרור והופכות למתוחכמות ומגוונות יותר, דבר המקשה על  המעקב אחר מקורות מימון הטרור והניסיונות להיאבק בהם.