מימון הטרור

מבט לג’האד העולמי (4 – 10 במאי 2023)

השבוע התקיימה פעילות דאעש ברחבי העולם בהיקף נמוך יחסית. מוקד הפעילות היה באפריקה. בסוריה נעצר מפקד בכיר בדאעש מצפון לאלרקה. צבא ארה"ב דיווח על תקיפה אווירית נגד פעיל אלקאעדה בכיר בצפון-מערב סוריה. בניגריה: נמשכה פעילות דאעש נגד יעדים של צבא ניגריה ונגד תושבים מקומיים בצפון-מזרח המדינה. בקונגו: נמשכה פעילות דאעש נגד תושבים נוצרים בצפון-מזרח המדינה. לפחות שבעה תושבים נהרגו. בתוניסיה: נרגו שלושה בני אדם בפיגוע שבוצע בכניסה לבית כנסת באי ג'רבה. עד כה לא קיבל ארגון כלשהו אחריות לביצוע הפיגוע, אך יתכן שמדובר בפיגוע על רקע אסלאמי. מאמר המערכת של שבועון דאעש, הבליט את חולשת הארגון במרחב הערבי לצד פעילותו הענפה ביבשת אפריקה וציין כי תושבי אפריקה החליפו את הערבים כממשיכי דרך הג'האד.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (21 באפריל – 4 במאי 2023)

שר החוץ האיראני, ערך ביקור רשמי בלבנון, נפגש עם מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה. ביקורו כלל סיור בדרום לבנון, סמוך לגבול עם ישראל. בשולי הביקור, נפגש עבדאללהיאן עם זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין. מקורות סוריים דיווחו על תקיפות מטוסי חיל האוויר הישראלי נגד יעדי חזבאללה והמיליציות הפרו-איראניות בסוריה. בעקבות התקיפות, דווח על התפרסות מחודשת של כוחות חזבאללה בסוריה. בית המשפט המחוזי בירושלים גזר חמש שנות מאסר על רופא שיניים תושב ירושלים לאחר שהורשע בריגול למען חזבאללה. ארצות-הברית הציעה פרס כספי תמורת מידע אודות פעילי חזבאללה. מחקר חדש מנתח את מקורות המימון של חזבאללה ומעורבות הארגון  בסחר הבינלאומי בסמים.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי ( 2 – 8 במרץ 2023)

השבוע חלה עליה מתונה בפעילות דאעש ברחבי העולם. האירוע המרכזי היה פיגוע התאבדות  בדרום-מערב פקיסטאן בו נהרגו עשרה אנשי משטרה ו-12 נוספים נפצעו. בסוריה נהרגו שמונה אזרחים ולמעלה מ-35 נפצעו בהתפוצצות מוקש סמוך למשאית, שהסיעה אזרחים מדרום-מערב לדיר אלזור. בפעילות סיכול הרגו כוחות ביטחון של סומליה מאתיים פעילי אלשבאב והשתלטו על מספר אזורים שהיו תחת שליטת הארגון. בעיר מוגדישו ירו חמושים, ככל הנראה פעילי אלשבאב, לעבר בית קפה, והרגו לפחות חמישה בני אדם. מספר מוסדות הסברה, המזוהים עם דאעש, העוסקים בתרגום חומרי ההסברה של הארגון לשפות שונות, הודיעו שהחלו לפעול תחת מוסד הסברה אחד בשם "פרסאן אלתרג'מה".
להמשך קריאה...

הצהרות בכירים איראנים בנוגע ליהודה ושומרון כביטוי להגברת מאמצי איראן להרחיב את השפעתה בזירה זו

בחודשים האחרונים התרבו ההתייחסויות הפומביות מצד בכירים במשמרות המהפכה האיראנים להתרחבות “ההתנגדות הפלסטינית” ביהודה ושומרון ולאתגרים הגוברים הניצבים בפני ישראל וצה"ל בזירה זו. ריבוי ההתייחסויות למתרחש ביהודה ושומרון בא במקביל לשורה של חשיפות ישראליות בשנים האחרונות של פעילות איראנית גוברת בזירה זו. ניתן להצביע על שלושה גורמים מרכזיים העומדים בבסיס התגברות מאמציה של איראן להרחיב את השפעתה ביהודה ושומרון, עליית המדרגה ברף המתיחות בין איראן לישראל; היחלשות הרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון הפלסטינים והתגברות גל הטרור ביהודה ושומרון; מגמת ההתקרבות בין איראן לחמאס בשנים האחרונות. 
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (16-10 בנובמבר 2022)

לקראת המונדיאל בקטר מאיימים תומכי דאעש לבצע פיגועים במהלכו. פעילות דאעש ברחבי העולם נמשכת בהיקף מצומצם. חצי האי סיני: לוחם של איחוד שבטי סיני נהרג ב-15 בנובמבר 2022 מפיצוץ מטען שהופעל נגד כוח של האיחוד ממזרח לכפר אלחסינאת. סוריה: נמשכת הלחימה בין מיליציות מקומיות לתאים של דאעש בעיר דרעא וסביבתה. עיראק: נמשכה פעילות הסיכול של כוחות ביטחון עיראקיים נגד דאעש לצד פעילות מינורית של פעילי הארגון. אפגניסטאן: כוח של הטאלבאן פשט על דירה, ששימשה כמקום מסתור של דאעש בעיר קאבול. חמישה פעילי דאעש נהרגו. תורכיה: ב-13 בנובמבר 2022 הופעל מטען במרכז איסטנבול. ששה בני אדם נהרגו ו-81 נפצעו. אזרחית סורית נעצרה כחשודה בהנחת המטען. מימון טרור: פעילי דאעש החלו לעשות שימוש באפליקציית ההיכרויות טינדר (בגרסתה הדרום-אפריקנית בלבד), לשם השגת כספים במרמה עבור הארגון. המאבק על התודעה: דאעש מיזג שלושה גופי הסברה המזוהים על מנת לשפר את מערך ההסברה שלו.
להמשך קריאה...

תגובות פלסטיניות להחלטת שר הביטחון להוציא מחוץ לחוק שישה ארגונים של החזית העממית לשחרור פלסטין

ב-22 באוקטובר 2021 חתם שר הביטחון בני גנץ על צו המכריז על שישה ארגוני חברה אזרחית פלסטינים ((NGO's, כעל ארגוני טרור. משמעות הצו היא אפשרות לחלט את נכסי הארגונים באופן חוקי, וכן אפשרות לנקיטת סנקציות פליליות נגד מי שנוטל חלק בפעילות.
להמשך קריאה...

מימון הטרור

ארגון טרור חייב שיהיו לו מקורות מימון כדי לממן ולממש את כלל פעילותו ומטרותיו. בלא מקורות מימון יתקשה הארגון להתקיים ולהוציא לפועל את מטרותיו. ללא מימון לא יוכל הארגון להפעיל את אנשיו, לכלכלם, לציידם ולהכין ולשמור על תשתית סבירה לפעולתו.

ניתן לחלק את מימון הטרור לשתי מטרות עיקריות: מימון פעולת טרור ממוקדת בעלת מטרה ברורה. במקרה זה הפעילות הפיננסית תהא מוגבלת בהיקף, בסכומים ובזמן. או מטרה רחבה יותר של הקמה, שמירה והזנה של תשתית הטרור מבנה ארגוני, רכש, הוצאות שוטפות, תשלום משכורות וכדומה. במקרה זה הפעילות הפיננסית אינה מוגבלת בזמן, בתקרה או היקף פיננסי.

מרבית סכומי הכסף למימון הטרור מגיעים ממדינות תומכות טרור שבהן בולטת איראן (אשר מעורבת במימון טרור של חזבאללה, חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין). בנוסף לכך ברשות ארגוני הטרור מקורות מימון נוספים. לכמה מהם יש הכנסות מכספי פשיעה (חזבאללה), מכירת מוצרי נפט וגביית מיסים מהאוכלוסייה (דאעש). ארגונים אחרים עושים שימוש למימון הטרור בכספים שהושגו ממקורות כגון תרומות, קרנות צדקה, רווחי מסחר וכדומה, שהופנו למימון טרור.

בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההכרה בחשיבות סיכול ערוצי מימון הטרור כחלק מן המאמץ לסכל פעילות טרור. בעקבות פיגועי ה־11 בספטמבר 2001, תפס המאבק הבינלאומי במימון טרור תאוצה והוחלט לשלב את המאבק הבינלאומי בטרור במאבק במימון טרור ואף לייעל אותו באמצעות חקיקה ופעילות סיכול. אולם ככל שהמאבק בפעילות מימון הטרור גובר שיטות מימון הטרור והופכות למתוחכמות ומגוונות יותר, דבר המקשה על  המעקב אחר מקורות מימון הטרור והניסיונות להיאבק בהם.