מחקרים ממוקדים

המערכה המשפטית: ועידה ברצועת עזה בנושא המלחמה המשפטית בישראל

במסגרת המאבק המשפטי שמנהלים הפלסטינים נגד מדינת ישראל התקיימה ב-18 במרץ 2023 ברצועת עזה ועידה משפטית תחת הכותרת "משפטנים נגד הכובש". את הוועידה ארגן המרכז הבינלאומי למחקרים משפטיים, המכריז על עצמו כ"מרכז עצמאי" שמשרדיו בעזה, בעל זיקה מובהקת לחמאס. במהלך הוועידה הדגישו הדוברים את חשיבות הלוחמה המשפטית בישראל שלדבריהם היא לא פחות חשובה מהפעילות הצבאית והמדינית המתנהלת נגדה. בסיום הוועידה הוגשו המלצות במסגרתן הודגש הצורך לאמץ את הלוחמה המשפטית בישראל כשיטת התנגדות בסיסית ולעשות בה שימוש להתמודדות מול ישראל בכל המישורים ובפורומים הבינלאומיים. יצוין שהמאבק המשפטי מהווה מזה שנים חלק אינטגרלי מהמאבק המדיני, שמנהלת הרשות הפלסטינית נגד ישראל ולעיתים גם חלק מפעילות הדה-לגיטימציה של ישראל והיא נועדה להשגת יעדים בתחום המדיני, הסברתי והצבאי.
להמשך קריאה...

חמאס מאיימת בהסלמה ומעודדת ביצוע פיגועי טרור במהלך חודש רמצ’אן

ב-23 במרץ 2023 יחל רשמית חודש רמצ'אן על רקע המתיחות ביהודה, שומרון וירושלים ואירועי השנים הקודמות. מזה זמן מדגישים בהתבטאויותיהם גורמים פלסטינים, בעיקר בכירי חמאס, כי "לפניהם ימים חמים" והם מאיימים בהסלמה במצב ואף "פיצוץ". בלטה התבטאות נדירה של מרואן עיסא, סגן ראש הזרוע הצבאית של חמאס, אשר ציין כי כל שינוי במצב הקיים במסגד אלאקצא יחולל רעידת אדמה באזור. יצוין כי בשנים האחרונות היווה חודש רמצ'אן עילה למתיחות גוברת ולעימותים בין הפלסטינים לבין כוחות ביטחון ישראלים. המתיחות גלשה גם לרצועת עזה. התבטאויות דוברי חמאס, ובראשם דבריו של מרואן עיסא, הם למעשה מסר אסטרטגי מפי ההיררכיה הצבאית העליונה של חמאס ואפשר שיש בהן כדי להעיד על כוונות חמאס בחודש הקרוב.
להמשך קריאה...

גילויי המחאה והסרבנות בעקבות החקיקה המשפטית בישראל בראי הפלסטינים וחזבאללה

כלי התקשורת הפלסטיניים עוקבים אחר ההפגנות וגילויי המחאה בישראל ומדווחים עליהם באופן שוטף. מבין האירועים המצוטטים בולט נושא גילויי הסרבנות במערך המילואים. מספר פרשנים פלסטינים התייחסו במאמרים שכתבו. היו כאלה שניתחו את מצב החברה הישראלית והדגישו את תהליך שחיקתה. היו שציינו שלגילויי המחאה תהיה השפעה בעתיד בכל הקשור ליכולת ההרתעה של ישראל. היו אף כאלה שקראו לפלסטינים לנצל את המשבר בישראל כדי להשיג הישגים בכל הקשור לשחרור והמשך ההתנגדות. גם הערוצים האיראנים והערבים מקדישים חלק נרחב מדיווחיהם לנעשה בישראל. בכירי חזבאללה מדגישים את הנראטיב שלהם המדבר על "הזמניות של הישות הציונית" תוך אזכור "נאום קורי העכביש" של חסן נצראללה. 
להמשך קריאה...

שימוש ברשתות החברתיות בקרב הציבור הפלסטיני – נתונים ותובנות

חברת IPOKE, חברה פלסטינית מעזה אשר עוסקת בעיקר בתחום השיווק הדיגיטלי ומחקרי רשת, פרסמה זו השנה השביעית דו"ח שנתי אודות "המציאות הדיגיטלית בשטחי פלסטין" לשנת 2022, הבוחן את הרגלי הצריכה של הציבור הפלסטיני ברשתות החברתיות. אחד הממצאים החשובים בדו"ח הוא העובדה שאפליקציות טיקטוק, טלגרם וואטצאפ הפכו לפופולריות ביותר והשימוש בהן רווח מאד בקרב הדור הצעיר הפלסטיני והחברה הפלסטינית. על רקע ממצאים אלה יש לשים לב לאפליקציות הפופולאריות ולתכניהן ולמידת ההשפעה שיש להן על הציבור הפלסטיני ובעיקר על בני הדור הצעיר.
להמשך קריאה...

תגובות לפעילות צה”ל בשכם (22 בפברואר 2023)

פעילות מעצר של שלושה מבוקשים על ידי כוחות ביטחון ישראלים ב-22 בפברואר 2023 בשכם התפתחה לכדי עימותים וחילופי אש מתמשכים בין הכוחות לבין חמושים, ולהפרות סדר בהיקף גדול ברחבי העיר. באירועים נהרגו 11 פלסטינים, רובם חמושים, ויותר ממאה נפצעו.  האירועים זכו להד עצום בכלי התקשורת הפלסטינים כמו גם הבינלאומיים. רבים כינו את מותם של הפלסטינים כ"טבח". בבדיקת שמות ההרוגים עלה כי שישה היו חברי התארגנות "גוב האריות". לגבי חמישה אחרים שנהרגו לא נמצא שיוך ארגוני.  המבצע החריג בהיקפו בוצע במסגרת פעילות מתמשכת של כוחות ביטחון ישראלים, בעיקר בצפון השומרון,  שנועדה לסכל התארגנויות טרור ופיגועים. יצוין כי לאחרונה, על רקע פניית הפלסטינים למועצת הביטחון של האו"ם, התקיימו מגעים בין גורמים ישראלים ואמריקאים לבכירים  ברשות הפלסטינית שנועדו להביא להרגעת המצב.  ארגוני הטרור ברצועת עזה ביניהם דובר הזרוע הצבאית של חמאס, איימו בתגובה. גם מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין ציין כי בכוונתם להגיב על האירועים. ב-23 בפברואר 2023 בשעות הבוקר המוקדמות שוגרו שש רקטות לעבר דרום ישראל. דובר חמאס ציין כי שיגור הרקטות כמו גם ההפגנות
להמשך קריאה...

ילדים בשירות הטרור: תופעה העלולה להתרחב עקב המתיחות הביטחונית, ההסתה ברשתות החברתיות ותגובות הציבור האוהדות

בשלושת השבועות האחרונים בוצעו שלושה פיגועים בירושלים על ידי ילדים בני 14-13. נראה כי לאחרונה הולך ויורד גילם של מבצעי הפיגועים באופן משמעותי. אם בעבר דובר על בני נוער בגילאי 16 ומעלה היום מדובר בילדים ממש. הפיגועים ומבצעיהם הצעירים זכו לשלל תגובות אהדה בעיקר ברשתות החברתיות, שאת תכניהן הם צורכים, מה שעלול לעודד ילדים נוספים לבצע פיגועים דומים. הילדים הפלסטינים גדלים בחברה אלימה ומסיתה והם ניזונים ומושפעים מהאווירה הכללית ברחוב הפלסטיני, מתכנים מסיתים שהם לומדים בבתי הספר, ובעיקר מתכנים אותם הם צורכים ברשתות החברתיות.
להמשך קריאה...