לבנון

ארגון כוחות הגליל שקיבל אחריות על הפיגוע במגידו

על פיגוע המטען בצומת מגידו ב-13 במרץ 2023 קיבל אחריות ארגון שכינה עצמו "כוחות הגליל-הזאבים הבודדים". בהודעות הארגון לא נמסרו כל פרטים אודותיו אולם הוזכרו פיגועים קודמים שבוצעו, לכאורה, על ידי פעיליו. ביניהם פיגוע הירי בישיבת מרכז הרב בירושלים ב-6 במרץ 2008. הגוף שהיה חתום על ההודעות והסרטונים שהתפרסמו בערוץ הטלגרם כינה עצמו "ההסברה הקרבית", טרמינולוגיה המוכרת מפעילות חזבאללה שזרוע ההסברה שלה נושאת שם זה (מה שיכול אולי להעיד על קשר ביניהם). אולם יחד עם זאת ניכר כי מסריו אינם בהכרח שיעים. מעט מאד ידוע על הארגון למעט פיסות מידע שהתפרסמו בכלי התקשורת. במספר דיווחים צוין כי הארגון הוקם בסוריה והוא פועל בחסות סוריה וחזבאללה. יתכן שכוחות הגליל -הזאבים הבודדים הוא גלגולו של ארגון בני החורין של הגליל, שבין השנים 2009-2007 קיבל אחריות על ביצוע מספר פיגועים בישראל, אך  הוכח כי הם לא בהכרח בוצעו על ידי פעיליו. 
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (3–17 במרץ 2023)

ב-13 במרץ 2023, התפוצץ מטען רב עוצמה בצומת מגידו. מהפיצוץ נפגעה מכונית ונהגה נפצע באורח קשה. התברר שהמטען דומה במאפייניו למטענים שהופעלו נגד כוחות צה"ל בדרום לבנון. לאחר מרדף שבוצע אחר המחבל הוא נורה ונהרג בצפון ישראל בדרכו חזרה ללבנון  שמשטחה  הגיע ככל הנראה  לישראל. חסן נצראללה ציין בנאומיו כי ישראל נמנעת מפעילות אגרסיבית יותר בלבנון בשל "משוואת ההרתעה". נמשכים החיכוכים בין כוחות צבא לבנון ואזרחים לבנוניים לבין צה"ל בקו הגבול. בתקיפת המיוחסת לישראל נפגע נמל התעופה בחלב, השדה חזר לפעילות לאחר יומיים.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (17 בפברואר–2 במרץ 2023)

בנאום שנשא חסן נצראללה הוא העריך כי בעקבות "האנתיפאדה" הנוכחית ישראל לא תעבור את שנתה השמונים. חזבאללה פתח בקמפיין כרזות בשם "בית העכביש", המצביע על אפשרות של מלחמת אזרחים בישראל. ממשל ארה"ב  הודיע כי אחד מאנשי הכספים הבולטים בחזבאללה, נעצר ברומניה.  כמו כן נחשף ציר הברחת זהב מוונצואלה לאיראן, שהרווחים ממכירתו מיועדים למימון  פעילות חזבאללה. במחנות פליטים פלסטיניים בלבנון חגגו את הפיגוע בו נהרגו שני ישראלים בכפר חוארה שמדרום לשכם. נציגי הנהגת תנועות פתח וחמאס  נפגשו בשגרירות הפלסטינית בבירות.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (3–16 בפברואר 2023)

בעקבות רעידת האדמה פרסם חזבאללה הודעת תמיכה בעם הסורי ובעם התורכי, הודיע על פתיחת קמפיין לסיוע לנפגעי רעידת האדמה והאשים את ארה"ב במניעת גישה לסיוע הומניטרי לנפגעים בסוריה. סרט תיעודי ששודר בטלוויזיה הצרפתית חושף את מעורבות חזבאללה בסחר בסמים ובהלבנת הון.  המחלקה לענייני פליטים של אש"ף הודיעה על סיום פרויקט הסיוע לפליטים פלסטינים במחנות בלבנון. בכיר בחמאס ביקר השבוע בלבנון ונועד עם אישים לבנוניים רבים. המודיעין הלבנוני בנפת מרג'עיון עצר תושב לבנון שחצה את הגבול מישראל ללבנון באזור כפר כלא.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (22 בינואר–5 בפברואר 2023)

צבא לבנון הדף לטענתו ניסיון של צה"ל לחצות את קו הגבול במסגרת עבודות שצה"ל מבצע באזור. חזבאללה הביע תמיכה בפלסטינים בעקבות פעילות צה"ל במחנה הפליטים ג'נין ובירך על הפיגועים בירושלים. נמשך משבר המשילות בלבנון כמו גם המשבר הכלכלי. ערך הלירה הלבנונית ממשיך לצלול ומחיר הדלק נוסק. שרי האנרגיה של לבנון ושל קטר חתמו על הסכם על הצטרפותה של קטר אל קואליציית קידוחי הנפט.
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.