לבנון

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (8 – 21 בנובמבר 2022)

 הפרלמנט הלבנוני עדיין לא הגיע לכלל הסכמה על מועמד לנשיאות. נערכה פגישה בין משלחת צבא לבנון, נציגי יוניפי"ל ונציגי צה"ל בה נדונו נושאים הקשורים  לטענות הלבנוניות על "הפרות" ישראליות באזור הגבול הבינלאומי. בחזבאללה ציינו את "יום השהיד" באזכור אחמד קציר, השהיד הראשון של חזבאללה שביצע, לדבריהם,  את הפיגוע בבניין הממשל בצור. דווח על שלוש תקיפות יעדים בסוריה המיוחסות לישראל. האיראנים מנסים לנכס לרשותם את  קברה של קדושה דרוזית מקומית בהר הדרוזים ומעוררים בכך את כעסם של התושבים המקומיים.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (26 באוקטובר – 7 בנובמבר 2022)

בעקבות הבחירות בישראל, הביעו גורמים בלבנון חשש מאי קיום הסכם הגבול הימי בין ישראל ולבנון, מה שעלול, לדבריהם, להביא להסלמה צבאית. חסן נצראללה, מזכ"ל חזבאללה, פועל ליצירת גוש פרלמנטרי נרחב לבחירת נשיא בלבנון. חזבאללה, בתמיכת איראן, הופך להיות כוח משמעותי בתחום הסייבר והאינטרנט כחלק מהמאמץ האיראני למאבק על התודעה. משלחות חמאס ותנועת אנצאר אללה קיימו מפגשים עם בכירי חזבאללה באזור צור.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (19 בספטמבר – 25 באוקטובר)

ההסכם לסימון הגבול הימי בין ישראל ולבנון אמור להיחתם בימים הקרובים. הנושא היה במוקד השיח של הממשל הלבנוני, חזבאללה וגורמי כוח אחרים. חזבאללה רואה עצמו כגורם מרכזי שהביא לחתימת ההסכם בתנאים הנוחים ללבנון ללא כל הישג לישראל. באזור דמשק בוצעו שתי תקיפות מהאוויר, המיוחסות לישראל, נגד יעדים של המשטר הסורי ואתרים הקשורים לאיראן ולחזבאללה. תמיכה נרחבת בלבנון בפלסטינים ביהודה ושומרון.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (29 בספטמבר 2022 – 20 באוקטובר 2022)

סוריה הביעה תמיכה באיראן על רקע המחאות הנמשכות במדינה. ערוץ אופוזיציה סורי דיווח על מינוי מפקד איראני חדש למיליציות הפרו-איראניות הפועלות במזרח סוריה. אתר המזוהה עם המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, הציג את הסכם הגז בין ישראל ללבנון כ"ניצחון נוסף של ההתנגדות" משלחת עיראקית הגיעה לטהראן כדי לדון בהמשך התקיפות האיראניות בחבל הכורדי בצפון עיראק.
להמשך קריאה...

מבט לטרור חזבאללה, לבנון וסוריה (5 בספטמבר – 19 ספטמבר 2022)

בכירי חזבאללה המשיכו להתייחס למחלוקת בין ישראל ללבנון על סימון הגבול הימי והדגישו שלבנון תמשיך לעמוד על זכויותיה ו"משוואת ההרתעה" שיצר חזבאללה מסייעת למדינה. עיריות בדרום לבנון מגבילות העסקת זרים ומטילות מגבלות על תנועת כלי רכב. כניסת ישראלים לכפר ע'ג'ר עלולה להיחשב כהפרה של הריבונות הלבנונית ומוקד חיכוך. הבנקים בלבנון נסגרו למספר ימים בעקבות כמה אירועים בהם דרשו אזרחים באיומי נשק את כספיהם. איראן הציעה להקים בלבנון שתי תחנות כוח לייצור חשמל. חזבאללה החליט להתפרס מחדש בסוריה מיליציות  הנתמכות בידי איראן הפסיקו פעילותן במזרח סוריה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (21 באוגוסט –5 בספטמבר 2022)

ניכרת הסלמה בשיח הלוחמני של חזבאללה בעקבות חשש מהתלקחות מול ישראל על רקע המחלוקת על תוואי הגבול הימי. במלאת שנתיים לפיצוץ בנמל בירות, התגברה המחאה האזרחית. מועצת הביטחון של האו"ם חידשה את מנדט כוחות  יוניפי"ל בדרום לבנון. בסוריה תקפו כלי טיס של כוחות הקואליציה הבינלאומית יעדים של מליצית פאטימיון ושל משמרות המהפכה במזרח המדינה.
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.