לבנון

התנהלות התשתית האזרחית, שהקים חזבאללה בקרב השיעים: אלנבטיה כמקרה מבחן

מסמך זה הינו השני בסדרת מחקרים, שנועדו לבחון את היקפם ואופן התנהלותם של המוסדות האזרחיים של חזבאללה ואת מידת השפעתם על האוכלוסייה המקומית. כמקרי מבחן נלקחו כמה ערים שיעיות מרכזיות והמרחב הכפרי שמסביבן בקרב שלושת הריכוזים השיעים העיקריים: דרום לבנון, הפרבר הדרומי של ביירות (הצ'אחיה) ובקעת הלבנון. בכל אחד משלושת הריכוזים הללו ייבחנו הפריסה וההתנהלות של המוסדות האזרחיים של חזבאללה, בהשוואה למוסדות הממשל הלבנוני או ארגונים שיעים אחרים (אמל וארגונים שיעים נוספים, שאינם מזוהים עם חזבאללה).
להמשך קריאה...

לאחרונה הכריזו מדינות נוספות על חזבאללה כולו כעל ארגון טרור והוציאו אותו מחוץ לחוק, אולם מדינות באיחוד האירופי עדיין נמנעות מכך

ב-1 במרץ 2020 הגדירה בריטניה את חזבאללה כולו כארגון טרור והצטרפה בכך לישראל, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד והולנד. בעקבות המהלך הבריטי החל "גל" חדש של הכרזות דומות, בעידוד אמריקאי, מצד מדינות באירופה ובאמריקה הלטינית. "גל זה" הגיע לשיאו במהלך אוקטובר 2020 כאשר סרביה, אסטוניה, צ'כיה וגואטמלה הצטרפו למדינות, שהכריזו על ארגון חזבאללה, על כל זרועותיו, כעל ארגון טרור והוציאו אותו אל מחוץ לחוק.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (18 באוקטובר 2020 – 1 בנובמבר 2020)

מרכז המסחר האיראני החדש נחנך באופן רשמי בדמשק. נציג מנהיג איראן בסוריה, אבו-אלפצ'ל טבאטבאא'י אשכד'רי (Abolfazl Tabatabaei Ashkezari), סיים את תפקידו בסוריה והוחלף על-ידי חמיד צפאר-הרנדי (Hamid Saffar Harandi). משרד האוצר האמריקאי הודיע על הטלת סנקציות על שגריר איראן בבגדאד, אירג' מסג'די. מזכ"ל המיליציה השיעית הפרו-איראנית העיראקית "תנועת האצילים" (חרכת אלנג'באא') ביקר בסוף אוקטובר בטהראן ונפגש עם בכירים איראנים. איראן מינתה – לראשונה לאחר חמש שנים – את חסן אירלו (Hassan Eyrlou) כשגרירה החדש בתימן.
להמשך קריאה...

משפט, פוליטיקה וטרור: פסק הדין של בית הדין הבינלאומי לחקירת רצח ראש ממשלת לבנון רפיק אלחרירי ונקודות התורפה שלו

ב-14 בפברואר 2005 נרצח ראש ממשלת לבנון רפיק אלחרירי באמצעות פיצוץ משאית תופת ליד שיירת ראש הממשלה, שעברה בטיילת של ביירות. כתוצאה מהפיצוץ נהרגו 22 בני אדם ונפצעו יותר ממאתיים. אצבע מאשימה הופנתה כלפי משטר אסד (ששלט אז בלבנון) וכלפי ארגון חזבאללה, בן בריתו הפוליטי, שלשניהם היה עניין לחסל את אלחרירי, מתנגד מובהק של "הסדר הסורי" בלבנון ושל חזבאללה. רצח אלחרירי הוביל ל"רעידת אדמה" פוליטית בלבנון.
להמשך קריאה...

עלייה במספר חולי הקורונה בלבנון מעוררת חשש מפני התפרצות גל הדבקה שני

עד לאחרונה היה מספר החולים יציב ונדמה היה שהתפשטות המחלה נמצאת תחת שליטה. אפילו במקומות "מועדים לפורענות", כגון מחנות הפליטים הפלסטינים, אותרו מקרים בודדים בלבד של חולים בנגיף קורונה. אולם, בשבוע האחרון חלה עלייה במספר הנדבקים, שעוררה חשש מפני גל הדבקה שני, והניעה את ממשלת לבנון להטיל סגר כללי במדינה למשך ארבעה ימים.
להמשך קריאה...

גרמניה הודיעה כי הוציאה את חזבאללה מחוץ לחוק. בהכרזה זו הצטרפה גרמניה למדינות נוספות בעולם, שכבר הכריזו על הארגון כעל ארגון טרור

ב-30 באפריל 2020 הכריזה גרמניה כי היא אוסרת על ארגון חזבאללה לפעול על אדמת גרמניה והכריזה עליו כעל ארגון טרור. מיד לאחר ההכרזה הורה שר הפנים הורסט זיהופר לכוחות הביטחון לבצע חיפושים במסגדים, במקומות כינוס של פעילי חזבאללה ובמספר בתי חשודים בכמה ערים (בכלל זה ברלין, ברמן, מונסטר ודורטמונט). לדברי שר הפנים הגרמני קורא חזבאללה בגלוי לחסל את מדינת ישראל ומטיל ספק בזכות קיומה של ישראל להתקיים ולפיכך עמדותיו מנוגדות לתפיסת הקהילה הבינלאומית.
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.