לבנון

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (27 בנובמבר – 3 בדצמבר 2019)

ב-29 בנובמבר 2019 נדחתה, זו הפעם השלישית ברציפות, צעדת השיבה. הרשות הלאומית העליונה לצעדות השיבה קראה לפלסטינים להשתתף בפעילויות הצעדה ביום שישי הקרוב (6 בדצמבר 2019). למרות דחיית הצעדה התאספו כמה צעירים בדרום הרצועה שהשליכו בקבוקי תבערה ומטענים ויידו אבנים לעבר כוחות צה"ל. בתגובה של צה"ל נהרג אחד המפגיניםהשבוע היו גם שני אירועי ירי רקטות לעבר ישראל. צה"ל הגיב בתקיפת יעדי חמאס. בימים אלה מוקם בצפון רצועת עזה, סמוך למחסום ארז, על ידי NGO אמריקאי, בית חולים שדה. הקמתו עוררה ביקורת קשה, בעיקר מצד פתח לעומת זאת דוברים מחמאס הצדיקו את הקמתו בכך שהוא יספק לתושבי הרצועה שירותי רפואה ויסייע להתגבר על המצב הבריאותי הקשה.
להמשך קריאה...

כדורגל בשימוש הטרור: קבוצת הכדורגל אלעהד של חזבאללה משמשת אמצעי בידי הארגון להגברת הפופולריות ולהשגת לגיטימיות (גירסא מורחבת)

כחלק מפעילות ענפה זאת אימץ חזבאללה בשנות התשעים את מועדון הספורט אלעהד, המפעיל את אחת מקבוצות הכדורגל המובילות בלבנון. המועדון מקיים זיקה הדוקה ל"גיוס הספורט" של חזבאללה וייתכן שהוא גם כפוף לו. מנהיג חזבאללה חסן נצראללה מתואר כאוהד נלהב של קבוצת הכדורגל.
להמשך קריאה...

נוכחות חזבאללה בטוויטר (עדכונים)

ב-7 בנובמבר 2019 פרסם מרכז המידע ממצאי בדיקה שערך בעקבות השעיית חשבונות של חזבאללה בטוויטר (2 בנובמבר 2019). ממצאי הבדיקה העלו כי בטוויטר נותרו חשבונות של פעילים ומוסדות של חזבאללה גם לאחר ההשעיה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (20 באוקטובר – 3 בנובמבר, 2019)

תגובות בכירים איראנים להריגת מנהיג דאעש, אבו-בכר אלבגדאדי, שיקפו ניסיון איראני להמעיט מחשיבות הפעולה האמריקאית. לנסיגת המיליציות הכורדיות בצפון-מזרח סוריה, והביעה תקווה, כי ההסכם יאפשר להסיר את דאגותיה הביטחוניות של תורכיה ולשמר את הלכידות הטריטוריאלית בסוריה. בעקבות הפגנות המחאה בלבנון ובעיראק, האשימו בכירים איראנים, ובראשם מנהיג איראן ח'אמנהאי, את ארה"ב, ישראל וערב הסעודית בליבוי ההפגנות. התגובות באיראן משקפות חשש גובר מפני התערערות הסדר הפוליטי הנוכחי בלבנון ובעיראק והשלכותיה האפשריות על אינטרסים איראנים. על רקע המאמצים הנמשכים לסיום מלחמת האזרחים בתימן, נפגש שר החוץ האיראני זריף בטהראן עם דובר המורדים החות'ים בתימן
להמשך קריאה...

“תיירות ג’האדית”: ביקורים באתרי “מורשת קרב” ובקברי שהידים, ככלי בידי חזבאללה לאינדוקטרינציה ולהפצת אידיאולוגיה

במסגרת "חברת ההתנגדות", מפעיל חזבאללה מערך של "תיירות ג'האדית" הכולל ביקורים באתרי "מורשת קרב" ובתערוכות, מפגשים ג'האדיים עם פעילים צבאיים ועלייה לקברי שהידים. "התיירות הג'האדית" אותה מטפח חזבאללה שונה במהותה מהמשמעות המקובלת של התיירות ברחבי העולם: בעוד שתיירות נועדה לנופש, מנוחה וטיולים הרי שבתפיסת חזבאללה "תיירות" היא מכשיר לאינדוקטרינציה של הפעילים, האוכלוסייה השיעית וגופים שונים בלבנון (כולל צבא לבנון). כמו כן משמשת "התיירות הג'האדית" אמצעי להפצת האידיאולוגיה של חזבאללה בלבנון ומחוצה לה וכלי לשימור הרוח הלוחמנית נגד ישראל.
להמשך קריאה...

חברת ה”התנגדות”: הפעילות המוניציפלית של חזבאללה

חזבאללה בונה בקרב החברה השיעית בלבנון "מדינה בתוך מדינה", הנותנת מענה לצרכי התושבים בכל תחומי החיים. תחומי הפעילות האזרחיים של חזבאללה כוללים גם את התחום המוניציפלי בעיריות המצויות באזורים שבהם מתגוררת אוכלוסייה שיעית. חזבאללה מייחס חשיבות רבה לשלטון המקומי גם בעיירות ובכפרים ומחזיק בהם נציגות קבועה. באמצעות עמדות כוח ברמה המוניציפלית ומתן שירותים לתושבים המקומיים, בערים, עיירות וכפרים, זוכה חזבאללה להשפעה רבה בשטח. אולם חזבאללה לא רק משקיע משאבים משלו במתן שירותים מוניציפליים. פעילותו בתחום זה, לפחות לטענת מתנגדי הארגון, מהווה גם מקור מימון חשוב לפעילות התשתית האזרחית של חזבאללה. גוף המטה בחזבאללה, אשר מסדיר את פעילות הארגון בממשל המקומי הינו אגודת הפעילות המוניציפלית (הנקראת גם יחידת הפעילות המוניציפלית), אשר נציגיו פרוסים בריכוזי האוכלוסייה השיעית ברחבי לבנון.
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.