לבנון

איראן בעידן שלאחר המדינה האסלאמית: יעדים, הזדמנויות ואתגרים

בעיראק ובסוריה הגיע לסיומו תהליך התמוטטותה של המדינה האסלאמית, שהוקמה ע"י דאעש בסוריה ובעיראק. בעקבות זאת שב דאעש "למקומו הטבעי" כארגון טרור ג'האדיסטי, שאינו חייב לנהל ולהגן על מדינה בעלת גבולות טריטוריאליים, מפלת המדינה האסלאמית יוצרת ואקום ביטחוני ומדיני ופותחת בפני איראן הזדמנויות חדשות להעמיק השפעתה בסוריה, בעיראק ובמזרח התיכון כולו .
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (29 באוקטובר – 12 בנובמבר, 2017)

באיראן הגיבו בחריפות להודעת ההתפטרות של ראש ממשלת לבנון. על רקע ההישגים הנמשכים של משטר אסד במערכה נגד דאעש, ממשיכה איראן במאמציה לעצב את המציאות בזירה הסורית מול הנהגות סוריה ורוסיה. בעיראק מגבירה איראן את מאמציה להרחיב את השפעתה הכלכלית.
להמשך קריאה...

מבט לג׳האד העולמי (8-2 בנובמבר 2017)

כיבוש אזורי השליטה של המדינה האסלאמית בסוריה הגיע לישורת האחרונה. אבו כמאל, המעוז האחרון של דאעש, עומד עתה בפני לחץ משולב של הצבא הסורי, מיליציות שיעיות ופעילי חזבאללה וכוחות SDF, המתקדמים לעיר משני עברי נהר הפרת בסיוע אווירי אינטנסיבי של רוסיה. במזרח סוריה בעלי המשמעות האסטרטגית האפילו השבוע אירועים מקומיים בצפון רמת הגולן, בעלי פוטנציאל נפיץ.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (30-24 באוגוסט 2017)

השבוע ספג דאעש שתי מהלומות נוספות, המצטרפות לרצף כישלונות הארגון:   דאעש נאלץ להסכים להפסקת אש עם חזבאללה במסגרתה פינה את אנשיו מהרי קלמון. העיר תלעפר, שממערב למוצול, נפלה תוך שבוע לידי הכוחות העיראקים.
להמשך קריאה...

איראן בעידן שלאחר דאעש: יעדים, הזדמנויות ואתגרים

בעיראק ובסוריה מתחולל עתה תהליך שבמסגרתו מתפרקת "המדינה האסלאמית" ודאעש עתיד לשוב ל"מקומו הטבעי" כארגון טרור ג'האדיסטי, ללא "מדינה" בעלת גבולות טריטוריאליות. המפלות שנוחל דאעש בעיראק ובסוריה, ובמרכזן אובדן מוצול, המערכה באלרקה והתקרבות הכוחות הסורים לדיר אלזור, פותחות בפני איראן הזדמנויות חדשות להעמיק השפעתה בסוריה, בעיראק ובמזרח התיכון כולו.
להמשך קריאה...

מבט לג׳האד העולמי (17 – 23 באוגוסט 2017)

דאעש הניצב בפני לחצים הולכים וגוברים בסוריה ובעיראק קיבל השבוע אחריות על שלושה פיגועים: פיגוע דריסה בברצלונה פיגוע דריסה בעיירת הנופש קמברילס, שמדרום לברצלונה ופיגוע דקירה בעיר סורגוט שבמערב סיביר. בשטח נמשכים הלחצים המופעלים על דאעש: בסוריה פגע חיל האוויר הרוסי בשיירה גדולה שעשתה דרכה לדיר אלזור בעיראק החלה התקיפה הקרקעית נגד תלעפר.
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.