לבנון

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (16 – 22 בדצמבר 2015)

נמשכת מתקפת הטרור הפלסטינית המוצאת ביטויה בעיקר בפיגועי דקירה ודריסה ביהודה, שומרון וישראל. גם השבוע שוגרה רקטה מרצועת עזה לעבר הנגב המערבי. הרקטה נפלה בשטח רצועת עזה. השבוע נהרג בתקיפה אווירית באזור דמשק, סמיר קנטאר, מחבל לבנוני ממוצא דרוזי, שעמד בראש תשתית טרור בצפון רמת הגולן.
להמשך קריאה...

פיגוע הרג של דאעש בפרבר הדרומי השיעי של בירות: תמונת מצב ומשמעויות

ב-12 בנובמבר 2015 לפנות ערב ביצע דאעש פיגוע הרג בפרבר הדרומי השיעי של בירות, שבשליטת חזבאללה. בפיגוע נהרגו כ-43 אנשים, רובם הגדול עוברי אורח, וכ-240 נפצעו (אלג’זירה, המסתמך על דיווח משרד הבריאות הלבנוני) במקום נגרם הרס רב (ראש עיריית בורג’ אלבראג’נה מסר כי עשרה בניינים קרסו וכ-55 חנויות נהרסו). הפיגוע בוצע ע”י שני מחבלים מתאבדים,
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (12 – 26 ביולי 2015)

מנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי, מדגיש, כי איראן תמשיך לתמוך בפלסטינים, בתימן, בסוריה, בעיראק, בבחרין ובלבנון. שני קצינים איראנים בכירים נהרגו בסוריה, חבר בסיג’ נהרג בעיראק. מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה כינה את תמיכת איראן בסוריה “חובה דתית עליונה”.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (8-2 ביולי 2015)

במוקד אירועי השבוע עמדה התקפה משולבת שביצעו ב-1 ביולי 2015 פעילי מחוז סיני של דאעש נגד כוחות הביטחון המצריים. בהתקפה זאת הוכיחו פעילי דאעש, בחצי האי סיני, יכולת מבצעית לא מבוטלת. יומיים לאחר המתקפה (3 ביולי 2015) ירו פעילי מחוז סיני של דאעש שלוש רקטות לעבר הנגב המערבי.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (25 ביוני – 1 ביולי 2015)

במוקד אירועי השבוע עמדו שלושה פיגועים בצרפת, תוניסיה וכווית. ארגון דאעש קיבל אחריות על הפיגועים בתוניסיה ובכווית ונראה, כי הפיגוע בצרפת בוצע בהשראתו. יתכן והפיגועים בוצעו במתכוון בסמיכות זמנים ל-29 ביוני, יום השנה להכרזה על הקמת הח’ליפות האסלאמית.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (28-13 ביוני 2015)

איראן דחתה את דוח הטרור השנתי של מחלקת המדינה האמריקאית. בכיר משמרות המהפכה, חסין המדאני, הגדיר את סוריה כ”עומק האסטרטגי של איראן” .שלושה לוחמים איראנים נהרגו מפיצוץ מטען בציר דמשק-דרעא שבסוריה.
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.