לבנון

מבט לג’האד העולמי (16-10 בדצמבר 2014)

במוקד אירועי השבוע עמדה השתלטות אדם חמוש (יליד איראן, בעל רקע פלילי) על בני ערובה בבית קפה בסידני שבאוסטרליה. החוטף ושני בני ערובה נהרגו במהלך פעולת חילוץ של כוחות הביטחון האוסטרליים. בעיראק ובסוריה נמשכה הלחימה במוקדי הקרבות העיקריים ללא שינויים משמעותיים בשטח. לתשומת לב מיוחדת ראויים מאמצי דאעש להרחיב את תחומי השפעתו למרחב הכפרי, שמדרום
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (9-1 בדצמבר 2014)

סוריה ובעיראק נמשכת המערכה נגד דאעש בהנהגת ארה”ב. דאעש שחרר קלטת וידאו בה קרא פעיל קנדי לבצע פיגועים נוספים בקנדה. ארגון אלקאעדה בחצי האי ערב קיבל אחריות לפיגוע נגד שגרירות ארה”ב ולפיצוץ סמוך לביתו של השגריר האיראני בצנעא. ניסיון אמריקאי לחילוץ שני בני ערובה מערביים נכשל והסתיים בהריגתם.
להמשך קריאה...

מבצע “צוק איתן” – עדכון מספר 7 (17 ביולי 1200)

ה-16 ביולי ביקש האו”ם לקיים “הפוגה הומניטארית” כדי לאפשר לאוכלוסייה הפלסטינית להצטייד ולתקן תשתיות. ישראל וחמאס הביעו הסכמתן.
להמשך קריאה...

מבצע “צוק איתן” – עדכון מספר 6 (16 ביולי 1200)

הפסקת האש, שיזמה מצרים והתקבלה ע”י ישראל, נדחתה על ידי חמאס. במהלך ה-15 ביולי 2014 גבר ירי הרקטות ופצצות המרגמה לעבר ישראל (125 נפילות ב-15 ביולי). הירי גבה הרוג ישראלי, שנפגע מרסיסי פצצת מרגמה. לנוכח זאת, שב צה”ל לתקוף מהאוויר יעדי טרור ברצועה. ראש ממשלת ישראל הצהיר, כי אין ברירה לישראל אלא להעצים את המערכה
להמשך קריאה...

מבצע “צוק איתן” – עדכון מספר 4 (14 ביולי 1200)

ביממה האחרונה נמשך מבצע “צוק איתן” בדפוס המוכר: צה”ל המשיך בהתקפות אינטנסיביות על יעדי טרור ברצועה בעוד, שחמאס ושאר ארגוני הטרור, המשיכו בירי מאסיבי של רקטות לעבר ישראל (כולל לעבר מרכזה של ישראל ולעבר חיפה). במקביל, נמשך “טפטוף” ירי הרקטות משטח לבנון ובוצע ירי פצצות מרגמה בצפון רמת הגולן. הקריאות בזירה הבינלאומית להפסקת אש לא
להמשך קריאה...

מתי הסתיימה מלחמת לבנון הראשונה?

מתי הסתיימה מלחמת לבנון הראשונה? הרצאה של ד”ר (אל”מ מיל) ראובן ארליך ביום עיון של העמותה לחקר כח המגן, 12 ביוני 2014
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.