לבנון

דיוקנו של חזבאללה כארגון טרור

הפיגוע שביצע חזבאללה באוטובוס התיירים בבולגריה היווה הצלחה ראשונה במתקפת טרור עולמית המנוהלת בשנים האחרונות נגד ישראל ע”י איראן בהשתתפות חזבאללה. חזבאללה הינו ארגון בעל עבר מוכח של שלושים שנות פעילות טרור בלבנון, במזרח התיכון וברחבי העולם, המכוונת נגד ישראל והעם היהודי, ארה”ב והמערב, מדינות ערב הפרו-מערביות ואויבי חזבאללה בלבנון
להמשך קריאה...

אירועי “יום ירושלים”, ביוזמת איראן, התאפיינו השנה במיעוט משתתפים ובתהודה תקשורתית דלה.

האירועים נוצלו להסתה קשה נגד ישראל, העם היהודי וארה”ב ולמסרי הרתעה כלפי ישראל לבל תעז לתקוף את מתקני הגרעין של איראן
להמשך קריאה...

מקומה של סוריה במלחמת לבנון הראשונה* – מאת: ד”ר (אל”מ מיל.) ראובן ארליך

בהרצאה זאת אנסה לעמוד על התהליכים, שהביאו למעורבות במלחמת לבנון הראשונה ועל האופן בו התמודד המשטר הסורי עם האתגר הישראלי במגרש הלבנוני לפני המלחמה ולאחריה. בסיום ההרצאה תיבחנה תוצאות המלחמה, בהיבט הסורי, שעיקרן הפיכת לבנון מנטל למדינת חסות סורית ולנכס אסטרטגי.
להמשך קריאה...

הדרך למלחמת לבנון הראשונה – מאת: ד”ר אל”מ (מיל’) ראובן ארליך*

מטרת הרצאה זאת הינה לבחון את התהליכים שהובילו למלחמת לבנון הראשונה, את מקומם של השחקנים הפנים והחוץ לבנונים בתהליכים הללו ואת מאפייניה הייחודיים של מלחמה זאת. בסיום ההרצאה אנסה לעמוד בקצרה על מטרות המלחמה, תוצאותיה ולקחיה, מנקודת מבטי.
להמשך קריאה...

חזבאללה כזרוע אסטרטגית של המשטר האיראני

חזבאללה כזרוע אסטרטגית של המשטר האיראני: יועצו הביטחוני של המנהיג ח’אמנהאי שב והצהיר, כי חסן נצראללה, מנהיג חזבאללה הינו “חייל” של המנהיג. לפיכך, לדבריו, ניתן לצפות שבתסריט של עימות בין איראן לישראל יפעיל חזבאללה את הרקטות שברשותו נגד ישראל
להמשך קריאה...

ב-30 במרץ 2012, המועד בו מצוין יום האדמה ע”י ערביי ישראל, מתכננים ארגונים השותפים למתקפת הדה-לגיטימציה שורה של מופעים, במטרה לאתגר את ישראל ולזכות במרב תשומת הלב התקשורתית.

במסגרת זאת מתוכננות צעדות לעבר ישראל ממדינות הגובלות עימה (בהן טמון פוטנציאל של אלימות) ויום פעולה עולמי של קמפיין החרם נגד ישראל (BDS)
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.