לבנון

האחים המוסלמים בעולם הערבי ובקהילות האסלאמיות במערב אירופה

עבודת מחקר זאת, המהווה המשך והרחבה לעבודת מחקר קודמת ממרס 2011, בוחנת את תנועת האחים המוסלמים במצרים ובמדינות ערביות אחרות על רקע הטלטלה העזה הפוקדת בשנה האחרונה את המזה”ת. העבודה עוסקת באופייה הייחודי של התנועה בכל מדינה, במערכת יחסיה עם המשטרים השונים ובסיכוייה להיבנות מהטלטלה האזורית. כמו כן, בוחנת העבודה את שלוחות תנועת האחים המוסלמים
להמשך קריאה...

אירועי “יום ירושלים”, שאורגנו ברחבי העולם הערבימוסלמי ובמדינות המערב ע”י איראן ומשתפי הפעולה עימה, התאפיינו גם השנה במפגן של שנאה כלפי ישראל וארה”ב ותמיכה בחזבאללה ובחמאס.

במדינות ערב (למעט לבנון) ובמדינות המערב הייתה ההשתתפות דלה והכיסוי התקשורתי מועט, בניגוד לציפיות האיראניות. במדינות המערב (בדגש על בריטניה) חברו האיראנים לארגונים אנטי-ישראלים המעורבים במתקפת הדה-לגיטימציה נגד ישראל
להמשך קריאה...

הנסיגות החד-צדדיות שביצעה ישראל מלבנון ומרצועת עזה – הדומה והשונה

בעשור האחרון נסוגה ישראל שתי נסיגות חד-צדדיות, מאיזור הביטחון בלבנון (24 במאי 2000) ומרצועת עזה (אוגוסט 2005). לא הייתה זאת הפעם הראשונה, שישראל נסוגה משטחים שכבשה באופן חד-צדדי, ללא הסכמים מדיניים, אולם שתי הנסיגות הללו היו משמעותיות יותר, חשובות יותר וטראומטיות יותר בחברה ובפוליטיקה הישראלית מקודמותיהן.
להמשך קריאה...

במרכז אירועי “יום הנכבה”, בגזרות השונות, עמד המסר של שיבת הפליטים הפלסטינים לשטחי 1948 וחיסולה של מדינת ישראל.

ההתעקשות על השיבה לשטחי שנת 1948, מהווה מרכיב מרכזי באסטרטגיה של חמאס, בגיבוי של איראן ושל חזבאללה, והיא זוכה גם לתמיכה בציבורים פלסטינים נוספים ב”שטחים” ובפזורה.
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.