לבנון

ירי פרובוקטיבי של טילי “קטיושה” לעבר יישובי הצפון ע”י אחד מארגוני הטרור הפלסטינים הפועלים בלבנון

בליל ה-28-27 בדצמבר, בסביבות השעה 2330, נורו משטח לבנון מספר רקטות 107 מ”מ לעבר יישובי הצפון. הירי בוצע במקביל משני מוקדים בגזרה המרכזית והמערבית של דרום לבנון: מהגזרה המרכזית (אזור הכפר אלעדיסה) נורו מספר רקטות לעבר קריית שמונה. שתיים מהן נחתו בקריית שמונה, פגעו בשני בתים וגרמו נזק לרכוש. מהגזרה המערבית נורו מספר רקטות שנפלו
להמשך קריאה...

“הסדר הסורי” בלבנון: הפיכת לבנון למדינת חסות סורית בתקופת אסד האב והתרופפות השליטה הסורית בתקופת בשאר הבן (2005-1975)

רצח רפיק חרירי, ראש ממשלת לבנון, אשר סרב ללכת בתלם הסורי, וההתפתחויות הדרמטיות שחלו בעקבותיו, העלו מחדש על סדר היום של לבנון, העולם הערבי והקהילה הבינלאומית את סוגיית המעורבות הסורית בלבנון הנמשכת כבר שלושים שנה.
להמשך קריאה...

לקט ממאמריו של העיתונאי הלבנוני שנרצח סמיר קציר

ב-2 ביוני 2005 נרצח העיתונאי הלבנוני סמיר קציר בפיצוץ מכוניתו. קציר, שנולד בשנת 1960, היה בעל אזרחות לבנונית וצרפתית. קציר היה בעל תואר דוקטור בתחום ההיסטוריה מודרנית והחדשה במזרח התיכון באוניברסיטת סורבון שבפריז ופרסם חיבורים רבים. הוא היה ממייסדי “תנועת השמאל הדמוקרטית” בלבנון וחבר במועצה המבצעת שלה. כמו כן, עבד קציר כמרצה למדעי המדינה באוניברסיטת
להמשך קריאה...

“הסכם טאיף” מרכיביו העיקריים ומשמעותו

ב-5 במרץ 2005, בנאום מיוחד בפני הפרלמנט הלבנוני, הצהיר הנשיא בשאר אסד על התחייבותו להסיג את כל הכוחות הסוריים לבקעת הלבנון על פי "הסכם טאיף" מ-1989 ובהמשך אף להוציא את הכוחות הסוריים לאזור הגבול הסורי-לבנוני. גם מנהיג ה"חזבאללה" חסן נצראללה והכוחות הפרו-סוריים בלבנון הצהירו על תמיכתם ב"הסכם טאיף".
להמשך קריאה...

לבנון

לבנון היא מדינה קטנה, שאוכלוסייתה מונה כ-4.1 מיליון נפש. לבנון, שוכנת לחוף הים התיכון גובלת בדרום עם ישראל במזרח עם סוריה. לבנון קיבלה עצמאות ב-22 בנובמבר שנת 1943. בגלל ריבוי העדות היריבות המרכיבות את החברה בלבנון, ההיסטוריה של המדינה רוויה פיצולים, סכסוכים ומלחמות אזרחים בין עדות ודתות. מאז קבלת העצמאות הונהגה בלבנון שיטה פוליטית ייחודית, המבוססת על מערכת איזון בין העדות השונות במסגרתה מתקיימת דמוקרטיה פרלמנטארית על בסיס עדתי/דתי. המשרות הבכירות בלבנון מתחלקות על פי מפתח עדתי עליו הוסכם באמנה הלאומית ב-1943.

מורכבותה החברתית של לבנון, חולשת השלטון המרכזי והפערים הכלכליים והחברתיים שבין העדות, הביאו להקמתן של קבוצות חמושות מפלגתיות/עדתיות רבות בלבנון שחלקן פנו לדרך הטרור. הבולט שבהם הינו ארגון הטרור השיעי חזבאללה, שהוקם בקיץ 1982 בעת מלחמת לבנון הראשונה. מלבד היותו ארגון טרור הנתמך ומופעל על ידי ההנהגה האיראנית, משולב חזבאללה גם במערכת הפוליטית של לבנון.

לבנון שימשה באופן מסורתי זירת התערבות של מוקדי כוח חיצוניים, מזרח-תיכוניים ובינלאומיים. בעבר בלטה מעורבותה של סוריה בלבנון. כיום בולטת מעורבותה של איראן המסייעת לחזבאללה בנשק, תחמושת, מימון ואימונים. גבול הלבנון ידע כמה תקופת מתוחות וכמה עימותים בהן נכנסו כוחות צה”ל לשטח לבנון. מאז מלחמת לבנון השנייה (2006), שורר שקט יחסי בגבול הלבנוני-ישראל המנוצל לקידום תהליך ההתעצמות הצבאית של חזבאללה ולמעורבות אינטנסיבית במלחמת האזרחים הסורית בהכוונה איראנית.