הרשות הפלסטינית

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-5 בדצמבר 2023, 13:00)

כוחות משולבים של צה"ל המשיכו ואף העמיקו את הלחימה ברצועה. מוקדי הפעילות היו  אזור ג'באליא ושג'אעיה בצפון הרצועה ואזור ח'אן יונס בדרום. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על לילה קשה מאוד באזור ח'אן יונס ובמרכז הרצועה. גורם חמאס ציין, כי רצועת עזה בוערת "במלחמה הזוועתית ביותר בהיסטוריה המודרנית". בחמאס קוראים לחזור למשא ומתן עקיף בנושא אבל לא תחת אש. הם גם מדגישים שמכיוון שרוב החטופים המצויים בידם הם קצינים וחיילים, יהיו להחזרתם קריטריונים אחרים, מאלה של העסקה הראשונה. דובר מחלקת המדינה של ארה"ב אמר כי הסיבה שחמאס לא משחררת נשים ישראליות חטופות נובע מהחשש שהם יספרו מה עבר עליהן בשבי. גורמים בחמאס הכחישו את הטענות כלפיהם  בדבר מעשי אונס והתעללות שהם ביצעו במתקפת ה-7 באוקטובר והאשימו את ישראל בתעמולה שקרית. חזבאללה המשיך לבצע תקיפות נגד מוצבי צה"ל על גבול הצפון. צה"ל השיב בתקיפות יעדי חזבאללה בירי ארטילרי ומהאוויר. גורמי חמאס בלבנון הודיעו על הקמת ארגון בשם "חלוצי מבול אלאקצא" הקורא לצעירים ולגברים להצטרף לשורותיו. הארגון הוקם ככל הנראה בברכת חזבאללה. בעקבות ביקורת על הקמת הארגון הבהירו גורמי
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-3 בדצמבר 2023, 13:00)

בעקבות הארכת הפסקת האש בוצעה פעימה נוספת של החזרת חטופים ב-30 בנובמבר בשעות הלילה. מאמצים להארכת ההפוגה והחזרת חטופים נוספים נכשלו מאחר וחמאס לא עמד בהסכם עמו ולכן ב-1 בדצמבר 2023 בשעות הבוקר חודשה הלחימה ברצועת עזה. בכירי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין המשיכו לציין כי הם מוכנים להמשיך במשא ומתן. אולם, נראה שהתבטאות צלאח אלעארורי שהודיע באופן חד משמעי שלא יתקיים משא ומתן לפני הפסקת אש כוללת, סתמה את הגולל על התבטאויות אלה. כוחות משולבים של צה"ל חידשו את הלחימה המתנהלת במקביל בצפון הרצועה במרכז ובדרום. במקביל חודש שיגור הרקטות ופצצות המרגמה לעבר ישראל. ברפיח הוקם בית חולים שדה נוסף. דובר משרד הבריאות ברצועה דיווח כי התפוסה בבתי החולים היא מעל ומעבר ליכולת הקליטה שלהם.  במקביל לחידוש הלחימה ברצועה חידש חזבאללה את פעילותו בגבול ישראל לבנון. עד כה קיבל הארגון אחריות על ביצוע 17 תקיפות. צה"ל הגיב בירי ארטילרי ובתקיפות מהאוויר נגד יעדי  חזבאללה בשטח לבנון. מסוריה בוצע ניסיון שיגור שנכשל. ביהודה ושומרון בוצעו שני פיגועים. אבו מאזן ומחמד אשתיה נפגשו עם כרים ח'אן התובע הכללי של בית הדין הפליל
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-30 בנובמבר 2023, 13:00)

 בעקבות הארכת הפסקת האש בוצעה פעימה שישית של שחרור חטופים. בשעות הערב שוחררו עשרה ילדים ונשים ישראלים, שתי נשים בעלות אזרחות רוסית וארבעה אזרחים זרים. ברגע האחרון הוארכה הפסקת האש ביממה נוספת לצורך החזרת חטופים נוספים. שלושה בני אדם נהרגו בפיגוע ירי בכניסה לירושלים שבוצע על ידי שני מחבלים ממזרח ירושלים, אסירים לשעבר. חמאס קיבלה אחריות רשמית לביצוע הפיגוע על ידי שני פעילי הזרוע הצבאית שלה. בחמאס ובג'האד האסלאמי בפלסטין ציינו בסיפוק את הפיגוע שבוצע לדבריהם בעקבות פעילות ישראל ברצועת עזה וביהודה ושומרון. למרות הפסקת האש שלושה פלסטינים נהרגו בהיתקלות עם כוחות צה"ל. לאחר מספר ימי שקט במהלך ההפוגה ברצועת עזה, ב-30 בנובמבר 2023 בשעות הבוקר יירטו לוחמי ההגנה האווירית מטרה אווירית חשודה שחצתה משטח לבנון לשטח ישראל (דובר צה"ל, 30 בנובמבר 2023). מועצת הביטחון של האו"ם התכנסה בדרג שרי החוץ לדיון בנושא המצב ברצועת עזה. ישראל וארה"ב דחו את הקריאה להפסקת אש קבועה. הפגישה הסתיימה מבלי שפורסמו החלטות כלשהן.
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-28 בנובמבר 2023, 13:00)

בוצעה הפעימה הרביעית של עסקת שחרור החטופים. ב-27 בנובמבר בשעות הערב שוחררו 11 ילדים ואימהות. יחד עמם שוחררו שישה תאילנדים. הוחלט להאריך את הפסקת האש ביומיים נוספים במהלכם ישוחררו עוד עשרים חטופים (עשרה בכל יום) בתמורה לשישים אסירים פלסטינים. בחמאס ובג'האד האסלאמי בפלסטין רואים בחיוב את המשך תהליך החזרת החטופים והמשך הפסקת האש. כל הגורמים מציינים כי התנאים לשחרור החיילים החטופים יהיו שונים. השקט ברצועה נשמר. ארגון זכויות האדם של האו"ם Human Rights Watch פרסם מסקנות בנוגע לפיצוץ בבית חולים אלמעמדאני ב-17 באוקטובר 2023 בו הואשמה ישראל. לטענת הארגון,  הפיצוץ נגרם מתחמושת של רקטה הדומה במאפייניה לזו המצויה ברשות ארגונים חמושים פלסטיניים. חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין מחו על ממצאי הדו"ח בטענה שהוא מוטה לטובת ישראל. הפסקת האש נוצלה כדי לאמוד את הנזקים שנגרמו ברצועה ולאיתור נעדרים. בחמאס מתלוננים כי לא הגיעה אספקה בכמות מספיקה לצפון הרצועה. בתי החולים מנסים לשקם עצמם. דווח שבית החולים אלשפאא' פתח מחדש את מחלקת הדיאליזה וכי בית חולים השדה שנתרם על ידי ירדן החל לפעול. נמשך השקט לאורך גבול הצפון
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-26 בנובמבר 2023, 13:00)

ב-24 בנובמבר החלה הפסקת אש ברצועת עזה למשך ארבעה ימים, בעקבותיה החל יישום עסקת החטופים. עד כה שוחררו 26 אזרחים ישראלים ו-15 זרים בשתי פעימות. תמורתם שחררה ישראל 76 אסירים פלסטינים. בימים הקרובים אמורים להשתחרר חטופים נוספים. בכירי חמאס וגורמים בינלאומיים מדברים על הרחבת ההסכם ושחרור חטופים נוספים. מנגד, מערימה חמאס קשיים על העסקה בטענה שישראל מפרה את התנאים. טרם כניסת הפסקת האש לתוקפה השלימו כוחות צה"ל מספר משימות ביניהן פיצוץ המנהרות מתחת לבית החולים אלשפאא' בעיר עזה וחשיפת פירי מנהרות והשמדתן בצפון הרצועה. בעקבות ההסדר החלו להיכנס לרצועה משאיות סיוע. גורמים ברצועה טוענים כי הכמות אינה מספיקה וכי יש להגדיל את המכסה. הזרוע הצבאית של חמאס הודיעה על מות ארבעה מפקדים בכירים בשורותיה. הלווייתם נערכה בצפון הרצועה. על רקע המצב, נמשכים גילויי מחאה ברצועה. למרות שחזבאללה לא הכריז רשמית על הצטרפותו להפסקת האש, למעט אירועים בודדים, שרר שקט יחסי בגזרה לאחר כניסת הפסקת האש לתוקפה. ביהודה ושומרון  נמשכה פעילות הסיכול והמנע של כוחות צה"ל. ברחבי יהודה ושומרון נערכו טקסי קבלת פנים לאסירים המשוחררים.
להמשך קריאה...

ניסיונות חמאס “להבעיר” את השטח ביהודה ושומרון (נכון ל-22 בנובמבר 2023)

מאז תחילת המלחמה ברצועת עזה (7 באוקטובר 2023), פועלת חמאס "להבעיר" את השטח ביהודה ושומרון, במטרה לפתוח חזית נוספת שתעסיק את כוחות הביטחון של ישראל. זאת, במסגרת תפיסת "אחדות הזירות" אותה פיתחו חמאס ו"ציר ההתנגדות" עוד קודם לכן.  בכירי חמאס, חוזרים וקוראים לתושבי יהודה ושומרון, מזרח ירושלים, כמו גם ערביי ישראל להצטרף למערכה, לתקוף מתנחלים, להתעמת עם כוחות ביטחון ישראלים ולבצע פיגועים, כולל בשטח ישראל. לפעילי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית הם הפנו קריאה להשתמש בכלי הנשק שרשותם לביצוע פיגועים נגד ישראל. ברשתות החברתיות ובערוצים המזוהים עם חמאס ובראשם מתפרסמות קריאות לציבור הפלסטיני לבצע פיגועים נגד ישראל. מיד עם תחילת המלחמה הגבירו כוחות הביטחון הישראלים את פעולות הסיכול והמנע שלהם ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים. הפעולות מכוונות, בראש ובראשונה נגד תשתית חמאס והנהגתה. עד כה נעצרו בפעילות כוחות הביטחון כ-1,850 מבוקשים, כ-1,100 פעילי חמאס. אבו מאזן קרא למנגנוני הביטחון הפלסטינים להגביר את פעילותם בערים הפלסטיניות והתריע כי אם לא יפעלו עלול המצב לצאת מכלל שליטה. העלייה בהיקף פעולות הסיכול
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית הינה ישות אוטונומית למחצה שתחת שליטתה נמצאת רוב האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון. הרשות הפלסטינית הוקמה בשנת 1994 מתוקף הסכמים שנחתמו במסגרת תהליך אוסלו בין ישראל לאש”ף. באופן פורמאלי שולטת הרשות הפלסטינית גם ברצועת עזה אולם בפועל איבדה הרשות הפלסטינית את השליטה ברצועת עזה ביוני 2007 עם השתלטות חמאס. מאז מותו של יאסר ערפאת, עומד בראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן).

במהלך האינתיפאדה השנייה (2000 עד 2005) נפגע קשה מעמדה של הרשות הפלסטינית בראשות יאסר ערפאת. ישראל טענה שהיא כשלה בתפקידה עקב העובדה שלא פעלה להילחם בטרור ואף לקחה חלק פעיל בארגון ומימון פיגועים כלפי ישראלים. בוטל שיתוף הפעולה בין ישראל לרשות הפלסטינית ופעילותה ברובה שותקה.

לאחר סיום האינתיפאדה השנייה, מותו של ערפאת ועלייתו של אבו מאזן שינתה ישראל את מדיניותה כלפי הרשות הפלסטינית והיחסים בין השתיים השתפרו. כיום שולטת הרשות הפלסטינית בשטחי A ביהודה ושומרון וזוכה לשיתוף פעולה חלקי עם ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני והמנהלי. בשטחים שבשליטתה פועלת הרשות הפלסטינית באמצעות מנגנוני הביטחון שלה בתיאום עם ישראל לשמירת הסדר הפנימי והבניסיונות לסיכול פיגועי טרור. בו בזמן תומכת הרשות הפלסטינית ב”התנגדות העממית” (טרור עממי) ומעניקה גיבוי מדיני, הסברתי ואף מעשי לאלימות במתבצעת במסגרתו.

מדינות רבות בעולם מכירות בצורה זו או אחרת ברשות הפלסטינית כישות מדינית אם כי רובן לא הכירו ברשות הפלסטינית כמדינה עצמאית. חלקן מיסדו את קשריהן הדיפלומטיים עם הרשות הפלסטינית ברמה של שגרירות. ב-29 בנובמבר 2012 אישרה העצרת הכללית של האו”ם ברוב גדול את החלטה 67/19 בדבר צירופה של הרשות הפלסטינית כמדינה משקיפה, שאינה חברה מלאה.