הסכסוך הישראלי פלסטיני

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (27-20 בספטמבר 2023)

השבוע בוצעו שמונה פיגועים: שישה פיגועי ירי, פיגוע דקירה בירושלים ופיגוע דריסה. כוחות הביטחון המשיכו בפעילויות סיכול ומנע. בפעילות בשכם נעצר בכיר התארגנות "גוב האריות”. בפעילות באוניברסיטת בירזית נעצרו שמונה פעילי הגוש האסלאמי של חמאס, אשר תכננו לבצע פיגועים, ובפעילות במחנה הפליטים נור אלשמס בטולכרם פוצצו הכוחות מטעני נפץ מוכנים לשימוש.  במהלך השבוע נמשכו העימותים האלימים לאורך גדר הביטחון ברצועה שכללו ירי לעבר כוחות צה"ל והשלכת מטענים. השבוע גם חלה עליית מדרגה אחר שהחל שיגור בלוני תבערה לעבר יישובי עוטף עזה, אשר גרמו למספר שריפות. בתגובה לאירועים תקף צה"ל מספר פעמים עמדות חמאס סמוך לגבול הרצועה. כמו כן החליטה ישראל להשאיר את מעבר ארז סגור לכניסת פועלים פלסטינים לישראל. אבו מאזן נשא נאום בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק בו האשים את ישראל בהרס רעיון פתרון שתי המדינות. בעקבות נאומו, נרשמו תגובות אכזבה מצד גורמים פלסטינים, אשר טענו כי הוא לא היה תקיף דיו וכי הוא לא שיקף את מצבם של הפלסטינים. על רקע ההתקרבות ביחסים בין ישראל לסעודיה, הגיעה לראשונה משלחת סעודית רשמית לביקור בראמאללה ונפגשה
להמשך קריאה...

תופעת הגירת צעירים מרצועת עזה

בשנים האחרונות ניכרת עלייה בהיקף תופעת הגירת צעירים מרצועת עזה. קשה לאמוד את ממדי התופעה משום שבאופן טבעי חמאס אינה מפרסמת מספרים מדויקים. אולם, על פי מספר פרסומים, מאז השתלטות חמאס על עזה בשנת 2007 עזבו את רצועת עזה לחו"ל כ- 350-250 אלף צעירים. יעד ההגירה הראשוני של הצעירים הוא תורכיה כשהכוונה היא להמשיך משם ליעדים אחרים בעיקר באירופה וקנדה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (20-13 בספטמבר 2023)

השבוע בוצעו שבעה פיגועים. חמישה פיגועי ירי, פיגוע דקירה ופיצוץ מטען. פיגוע דקירה סוכל בתל אביב. כוחות הביטחון המשיכו בפעילויות סיכול ומנע. מוקדי הפעילות השבוע היו ג'נין ויריחו. חמישה פלסטינים נהרגו בפעילות. במקביל, המשיכו מנגנוני הביטחון הפלסטינים במעצר מבוקשים בג'נין. במהלך החג גברה המתיחות בעקבות עליית מתפללים יהודיים להר הבית. העלייה גררה גינויים פלסטינים כמו גם גינויים מצד מדינות ערב והושמעו איומים נגד ישראל מצד חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין. השבוע התחדשו העימותים האלימים לאורך גבול הרצועה, פלסטיני אחד נהרג בדרום הרצועה מירי כוחות צה"ל וחמישה נוספים נהרגו מפיצוץ מטען טרם השלכתו לעבר כוחות צה"ל במזרח עזה. הסיבה לאירועים, ככל הנראה, פיצוץ השיחות בין מחמד אלעמאדי, יו"ר הוועדה הקטרית לשיקום הרצועה, לבין הנהגת חמאס בנוגע לגובה התמיכה  הכספית  של קטר ברצועת עזה.  ברשות הפלסטינית נמשכה פעילות דיפלומטית, אבו מאזן ומחמד אשתיה, ראש ממשלת הרשות, מנצלים את שהותם בניו יורק כדי להיפגש עם מנהיגים בכירים ופועלים לגיוס תמיכה בסוגיה הפלסטינית. 
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (12-6 בספטמבר 2023)

השבוע בוצעו ארבעה פיגועים. שלושה פיגועי ירי ופיגוע דקירה. כוחות הביטחון המשיכו בפעילויות סיכול ומנע. מוקדי הפעילות השבוע היו ג'נין ויריחו. בוצע שיגור כושל של  רקטה ממערב ג'נין לעבר ישובי הגלבוע. הרקטה נפלה בשטח פלסטיני. "גדוד עיאש", המזוהה עם חמאס, קיבל אחריות לשיגור. צאלח אלעארורי, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, התבטא בראיון ש"ההתנגדות" ביהודה ושומרון תמשיך להתפתח וכי מתקיים תיאום ברמה גבוהה בין חמאס לזרועות הצבאיות של שאר הארגונים. לקראת חגי תשרי, דווח בתקשורת הישראלית, כי בכירים בצה"ל העבירו, באמצעות מתווכים, אזהרה לחמאס מפני הסלמה. ב-12 בספטמבר 2023, התקיים תמרון צבאי (הרביעי במספר) של חמ"ל הארגונים המשותף ברצועת עזה. חמאס אסרה על קיום הפגנות מחאה סמוך לגדר הביטחון לאחר שהנושא הוצב, ככל הנראה, כתנאי לחידוש פעילות מעבר כרם שלום. פורסמו גינויים בינלאומיים חריפים לדברים שאמר אבו מאזן במהלך נאום שנשא בכינוס המועצה המפכנית של פתח, שכללו אלמנטים אנטישמיים ושל הכחשת השואה.
להמשך קריאה...

אפשרות לחידוש צעדות השיבה ברצועת עזה

ב-30 באוגוסט 2023 פורסמה הודעה בשם "הרשות הלאומית העליונה של צעדות השיבה ושבירת המצור" על תחילת שיקום והכשרה של "מחנות השיבה" סמוך לגדר הביטחון במזרח רצועת עזה. העבודות נועדו, לדברי המארגנים,  להכין את המחנות לקליטת מפגינים, שיגיעו למחות על המשך "המצור" על רצועת עזה, וידרשו  את החזרת הפליטים לאדמות מהן נעקרו. נראה שהיוזמה לקיים אירועים על הגדר היא של חמאס, אשר מתמודדת עם המצב הכספי הקשה ברצועה ועם איומי ישראל לפגוע במנהיגיה. נראה שחמאס אף יזמה את ביצוע עבודות התשתית. בכירי חמאס שנדרשו לנושא סרבו להתייחס. עם זאת ציינו גורמים בהנהגת "הרשות הלאומית" כי טרם התקבלה החלטה וכי הנושא מצריך דיון מעמיק והסכמה לאומית שטרם התקבלה. זאת ועוד, בניגוד לעמדה האחידה שהוצגה בעבר, לפי שעה ארגונים פלסטינים רבים ובראשם הג'האד האסלאמי בפלסטין מתנגדים לחידוש הצעדות בעיקר בשל נימוקי עלות-תועלת. בכירים ברצועה, פרשנים, פובליציסטיים וגולשים ברשתות החברתיות הזכירו את המחיר הכבד ששילמו הפלסטינים במהלך צעדות השיבה וטענו, כי הן לא הביאו להישגים מבחינת שיפור המצב ברצועה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (30 אוגוסט- 5 ספטמבר 2023)

השבוע בוצעו ארבעה פיגועים: פיגוע דריסה סמוך למעבר מכבים בו נהרג חייל צה"ל ונפצעו חמישה בני אדם; פיגוע דריסה בדרום הר חברון בו נפצע חייל צה"ל באורח קל; ושני פיגועי דקירה בירושלים, באחד מהם נפצע אדם אחד. מטען רב עצמה הופעל נגד כוחות ביטחון שאבטחו את התפילה בקבר יוסף בשכם. ארבעה חיילים נפצעו. כוחות הביטחון המשיכו בפעילויות סיכול ומנע. מוקדי הפעילות השבוע היו טולכרם, טובאס וג'נין. בעקבות החלטת השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, על צמצום ביקורי משפחות האסירים הביטחוניים, נרשמה מתיחות בבתי הכלא. ארגוני הטרור ברצועת עזה ממשיכים בפיתוח ושיפור המערך הרקטי שלהם. סוכל ניסיון הברחת חומרי נפץ מרצועת עזה ליהודה ושומרון. בגבול ישראל רצעות עזה התקיימה הפגנה, זה השבוע השלישי ברציפות. הרשות הלאומית לצעדות השיבה ברצועה החלה בשיקום והכשרה של מחנות השיבה לקראת אפשרות חידוש הצעדות. הנהגות חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין נפגשו בבירות עם שר החוץ האיראני ועם מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה.
להמשך קריאה...

הסכסוך הישראלי פלסטיני

הסכסוך הישראלי פלסטיני הינו סכסוך בעל אופי לאומי, בין שני עמים היושבים בארץ ישראל: העם היהודי והעם הפלסטיני. הסכסוך הישראלי פלסטיני נמשך כבר למעלה ממאה שנה והוא אחד הסכסוכים הבולטים והמרכזיים בעולם. שורשי הסכסוך הישראלי פלסטיני עמוקים והם נעוצים עוד במאה ה-19, עם עליית התנועות הלאומיות בעולם, ובכללם התנועה הציונית, שחרתה על דגלה עלייה לארץ ישראל והקמת בית לאומי לעם היהודי. אופיו הלאומי של הסכסוך הישראלי פלסטיני התגבש והתעצם בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה.

בין הסוגיות העומדות במוקד הסכסוך הישראלי פלסטיני גבולות הקבע, הסדרי ביטחון, תביעת ישראל להכרה פלסטינית בקיומו של העם היהודי, מעמד הפליטים הפלסטינים, השליטה בירושלים, ההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון, חלוקת משאבי המים וחלוקת משאבים נוספים ביהודה ושומרון.

מאפיין בולט של הסכסוך הישראלי פלסטיני, הוא גילויי האלימות והטרור הקשים ברצועת עזה וביהודה ושומרון המלווים אותו לאורך כל שנות קיומו. הלחימה מבוצעת על ידי תאי טרור ויחידים. גילויי אלימות אלה הביאו לאבדות רבות בנפש וברכוש משני צדי המתרס.

במהלך השנים נעשו ניסיונות רבים ליישוב הסכסוך הישראלי פלסטיני. מרבית ההצעות ניסו לקדם פתרון קבע אשר כרוך ביצירת אוטונומיה פלסטינית או מדינה פלסטינית עצמאית שתוקם לצד מדינת ישראל. פתרון הקרוי “שתי מדינות לשני עמים”. פתרון נוסף שהוצע ליישוב הסכסוך הוא “פתרון מדינה אחת” שלפיו כל ארץ ישראל המערבית כולל רצועת עזה ויהודה ושומרון תהפוך למדינה דו לאומית. הניסיונות לא צלחו בשל חילוקי דעות על אופי הפתרון ובשל אי אמון בסיסי בין הצדדים.