הג’האד האסלאמי בפלסטין

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (30 בנובמבר – 6 בדצמבר 2022)

השבוע בוצעו שני פיגועים: פיגוע ירי לעבר אוטובוס ישראלי צפונית מזרחית לראמאללה ופיגוע דקירה בחוארה (סמוך לשכם), שני לוחמי משמר הגבול נפצעו באורח קל. בכבישי יהודה ושומרון נמשכו יידוי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה. כוחות ביטחון ישראלים המשיכו בפעילות הסיכול ברחבי יהודה ושומרון במהלכה נעצרו מספר מבוקשים. חמישה פלסטיניים נהרגו בעימותים וחילופי אש במהלך פעילות כוחות הביטחון. רקטה אחת ששוגרה מרצועת עזה לעבר ישראל נפלה בשטח פתוח ללא נפגעים או נזק. בתגובה, תקף חיל האוויר יעדי טרור של חמאס ברצועה. אונר"א דיווחה על איתור מנהרה מתחת לאחד מבתי הספר שלה בעזה. מחאה חריפה הועברה לגורמי חמאס. שר החוץ ברשות, הנמצא בכנס בהאג, הגיש מסמך לתובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) המתאר את "פשעי ישראל" נגד ילדים פלסטינים. במקביל ערוץ אלג'זירה פנה לבית הדין בבקשה לחקור ולהעמיד  לדין את המעורבים בהריגתה  של שירין אבו עאקלה.
להמשך קריאה...

נערים פלסטינים “בשירות” ארגוני הטרור ביהודה ושומרון

ב-22 בנובמבר 2022, בעת עימותים בין פלסטינים לבין כוחות ביטחון ישראלים שאבטחו את כניסת מתפללים לקבר יוסף נהרג אחמד אמג'ד שחאדה, בן 16 ממחנה הפליטים בלאטה בשכם. התארגנות "גוב האריות" פירסמה מודעת אבל על מותו של פעיל ההתארגנות הצעיר. אין זו הפעם הראשונה בכלל, ובמהלך השנה האחרונה בפרט, בה מעורבים נערים בפעילות טרור ונוטלים חלק פעיל בעימותים עם כוחות ביטחון ישראלים. שילוב נערים בהפגנות, בעימותים אלימים עם כוחות ביטחון ישראלים ואף בביצוע פיגועים היא תופעה מוכרת מהעבר. מותם של הנערים משמש את ארגוני הטרור ככלי תעמולתי ומשפטי כלפי ישראל ולאחר כל אירוע שכזה מוצגת ישראל בהתבטאויות בכירים, בכלי התקשורת וברשתות החברתיות כמי שהורגת ילדים ונערים במכוון ובדם קר.
להמשך קריאה...

תגובות פלסטיניות לפיגוע הטרור הכפול בירושלים (23 בנובמבר 2022)

היה זה פיגוע שונה במאפייניו ובתחכום שלו מפיגועי הבודדים או פיגועי הירי להם היינו עדים לאחרונה. על רקע זה העריכו גורמים ביטחוניים כי מדובר, ככל הנראה, בחוליה מאורגנת ולא התארגנות ספונטנית. מתוך חשש לתגובה ישראלית, העלו ארגוני הטרור ברצועת עזה את הכוננות. אלאח'באר הלבנוני, אף ציין שישראל העבירה מסר מאיים לחמאס. בכלי התקשורת של הרשות הפלסטינית, דווח על הפיגוע באופן כללי מבלי לציין כי היה זה פיגוע. בכירי הרשות כלל לא התייחסו לאירועים.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (30-24 באוגוסט 2022)

השבוע בוצעו שני פיגועי ירי סמוך לקבר יוסף בשכם, בו נפצעו שני בני אדם, ובשבי שומרון (צפונית מערבית לשכם), בו לא היו נפגעים. כמו כן, סוכל פיגוע דקירה במעבר ריחאן. ברחבי יהודה ושומרון המשיכו ואף הגבירו כוחות ביטחון ישראלים את פעילות הסיכול והמנע. השבוע גם נרשמה עלייה בניסיונות הברחת כלי נשק. ברצועת עזה נמשך השקט היחסי. הג'האד האסלאמי בפלסטין המשיך בהטמעת "נרטיב הניצחון" במבצע "עלות השחר". הארגון קיים עצרות המוניות במספר זירות במקביל בהן קראו בכירי הארגון להמשך המאבק נגד ישראל. אבו מאזן נפגש עם נשיא תורכיה אשר הדגיש כי חידוש היחסים עם ישראל לא יפחית את התמיכה בפלסטינים.
להמשך קריאה...

סיכום מבצע עלות השחר בראייה הפלסטינית

אחר שלושה ימי הסלמה ברצועת עזה בכנסה הפסקת האש לתוקפה. בכלי התקשורת הפלסטינים הגדירו הג'האד האסלאמי בפלסטין, חמאס וכן איראן, את המבצע כהצלחה .מאוחר יותר גורמים שונים ברצועה החלו לערוך "חשבון נפש" ומתחו ביקורת על הג'האד האסלאמי מנגד, החלו בג'האד האסלאמי בפלסטין להישמע ביקורות כלפי חמאס אשר לא לקחה חלק פעיל בלחימה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (23-18 באוגוסט 2022)

השבוע בוצעו שני פיגועי ירי לעבר אוטובוסים ישראלים אחד בשכם והשני באזור ראמאללה, לא היו נפגעים.  פיגוע נוסף סוכל לאחר שבמעבר אליהו (דרומית לקלקיליה) ברחבי יהודה ושומרון המשיכו כוחות ביטחון ישראלים בפעילות סיכול ומנע. ברצועת עזה נמשך השקט היחסי. נמסר כי בעקבות מבצע "עלות השחר" החליט הג'האד האסלאמי  לפרוש מחמ"ל הארגונים המשותף. בעקבות זאת נערכה פגישה בין נציגי הג'האד האסלאמי וחמאס. אמירותיו של אבו מאזן בעת ביקורו בגרמניה המשיכו לעורר תגובות.
להמשך קריאה...

הג’האד האסלאמי בפלסטין

ארגון הג’האד האסלאמי בפלסטין הוא השני בחשיבותו בין ארגוני הטרור הפלסטינים הפועלים בתחומי רצועת עזה. הג’האד האסלאמי בפלסטין צמח בסוף שנות השבעים של המאה העשרים ברצועת עזה. מקימיו הם סטודנטים, שלמדו במצרים, אנשי תנועת האחים המוסלמים, בראשותו של ד”ר פתחי שקאקי, רופא מרפיח ושיח’ עבד אלעזיז עודה, מטיף דת ממחנה הפליטים ג’באליא שברצועת עזה. השניים עמדו בראש קבוצת סטודנטים פלסטינים שהושפעו מהצלחתה של המהפכה האיראנית ושאבו את השראתם ממנה.הג’האד האסלאמי בפלסטין אימץ אידיאולוגיה סונית אסלאמית רדיקאלית פונדמנטליסטית החותרת לשחרור מידי של כל פלסטין באמצעות ג’האד (מלחמת קודש), והקמת מדינה פלסטינית מוסלמית. פתחי שקאקי חוסל במלטה ב- 1995 ובמקומו התמנה ד”ר רמדאן שלח, הנמנה אף הוא עם הגרעין המייסד של הארגון.

הג’האד האסלאמי בפלסטין שולל כל הסדר עם ישראל. על פי תפיסת הארגון  הג’יהאד הוא חובה שיש לממש באופן מידי ולא לדחות אותה עד לאחר הקמתה של מדינה אסלאמית. לג’האד האסלאמי בפלסטין זרוע צבאית, פלוגות ירושלים, המצוידת באמצעי לחימה רבים ומגוונים ואשר מבצעת ירי רקטות מרצועת עזה ומעודדת ביצוע פיגועים במתווים שונים ביהודה ושומרון. בשנות האינתיפאדה השנייה “התמחה” ארגון הג’האד האסלאמי בפלסטין בביצוע פיגועי התאבדות כולל בשטחה של ישראל.  

מכל ארגוני הטרור הפלסטינים הג’יהאד האסלאמי הוא הארגון המקורב ביותר לאיראן ויותר מכל הארגונים הוא זוכה לסיוע ותמיכה נרחבים מצד איראן.  בדומה לארגוני טרור נוספים הג’האד האסלאמי בפלסטין הוכרז על ידי ישראל וארה”ב כארגון טרור.