דאעש

משמעויות הריגת מנהיג דאעש, אבו בכר אלבע’דאדי (הערכה ראשונית)

הריגת אבו בכר אלבע'דאדי ע"י כוח עילית אמריקאי מהווה ללא ספק מכה קשה לדאעש שכן המדובר במנהיג כריזמטי וסמכותי, אשר היווה דמות דומיננטית בהנהגת דאעש. ייחודו של אלבע'דאדי היה בניסיון ראשון מסוגו שעשה (ושנכשל) להקים ח'ליפות אסלאמית, "כאן ועכשיו", אשר תחזיר את ימי הזוהר של האסלאם בראשית דרכו. מעבר לכך, במהלך שנות קיומו של דאעש היה אלבע'דאדי הפוסק האחרון בנושאים צבאים , דתיים וממשלים ותלותה של הנהגת דאעש בו הייתה מוחלטת.
להמשך קריאה...

האומנם הובס דאעש? מצבו וכיווני התפתחותו של דאעש על רקע נפילתה הצפויה של המובלעת במורד הפרת

המערכה שמנהלים במורד נהר הפרת כוחות SDF הכורדים, בתמיכת ארה"ב ומדינות הקואליציה, נגד מובלעת דאעש, הולכת ומתקרבת לקיצה. לאחר למעלה מחמישה חודשי קרבות נותרו במורד עמק הפרת כ- 1,000 פעילים, חלקם הגדול זרים, שנדחקו ל"כיס" הממוקם בעיירה אלבאע'וז פוקאני (ממזרח לאלבוכמאל). כוחות SDF תוקפים את פעילי דאעש המתבצרים בעיירה ומנהלים קרב הכרעה, שהחל ב-1 במרץ 2019.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (7 -13 בפברואר 2019)

ה"כיס" של פעילי דאעש במורד הפרת, שגודלו כמה קילומטרים מרובעים, הולך ומתכווץ. עתה מתנהלים קרבות עזים בעיירה אלבאע'וז פוקאני, המעוז המשמעותי האחרון שנותר לדאעש. במרחב אדלב נמשכות התקריות בין צבא סוריה (הממשיך לתגבר כוחותיו) לבין הארגונים הג'האדיסטים. בעיר מנבג' ובסביבותיה לא חל שינוי בשטח. בעוד דאעש נמצא תחת לחץ בזירה הסורית, ממשיך הארגון בזירה העיראקית בפעילות טרור וגרילה אינטנסיבית (במחוזות הסונים והמחוזות המעורבים).
להמשך קריאה...

מערך ההסברה של דאעש: התפתחויות בשנת 2018 וכיווני פעולה להמשך

שנת 2018 הייתה שנה משמעותית עבור מערך ההסברה של דאעש. במהלך שנה זו הפך מערך ההסברה של הארגון מבוזר יותר, זאת בעקבות התמוטטות הח'ליפות האסלאמית בסוריה ובעיראק. סוריה ועיראק נותרו "מדינות הליבה" של דאעש, אולם חשיבותם של המחוזות מחוץ לסוריה ועיראק, המתנהלים באופן עצמאי למחצה, הלכה וגדלה. מערך ההסברה של דאעש ממשיך להיות בעל אופי גלובלי, המתנהל ברובו במרחב המקוון.
להמשך קריאה...

המענה של דאעש להצהרת הנשיא טראמפ: דאעש לא הובס והוא נחוש להמשיך במערכה בסוריה, בעיראק וברחבי העולם

שבועון אלנבא' של דאעש פרסם במהדורה האחרונה שלו, שיצאה לאור ב-3 בינואר 2019 (מס' 63), מענה רשמי ראשון להצהרת הנשיא טראמפ בדבר הוצאת החיילים האמריקאים מסוריה. המסר המרכזי במאמר שכותרתו "ואחר-כך הם יובסו " היינו, שדאעש לא חוסל, ושהמערכה נגדו לא הסתיימה אלא היא רק מתחילה. על-פי המאמר האויבים שרצו לחסל את המדינה האסלאמית קיבלו את התפשטותה לאזורים נוספים ברחבי העולם ואת ההתקפות המתבצעות ע"י תומכי דאעש במדינות המערב (בקרב ה"צלבנים").
להמשך קריאה...

דאעש

דאעש הוא ארגון טרור אסלאמי סלפי ג’האדיסטי חדש יחסית. דאעש הוא חלק מזרם קיצוני באסלאם שהוקם לפני כעשור כשלוחה של אלקאעדה בעיראק. במהלך הלחימה נגד ארה”ב התבסס דאעש באזורים הסונים של מערב עיראק. במהלך מלחמת האזרחים בסוריה התפשט דאעש גם לשטחה של סוריה. ביוני 2014 זכה דאעש להישגים מרשימים ששיאם כיבוש העיר מוצול בעיראק וכיבוש אלרקה בסוריה וההכרזה על הקמת מדינת הח’ליפות (המדינה האסלאמית בעיראק ואלשאם).

לדאעש שלוחות (מחוזות) השואבות ממנו השראה בחצי האי סיני, לוב, תימן, פקיסטאן, אפגניסטאן מערב אפריקה ועוד. דאעש מבצע פיגועים נגד הכוחות הנלחמים בו כמו גם פיגועים מחוץ לסוריה ועיראק בנוסף ללחימה נגד אויביו הרבים בעיראק ובסוריה מבצע דאעש פיגועים בחו”ל בהפעלה ישירה של פעילים או באמצעות עידוד תומכיו לבצע פיגועים במדינות בהן הם מתגוררים (“פיגועי השראה”). דאעש ביצע מספר פיגועים בולטים בערים במערב אירופה, בתורכיה, בחצי האי סיני וברוסיה. בספטמבר 2014 הכריזה ארה”ב על הקמת קואליציה למלחמה בדאעש. כוחות הקואליציה בראשות ארה”ב מסייעים לצבא עיראק ולכוחות מקומיים בסוריה באמצעות סיוע אווירי, שיגור מומחים ואספקה של אמצעי לחימה ואימונים. בעקבות המלחמה בדאעש החל הארגון לאבד את בסיסיו בסוריה ובעיראק כולל הערים הגדולות מוצול ואלרקה.

דאעש שם דגש רב על תעמולה והקים זרועות תקשורת נרחבות ומקצועיות, הנעזרות בכלים ובדימויים המערביים כדי להפיץ את מסריו. המסרים של דאעש מופצים ברחבי העולם, ומנסים להציע משמעות חדשה לצעירים מוסלמים מבודדים ומנוכרים שאינם מוצאים את מקומם בחברה.