דאעש

מבט לסוריה (בעקבות הפלת המשטר) 8-1 בינואר 2025

נדחה מועד כינוס הוועידה הלאומית בהשתתפות נציגי העדות, הדתות והקבוצות הפוליטיות במטרה לדון בהקמת ועדה לעיצוב החוקה החדשה. ההערכות הן כי הכינוס יתקיים לאחר כניסת טראמפ לבית הלבן; המשטר החדש המשיך במפגשים עם ראשי הארגונים החמושים לקראת פירוקם ושילובם במשרד ההגנה ובצבא הסורי החדש. הדרוזים הודיעו כי הם מוכנים להשתלב בצבא, אולם הבהירו כי ישמרו על כלי הנשק עד לכינון חוקה ולהקמת ממשלה שתייצג את כל העדות והקהילות; מנהיג סוריה בפועל, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג'ולאני), נועד עם שרי החוץ של גרמניה וצרפת. שר החוץ הסורי יצא בראש משלחת לביקור במספר מדינות באזור. ארה"ב הודיעה על הסרה זמנית של חלק מהסנקציות שהוטלו על סוריה; אחמד אלשרע נועד לראשונה עם משלחת מטעם המיליציה הכורדית של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים. דווח כי הצדדים חלוקים לגבי שילוב המיליציה בכוחות הביטחון החדשים ולגבי המעמד האוטונומי של הכורדים. שר החוץ התורכי איים בפעולה צבאית אם המשטר החדש בסוריה לא יפעל נגד החמושים הכורדים; כוחות הביטחון של המשטר החדש ביצעו מבצע מעצרים נרחב של חברים במשטר אלאסד, בהם בכירים בצבא הסורי ובמיליציות הפרו-איראניות; כוחות צה"ל השלימו סריקות והשמדת אמצעי לחימה בפסגת החרמון הסורי. דווח על המשך התקיפות האוויריות הישראליות נגד מתקנים ביטחוניים בסוריה ועל התקדמות כוחות קרקעיים באזור החיץ ברמת הגולן ומעבר לו; התקיימה שיחה ראשונה בין אחמד אלשרע לראש ממשלת המעבר בלבנון. צבא לבנון ניהל חילופי אש בגבול הסורי עם מבריחים שניסו להכניס אמצעי לחימה לתוך לבנון; בכיר בחמאס הביע תקווה כי סוריה תישאר חלק מ"ציר ההתנגדות".
להמשך קריאה...

קווים לדמותו של מנהיג סוריה החדש: מג’הדיסט למדינאי?

ב-8 בדצמבר 2024, כבשו המורדים בהובלת ארגון היא'ת תחריר אלשאם, בהנהגת אחמד אלשרע, המכונה אבו מחמד אלג'ולאני,  את דמשק והפילו את משטרו של נשיא סוריה, בשאר אלאסד, אחרי מערכה צבאית של 12 יום. בעקבות זאת, הפך מנהיג היא'ת תחריר אלשאם, לשליט בפועל של סוריה. אחמד אלשרע עבר לאורך חייו שינויים אידיאולוגיים שהובילו אותו מנער שגדל  בסוריה לפעיל ג'האד בשורות אלקאעדה והמדינה האסלאמית בעיראק ועד אחד המנהיגים המובילים של ההתקוממות נגד משטר אלאסד בסוריה. המהפכים שעבר אלשרע התבטאו בעמדות שהציג ביחס לתפיסת הג'האד ובהתנתקות הפומבית מאלקאעדה ומדאעש, לצד שינויים באופן הלבוש והתדמית שהציג בתוך סוריה וכלפי הקהילה הבינלאומית. בראייתנו, האמביוולנטיות בעמדות של אלשרע והשינויים בהתנהלותו לאורך השנים נועדו להבטיח את שרידות ארגונו, אך גם הצביעו על גמישותו האידיאולוגית ועל הפרגמטיות הפוליטית שלו. להערכתנו, אלשרע צפוי להמשיך ולהציג את עצמו כאדם פרגמטי כדי להבטיח את התמיכה העממית והבינלאומית בשלטונו המתעצב, אולם עדיין נותר לבחון האם העמדות האידיאולוגיות שאותן גיבש כמנהיג סלפי-ג'האדי יבואו לידי ביטוי גם בהיותו המנהיג הפוליטי של סוריה, ובכללן השאיפה שהביע בעבר להוביל ג'האד כדי "לשחרר את אלאקצא".
להמשך קריאה...

מבט לסוריה (בעקבות הפלת המשטר) – 23 בדצמבר 2024 – 1 בינואר 2025

ההנהגה החדשה בסוריה המשיכה בביסוס השלטון: סוכם על פירוק כל הארגונים החמושים והכפפתם למשרד ההגנה החדש ומונו שר הגנה וראש מודיעין כללי. דרגות קצונה בכירות הוענקו למפקדים בהיאת' תחריר אלשאם ובארגונים נוספים שסייעו להפלת משטר אלאסד, בהם גם לוחמי ג'האד זרים; מנהיג סוריה בפועל, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג'ולאני), המשיך בפגישות עם משלחות זרות בכירות שהגיעו לדמשק. הוא ציין כי הבחירות לנשיאות יתקיימו בעוד ארבע שנים ושב על עמדתו כי סוריה לא תהווה איום על אף מדינה; עימותים אלימים פרצו בין כוחות הביטחון של המשטר החדש לבין תושבים עלוים בשל טענות לשריפת מקדש על ידי קיצונים אסלאמים. השלטון בדמשק הצביע על איראן כמי שמנסה לעורר כאוס בסוריה; דווח כי כוחות צה"ל המשיכו בפעילות בכפרים באזור החיץ ברמת הגולן וכי חמישה בני אדם נפצעו מירי חיילים במהלך הפגנה. מושל דמשק החדש אמר שסוריה אינה מעוניינת להיות אויבת של ישראל; עורך היומון הלבנוני המזוהה עם חזבאללה הודה כי סוריה כבר אינה חלק מהמאבק מול ישראל ולא צפויה להביע סולידריות עם "ההתנגדות"; דווח כי בחמאס מנסים ליצור קשרים עם השלטון החדש בסוריה ונערכים לביקור בדמשק; ארה"ב וצרפת תקפו מטרות של דאעש בסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (24–31 בדצמבר 2024)

כוחות צה”ל המשיכו בפעילות הנרחבת בצפון רצועת עזה, לצד המשך הפעילות במרכז הרצועה ובדרומה. הכוחות סיכלו עשרות פעילי טרור ועצרו מאות נוספים בפעילות בבית החולים בבית לאהיא. רקטות שוגרו מרצועת עזה לאזור ירושלים. שני קצינים ושני לוחמי צה”ל נהרגו בלחימה; בכירים בחמאס ובג'האד האסלאמי בפלסטין המשיכו להאשים את ישראל בהצבת דרישות שמקשות על השלמת המשא ומתן להפסקת אש ושחרור חטופים; עיתונאי בכיר שפעיל בזרוע הצבאית של חמאס האשים את התנועה בשותפות ל"נכבה" בצפון רצועת עזה; סגן מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין האשים את יו"ר הרשות הפלסטינית בדחיית ההצעות לניהול רצועת עזה לאחר המלחמ;  ישראל, יהודה ושומרון: אזרחית ישראלית נרצחה בפיגוע דקירה בהרצליה. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול טרור ברחבי יהודה ושומרון; נמשכה פעילות מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית נגד חמושים במחנה הפליטים ג’נין. שלושה מפעילי המנגנונים נהרגו ונמסר על מותם של מספר אזרחים, בהם עיתונאית. דובר המנגנונים האשים את חמאס בהסתה והשווה אותם לדאעש.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (25-18 בדצמבר 2024)

בכירים איראניים המשיכו להביע הכרה בפגיעה ב”ציר ההתנגדות” בשל המהפכה בסוריה והפלת משטר אלאסד לצד הפגנת ביטחון ביכולת "הציר" להמשיך ולפעול לנוכח הנסיבות החדשות, במיוחד בשל יכולות הייצור העצמי של אמצעי לחימה על ידי חזבאללה והארגונים הנוספים. דווח כי איראן שוקלת להבריח נשק לחזבאללה באמצעות טיסות ללבנון; דוברת הממשלה באיראן מסרה כי מתקיימות התייעצויות על פתיחת מחודשת של השגרירות בדמשק. במשטר הסורי החדש הכחישו שיש קשרים עם איראן והודיעו על כוונה לתבוע את טהראן על פגיעתה בסוריה. איש דת איראני, שהועסק על ידי שגרירות איראן בסוריה, נהרג מירי לעבר מכוניתו בדמשק; נשיא איראן ושר החוץ נפגשו עם עמיתיהם ממצרים ומתורכיה וקראו להפעיל לחץ על ישראל לעצור את המלחמה ברצועת עזה ואת התקיפות בלבנון ובסוריה; מפקד בפלגים החמושים בג'נין הודה כי הם מקבלים סיוע מאיראן. סוכל פעיל טרור בטולכרם שפעל במימון איראני; החות'ים קיבלו אחריות על תשע תקיפות נגד ישראל באמצעות כטב"מים וטילים בליסטיים, בהן תקיפה משותפת עם ההתנגדות האסלאמית בעיראק. שני טילים גרמו לנזקים במרכז ישראל, 16 בני אדם נפצעו. חיל האוויר תקף מטרות של החות'ים בתימן, לראשונה גם באזור צנעאא'; בכירים במיליציות הפרו-איראניות בעיראק אישרו כי הושג הסכם עם ממשלת עיראק על עצירת התקיפות נגד ישראל. עם זאת, המיליציות הביעו התנגדות ללחץ האמריקאי לפרק אותן מנשקן.
להמשך קריאה...

מבט לסוריה (בעקבות הפלת המשטר) 16-23 בדצמבר 2024

ארגון היא'ת תחריר אלשאם החל לבסס את שלטונו בסוריה עם מינוי של שרי הגנה וחוץ ושל מפקדי ארגונים שסייעו להפלת משטר אלאסד לתפקידי מושלי מחוזות; מנהיג היא'ת תחריר אלשאם, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג'ולאני), קיים פגישות עם בכירים זרים שהגיעו לדמשק, בהם שר החוץ התורכי. עוזרת מזכיר המדינה האמריקאי שיבחה את אלשרע והודיעה על הסרת הפרס שהיה מוצב על ראשו; פגישה של בכירים בהנהגה הדרוזית עם אלשרע עוררה ביקורת בקהילה ואזהרות משיתוף פעולה עם השלטון החדש; נטען כי השלטון הסורי סגר את המרחב האווירי בפני מטוסים איראניים שעשו דרכם ללבנון; חבר פרלמנט מטעם חזבאללה הזהיר כי אם ישראל תילחם נגד סוריה, הארגון יסייע לדמשק. ראש ממשלת המעבר בלבנון הורה למוסדות הרשמיים לשתף פעולה עם היא'ת תחריר אלשאם בתחומי הביטחון; דווח על המשך התקיפות האוויריות הישראליות ברחבי סוריה ועל התקדמות של כוחות צה"ל בדרום סוריה. אלשרע הדגיש כי סילוק חזבאללה והמיליציות הפרו-איראניות מסוריה העלים את ההצדקה לפעילות ישראליות נגד סוריה וקרא למעורבות הקהילה הבינלאומית; נמסר שתורכיה מרכזת כוחות בגבול עם סוריה לקראת מבצע נרחב נגד המיליציה הכורדית; ארה"ב ביצעה תקיפות אוויריות נגד יעדי דאעש בסוריה וסיכלה מפקד בכיר באזור דיר אלזור.
להמשך קריאה...

דאעש

דאעש הוא ארגון טרור אסלאמי סלפי ג’האדיסטי חדש יחסית. דאעש הוא חלק מזרם קיצוני באסלאם שהוקם לפני כעשור כשלוחה של אלקאעדה בעיראק. במהלך הלחימה נגד ארה”ב התבסס דאעש באזורים הסונים של מערב עיראק. במהלך מלחמת האזרחים בסוריה התפשט דאעש גם לשטחה של סוריה. ביוני 2014 זכה דאעש להישגים מרשימים ששיאם כיבוש העיר מוצול בעיראק וכיבוש אלרקה בסוריה וההכרזה על הקמת מדינת הח’ליפות (המדינה האסלאמית בעיראק ואלשאם).

לדאעש שלוחות (מחוזות) השואבות ממנו השראה בחצי האי סיני, לוב, תימן, פקיסטאן, אפגניסטאן מערב אפריקה ועוד. דאעש מבצע פיגועים נגד הכוחות הנלחמים בו כמו גם פיגועים מחוץ לסוריה ועיראק בנוסף ללחימה נגד אויביו הרבים בעיראק ובסוריה מבצע דאעש פיגועים בחו”ל בהפעלה ישירה של פעילים או באמצעות עידוד תומכיו לבצע פיגועים במדינות בהן הם מתגוררים (“פיגועי השראה”). דאעש ביצע מספר פיגועים בולטים בערים במערב אירופה, בתורכיה, בחצי האי סיני וברוסיה. בספטמבר 2014 הכריזה ארה”ב על הקמת קואליציה למלחמה בדאעש. כוחות הקואליציה בראשות ארה”ב מסייעים לצבא עיראק ולכוחות מקומיים בסוריה באמצעות סיוע אווירי, שיגור מומחים ואספקה של אמצעי לחימה ואימונים. בעקבות המלחמה בדאעש החל הארגון לאבד את בסיסיו בסוריה ובעיראק כולל הערים הגדולות מוצול ואלרקה.

דאעש שם דגש רב על תעמולה והקים זרועות תקשורת נרחבות ומקצועיות, הנעזרות בכלים ובדימויים המערביים כדי להפיץ את מסריו. המסרים של דאעש מופצים ברחבי העולם, ומנסים להציע משמעות חדשה לצעירים מוסלמים מבודדים ומנוכרים שאינם מוצאים את מקומם בחברה.