איראן

מבט לסוריה (בעקבות הפלת המשטר) – 9-2 בדצמבר 2024

ב-27 בנובמבר 2024, פתחו ארגונים חמושים המתנגדים למשטרו של נשיא סוריה, בשאר אלאסד, במבצע נגד כוחות צבא סוריה ובעלי בריתו. הם השתלטו על חלב, חמאת וחמץ, וב-8 בדצמבר 2024 השלימו את ההשתלטות על דמשק. הנשיא אלאסד נמלט מהמדינה וקיבל מקלט מדיני ברוסיה;  מנהיג היאת אלתחריר, אחמד אלשרע (אבו מחמד אלג'ולאני), שהוביל את המבצע הצבאי, הכריז על ניצחון של כל העם הסורי והאשים כי משטר אל אסד הפך את סוריה לחוות עבור שאיפות איראניות; כוחות צה"ל תפסו עמדות שליטה באזור החיץ ברמת הגולן והשתלטו על החרמון הסורי. דווח על עשרות תקיפות אוויריות של ישראל נגד מחסני אמצעי לחימה מתקדמים ונגד יכולות נוספות שעלולות ליפול לידי המורדים; מזכ"ל חזבאללה, נעים קאסם, הודיע כי הארגון יסייע למשטר אלאסד בדיכוי "התוקפנות", אולם עם התקדמות המורדים נאלץ הארגון להסיג את כוחותיו מסוריה; שר החוץ האיראני טען כי איראן העבירה לאלאסד מידע על כוונת המורדים לפתוח בפעולה צבאית, אולם היא הופתעה מחוסר היכולת של צבא סוריה. נמסר כי טהראן הקימה ערוצי תקשורת ישירים עם חלק מקבוצות האופוזיציה וכי היא מוכנה להידברות עם ההנהגה החדשה; ארה"ב תקפה עשרות מטרות דאע"ש במרכז סוריה כדי למנוע מהארגון לנצל את האירועים במדינה כדי להתאושש.
להמשך קריאה...

מתקפת המורדים בסוריה וההשלכות האפשריות על ישראל

ב-27 בנובמבר 2024, פתחו ארגונים חמושים המתנגדים למשטרו של נשיא סוריה, בשאר אלאסד, בהובלת   הארגון האסלאמי-ג'האדי היאת תחריר אלשאם, במבצע "הרתעת התוקפנות" נגד כוחות הצבא הסורי ובעלי בריתם בצפון-מערב סוריה. ב-30 בנובמבר 2024, החלו ארגוני מורדים נוספים שפועלים בחסות תורכית במבצע "שחר השחרור" באזור חלב נגד כוחות המשטר הסורי ונגד הכוחות הסוריים הדמוקרטיים, מיליציה כורדית-ערבית שפועלת בתמיכת ארה"ב. המורדים השתלטו על הערים חלב וחמאת ועל בסיסי צבא, שדות תעופה צבאיים ומתקנים ביטחוניים שפעלו בחסות משמרות המהפכה של איראן וחזבאללה; איראן וארגוני "ציר ההתנגדות" הביעו תמיכה במשטר הסורי, תוך השקעת מאמצים מדיניים להרגעת המצב,  והחלו לשלוח  כוחות לסוריה.  איראן אף האשימה כי המתקפה היא "מזימה  ישראלית-אמריקאית" שנועדה להחליש את "ציר ההתנגדות"; המורדים ציינו כי הפעילות נועדה למנוע מכוחות המשטר הסורי לפתוח במתקפה נגד מובלעת האופוזיציה בצפון-מערב סוריה. כמו כן, הם ציינו כי תשומת הלב של "ציר ההתנגדות" בלחימה נגד ישראל והסגת כוחות חזבאללה מסוריה ללבנון היוו גורמי מפתח בשיקולים שלהם לפתיחת המתקפה בעיתוי הנוכחי; להערכתנו, על אף שהמורדים מתמקדים בלחימה נגד משטר אלאסד ובעלי בריתו, ההשתלטות של גורמים אסלאמיים-ג'האדיסטיים על אמצעי לחימה מתקדמים, כולל מטוסי קרב, עלולה להוות איום על ישראל בטווח הארוך. כמו כן, חוסר היציבות הגובר בסוריה עלול לעורר גל חדש של עקורים שעלולים להתקדם גם לעבר גבול ישראל. עם זאת, מתקפת המורדים גם מהווה איום על איראן ו"ציר ההתנגדות" שהשתמשו בסוריה כנתיב להעברת אמצעי לחימה לחזבאללה בלבנון ולביצוע תקיפות נגד ישראל. ההתמקדות של איראן והמיליציות בלחימה נגד המורדים, שגם השתלטו על אתרים בעלי חשיבות אסטרטגית עבור "ציר ההתנגדות", עשויה להקשות עליהם לסייע לחזבאללה בתהליך השיקום לאחר הלחימה נגד ישראל. 
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (27 בנובמבר 2024 – 4 בדצמבר 2024)

איראן והמיליציות של "ציר ההתנגדות" הציגו את הפסקת האש בלבנון כ”ניצחון גדול” עבור חזבאללה ו”חזית ההתנגדות” וכתבוסה עבור ישראל. לטענתם, ישראל נאלצה להסכים להפסקת האש לאחר שלא הצליחה להכריע את חזבאללה ולממש את יעדיה במלחמה. המיליציות הבהירו כי ימשיכו לפעול על אף שהפסקת האש פגעה בעיקרון "אחדות הזירות"; שגריר איראן בלבנון, מג'תבא אמאני, שנפצע במתקפת הזימוניות בספטמבר 2024, שב לבירות. שר החוץ האיראני ומפקד משמרות המהפכה הדגישו את המשך תמיכתה של ארצם בחזבאללה; סגן מפקד משמרות המהפכה הזהיר כי על תושבי ישראל לדעת שאירועי השנה האחרונה יהיו עבורם כמו ”טיול בפארק” בהשוואה למה שצפוי להם בהמשך; נחשף מבצע סייבר איראני נרחב שכוון נגד מאות אישי ציבור ובכירים ישראלים לקראת מבצע התנקשויות; החות'ים קיבלו אחריות על שלוש תקיפות משותפות עם ההתנגדות האסלאמית בעיראק באמצעות כטב"מים נגד שלושה יעדים בישראל, לראשונה מאז יולי 2024. דובר צה"ל אישר שבוצעו יירוטים של שלושה כטב"מים שלא חדרו לשטח ישראל; המיליציות בעיראק המשיכו להימנע מפרסום הודעות קבלת אחריות על תקיפות נגד ישראל. בכיר בהתנגדות האסלאמית בעיראק הכחיש שהושגו הבנות עם ממשלת עיראק על הפסקת התקיפות נגד ישראל; מתקפת המורדים בסוריה: קצין איראני בכיר נהרג במתקפת המורדים בסוריה. בכירים איראניים האשימו כי מדובר ב”מזימה אמריקאית-ציונית”. טהראן התמקדה בפעילות מדינית-דיפלומטית והדגישה את תמיכתה במשטר הסורי ובנכונותה לספק כל סיוע נדרש. דווח כי המיליציות הפרו-איראניות בעיראק החלו להעביר כוחות לתוך סוריה. 
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (27-20 בנובמבר 2024)

איראן והמיליציות השיעיות בירכו על הפסקת האש בדרום לבנון, על אף שהיא מהווה הפרה של רעיון "אחדות הזירות", וטענו כי היא הושגה בזכות העמידה הנחושה של חזבאללה. כמו כן, הן שיבחו את החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון לשעבר גלנט; מנהיג איראן אמר כי אין די בצו מעצר וכי יש להוציא להורג את הבכירים הישראלים; בכירים איראניים שבו והדגישו את הישגי ”חזית ההתנגדות” במערכה מול ישראל וטענו כי ישראל אינה משיגה את יעדיה ושורדת רק בזכות התמיכה האמריקאית; דווח שרוסיה מנעה נחיתת מטוס איראני, שהעביר אמצעי לחימה לחזבאללה, בשדה התעופה חמימים בסוריה הנמצא בשליטת; על רקע איומי ישראל לפעול נגד המיליציות הפרו-איראניות בעיראק, ההתנגדות האסלאמית בעיראק פרסמה בשבוע האחרון ארבע הודעות קבלת אחריות בלבד על תקיפות נגד יעדים בדרום ישראל באמצעות כטב"מים. דובר צה"ל מסר על יירוט כטב"ם בים סוף ונפילת שלושה כטב"מים נוספים בשטח ישראל, ללא נפגעים. דווח כי מנהיגי מיליציות עברו לאיראן מחשש לתקיפה ישראלית; יותר ממאה פעילי מיליציות פרו-איראניות נהרגו בתקיפה המיוחסת לישראל בעיר תדמור שבמדבר הסורי; דו"ח של מכון מחקר אמריקאי העריך כי המיליציה הפרו-איראנית שטענה לתקיפות נגד ישראל משטח סעודיה היא ארגון פיקטיבי של ההתנגדות האסלאמית בעיראק; משרד ההגנה האמריקאי דיווח כי המיליציות הפרו-איראניות ביצעו יותר ממאתיים תקיפות נגד יעדים אמריקאיים במזרח התיכון מאז תחילת המלחמה ברצועת עזה; החות'ים קיבלו אחריות על תקיפה נגד ישראל באמצעות טיל בליסטי. דובר צה"ל מסר כי השיגור יורט לפני שחדר לשטח ישראל; אזרח ישראלי ששימש שליח חב"ד במאע"מ נחטף ונרצח, שלושה אזרחים אוזבקים נעצרו. המוסד ציין כי מדובר בפיגוע טרור. שגרירות איראן במאע"מ הכחישה מעורבות איראנית ברצח. 
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (20-13 בנובמבר 2024)

בכירים איראנים חידשו השבוע את איומיהם להגיב על התקיפה הישראלית באיראן ב-26 באוקטובר 2024. הם הדגישו כי איראן מחויבת לנקום בישראל ותעשה זאת בעיתוי ובאופן שתמצא לנכון. ביקורים הדדיים בדרג בכיר בין איראן וסוריה: יועצו של מנהיג איראן, עלי לאריג'אני, ביקר בסוריה ובלבנון ונועד עם בכירי הממשלים בדמשק ובבירות. שר ההגנה האיראני ביקר אף הוא בסוריה ונועד עם בכירי הממשל, ובראשם הנשיא אסד. כמו כן, ביקר שר החוץ הסורי בטהראן ונועד עם מקבילו האיראני; דווח כי איראן הודיעה לחזבאללה על התחייבותה לשקם לאחר המלחמה את דרום לבנון,  רובע אלצ'אחיה בבירות ואת ההריסות שנגרמו בבקעת הלבנון. סגן מפקד משמרות המהפכה ושר החוץ האיראני הדגישו כי איראן מחויבת להמשך התמיכה בחזבאללה וב"חזית ההתנגדות" באזור; ההתנגדות האסלאמית בעיראק פרסמה 17 הודעות קבלת אחריות על תקיפות נגד יעדים בישראל באמצעות כטב"מים. המיליציה סראיא אוליאא’ אלדם קיבלה אחריות על ארבע תקיפות נוספות; דובר צה”ל הודיע על יירוט של לפחות חמישה כטב"מים, חלקם בשטח סוריה. דווח כי ישראל העבירה לממשלת עיראק מסר כי אם תקיפות המיליציות לא תיפסקנה, היא תתקוף בעיראק. "גורמים" במיליציות איימו שיגיבו בהרחבת התקיפות נגד ישראל אם היא תפעל נגדן וממשלת עיראק טענה כי היא פועלת למנוע שימוש בשטח המדינה להוצאת תקיפות; המיליציות הפרו-איראניות המשיכו בתקיפות נגד בסיסים אמריקאיים בסוריה. דווח כי הכוחות האמריקאיים בסוריה תוגברו לקראת כניסת ממשל טראמפ; החות’ים קיבלו אחריות על שתי תקיפות נגד ישראל באמצעות כטב"מים, דובר צה”ל מסר כי יורטו כטב"מים, לא היו נפגעים; החות'ים קיבלו אחריות על תקיפה נגד אונייה בים האדום והמשיכו באיומיהם לפעול נגד נושאות מטוסים וספינות מלחמה אמריקאיות בים האדום. בכיר בפנטגון הודה כי היכולות הצבאיות של החות'ים "מתחילות להפחיד".
להמשך קריאה...

הסיוע האיראני לחמאס ולרצועת עזה, כפי שעולה מחומרי שלל שנתפסו ברצועת עזה

איראן מהווה את המשענת האסטרטגית העיקרית של חמאס מאז שנת 2014.  התמיכה של איראן כוללת סיוע צבאי (אמצעים והכשרה), וסיוע כספי של מאות מיליוני דולרים להנהגת התנועה ולזרוע הצבאית שלה. בכירי חמאס הודו  גם בפומבי למשטר בטהראן על הסיוע באמצעי לחימה שסייעו לפגוע בעומק ישראל; מסמכים של חמאס שנתפסו על ידי כוחות צה"ל במסגרת התמרון ברצועת עזה במלחמת "חרבות ברזל", ואשר עותקים שלהם נחשפים במחקר זה, מספקים הצצה נדירה להיקף החדירה האיראנית לחמאס כחלק מבניית "ציר ההתנגדות" מול ישראל. לצד התמיכה בהיבטים הצבאיים של פעילות חמאס, ההשפעה האיראנית באה לידי ביטוי גם בתמיכה בארגוני טרור נוספים ברצועת עזה ובמימון של מיזמים אזרחיים, חינוכיים ותרבותיים ברצועת עזה; המסמכים גם מספקים מידע חדש על המעורבות האיראנית בהכנות לחמאס לקראת מתקפת ה-7 באוקטובר 2023, ובכלל זה התיאום מול חזבאללה והיערכות חמאס בזירה הלבנונית; מסמכי השלל מלמדים על תהליך אסטרטגי של האיראנים לבסס את דריסת הרגל וההשפעה על הנעשה בחמאס בפרט וברצועת עזה בכלל. התהליך בוצע באמצעות מימון איראני נרחב, שחלקו הופנה לתוכניות אזרחיות, חיזוק הממד השיעי בחברה הסונית ברצועה (שיעיזציה), לצד השפעה על קבלת החלטות בחמאס באמצעות שליטה על מקורות פיננסיים ועל רכש משמעותי של אמצעי לחימה.
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.