איראן

מבט לאיראן (15– 29 בדצמבר 2022)

תקיפה נוספת המיוחסת לישראל כנגד יעדים באזור דמשק ובשדה התעופה אלקציר שממערב לחמץ. משמרות המהפכה העלו באופן משמעותי את שכרם של לוחמים ואזרחים המשרתים במיליציות הפרו-איראניות במזרח סוריה. אתר חדשות לבנוני דיווח כי איראן מוכנה לספק דלק ללבנון . מפקד כוח קדס הצהיר בטקס בטהראן, כי מצבה של ישראל קשה וכי לא רחוק היום שבו הפלסטינים יסלקו את ישראל מפלסטין. 
להמשך קריאה...

גדודי חזבאללה: מיליציה פרו-איראנית דומיננטית הפועלת בעיראק

גדודי חזבאללה הינה אחת הזרועות החשובות של איראן בעיראק. היא פועלת לקידום האינטרסים האזוריים והבינלאומיים של המשטר האיראני. למיליציה משאבים רבים, כוח צבאי מאומן בעל ניסיון קרבי רחב, מעורבות במנגנונים הפוליטיים בעיראק ותשתית אזרחית ענפה. כחלק מכפיפותה לאיראן, המיליציה נוטלת חלק מרכזי בתקיפות נגד יעדים אמריקאים בעיראק ובסוריה ופועלת כחלק מ"ציר ההתנגדות" ו"הסהר השיעי" .
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (1– 15 בדצמבר 2022)

חברת התעופה האיראנית מעראג', הקשורה למשמרות המהפכה, החלה להפעיל קו טיסות לנמל התעופה הבינלאומי לבירות. מסר על חשש ישראל משימוש בטיסות אלה להברחת אמצעי לחימה מאיראן ללבנון. מכלית נפט איראנית, שהוחרמה בעבר בידי יוון בלחץ ארצות הברית, הגיעה בראשית דצמבר 2022 לסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (17 בנובמבר 2022 – 1 בדצמבר 2022)

קצין בכיר בזרוע האוויר של משמרות המהפכה, חוסל בסוריה. בהודעת משמרות המהפכה נאמר, כי הקצין חוסל בידי ישראל. מפקד משמרות המהפכה הבטיח נקמה על מותו. מערכת טילי קרקע-אוויר איראנית נפרסה לאחרונה במרחב דמשק בעקבות התקיפות האוויריות האחרונות נגד יעדים של המיליציות הפרו-איראניות בסוריה, שיוחסו לישראל. ראש ממשלת עיראק, הגיע לביקור באיראן. ביקורו מתקיים על רקע המתיחות הביטחונית בין איראן לשלטונות החבל הכורדי בצפון עיראק.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (3 בנובמבר 2022 – 17 בנובמבר 2022)

שיירה של מכליות דלק הותקפה בליל ה-8 בנובמבר באמצעות כטב"מ בסמוך למעבר הגבול בין סוריה לעיראק. העיתון הסורי אלוטן דיווח מפי מקורות בטהראן על החלטת ממשלת איראן להגדיל את יצוא הנפט שלה לסוריה ל-3 מיליון חביות בחודש.  מזכ"ל האגודה לקירוב בין האסכולות באסלאם ביקר בסוריה ונפגש עם שר ההקדשים הסורי ועם אנשי דת סורים ודן עימם בשיתוף פעולה דתי בין שתי המדינות.  מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה הגיע במחצית נובמבר לביקור בעיראק ונפגש עם בכירי הממשל בבגדאד ועם מנהיגי הפלגים השיעים הפרו-איראנים. הרמטכ"ל האיראני שוחח בטלפון עם שר ההגנה החדש של עיראק והביע נכונות להרחיב את הסיוע הצבאי והביטחוני האיראני לעיראק. משמרות המהפכה שבו ותקפו ב-14 בנובמבר יעדים של האופוזיציה הכורדית בחבל הכורדי בצפון עיראק. שגריר איראן בדמשק נפגש בראשית נובמבר עם נציגי ארגונים פלסטינים בסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (26 באוקטובר – 7 בנובמבר 2022)

בעקבות הבחירות בישראל, הביעו גורמים בלבנון חשש מאי קיום הסכם הגבול הימי בין ישראל ולבנון, מה שעלול, לדבריהם, להביא להסלמה צבאית. חסן נצראללה, מזכ"ל חזבאללה, פועל ליצירת גוש פרלמנטרי נרחב לבחירת נשיא בלבנון. חזבאללה, בתמיכת איראן, הופך להיות כוח משמעותי בתחום הסייבר והאינטרנט כחלק מהמאמץ האיראני למאבק על התודעה. משלחות חמאס ותנועת אנצאר אללה קיימו מפגשים עם בכירי חזבאללה באזור צור.
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.