איראן

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-28 בנובמבר 2023, 13:00)

בוצעה הפעימה הרביעית של עסקת שחרור החטופים. ב-27 בנובמבר בשעות הערב שוחררו 11 ילדים ואימהות. יחד עמם שוחררו שישה תאילנדים. הוחלט להאריך את הפסקת האש ביומיים נוספים במהלכם ישוחררו עוד עשרים חטופים (עשרה בכל יום) בתמורה לשישים אסירים פלסטינים. בחמאס ובג'האד האסלאמי בפלסטין רואים בחיוב את המשך תהליך החזרת החטופים והמשך הפסקת האש. כל הגורמים מציינים כי התנאים לשחרור החיילים החטופים יהיו שונים. השקט ברצועה נשמר. ארגון זכויות האדם של האו"ם Human Rights Watch פרסם מסקנות בנוגע לפיצוץ בבית חולים אלמעמדאני ב-17 באוקטובר 2023 בו הואשמה ישראל. לטענת הארגון,  הפיצוץ נגרם מתחמושת של רקטה הדומה במאפייניה לזו המצויה ברשות ארגונים חמושים פלסטיניים. חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין מחו על ממצאי הדו"ח בטענה שהוא מוטה לטובת ישראל. הפסקת האש נוצלה כדי לאמוד את הנזקים שנגרמו ברצועה ולאיתור נעדרים. בחמאס מתלוננים כי לא הגיעה אספקה בכמות מספיקה לצפון הרצועה. בתי החולים מנסים לשקם עצמם. דווח שבית החולים אלשפאא' פתח מחדש את מחלקת הדיאליזה וכי בית חולים השדה שנתרם על ידי ירדן החל לפעול. נמשך השקט לאורך גבול הצפון
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-27 בנובמבר 2023, 13:00)

ב-26 בנובמבר בשעות הערב שוחררו 13 ילדים ונשים, כמו כן שוחררו שלושה אזרחים תאילנדים ואזרח ישראלי בעל אזרחות רוסית. בתמורה, שוחררו 39 אסירים פלסטינים. גורמים בינלאומיים, ובכירים בחמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין, מדברים על אפשרות הארכת הפסקת האש תמורת שחרור חטופים נוספים, נשים וילדים. על פי נתונים לא רשמיים, מאז 7 באוקטובר נהרגו כ-1,200 אזרחים ואנשי כוחות ביטחון, מהם 392 חיילים וקצינים. 177 אזרחים וחיילים נותרו חטופים ברצועת עזה.  בעקבות הפסקת האש, שרר שקט ברצועה ולא נרשמו אירועים חריגים.  בגבול הצפון שרר שקט. חזבאללה מעניק פיצוי לתושבים הגרים בקרבת הגבול על הנזקים שנגרמו להם.  בראמאללה נערכה קבלת פנים לקבוצת האסירים השלישית ששוחררה. הג'האד האסלאמי בפלסטין התלונן, כי צה"ל מנסה להפריע לקליטת האסירים הפלסטיניים המשוחררים. איראן תומכת בהפסקת האש קבועה ברצועת עזה אך לטענתה אינה מעורבת בפעולות "קבוצות ההתנגדות" נגד ישראל וארה"ב וכי הן אינן פועלות בפיקודה של איראן. סגן מפקד משמרות המהפכה ציין שהישגיה האסטרטגיים של המלחמה בעזה גדולים אף יותר מהישגיה הטקטיים.  לא נרשמו תקיפות של פעילי המיליציות נג
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-26 בנובמבר 2023, 13:00)

ב-24 בנובמבר החלה הפסקת אש ברצועת עזה למשך ארבעה ימים, בעקבותיה החל יישום עסקת החטופים. עד כה שוחררו 26 אזרחים ישראלים ו-15 זרים בשתי פעימות. תמורתם שחררה ישראל 76 אסירים פלסטינים. בימים הקרובים אמורים להשתחרר חטופים נוספים. בכירי חמאס וגורמים בינלאומיים מדברים על הרחבת ההסכם ושחרור חטופים נוספים. מנגד, מערימה חמאס קשיים על העסקה בטענה שישראל מפרה את התנאים. טרם כניסת הפסקת האש לתוקפה השלימו כוחות צה"ל מספר משימות ביניהן פיצוץ המנהרות מתחת לבית החולים אלשפאא' בעיר עזה וחשיפת פירי מנהרות והשמדתן בצפון הרצועה. בעקבות ההסדר החלו להיכנס לרצועה משאיות סיוע. גורמים ברצועה טוענים כי הכמות אינה מספיקה וכי יש להגדיל את המכסה. הזרוע הצבאית של חמאס הודיעה על מות ארבעה מפקדים בכירים בשורותיה. הלווייתם נערכה בצפון הרצועה. על רקע המצב, נמשכים גילויי מחאה ברצועה. למרות שחזבאללה לא הכריז רשמית על הצטרפותו להפסקת האש, למעט אירועים בודדים, שרר שקט יחסי בגזרה לאחר כניסת הפסקת האש לתוקפה. ביהודה ושומרון  נמשכה פעילות הסיכול והמנע של כוחות צה"ל. ברחבי יהודה ושומרון נערכו טקסי קבלת פנים לאסירים המשוחררים.
להמשך קריאה...

ממצאי כוחות צה”ל במוצב הג’האד האסלאמי בפלסטין ברצועת עזה

ב-16 בנובמבר 2023, כבשו כוחות צה"ל  מוצב של מפקד מרחב צפון של פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין. בסריקות במוצב איתרו כוחות צה"ל אמצעי לחימה רבים ובכלל זה שתי משאיות שהיו עמוסות באמצעי לחימה, ביניהם חלקי שלוש רקטות מסוג "בדר 3”, חלקי כלי טיס בלתי מאויש, טילי RPG בעלי ראש טנדאם, כלי נשק אישיים וחומרי מודיעין של הארגון. כמו כן, אותר במוצב טנק דמה ששימש את פעילי הזרוע הצבאית לאימוני השתלטות על טנק צה"לי. להלן פירוט הממצאים.
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל”- הלחימה בגבול ישראל לבנון (תמונת מצב נכון ל-23 בנובמבר 2023)

ב-8 באוקטובר 2023, פתח חזבאללה חזית נוספת נגד ישראל מלבנון. בלחימה נוטלים חלק גם ארגוני טרור פלסטיניים הערוכים בלבנון ומיליציות פרו-איראניות הפועלות מגבול סוריה-ישראל. בשבועות האחרונים, הסלים חזבאללה את הלחימה. מתחילת הלחימה בוצעו מלבנון 324 תקיפות נגד ישראל מתוכן 309 של חזבאללה ו-15 של ארגונים אחרים. התקיפות כוללת בעיקר ירי טילי נ"ט, שיגור רקטות ופצצות מרגמה. לאחרונה הכניס הארגון לשימוש אמצעים נוספים כמו רקטות כבדות מסוג ברכאן וכלי טיס בלתי מאוישים חמושים. לחזבאללה 86 הרוגים מתחילת הלחימה ולארגוני הטרור הנוספים 14 הרוגים. לישראל, 9 הרוגים, 6 חיילים ו-3 אזרחים. נצראללה הדגיש בנאומיו, כי זוהי מלחמתם של הפלסטינים, ופעילות חזבאללה נגד ישראל היא חלק מ"חזית התמיכה" של איראן ושלוחותיה השונות, בחמאס. להערכתנו, חזבאללה ימשיך בפעילות ברמה הנוכחית תוך הסלמה מקומית בהיקף הפעילות בהתאם לצרכיו. אולם, יתכן שעם המשך הלחימה ובמידה וחזבאללה יעריך כי קיימת סכנה לשרידות חמאס, הוא עלול לשקול להרחיב משמעותית את הלחימה מול ישראל, אולם גם זאת יתבצע בהתחשב באילוצים פנים לבנוניים ובעמדת איראן.
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-23 בנובמבר 2023, 13:00)

למרות ההכרזות על עסקה לשחרור חלק מהחטופים ועל הפסקת אש ב-23 בנובמבר החל מ-10:00, לפי שעה לא יצא ההסכם לפועל ולא ברור לוח הזמנים של יישומו. לדברי טאהר אלנונו יועצו של אסמאעיל הניה, הדיונים עתה הם לא על סעיפי ההסכם, אלא על המנגנונים ליישומו. בכירי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין התבטאו לגבי ההסכם בשורה של ראיונות לכלי תקשורת שונים ואף פרטו את תנאיו. גורמי הג'האד האסלאמי בפלסטין הדגישו את התאום המתקיים בינם לבין חמאס. כוחות צה"ל המשיכו בפעילות בעיר עזה ובצפון הרצועה. בבית החולים אלשפאא' נחשפה רשת מסועפת של מנהרות ששימשו כמפקדות עבור פעילי חמאס וככל הנראה הוחזקו במקום חטופים ישראלים ממתקפת ה-7 באוקטובר 2023. בצפון הרצועה הושמדה מפקדת החטיבה הצפונית של חמאס. בעוד מרצועת עזה מתבצעים שיגורי רקטות ספוראדיים, בצפון ישראל שוגר מטח חריג של 48 רקטות לעבר יישובי הגליל ומוצבי צה"ל. מאזור תימן שוגר טיל בליסטי לעבר אילת אשר יורט בטרם הגיע לשטח ישראל. נמשך המצב ההומניטארי הקשה. רבים תולים תקווה בהסכם הפסקת האש ואשר בעקבותיו יוכנס  סיוע לרצועה. נמשכה פעילות חזבאללה. בבוקר 23 בנובמבר 2023 שוגר מטח חריג של
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.