איראן

המיליציות הפרו איראניות בסוריה: תמונת מצב

בסוריה, המהווה מרכז גיאוגרפי של הציר הרדיקלי בהובלת איראן, פועלות מיליציות פרו איראניות שחלקן הובאו על ידי איראן וחלקן הוקמו על בסיס התושבים המקומיים ביוזמת משמרות המהפכה האיראניים. כולן נועדו לתכלית מרכזית אחת  להבטיח את המשך שלטונו של הנשיא בשאר אלאסד, בתואנה של הגנה על המקומות הקדושים לשיעה. המיליציות מונות כיום למעלה מ-60 אלף פעילים הערוכים במספר מוקדים, בעיקר לאורך נהר הפרת, בעיר חלב וסביבותיה, המדבר הסורי, מרחב דמשק ובדרום המדינה. בולטת במיוחד הנוכחות של המיליציות הפרו איראניות במזרח סוריה באזור בעל חשיבות אסטרטגית רבה. לאחרונה הרחיבו המיליציות הפרו איראניות את אזורי פריסתן בסוריה. מבין כלל המיליציות וגורמי הכוח הפועלים בסוריה בחסות איראן, ארגון חזבאללה הלבנוני מציב בפני ישראל את האיום הצבאי הקונבנציונלי המשמעותי ביותר. 
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (9 במרץ 2023 – 23 במרץ 2023)

שר החוץ האיראני, אמיר-חסין עבדאללהיאן, הגיע ב-9 במרץ 2023 לביקור בסוריה, במהלכו נועד עם בכירי הממשל בדמשק וסייר באזורים שנפגעו ברעידת האדמה. גם מפקד כוח קדס הגיע לביקור בסוריה, במהלכו סייר באזורים, שנפגעו ברעידת האדמה. חבר הלשכה המדינית של חמאס, ח'ליל אלחיה, אמר כי איראן מספקת סיוע פוליטי, כספי וצבאי ל"התנגדות" הפלסטינית. מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, עלי שמח'אני, הגיע ב-19 במרץ 2023 לבגדאד וחתם על הסכם ביטחוני.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (23 בפברואר 2023 – 9 במרץ 2023)

שר ההגנה האיראני נועד בטהראן עם צמרת חיל האוויר הסורי ודן עימה בחיזוק שיתוף הפעולה הצבאי והביטחוני בין שתי המדינות. על רקע ביקור המשלחת הסורית באיראן, דיווחה התקשורת האיראנית, כי איראן עשויה לספק לסוריה מערכת הגנה אווירית מתוצרתה. משלחת פרלמנטרית איראנית הגיעה בראשית מרץ  2023 לביקור בדמשק כדי להביע הזדהות עם סוריה בעקבות רעידת האדמה. בתוך כך, טיסת הסיוע האיראנית החמש עשרה מאז רעידת האדמה נחתה בראשית מרץ בשדה התעופה בחלב. דובר משרד החוץ האיראני גינה בחריפות את ההתפרעויות בעיירה חוארה שמדרום לשכם. הדובר דרש תגובה מידית ומרתיעה מצד הקהילה העולמית לנוכח "התנהלותו הקיצונית והפושעת של המשטר הציוני".
להמשך קריאה...

תנועת החות’ים והמלחמה בתימן: התפתחות ומשמעות

תנועת החות'ים הוקמה בתימן בראשית שנות התשעים של המאה העשרים על בסיס תושבים מוסלמים שיעים-זידים המהווים כ-30% מהאוכלוסייה במדינה. בשנת 2004 פתחה התנועה במרד נגד השלטון המרכזי בתימן. עד שנת 2009 התנהלו שישה סבבי לחימה בין הצדדים, שבסיומם  הקימו החות'ים אוטונומיה בצפון תימן. איראן תמכה בחות'ים לאורך השנים והעניקה להם סיוע וצירפה אותם ל"ציר ההתנגדות" שבהובלתה. אמצעי הלחימה המתקדמים שסיפקה איראן לחות'ים, כללו ,בין השאר, טילים בליסטיים וכלי טיס בלתי מאוישים, אשר יכולים לפגוע בישראל. 
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (9– 23 בפברואר 2023)

מפקד כוח קדס שהגיע לסוריה כדי לפקח על פעולות הסיוע האיראני לנפגעי רעידת האדמה.  אמצעי התקשורת הסורים דיווחו על תקיפה ישראלית באזור דמשק, סוכנות הידיעות הממשלתית האיראנית דיווחה מפי מקורות איראנים, כי בתקיפה לא היו נפגעים איראנים. הכוחות האמריקאים בסוריה הפילו כלי טיס בלתי מאויש מתוצרת איראן, שחג מעל בסיס בצפון-מזרח סוריה, שבו מוצבים כוחות אמריקאים. סגן שר החוץ האיראני קיים במחצית הראשונה של חודש פברואר 2023 ביקור בבירות, במהלכו נפגש עם בכירים בממשל הלבנוני .
להמשך קריאה...

הצהרות בכירים איראנים בנוגע ליהודה ושומרון כביטוי להגברת מאמצי איראן להרחיב את השפעתה בזירה זו

בחודשים האחרונים התרבו ההתייחסויות הפומביות מצד בכירים במשמרות המהפכה האיראנים להתרחבות “ההתנגדות הפלסטינית” ביהודה ושומרון ולאתגרים הגוברים הניצבים בפני ישראל וצה"ל בזירה זו. ריבוי ההתייחסויות למתרחש ביהודה ושומרון בא במקביל לשורה של חשיפות ישראליות בשנים האחרונות של פעילות איראנית גוברת בזירה זו. ניתן להצביע על שלושה גורמים מרכזיים העומדים בבסיס התגברות מאמציה של איראן להרחיב את השפעתה ביהודה ושומרון, עליית המדרגה ברף המתיחות בין איראן לישראל; היחלשות הרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון הפלסטינים והתגברות גל הטרור ביהודה ושומרון; מגמת ההתקרבות בין איראן לחמאס בשנים האחרונות. 
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.