חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (21 – 27 ביוני 2017)

 האדרת מחבלים רוצחים על הר הבית: לרגל עיד אלפטר משפחת אסיר פלסטיני חילקה ברחבת הר הבית קופסאות מיני מתיקה עליהן תמונות ומחבלים פלסטינים.

האדרת מחבלים רוצחים על הר הבית: לרגל עיד אלפטר משפחת אסיר פלסטיני חילקה ברחבת הר הבית קופסאות מיני מתיקה עליהן תמונות ומחבלים פלסטינים.

בהאא' אלחרבאוי, בן 23 מהכפר אלעיזריה (חשבון הטוויטר PALINFO, 21 ביוני 2017)

בהאא' אלחרבאוי, בן 23 מהכפר אלעיזריה (חשבון הטוויטר PALINFO, 21 ביוני 2017)

הודעת קבלת האחריות לירי הרקטה  ההודעה היא בעלת סממנים גראפיים הדומים להודעות דאעש  (דף הפייסבוק של אתר החדשות palhadth, 26 ביוני 2017)

הודעת קבלת האחריות לירי הרקטה ההודעה היא בעלת סממנים גראפיים הדומים להודעות דאעש (דף הפייסבוק של אתר החדשות palhadth, 26 ביוני 2017)

מפגינים במזרח ג'באליא נושאים דגם של כיפת הסלע.

מפגינים במזרח ג'באליא נושאים דגם של כיפת הסלע.

הכנסת משאיות סולר ממצרים דרך מעבר רפיח לתחנת הכוח בעזה (יוטיוב, 22 ביוני 2017).

הכנסת משאיות סולר ממצרים דרך מעבר רפיח לתחנת הכוח בעזה (יוטיוב, 22 ביוני 2017).

פגישת אבו מאזן עם המשלחת האמריקאית בלשכתו בראמאללה (ופא, 21 ביוני 2017)

פגישת אבו מאזן עם המשלחת האמריקאית בלשכתו בראמאללה (ופא, 21 ביוני 2017)

שלט הציון לזכרו של באסל אלאערג' סמוך למקום בו נהרג בראמאללה  (חשבון הטוויטר PALINFO, 23 ביוני 2017).

שלט הציון לזכרו של באסל אלאערג' סמוך למקום בו נהרג בראמאללה (חשבון הטוויטר PALINFO, 23 ביוני 2017).

  • ברצועת עזה שוגרה השבוע רקטה לעבר הנגב המערבי. התארגנות סלפית ג'האדיסטית קיבלה אחריות לירי. בתגובה תקפו כלי טיס של חיל האוויר יעדי חמאס. ביהודה ושומרון בוצע פיגוע דקירה צפונית מזרחית לירושלים. המחבל נורה ונהרג.
  • שלטונות מצרים פתחו השבוע את מעבר רפיח למעבר משאיות דלק, שהביאו סולר לתחנת הכוח ולשוק הפרטי. חברת החשמל הודיעה, כי בעקבות כניסת הדלק ממצרים יחול שיפור באספקת המחשל (שתגיע לכארבע שעות ביממה).
  • נמשכת התופעה של האדרת שהידים ואסירים פלסטינים. התופעה מצאה ביטויה לאחרונהבהר הבית (חלוקת קופסאות דברי מתיקה עליהן תמונות שהיד  ומחבלים אסורים בישראל על ידי משפחת אסיר); בג'נין (נחנכה אנדרטה לזכר פעיל בכיר בחזית הדימוקרטית, שהיה אחראי על פיגועי הרג רצחניים); בראמאללה (הצבת  שלט ציון למחבל שעמד בראש חולייה שתכננה לבצע פיגועים ונהרג בחילופי אש) ובכפר ברקה, צפונית מערבית לשכם (הקמת מרכז נשים על שם דלאל אלמע'רבי המחבלת מפיגוע כביש החוף).  

 

פיגועים/ניסיונות לביצוע פיגועים
  • ב-20 ביוני 2017 בוצע ניסיון פיגוע דקירה בעמדת שמירה של צה"ל בכיכר אדם (צפונית מזרחית לירושלים). פלסטיני הגיע לעמדת צה"ל כשהוא חמוש בסכין. הוא לא שעה לקריאות לעצור והמשיך לרוץ לעבר החיילים. גם לאחר שנורה כדור אזהרה באוויר הוא המשיך לרוץ. הוא נורה על ידי החיילים ונהרג. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו, כי הפלסטיני שנהרג הוא בהאא' עמאד סמיר אלחרבאוי, בן 23 מהכפר אלעיזריה, מזרחית לירושלים (אלחיאת אלג'דידה, 21 ביוני 2017).
הפגנות, עימותים והפרות סדר
  • השבוע נמשכו הפגנות והפרות סדר ברחבי יהודה ושומרון בעיקר אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה. כוחות הביטחון הישראליים עצרו מספר חשודים בפעילות טרור. להלן מספר אירועים בולטים:
  • 25 ביוני 2017 – אבנים, בקבוקי זכוכית וחפצים יודו לעבר כוחות הביטחון הישראליים במהלך פעילות שביצעו בעיסאויה (מזרח ירושלים). שני שוטרים נפצעו באורח קל(דף הפייסבוק צבע אדום, 25 ביוני 2017).
  • 23  ביוני 2017- אבנים יודו לעבר אוטובוס צפונית לקריית ארבע (אזור חברון)  לא היו נפגעים נגרם נזק לשמשת אוטובוס (דף הפייסבוק צבע אדום, 23 ביוני 2017).
  • 21 ביוני 2017 –אבנים יודו לעבר כוחות הביטחון הישראליים ואמבולנס צבאי סמוך לכפר לובן  אלשרקיה (צפונית מזרחית לראצאללה). לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 21 ביוני 2017).
  • 21 ביוני 2017- בקבוק תבערה שהושלך עבר שטח חקלאי בכרמי צור (גוש עציון) גרם לשריפה ולנזק (דף הפייסבוק צבע אדום, 21 ביוני 2017).
  • 21 ביוני 2017 – כוחות הביטחון שפעלו בבית ג'אלה (צפונית מערבית לבית לחם) הבחינו בשני כלי רכב, שהתחזו לניידות משטרה. שני כלי הרכב הוחרמו (דף הפייסבוק צבע אדום, 21 ביוני 2017).
  • 21 ביוני 2017 – אבנים יודו לעבר כוחות הביטחון הישראליים, שפעלו בבית אומר (אזור חברון). חייל נפצע באורח קל וטופל במקום (דף הפייסבוק צבע אדום, 21 ביוני 2017).

פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה

ירי רקטה לעבר ישראל
  • ב-26 ביוני 2017 אותרה נפילה של רקטה בשטח פתוח בתחום השיפוט של המועצה האזורית שער הנגב. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק חשבון הטוויטר של דובר צה"ל, 26 ביוני 2017). התארגנות סלפית-ג'האדיסטית המכנה עצמה "צאצאי חברי הנביא" קיבלה אחריות לירי. בהודעה שפרסמה ההתארגנות נאמר, כי הירי בוצע לעבר העיר נתיבות וכי הירי הוא חלק מהג'האד המתמשך נגד אויבי אללה היהודים (חשבון הטוויטר וכלת פלסטין אלחדת', 26 ביוני 2017).
  • בתגובה לירי הרקטה תקפו כלי טיס של חיל האוויר יעדי חמאס בצפון רצועת עזה ובדרומה.  אמצעי התקשורת הפלסטיניים דיווחו על שלוש תקיפות: מוצב "בדר" של הזרוע הצבאית של חמאס בצפון-מערב העיר עזה; שטח חקלאי באזור ואדי עזה שמדרום לעיר עזה; ותקיפה על מוצב "השהיד מחמד אבו חרב" של הזרוע הצבאית של חמאס בשכונת אלנצר בצפון-מזרח רפיח. דווח כי לא היו נפגעים (דף הפייסבוק של משרד הפנים ברצועה, 27 ביוני 2017; צפא, 27 ביוני 2017; דף הפייסבוק "העיר רפיח עתה", 27 ביוני 2017)
  • פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי ישראל השתמשה בירי הרקטה מרצועת עזה ובפרסום הודעה מטעם דאעש כדי לתרץ תקיפה נגד מוצבי חמאס. לדבריו זהו משחק ישראלי "מסוכן ושקוף". הוא הזהיר את ישראל מפני המשך ההסלמה (אתר חמאס, 26 ביוני 2017).

ירי רקטה לעבר ישראל

הפגנות על גבול רצועת עזה ישראל ביוזמת חמאס
  • השבוע נמשכו ההפגנות שמארגנת חמאס לאחרונה סמוך לגבול ישראל רצועת עזה. שיאן של ההפגנות היה ביום שישי "יום ירושלים העולמי. חמאס קראה לציבור להחשיב את "יום ירושלים העולמי", שיזמה במקור איראן, ליום עימות עם ישראל בגבול המזרחי של רצועת עזה ובאזורי חיכוך בגדה המערבית (אלרסאלה.נט, 22 ביוני 2017). כמה מאות פלסטינים השתתפו בהפגנות שהתקיימו בשישה מוקדים. במהלך ההפגנות נפצעו באורח קל ארבעה מפגינים (על אירועי יום ירושלים העולמי ברצועת עזה ראו להלן).
משבר אספקת החשמל לרצועת עזה
  • ואא'ל אבו עמר, מנהל יחידת ההסברה של מעבר רפיח, אמר כי שלטונות מצרים פתחו את מעבר רפיח למעבר משאיות דלק ממצרים שנועד לתחנת החשמל ברצועת עזה (צפא, 21 ביוני 2017). בארבעת הימים בהם היה המעבר פתוח והועבר דלק לרצועה הועברו סה"כ כ-1.6 מיליון ליטרים של סולר עבור תחנת הכוח והשוק הפרטי. הכנסת הסולר צפויה להתחדש לאחר עיד אלפטר. חברת החשמל הודיעה כי בעקבות כניסת הדלק ממצרים יחול שיפור באספקת החשמל (ניוז טיים, 22 ביוני 2017). תחנת הכוח חזרה לפעילות חלקית (שתי טורבינות) תוך שימוש בסולר המצרי. אספקת החשמל ברצועה עומדת היום על כארבע שעות ביממה.
  • פוזי ברהום, דובר חמאס, בירך את מצרים על ששלחה דלק לתחנת הכוח ברצועת עזה והודה לה על כך שהיא מקלה על תושבי הרצועה ומנסה לפתור את המשברים הפוקדים אותה. הוא הסביר כי צעד זה מוכיח כי מצרים מתעניינת בעם הפלסטיני וברצועת עזה ומדגיש את טיב היחסים בין הפלסטניים לבינה (צפא, 21 ביוני 2017). בנאום שנשא ח'ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, לרגל עיד אלפטר אמר, כי חמאס פועלת כדי להתמודד עם המשבר ולהביא לסיומו. הוא הודה למצרים, קטר ותורכיה על תמיכתן בעם הפלסטיני. לדבריו עזה הנצורה היא כמו הר געש העומד להתפרץ אל מול הכיבוש (אתר חמאס, 25 ביוני 2017).
  • חמאס והרשות הפלסטינית ממשיכים להחליף ביניהן "מהלומות תקשורתיות" בעניין משבר החשמל: ביטאון חמאס טען, כי חברי הועד המרכזי של פתח אמרו כי הכנסת הדלק ממצרים לרצועת עזה מקוממת את אבו מאזן. על פי הביטאן,  אבו מאזן הופתע כאשר מצרים הסכימה להכניס דלק לרצועה (אלרסאלה.נט, 22 ביוני 2017). עוד נמסר כי הרשות הפלסטינית מפעילה לחצים על חברת תחנת הכוח ברצועת עזה כדי שלא תקבל את הסולר שהגיע ממצרים. אבו מאזן אף איים על הנהלת החברה שיבטל את החוזה ביניהם (אלרסאלה.נט, 21 ביוני 2017). מנגד, בכתבת תחקיר שפורסמה באלחיאת אלג'דידה (בטאונה הרשמי של הרשות הפלסטינית) מואשמת חמאס בגניבת הסולר המצרי ומכירתו ברווח (אלחיאת אלג'דידיה, 24 ביוני 2017).   

מימין: קריקטורה שפרסמה חמאס המבטאת את מאמציהם של אבו מאזן וראש ממשלת ישראל נתניהו לשבש את אספקת הסולר ממצרים לרצועה (דף הפייסבוק אלרסאלה, 22 ביוני 2017). משמאל: קריקטורה המבטאת את מאבקי הכוחות בין הרשות הפלסטינית לחמאס סביב משבר החשמל ברצועה (חשבון הטוויטר PALINFO, 23 ביוני 2017)
מימין: קריקטורה שפרסמה חמאס המבטאת את מאמציהם של אבו מאזן וראש ממשלת ישראל נתניהו לשבש את אספקת הסולר ממצרים לרצועה (דף הפייסבוק אלרסאלה, 22 ביוני 2017). משמאל: קריקטורה המבטאת את מאבקי הכוחות בין הרשות הפלסטינית לחמאס סביב משבר החשמל ברצועה (חשבון הטוויטר PALINFO, 23ביוני 2017)

הגעת סיוע מתורכיה
  • משרד הרווחה של חמאס קיים מסיבת עיתונאים על רקע כניסת התרומה התורכית לרצועה מספינת הסיוע התורכית שעגנה בנמל אשדוד. במהלך מסיבת העיתונאים הודה מנכ"ל המשרד אבראהים יוסף לתורכיה על עמידתה לצד תושבי הרצועה. התרומה כוללת למעלה מעשרה טון של ציוד הומניטארי, בעיקר מזון (אלחיאת אלג'דידה, 24 ביוני 2017) .
אירועי "יום ירושלים העולמי" ברצועת עזה
  • ב-23 ביוני 2017 צוין ברחבי רצועת עזה "יום ירושלים העולמי"[2] במסגרת זאת ארגנו חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין שורה של פעילויות שכללו תהלוכות, עצרות ומפגנים. באזור הגבול בין ישראל לרצועת עזה צוין יום ירושלים העולמי בעמותים בין מפגינים וכוחות צה"ל. 
  • יום ירושלים העולמי נוצל על ידי דוברים בחמאס לגנות את ישראל ולהדגיש את זכות הפלסטינים על ירושלים. תוך אזכור החלטת אונסק"ו בהקשר זה:
  • אחמד חלביה, יו"ר ועדת ירושלים במועצה המחוקקת, שנאם באירוע מרכזי ברצועה, איים כי  ישראל לא תהיה בטוחה כל עוד היא שולטת על ירושלים ועל מסגד אלאקצא. הוא הדגיש את זכותו של העם הפלסטיני ל"התנגדות" ולשחרור אדמותיו והזכיר את החלטת אונסק"ו לפיה מסגד אלאקצא והכותל המערבי שייכים למוסלמים (palinfo, 23ביוני 2017; פלסטין אלא'ן, 23 ביוני 2017). 
  • אבו עבידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס, כתב בדף הטוויטר שלו כי יום ירושלים מהווה הזדמנות לאיחדהמאמצים ולכיוון המצפן לעבר שחרור ירושלים ופלסטין ולעבר פינוי הכובש הציוני. הוא קרא להמון לקחת חלק בציון יום זה. לדבריו הסוגיה המאחדת את האומה היא סוגית פלסטין וירושלים ומכאן חשיבותו של יום ירושלים העולמי (דף הטוויטר של אבו עבידה, 22 ביוני 2017).
  • בדברים שנשא אסמאעיל רצ'ואן, בכיר חמאס, במסגרת ועידת תמיכה באנתיפאדה שנערכה לרגל יום ירושלים אמר כי ירושלים היא הסוגיה המרכזית של האומה. הוא הביע הערכה לאיראן ולח'מיני אשר קבע את יום השישי הרביעי של חודש רמצ'אן כיום ירושלים העולמי. הוא הדגיש כי ירושלים נמצאת בסכנה ואלאקצא בסכנה. הוא הדגיש כי ירושלים עוברת שינויים דמוגרפיים, שינויים של מורשת ושל האופי האסלאמי שלה ועל כן היא נמצאת בסכנה הוא קרא לאומה הערבית והאסלאמית ללכת בדרכה של איראן בתמיכתה ב"התנגדות" (אלמיאדין, 23 ביוני 2017).

מימין:  תהלוכה של חמאס בדיר אלבלח לרגל "יום ירושלים העולמי" (דף הפייסבוק "תקשורת דיר אלבלח", 23 ביוני 2017). משמאל: ילדים לבושי מדים צועדים על דגל ישראל במהלך תהלוכה לציון "יום ירושלים העולמי"  (חשבון הטוויטר PALINFO, 23 ביוני 2017)
מימין:  תהלוכה של חמאס בדיר אלבלח לרגל "יום ירושלים העולמי" (דף הפייסבוק "תקשורת דיר אלבלח", 23 ביוני 2017). משמאל: ילדים לבושי מדים צועדים על דגל ישראל במהלך תהלוכה לציון "יום ירושלים העולמי"  (חשבון הטוויטר PALINFO, 23ביוני 2017)

  • לרגל יום ירושלים פרסמה הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין סרטון בו אחד מפעיליה מעביר מסרים לפיהם פלסטין היא אדמת וקף אסלאמי מהים ועד הנהר וכי הם לא יוותרו על אף שעל מאדמה זו. לדברי הדובר בסרטון זכויותיהם של הפלסטינים יענו רק באמצעות רוביהם של לוחמי הג'האד ולא באמצעות משא ומתן. עוד ציין כי הם הכינו צבא שיביס את אלה אשר לא יעזבו. בהזדמנות זאת הודיע הדובר על הקמתו של פוג' לחימה חדש המונה 2,000 לוחמים שהצטרף לשורות הזרוע הצבאית בשם "פוג' ירושלים" (אתר הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי, 23 ביוני 2017).

פעיל הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי נואם על רקע מרכז אימונים (אתר פלוגות ירושלים, 24 ביוני 2017) משמאל: הפעילים שבתמונה הם ככל הנראה אנשי  הפוג' החדש (אתר פלוגות ירושלים, 24 ביוני 2017)
פעיל הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי נואם על רקע מרכז אימונים (אתר פלוגות ירושלים, 24 ביוני 2017) משמאל: הפעילים שבתמונה הם ככל הנראה אנשי  הפוג' החדש (אתר פלוגות ירושלים, 24 ביוני 2017)

סיור במנהרות הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין
  • הג'האד האסלאמי בפלסטין ערך סיור לכתבי עיתונות באחת המנהרות השייכות לזרוע הצבאית של הארגון. אחד הפעילים, שהתראיין לכתבה, אמר כי מחויבותם של הפלסטינים להגן על אדמת יפלסטין בכל דרך. כמו כן נאמר כי הפעילים מתכוננים לקראת המערכה הבאה שתהיה קשה לישראל.  לדברי אחד הפעילים הם מתצפתים על פעילות ישראל יום ולילה (פלסטין אליום, 21 ביוני 2017).
ראיון ח'אלד אלקדומי נציג חמאס באיראן
  • ראיון שהעניק ח'אלד אלקדומי, נציג חמאס באיראן, עסק במספר נושאים במעסיקים את חמאס. להלן כמה נושאים (איסנ"א, 21 ביוני 2017):
  • יחסי חמאס איראן: בסוף 2016 נפתח דף חדש ביחסים בין חמאס לאיראן ובששת החודשים האחרונים נכנסו היחסים לשלב חדש. יחסים אלה לדבריו מבוססים על עקרונות יציבים וחזקים כאשר אחד הנושאים המשותפים לאיראן ולחמאס הוא הסוגיה הפלסטינית. לדבריו התמיכה האיראנית ב"התנגדות" לעולם לא הופסקה למרות שהוא מודה כי היו תקופות בהן היא פחתה. לאיראן וחמאס יש אויב משותף והן פועלות יחד להאבק בו. אלקדומי הוסיף, כי יחסי איראן חמאס נמצאים כיום בדרך הנכונה שני הצדדים מסכימים להתמקד בהרחבת שיתוף הפעולה ביניהן והפגישות בין בכירי חמאס לאיראן נמשכות באיראן ומחוצה לה.
  • עקרונות חמאס: חמאס כיום היא גדולה, עוצמתית ומודעת יותר מבעבר. חמאס של שנת 2017 איננה חמאס של שנת 1988. לדבריו חלק מהאידיאולוגיה של חמאס מבוסס על זו של תנועת האחים המוסלמים אך אין כל קשר ארגוני בין השתיים. לדבריו במסמך העקרונות החדש בידלה עצמה חמאס מתנועת האחים המוסלמים. הוא טען שהמטרה של חמאס בכך היא ליישר את ההדורים עם המצרים ולקבל מרחב פעולה רב יותר בחצי האי סיני. הוא הוסיף, כי חמאס שמה במסמך החדש דגש על חיזוק היחסים עם העולם.
  • ארה"ב:  נשיא ארה"ב דולנלד טראמפ עשה טעות חמורה כאשר הגדיר את חמאס כארגון טרור ואסור לעבור על כך בשקט. העמדה של חמאס נגד הכובשים התקבלה במישור הבינלאומי  ו"ההתנגדות" היא זכות לגיטימית, אשר מאושרת במסגרת החוק הבינלאומי.
מותו של פלסטיני מח'אן יונס במוצול
  • אתרי תקשורת פלסטינים דיווחו, כי עלאא' ערפה עוצ' (אבו ערפה), בן 21 מח'אן יונס, נהרג ב-24 ביוני 2017 במהלך לחימהבשורות דאעש בעיר מוצול שבעיראק (פלסטין ניוז, 24 ביוני 2017).

הודעת אבל שפרסם מוסד אלנצרה אלמקדסיה, המזוהה עם דאעש, על מותו של עלאא' ערפה עוצ'  (טלגרם, 24 ביוני 2017)
הודעת אבל שפרסם מוסד אלנצרה אלמקדסיה, המזוהה עם דאעש, על מותו של עלאא' ערפה עוצ' (טלגרם, 24 ביוני 2017)

פגישת אבו מאזן עם צוות המשא ומתן האמריקאי
  • ג'ייסון גרינבלט, שליח נשיא ארה"ב למזרח התיכון, וג'ראד קושנר, יועצו של נשיא ארה"ב למזרח התיכון, ביקרו בישראל וברשות הפלסטינית בשליחות נשיא ארה"ב דולנד טראמפ במטרה לקדם את המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. במסגרת ביקורם נועדו השניים עם בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, ועם אבו מאזן ובכירים ברשות הפלסטינית בראמאללה (21 ביוני 2017).
  • מקורות פלסטינים מסרו לעיתונות הערבית מאחורי הקלעים, כי פגישת אבו מאזן עם הנציגים האמריקאים הייתה "מתוחה וטעונה". לדבריהם התמקדו הנציגים האמריקאים בהפסקת מתן המשכורות לאסירים ומשפחות השהידם והפסקת ההסתה[3] במקום לדון בפיתרון שתי המדינות. עוד הוסיפו כי למרות שאבו מאזן הציג בפניהם את עמדתו בסוגיות חשובות כמו המדינה הפלסטינית, הגבולות, ירושלים והפליטים העדיפו חברי המשלחת האמריקאית שלא להתייחס אליהן אלא ללחוץ על אבו מאזן בנושא הפסקת ההסתה והמימון לאסירים (אלשרק אלאוסט, 23 ביוני 2017).
  • מקור נוסף דיווח, כי המשלחת האמריקאית הפסיקה  את ביקורה ושבה לוושינגטון עם לאחר סבב שיחות שתואר כ"בלתי מוצלח" עם הצד הפלסטיני. בכיר פלסטיני אמר, כי המשלחת האמריקאית אימצה את העמדה הישראלית בנוגע להפסקת המשכורות לאסירים.  היא דרשה להפסיק את משכורות האסירים והאסירים המשוחררים אשר מספרם עולה על 6,000 ואת משכורות האסירים שנדונו למאסר עולם שמספרם עומד על 600, בטענה שרצחו יהודים. הצד הפלסטיני הבהיר כי על המשלחת לדרוש מישראל להפסיק את ההתנחלויות משום שהן הגורם לכל סוגי האלימות ואינן מותירות תקוה לפלסטינים. השיח יושלם כאשר בעוד כחודש תצא משלחת פלסטינית לארה"ב (אלחיאת, 23 בוני 2017).
צאא'ב עריקאת תוקף את ישראל בשל העלאת סוגיית ההסתה
  • צאא'ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש"ף, הביע התנגדות להאשמות ישראל כלפי הרשות הפלסטינית בהסתה. לדבריו בכל פעם שניצבת בפני ישראל הזדמנות להחיות את התהליך המדיני, פועלת ממשלת ישראל כדי לסלף את תמונת המצב וכדי להמציא תירוצים חדשים ומטעים דוגמת הסתה. זאת,  בניגוד להנהגה הפלסטינית המתחייבת לפיתרון שתי מדינות וליישום החוק הבינלאומי. לדבריו הסיבה שישראל מסרבת להפעלתה של הועדה המשולשת לענייני הסתה נעוצה במדיניות ממשלת הימין הדוגלת בהסתה ובשיבת הטרור הציוני. עריקאת הזהיר את הקהילה הבינלאומית שלא לפעול בהתאם להשקפה המזוייפת שישראל מציגה בעניין ההסתה שלפיה יש להביא לדין דווקא את הקורבן שמתחייב לחוק הבינלאומי. עריקאת דרש משיראל לחדול ממדיניות ההטעיה והמצאת התירוצים כדי להמשיך בכיבוש (ופא, 22 ביוני 2017).
 האדרת השהידים ברשות הפלסטינית
האנדרטה בג'נין
  • ב-15 ביוני 2017 חנכה עיריית ג'נין כיכר שנקראה על שמו של ח'אלד נזאל, שהיה ראש הזרוע הצבאית של החזית הדימוקרטית לשחרור פלסטין וחבר הועד המרכזי של החזית. נזאל היה אחראי לפיגועי ההרג הרצחניים במעלות ובבית שאן בשנת 1974 ובירושלים ב-1984. בטקס נכחו בכירים מארגון החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, בראשם קיס אבו לילא, המשמש גם כחבר בוועד הפועל של אש"ף (דף הפייסבוק אלרסאלה 23 ביוני 2017) ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בחשבון הטוויטר שלו לכך שהרשות הפלסטינית קראה כיכר בעיר ג'נין על שמו של מחבל שביצע מעשי רצח רבים. בעקבות זאת הודיעה עיריית ג'נין כי היא מסירה את האנדרטה.
  • החזית הדימוקרטית לשחרור פלסטין גינתה את עיריית ג'נין על שהסירה את האנדרטה על פי בקשת ישראל ודרשה מהרשות הפלסטינית שלא להכנע לתכתיבים, בפרט בעניין השהידים. היא קראה לציבור בג'נין להחזיר באופן מיידי את האנדרטה למקומה (פאל די אף, 23 ביוני 2017). קיס אבו לילא העלה פוסט בדף הפייסבוק שלו בו טען כי נתניהו מבצע הסתה באופן אישי כדי להסיט את תשומת הלב מהפשעים שהוא מבצע, כגון הרחבת הבנייה בהתנחלויות, "הטבח שנעשה לעם הפלסטיני ברצועת עזה והרצח ביהודה ושומרון". לדבריו השהיד ח'אלד הוא קורבן של הטרור הישראלי, שכן ישראל רצחה אותו בשנת 1986.
  • על רקע זה הודיעה תנועת פתח בג'נין כי הגיעה להסכם עם ראש עיריית ג'נין מחמד אבו ע'אלי להציב את מחדש את אנדרטה בכיכר על שמו של ח'אלד נזאל. בהודעה מטעמה היא הביעה התנגדות לאיומים הישראליים והדגישה כי נושא השהידים הוא  בבחינת  "קו אדום" שאותו לא ניתן לחצות (מען, 24 ביוני 2017). נמסר, כי בעקבות הלחצים הציבה עיריית ג'נין את האנדרטה מחדש.

מימין: הכיכר בג'נין  אחרי ולפני (דף הפייסבוק אלרסאלה 23 ביוני 2017). משמאל: הצבת האנדרטה מחדש (חשבון הטוויטר PALINFO, 24 ביוני 2017) .
מימין: הכיכר בג'נין  אחרי ולפני (דף הפייסבוק אלרסאלה 23 ביוני 2017). משמאל: הצבת האנדרטה מחדש (חשבון הטוויטר PALINFO, 24ביוני 2017) .

שלט ציון למחבל באסל אלאערג'
  • פעילים מהחזית העממית לשחרור פלסטין הציבו שלט ציון למחבל באסל אלאערג' סמוך למקום בו נהרג בראמאללה. באסל אלאערג' נהרג על ידי כוחות צה"ל ב-6 במרץ 2017. הוא עמד בראש חוליית טרור, שתכננה לבצע פיגועים נגד יעדים ישראליים. הוא נהרג במהלך חילופי אש בעת כניסת צה"ל לבית בו שהה (דובר צה"ל, דף הפייסבוק של משטרת ישראל, 6 במרץ 2017).
מרכז נשים על שם המחבלת דלאל אלמע'רבי
  • ב-15 במאי 2017 נחנך בכפר ברקה (צפונית מערבית לשכם) מרכז נשים ונוער במימון ממשלת  נורווגיה וגורמי או"ם. המרכז נקרא על שמה של דלאל אלמע'רבי המחבלת אשר נמנתה על מבצעי פיגוע כביש החוף בשנת 1978 (בו נהרגו 35 אזרחים ישראליים)[4]. בטקס חנוכת המרכז ציינה רים חג'ה, חברת מועצת הכפר, כי המרכז יתמקד בתולדות המאבק של השהידה דלאל אלמע'רבי והצגתה בפני קבוצות נוער וכי  היא מהווה פתיחה להשקת פעילויות העשרה בנושא תולדות המאבק הפלסטיני (מען, 15 במאי 2017).
  • בעקבות קריאת המרכז על שמה של המחבלת ביקש משרד החוץ של נורווגיה להחזיר את כספי התרומה. הוא גינה את הרשות הפלסטינית על ההחלטה לקרוא למרכז על שמה של אלמע'רבי (אתר משרד החוץ הנורווגי, 26 במאי 2017). בתגובה קרא יו"ר מועצת הכפר לנורווגיה להתמקד במהות המקום והדגיש כי בחירת השם מהווה הוקרה לשהידה אלמע'רבי אשר נהרגה במאבק נגד הכיבוש. לדבריו הגדרת סמלי העם הפלסטיני ומנהיגיו כמחבלים היא כניעה ללחצים ותכתיבים ישראליים. הוא  קרא לנורווגיה לכבד את רגשות העם הפלסטיני (מדאר ניוז, 28 במאי, 2017).

מימין : מרכז נשים ע"ש דלאל אלמע'רבי בכפר ברקה (ערוץ וטן, 1 ביוני 2017) משמאל : פעילי המרכז וילדים המשתתפים בתוכניות שמקיים המרכז (מדאר ניוז, 31 במאי 2017)
מימין : מרכז נשים ע"ש דלאל אלמע'רבי בכפר ברקה (ערוץ וטן, 1 ביוני 2017) משמאל : פעילי המרכז וילדים המשתתפים בתוכניות שמקיים המרכז (מדאר ניוז, 31 במאי 2017)

[1]"פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
[2]"יום ירושלים" מתקיים מאז שנת 1979, על פי החלטת ח'מיני וממשלת איראן, ביום השישי האחרון של חודש רמצ'אן  והוא נועד לבטא את תמיכת איראן והעולם המוסלמי בעניין הפלסטיני ובשחרור ירושלים, לגנות את ישראל ולקרוא לחיסולה, ולהתריס נגד ארה"ב ומדינות המערב.
[3]על סוגיה ראו בהרחבה פרסום מרכז המידע מ-26 ביוני 2017: "במגעים הדיפלומטים בין הרשות הפלסטינית לבין ארה"ב הביעה הרשות התנגדותה להפסקת תמיכתה הכספית במחבלים אסירים ובבני משפחות שהידים".
[4]על פולחן ההאדרה של דלאל אלמע'רבי ברשות הפלסטינית, ראו פרסום מרכז המידע מ-23 במרץ 2017 : "האדרת דמותם של שהידים, שביצעו פיגועי טרור רצחניים, והפיכתם למודל לחיקוי: המקרה של דלאל אלמע'רבי, מחבלת מתנועת פתח, שהשתתפה בפיגוע הדמים בכביש החוף".