חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (26 באפריל – 9 במאי 2017)

כרזה שהעלתה לדף הפייסבוק שלה פאטמה חג'יגי בת ה-16, שניסתה לבצע פיגוע דקירה בשער שכם בירושלים.

כרזה שהעלתה לדף הפייסבוק שלה פאטמה חג'יגי בת ה-16, שניסתה לבצע פיגוע דקירה בשער שכם בירושלים.

התהלוכות וההפגנות ברצועה.

התהלוכות וההפגנות ברצועה.

התהלוכות וההפגנות ברצועה.

התהלוכות וההפגנות ברצועה.

כאמל תיסיר קריקע, בן 24 מעזה, פעיל יחידת ההנדסה ומערך הייצור בג'האד האסלאמי בפלסטין. נפטר מפצעיו בעקבות פיצוץ שאירע באחד ממוצבי הארגון במזרח העיר עזה (אתר פלוגות ירושלים, 4 במאי 2017)

כאמל תיסיר קריקע, בן 24 מעזה, פעיל יחידת ההנדסה ומערך הייצור בג'האד האסלאמי בפלסטין. נפטר מפצעיו בעקבות פיצוץ שאירע באחד ממוצבי הארגון במזרח העיר עזה (אתר פלוגות ירושלים, 4 במאי 2017)

אימון המשותף  של גדודי ההתנגדות הלאומית, הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, וגדודי השהיד עבד אלקאדר אלחסיני.

אימון המשותף של גדודי ההתנגדות הלאומית, הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, וגדודי השהיד עבד אלקאדר אלחסיני.

החלטת הוועד המנהל של אונסק

החלטת הוועד המנהל של אונסק"ו (אתר אמד, 6 במאי 2017)

  • בשבועיים האחרונים נמשכו פיגועי הטרור העממי. בלטו במיוחד פיגועי דקירה ופיגועי ירי. האחרון שבהם (7 במאי 2017) בוצע בשער שכם בירושלים על ידי צעירה פלסטינית בת 16, שהסיתה את חבריה בפייסבוק לבצע פיגועי דקירה ולרצוח יהודים "למען אלאקצא". ברצועת עזה שרר שקט יחסי.
  • בזירה המדינית והפנים-פלסטינית בלטו:
  • חמאס פרסמהמסמך מדיני שכותרתו "מסמך העקרונות וקווי המדיניות הכלליים". מניתוח סעיפיו עולה כי לא חל שינוי משמעותי בעקרונות היסוד של חמאס שבבסיסם השמדת מדינת ישראל בדרך של טרור ואלימות.
  • אבו מאזן נפגש בוושינגטון עם נשיא ארה"ב. בתום הפגישה הצהיר אבו מאזן כי הוא מאמין ביכולתו של טראמפ להשיג "עסקה היסטורית" בין הפלסטינים וישראל.
  • מועצת השורא הכללית של חמאס הודיעה על בחירת אסמאעיל הניה לראש הלשכה המדינית במקומו של ח'אלד משעל. כמו כן נבחרו יתר חברי הלשכה המדינית . דובר חמאס הודיע כי אסמאעיל הניה לא יעזוב את הרצועה אך יצא ממנה בעת הצורך לסיורים בחו"ל. 

 

פיגועים/ניסיונות לביצוע פיגועים
  • 7 במאי 2017פיגוע דקירה בשער שכם בירושלים:
  • צעירה פלסטינית הגיעה לכיוון מדרגות שער שכם בירושלים. היא התקרבה לכוח משטרה ומשמר הגבול המוצב במקום, שלפה סכין וצעקה אללה הוא אכבר. כוחות הביטחון ירו לעברה והיא נהרגה. במקום נמצאה סכין ומכתב פרידה שכתבה.
  • בתקשורת הפלסטינית דווח, כי מבצעת הפיגוע היא פאטמה עפיף חג'יג'י, בת 16, מהכפר קרואת בני זיד, צפונית-מערבית לראמאללה(חשבון הטוויטר PALINFO, 7 במאי 2017). בשנת 2016, נעצרה פאטמה עפיף חג'יגי' במחסום חוארה, דרומית לשכם, כאשר ברשותה נמצאה סכין עימה התכוונה לבצע פיגוע דקירה. היא נכלאה לחודש ושוחררה ביוני 2016 (אמאמה, 7 במאי 2017).
  • ברשות פאטמה חג'יג'י היו שני חשבונות פייסבוק, שהיו פתוחים לחברים בלבד (תחת השם Fatima Hjaji). דף פייסבוק אחד נפתח באוגוסט 2016 ועודכן בספטמבר 2016. דף שני נפתח באפריל 2016. בשני הדפים העלתה תמונות של נערות רעולות פניםונהגה לעדכן את תמונות הפרופיל שלה בטווחי זמן קצרים. בפוסט אחרון שהעלתה ב-4 במאי 2017 היא העלתה כרזה  המסיתה לביצוע פיגועי דקירה ולרצח יהודים למען אלאקצא. בכרזה נכתב: "אני מייחל אלוהים כי תעמיד אותי לדין כשברשותי דם יהודי". את הכרזה היא הפכה לתמונת הפרופיל שלה. גם פוסטים קודמים שלה מדברים בשבח מות הקדושים (דף הפייסבוק של Fatima Hjaji, 4 במאי 2017).

מימין: פוסט שהעלתה פאטמה חג'יגי ב-5 במאי 2017 המציג תמונה של הלוויה צבאית. בתמונה נכתב: "ואני מתי יגיע תורי ?" המחבלת כותבת בפוסט את המילים הבאות : "הוי אימי. הכיני לי כתר מורדים ושימי אותו על ראשי ביום מותי. אל תשכחי לעטוף אותי בדגל ארצי, והובילי אותי ככלה ביום חתונתי, חתונת השהאדה #אוהבת השהאדה#פאטמה" (דף הפייסבוק של Fatima Hjaji, 5 באפריל 2017) . משמאל: פוסט שהעלתה ב-1 במאי 2017 בו כתבה : "הוי אלוהים. אני מבקשת ממך למות מות קדושים למענך" (דף הפייסבוק של Fatima Hjaji, 1 במאי 2017)
מימין: פוסט שהעלתה פאטמה חג'יגי ב-5 במאי 2017 המציג תמונה של הלוויה צבאית. בתמונה נכתב: "ואני מתי יגיע תורי ?" המחבלת כותבת בפוסט את המילים הבאות : "הוי אימי. הכיני לי כתר מורדים ושימי אותו על ראשי ביום מותי. אל תשכחי לעטוף אותי בדגל ארצי, והובילי אותי ככלה ביום חתונתי, חתונת השהאדה #אוהבת השהאדה#פאטמה" (דף הפייסבוק של Fatima Hjaji, 5 באפריל 2017) . משמאל: פוסט שהעלתה ב-1 במאי 2017 בו כתבה : "הוי אלוהים. אני מבקשת ממך למות מות קדושים למענך" (דף הפייסבוק של Fatima Hjaji, 1 במאי 2017)

  • 4 במאי 2017 – פלסטיני הגיע לאזור מערת המכפלה בחברון וניסה לדקור את אנשי כוחות הביטחון, שהיו מוצבים במחסום. בחיפוש על גופו נמצאו גם רימון רסס ואקדח דמה. הדוקר נפצע באורח בינוני מירי כוחות הביטחון הישראליים. בתקשורת הפלסטינית דווח, כי הפלסטיני הינו מחמד זכריא סלים אלסלאימה, בן 20 (באתר נוסף צוין, כי הוא בן 25) מחברון (מען, פלסטין נט, 4 במאי 2017).
  • 4 במאי 2017 – ירי בוצע  לעבר מוצב רמא (צפונית לירושלים). לא היו נפגעים. היורה נמלט מהמקום. 
  • 4 במאי 2017 – בוצע פיגוע דקירה במחסום שועפאט (צפון מזרח ירושלים). לא היו נפגעים. הדוקר, בן 21, תושב ממחנה הפליטים שועפאט נעצר על ידי כוחות הביטחון הישראליים. בתקשורת הפלסטינית דווח, כי העצור הינו וסאם אלדבס, בן 21 ממחנה הפליטים שעפאט, בצפון מזרח ירושלים (PALSAWA, 3 במאי 2017).

מימין : וסאם אלדבס (אלחיאת אלגדידה, 4 במאי 2017). משמאל: הסכין שנמצאה ברשותו  (דף הפייסבוק שהאב, 3 במאי 2017)
מימין : וסאם אלדבס (אלחיאת אלגדידה, 4 במאי 2017). משמאל: הסכין שנמצאה ברשותו (דף הפייסבוק שהאב, 3 במאי 2017)

  • 29 באפריל 2017: הושלך מטען ובוצע ירי לעבר מעבר תאנים(סמוך לטול כרם). במהלך הסריקות נמצאו למעלה מעשרה תרמילים סמוך למעבר ומטען צינור. ארבעה פלסטינים מאזור טול כרם נעצרו בחשד שהיו מעורבים ככל הנראה בביצוע הפיגוע. 
  • 27 באפריל 2017 – בוצע פיגוע דקירה סמוך למערת המכפלה. לא היו נפגעים. המחבל הדוקר, תושב חברון, נעצר על ידי כוחות הביטחון הישראליים. בתקשורת הפלסטינית דווח, כי הפלסטיני שביצע את פיגוע הדקירה הינו רא'פת עבד אלחכים ע'ית', בן 19 מחברון (pal24, 28 באפריל 2017).
  • 26 באפריל 2017 – ניסיון דקירה דרומית לשכם: חיילי צה"ל סיכלו פיגוע דקירה סמוך לבסיס החטיבה המרחבית בשומרון, דרומית לשכם. פלסטיני שאחז בידו סכין רץ לעבר כוח צה"ל. הוא נורה ופונה לבית החולים.בתקשורת הפלסטינית דווח, כי הפלסטיני הינו צאלח עמר עבד אלרחים צאלח, בן 16, תושב מחנה הפליטים בלאטה בשכם (מען, 26 באפריל 2017). יממה קודם לכן בוצע פיגוע דומה באותו מקום. מחקירת שני האירועים עלה, כי שני הפלסטינים שביצעו אותם הם בני דודים.
הפגנות, עימותים והפרות סדר
  • השבוע נמשכו הפגנות והפרות סדר ברחבי יהודה ושומרון בעיקר אירועי יידויי האבנים והשלכת בקבוקי תבערה. ההפגנות שנערכו במספר מוקדים, עמדו בעיקר בסימן הזדהות עם האסירים שובתי הרעב  וחלקן הגדול התקיים במסגרת "יום הזעם" עליו הוכרז.  במהלך ההפגנות התנהלו עימותים עם כוחות הביטחון הישראליים, שהביאו לפציעתם של לפחות עשרה פלסטינים. בכמה ממוקדי ההפגנות חצצו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית בין המפגינים לבין כוחות הביטחון הישראליים.
  • להלן מספר אירועים בולטים:
  • 5 במאי 2017 – הסהר האדום דיווח כי 56 פלסטינים נפגעו בעימותים עם כוחות הביטחון הישראליים באזור שכם (דף הפייסבוק צבע אדום, 5 במאי 2017).
  • 5 במאי 2017 – כוחות הביטחון הישראליים תפסו שני פלסטינים שברשותם נמצאו סכינים סמוך לכיכר השוטרבחברון. השניים נעצרו והועברו לחקירה (דף הפייסבוק צבע אדום, 5 במאי 2017).
  • 4 במאי 2017 –אבנים יודו לעבר כלי רכב סמוך לחזמה (בנימין) מספר בני אדם נפגעו באורח קל (דף הפייסבוק צבע אדום, 5 במאי 2017).
  • 2 במאי 2017 –זוהה פלסטיני שהתקרב לגדר הביטחון סמוך לקלקיליה והפעיל מטען לעבר כוח צה"ל שהיה במקום. כמו כן ביצע ירי. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק (דף הפייסבוק צבע אדום, 2 במאי 2017).
  • 28 באפריל 2017- כוחות הביטחון הישראליים עצרו פלסטינית במעבר קלנדיא. בתיקה נמצאו שתי סכינים. היא נעצרה והובאה לחקירה (דף הפייסבוק צבע אדום, 28 באפריל 2017).
  • 28 באפריל 2017- פלסטיני נורה על ידי כוחות הביטחון הישראליים במהלך אירוע בנבי צאלח בו יודו אבנים לעבר כוחות הביטחון הישראליים (דף הפייסבוק צבע אדום, 28 באפריל 2017).
  • 28 באפריל 2017– בקבוקי תבערה הושלכו ואבנים יודו לעבר כוחות הביטחון הישראליים שפעלו בשכונת עיסאויה במזרח ירושלים. חיילת נפגעה באורח קל. פלסטיני אחד נפגע (דף הפייסבוק צבע אדום, 28 באפריל 2017).
  • 28 באפריל 2017– אבני יודו לעבר מתחם קבר רחל שוטר אחד נפצע (דף הפייסבוק צבע אדום, 28 באפריל 2017).

פיגועים משמעותיים שבוצעו בשנה האחרונה

פענוח פיגוע הדקירה באזור בית ג'אלה
  • כוחות הביטחון הישראליים פענחו את פיגוע הדקירה שאירע ב-7 במרץ 2017 בפאתי בית ג'אלה, אשר בו נפצע ישראלי באורח קל. הדקירה אירעה כאשר ישראלי, שתיקן את כלי רכבו במוסך באזור בית ג'אלה, הסיע את הפלסטיני הדוקר בכלי רכבו. מבצע הדקירה הוא מחמד אחמד הדאיה, בן 30, תושב בית לחם, פעיל הג'יהאד האסלאמי בפלסטין. בחקירתו עלה, כי הוא התכוון לבצע את הפיגוע כנקמה על מותו של קרוב משפחתו בעת מעצרו בשנת 2003 (אתר שירות הביטחון הכללי, 7 במאי 2017). זוהי דוגמא נוספת לתופעה של פיגועי נקמה על מות קרובי משפחה או חברים.
מעצר חוליה שביצעה פיגועי ירי באזור שומרון
  • כוחות הביטחון הישראליים עצרו שלושה פלסטינים תושבי הכפר פח'מה (גזרת ג'נין) בחשד כי ביצעו  לפחות עשרה פיגועי ירי במהלך חודש אפריל 2017 לעבר ישובים ישראליים ובסיסי צה"ל בשומרון. אחד העצורים הוא לואי אחמד שפיק צעאבנה, עורך דין המזוהה עם החזית העממית לשחרור פלסטין. במהלך המעצר נתפסו כלי נשק וכלי רכב ששימשו את חברי החוליה בביצוע הפיגועים. בחיפוש שערכו כוחות הביטחון בביתו של אחד החשודים נמצאו כלי נשק, שהוסתרו במיטת ילדים. אחד החשודים השאיר צוואה לאחר שהעריך כי ייהרג במהלך ביצוע פיגוע (אתר שירות הביטחון הכללי, 4 במאי 2017).
ירי רקטות לעבר ישראל
  • במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל.

ירי רקטות לעבר ישראל

ירי לעבר חיילי צה"ל
  • ב-27 באפריל 2017 בוצע ירי לעבר חיילי צה"ל שעסקו בפעילות מבצעית שוטפת סמוך לגדר הגבול בדרום רצועת עזה. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בתגובה תקף טנק ישראלי עמדה של חמאס בדרום רצועת עזה (דובר צה"ל, 27 באפריל 2017).
המשך המשבר ברצועה
על רקע המשך המתיחות בין חמאס לרשות הפלסטינית בעקבות המהלכים הכלכליים שנקט אבו מאזן במגמה לפגוע בחמאס, הגבירה חמאס את צעדי המחאה נגד הרשות הפלסטינית. ב-2 במאי 2017 ארגנה חמאס "יום זעם". במהלך היום התקיימו צעדות, הפגנות וכינוסים ברחבי הרצועה במהלכם נשאו המשתתפים כרזות נגד הרשות הפלסטינית תחת הסיסמא "אבו מאזן אינו מייצג אותי" .  בהתבטאויות בכירי חמאס הופנו איומים גם נגד ישראל.

 

  • בכירים בחמאס  המשיכו לתקוף את אבו מאזן על צעדים אלה:
  • ח'ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי אם אבו מאזן ימשיך בלחצים שהוא מפעיל אזי "המצב יתפוצץ בפניו". לדבריו חמאס איננה מוכנה להיכנע ללחצים אשר יביאו בסופו של דבר לתוצאות הפוכות מאלה שהוא מתכוון אליהן (ע'זה אלא'ן, 27 באפריל 2017).
  • מחמוד אלזהאר  חבר הלשכה המדיניתשל חמאס,  אמר כי חמאס לא תמסור את השליטה על רצועת עזה לידי ממשלת ההסכמה עד אשר יערכו בחירות חדשות. לדבריו אבו מאן מנסה להראות לגורמים המערביים כי הלחצים שהוא מפעיל על חמאס ועל הרצועה נוחלים הצלחה (אלערב אלג'דיד, 28 באפריל 2017).
  • אסמאעיל רצ'ואן, בכיר חמאס, גינה את הצעדים שנקטה הרשות נגד רצועת עזה והדגיש כי הם מהווים "פשע נגד העם הפלסטיני". כמו כן הוא הזהיר כי אם לא יוסר "המצור" מעל הרצועה הדבר יוביל ל"פיצוץ" המצב אשר יפגע בישראל (פאל טודיי, 28 באפריל 2017).
  • סאמי אבו זהרי, בכיר חמאס, האשים את ישראל ואת הרשות הפלסטינית. הוא הדגיש כי לחמאס אמצעים רבים באמצעותם היא תוכל לשבור את הכלים מול כולם. הוא איים כי ישראל תשלם את המחיר על כך שעודדה את אבו מאזן להדק את החנק על הרצועה וכי עליו לחשוב מחדש על הדברים בטרם יהיה מאוחר (אלקדס, 1 במאי 2017).
  • על רקע המשבר בין הרשות לחמאס הודיע מניר אלג'אע'וב, יו"ר ועדת ההסברה של נציבות הגיוס והארגון בפתח, כי אבו מאזן פרסם צו נשיאותי הפוטר את תושבי הרצועה מתשלום אגרות ומיסים. לדבריו מטרת הצעד היא להקל על התושבים הנאלצים לשלם מיסים כפולים (ע'זה אלא'ן, 6 במאי 2017).  בכיר בוועדה המנהלתית, שהקימה חמאס לניהול ענייני הרצועה הודיע, כי הצו לא יכנס לתוקף מכיוון שהוא לא אושר על ידי המועצה המחוקקת (מען, 6 במאי 2017).
המצב ברצועה
  • מעבר רפיח נפתח ב-6 במאי 2017 לכניסה לרצועה בלבד. המעבר שלא היה פתוח מזה כחודשיים יישאר פתוח במשך שלושה ימים. מחוץ לתושבים הוכנסו לרצועה דרך המעבר גם חומרי בנייה, כולל מלט. יצוין, כי במצרים שוהים כיום כ-20 אלף פלסטינים הממתינים להיכנס לרצועת עזה (מען, דף הפייסבוק של משרד הפנים בעזה, 7, 8 מאי 2017).
  • מתאם פעולות הממשלה בשטחים ומפקד זרוע הים בצה"ל החליטו על הרחבת מרחב הדיג מדרום לרצועת עזה משישה מייל לתשעה  בעונת הדיג בחודשים מאי ויוני. ההחלטה התקבלה לאחר עבודת מטה שנועדה לבחון דרכים לסיוע לאוכלוסייה באמצעות הגדלת היקף פעילות ענף הדיג ברצועה, המפרנס אלפי משפחות (ישראל היום, 3 במאי 2017).
המסמך המדיני של חמאס
  • ב-1 במאי 2017, פרסמה חמאס מסמך מדיני שכותרתו:"מסמך העקרונות וקווי המדיניות הכלליים". המסמך פורסם בסמיכות זמנים למסיבת עיתונאים שערך ח'אלד משעל בקטר.

מימין: מסיבת עיתונאים בקטר בה התייחס ח'אלד משעל למסמך המדיני של חמאס (חשבון הטוויטר PALINFO, 1 במאי 2017). משמאל: קריקטורה של אמיה ג'חא בה נראה ח'אלד משעל, צועד כשעל גבו המסמך (המדיני) ורובה בידו לעבר מסגד אלאקצא (אלרסאלה נט, 4 במאי 2017)
מימין: מסיבת עיתונאים בקטר בה התייחס ח'אלד משעל למסמך המדיני של חמאס (חשבון הטוויטר PALINFO, 1 במאי 2017). משמאל: קריקטורה של אמיה ג'חא בה נראה ח'אלד משעל, צועד כשעל גבו המסמך (המדיני) ורובה בידו לעבר מסגד אלאקצא (אלרסאלה נט, 4 במאי 2017)

  • המסמך המדיני שפורסם באנגלית ובערבית נועד לעדכן את האידיאולוגיה ותפיסות היסוד, שהופיעו באמנת חמאס משנת 1988, ולהתאימן למציאות האסטרטגית בת זמננו.מניתוח סעיפי המסמך המדיני עולה בבירור, כי לא חל כל שינוי באידיאולוגיה ובעקרונות היסוד של חמאס שבבסיסם עומדת חתירה בלתי מתפשרת להשמדת ישראל בדרך של אלימות וטרור, גם אם יעשה הדבר בשלבים (הצגת נכונות מותנית להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967). ההתאמות, השינויים והתוספות המופיעים במסמך המדיני נועדו להציג חזות של התחדשות והתאמת חמאס למציאות הנוכחית אך, ללא שינוי משמעותי בעקרונות ובתפיסת היסוד המהווים את ליבה של המסמך[3].

 

  • במסיבת העיתונאים בקטר הדגיש ח'אלד משעל, שסיים את תפקידו כיו"ר הלשכה המדינית, כי חמאס אינה מציעה עצמה כחלופה לפתח אלא כשותפה. הוא הסביר כי לפני כארבע שנים עם תחילת דרכה של ההנהגה הנוכחית הוסכם כי יש צורך בגיבוש מסמך מדיני שישקף את ההתפתחות האידיאולוגית הפוליטית של התנועה בשלושים השנים האחרונות (אלאקצא, 1 במאי 2017). לדברי  אסמאעיל הניה משלב המסמך אוטנטיות והתקדמות עם עקרונות שאינם שונים מאלה שבמסמך הקודם (קרי, אמנת חמאס) (אלאקצא, 30 באפריל 2017).  
  • בראיון נוסף שהעניק ח'אלד משעל אמר, כי המסמך משקף את ההתפתחות של האידיאולוגיה המדינית של חמאס והתפקיד המדיני שלה בשטח. זאת, מבלי להתנכר להיסטוריה ומבלי להתנער מעקרונותיה. לדבריו מדובר ב-42 סעיפים שיש להתייחס לכולם כמקשה אחת ולא להתמקד בסעיפים מסוימים. הוא הוסיף, כי חמאס התייחסה במצע לעקרונות שלה, לפתיחות, לזכות המלאה על כל פלסטין ולאי הכרה בישראל. כמו כן מציגה חמאס במסמך כי היא פתוחה לפעול יחד (עם פתח והרשות הפלסטינית) על תוכנית מדינית משותפת (אלג'זירה, 1 במאי 2017).
  • תנועת פתח הכריזה כי המסמך החדש תואם את עמדת אש"ף משנת 1988 והדגישה, כי על חמאס להתנצל בפני פתח על שלושים שנים של האשמות ובגידה. לדברי אסאמה אלקואסמי, דובר פתח, הסכמת חמאס להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967 מהווה נוסח פשרה ויישום הדין הבינלאומי והוא תואם לעמדה שעליה הכריזו הארגונים הפלסטינים בשנת 1988 (אתר פתח, 2 במאי 2017). הג'יהאד האסלאמי בפלסטין הדגיש את סירובו להכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967 כפי שצויין במסמך המדיני של חמאס. זיאד אלנח'אלה, סגן המזכיר הכללי של הארגון הדגיש כי בניגוד להצהרות פעילי חמאס משמעות הניסוח במסמך החדש הוא הכרה במדינה בגבולות 1967.
אסמאעיל הניה מונה לראש הלשכה המדינית של חמאס
  • לאחר תהליך בחירות פנימיות, שהתקיים בחודשים האחרונים במוסדות ההנהגה של חמאס, הכריז ב-6 במאי  2017 ח'אלד משעל, כי מועצת השורא הכללית החדשה של חמאס בחרה באסמאעיל הניה לשמש כיו"ר הלשכה המדינית של חמאס. משעל ציין כי הוא וכל אנשי התנועה ניצבים מאחורי הניה וכי הוא סמוך ובטוח שההנהגה החדשה תישא באחריות לכל הנושאים המעסיקים את חמאס והפלסטינים (אתר תנועת חמאס, 6 במאי 2017).
  • בתקשורת הפלסטינית דווח כי אסמאעיל הניה גבר על מוסא אבו מרזוק ומחמד נזאל, שהיו אף הם מועמדים לתפקיד. ח'אלד משעל ששימש עד כה כראש הלשכה המדינית יכהן כיו"ר מועצת השורא של התנועה (פלסטין אליום, 6 במאי 2017). חאזם קאסם, דובר חמאס ציין, שאסמאעיל הניה לא יעזוב בעקבות המינוי את רצועת עזה והוא יצא ממנה בעת הצורך לסיורים בחו"ל (אנטוליה, 6 במאי 2017).
  • ב-7 במאי 2017, פרסמה חמאס כי בכינוס מועצת השורא הכללית גם נבחרו חברי הלשכה המדינית, שהבולטים בהם: מוסא אבו מרזוק; יחיא אלסנואר; צאלח אלעארורי; ח'ליל אלחיה; מחמד נזאל; מאהר עביד; עזת אלרשק; פתחי חמאד (אתר תנועת חמאס, 7 במאי 2017).

חילופי השלטון בחמאס. מימין : "דם חדש...", משמאל : "אסמאעיל הניה במקום ח'אלד משעל. באהבה, הערכה וכבוד רב"  (חשבון הטוויטר של PALDF, 6 במאי 2017; חשבון הטוויטר של PALDF, 7 במאי 2017)
חילופי השלטון בחמאס. מימין : "דם חדש...", משמאל : "אסמאעיל הניה במקום ח'אלד משעל. באהבה, הערכה וכבוד רב"  (חשבון הטוויטר של PALDF, 6 במאי 2017; חשבון הטוויטר של PALDF, 7 במאי 2017)

מות פעיל הג'יהאד האסלאמי בפלסטין
  • פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין, הודיעה על מותו של פעיל צבאי לאחר שנפצע לפני מספר ימים בפיצוץ באחד ממוצביה. ההרוג הוא כאמל תיסיר קריקע, בן 24 מעזה, פעיל יחידת ההנדסה ומערך הייצור של פלוגות ירושלים (אתר פלוגות ירושלים, 4 במאי 2017). עוד נמסר כי כאמל תיסיר קריקע היה תושב שכונת שג'אעיה במזרח העיר עזה.  הוא נהרג בפיצוץ שאירע לפני מספר ימים, במהלך עבודת ייצור ביחידת ההנדסה (פאלאינפו, ראמאללה מיקס, 4 במאי 2017).
ארגוני הטרור ברצועה ממשיכים להיערך להסלמה
  • גדודי ההתנגדות הלאומית, הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, קיימו אימון משותף עם גדודי השהיד עבד אלקאדר אלחסיני (אחת הקבוצות החמושות ברצועה הנמנות עם הזרוע הצבאית של פתח). האימון נערך באחד ממתקני האימון של הארגון ברצועה  וכלל,  בין השאר, "הצגת שיטות חדשות" בתחום שיגור רקטות וירי פצצות מרגמה. אבו ח'אלד, דובר גדודי ההתנגדות הלאומית, אמר, כי האימון נועד להעביר מסר לישראל, כי הם ממשיכים להיערך ולהצטייד (דף הפייסבוק של גדודי ההתנגדות הלאומית, 6 במאי 2017)
ביקור אבו מאזן בארה"ב
  • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נועד עם אבו מאזן בוושינגטון (3 במאי 2017). במסיבת עיתונאים משותפת, שנערכה לאחר הפגישה, הביע טראמפ תקווה כי אבו מאזן יהיה המנהיג הפלסטיני, שיחתום על הסכם סופי בין ישראל לפלסטינים אשר יביא לדבריו לשגשוג לשלום וביטחון באזור. טראמפ מסר כי הוא מעוניין להתחיל בהתנעת תהליך מדיני ולהוות מגשר ומתווך להשגת ההסכם. הוא שיבח את התיאום הביטחוני בין ישראל לרשות הפלסטינית ואמר כי ארה"ב תמשיך לשתף פעולה עם מנגנוני הביטחון הפלסטינים כדי להיאבק בטרור. הוא קרא להנהגה הפלסטינית לדבר בקול אחד נגד ההסתה והאלימות הטלוויזיה הפלסטינית הממסדית, 3 במאי 2017) .

מימין : אבו מאזן נפגש בבית הלבן עם נשיא ארה"ב טראמפ  (ופא, 3 במאי 2017). משמאל: קריקטורה שפרסמה חמאס הלועגת לאבו מאזן על התרפסותו כביכול בפני נשיא ארה"ב (אלרסאלה נט, 3 במאי 2017).
מימין : אבו מאזן נפגש בבית הלבן עם נשיא ארה"ב טראמפ  (ופא, 3 במאי 2017). משמאל: קריקטורה שפרסמה חמאס הלועגת לאבו מאזן על התרפסותו כביכול בפני נשיא ארה"ב (אלרסאלה נט, 3 במאי 2017).

  • אבו מאזן מסר כי היעד האסטרטגי הפלסטיני הוא להביא שלום המבוסס על עקרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים אשר תתקיים לצד מדינת ישראל בגבולות 1967.לדבריו ההסכם יאפשר למדינות ערב ולמדינות המוסלמיות לקיים קשרים עם ישראל.  אבו מאזן אמר כי הוא מאמין ביכולתו של  טראמפ להשיג "עסקה היסטורית" כולל פיתרון בעיית האסירים והפליטים. כמו כן אמר כי הגיעה העת לסיים את הכיבוש הישראלי הנמשך כבר חמישים שנה ועל ישראל להכיר במדינה פלסטינית. אבו מאזן טען, כי העם הפלסטיני מחנך את ילדיו על בסיס תרבות השלום (הטלוויזיה הפלסטינית הממסדית, 3 במאי 2017).
  • ערב הפגישה הצהיר ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, כי לנשיא ארה"ב יש "הזדמנות היסטורית" להפעיל לחץ על ישראל ולמצוא פיתרון צודק עבור העם הפלסטיני. הוא ציין כי המסמך המדיני של חמאס מעניק לטראמפ הזדמנות להתנתק מכישלונות הממשל הקודם ואף להשיג עסקה. הוא קרא לטראמפ להפעיל לחץ על ישראל "קשת העורף" בנוגע להתנחלויות ולכיבוש הגדה (CNN, 3 במאי 2017). מנגד אמר טאהר אלנונו, דובר חמאס, כי לעמדותיו והצהרותיו של אבו מאזן אין קשר לעם הפלסטיני והן אינן מייצגות אותו. לדבריו אבו מאזן אינו מתאים להנהיג ולייצג את העם הפלסטיני (חשבון הטוויטר פאל אינפו, 3 במאי 2017).
המשך שביתת רעב של האסירים הפלסטינים
  • נמשכת שביתת האסירים הפלסטינים בבתי הכלא הישראליים שהחלה לפני 23 ימים. בפגישה שערך אבו מאזן עם נציגי משפחות האסירים שובתי הרעב הוא מסר כי הסוגיה נמצאת בראש סדר העדיפויות של ההנהגה הפלסטינית וכי מתנהלים מגעים עם גורמים בינלאומיים כדי להפעיל לחץ על ישראל להיענות לדרישות האסירים השובתים (דף הפייסבוק של אבו מאזן, 28 באפריל 2017). ח'אלד משעל, אמר כי לא ייקח זמן רב עד שהם יגרמו לישראל ("הכיבוש") לשלם את המחיר והאסירים הפלסטינים יצאו לחופשי. ראמי חמדאללה, ראש ממשלת ההסכמה, אמר, כי האסירים הם סמל למאבק לחירות העם וכבודו הוא מתח ביקורת על הקהילה הבינלאומית השותקת כאשר ישראל מפרה את החוק הבינלאומי (ופא, 2 במאי 2017). ממשלת ההסכמה הלאומית החליטה להטיל על ריאצ' אלמאלכי, שר החוץ, לצאת לג'נבה לפגישה עם נשיא הצלב האדום ולהאיץ בארגון לאלץ את ישראל להיענות לדרישות האסירים (ופא, 2 במאי 2017).

מימין: קריקטורה שפרסמה חמאס לפיה מדיניות ארה"ב כובלת את אבו מאזן בסוגיית המאבק למען אסירים פלסטינים: "המדיניות האמריקאית", "כהזדהות עם האסירים ..."  (חשבון הטוויטר PALINFO, 6 במאי 2017). משמאל: אבו עבידה בסרטון שהפיצה הזרוע הצבאית של חמאס מאיים על ישראל בנושא האסירים (אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 2 במאי2017)
מימין: קריקטורה שפרסמה חמאס לפיה מדיניות ארה"ב כובלת את אבו מאזן בסוגיית המאבק למען אסירים פלסטינים: "המדיניות האמריקאית", "כהזדהות עם האסירים ..."  (חשבון הטוויטר PALINFO, 6 במאי 2017). משמאל: אבו עבידה בסרטון שהפיצה הזרוע הצבאית של חמאס מאיים על ישראל בנושא האסירים (אתר הזרוע הצבאית של חמאס, 2 במאי2017)

  • בהתבטאות ראשונה מאז נבחר כיו"ר הלשכה המדינית, במהלך עצרת תמיכה באסירים שובתי הרעב, אמר אסמאעיל הניה כי הוא תומך במאבקם של האסירים. הוא הדגיש כי סוגיית האסירים תמשיך להיות בראש סדר העדיפויות של חמאס לא רק במילים אלא גם במעשים (אלג'זירה, 8  במאי 2017).
  • ב-27 באפריל 2017 התקיימה ביהודה ושמרון שביתה כללית לאות הזהות עם האסירים שובתי הרעבבמסגרת זאת הושבתה מערכת החינוך ומוסדות ציבוריים ופרטיים, התחבורה הציבורית ובתי העסק. ב-28 באפריל 2017 הוכרז על "יום זעם" במסגרתו התקיימו אירועים לציון והזדהות עם שביתת הרעב של האסירים[1].
  • מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית עצרו את חצ'ר עדנאן פעיל בכיר בג'יהאד האסלאמי בפלסטין בעת שהשתתף בעצרת תמיכה באסירים שובתי הרעב שנערכה בשכם (פאל טודיי, 27 באפריל 2017). ברצועת עזה מנעה חמאס מפעילי פתח לקיים עצרת בעיר עזה לתמיכה באסירים ועצרה 200 פעילי פתח. בנוסף עצרו מנגנוני הביטחון של חמאס כמה בכירי פתח ברצועה וזימנו אותם לחקירה (אלרסאלה.נט, פתח מדיה, 3 במאי 2017). 
החלטת אונסק"ו
  • ב-2 במאי 2017 קיבל הועד המנהל של אונסק"ו החלטה המדגישה כי ישראל היא "כוח כובש" בירושלים ואין לה כל זכות בעיר העתיקה בירושלים וכי כל החוקים והצעדים שהיא נוקטת ביחס לירושלים, ובפרט "חוק יסוד ירושלים" בטלים ומבוטלים. ההחלטה גם כוללת קביעה לפיה מערת המכפלה וקבר רחל הם קברים אסלאמיים (ופא, 2 במאי 2017). 22 מדינות הצביעו בעד ההחלטה, מרביתן מדינות אפריקה ואסיה בתוכן גם רוסיה וסין. עשר מדינות התנגדו וביניהן ארה"ב, גרמניה, איטליה ובריטניה. חלק מהמדינות נמנעו.
  • ריאצ' אלמאלכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה פרסם הודעה בה בירך על ההחלטה. בהודעה נכתב כי "העולם בחר להתייצב לצד הזכות אל מול העושק והכיבוש". הוא גם שיבח את מאמצי הדיפלומטיה הפלסטינית שהביאו לקבלת ההחלטה. הוא גם הביע מורת רוח כלפי המדינות שהצביעו נגד ההחלטה ובכך נתנו "זריקת עידוד" לישראל להמשיך בצעדיה "הלא חוקיים" בירושלים (ופא, 2 במאי 2017). אחמד אבו חלביה, פעיל חמאס בכיר בעזה, האחראי על נושא ירושלים, בירך אף הוא על ההחלטה (אלראי, 3 במאי 2017).

[1]"פיגועים משמעותיים" מוגדרים על-ידינו כפיגועי ירי, דקירה, דריסה והטמנת מטענים או פיגועים משולבים. לא נכללים בהם יידויי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה.
[2]ניתוח מלא של המסמך ראו פרסום מרכז המידע מ-8 במאי 2017: "מטרות ומשמעות המסמך המדיני החדש של חמאס"
[3]בכתבה שפורסמה באלרסאלה.נט כותב מחמוד פודה כי עיסא קראקע יו"ר הרשות לענייני אסירים משוחררים, ציין כי התמיכה בשביתת האסירים בקרב הציבור הפלסטיני מועטה. בכירי פתח מסתפקים בהשתתפות מהוססת בצעדות תמיכה וההנהגה הפלסטינית ממעטת להביע תמיכה . כמו לא ניכר שיש שיח פוליטי ותקשורתי בנושא  (אלרסאלה.ט, 27 באפריל 2017).