מבט לאיראן

26 במרץ – 9 באפריל, 2017 מאת: ד"ר רז צימט
יחיא רחים צפוי (תסנים, 26 במרץ 2017).

יחיא רחים צפוי (תסנים, 26 במרץ 2017).

קאסם סלימאני בחמאה (qasemsoleimani.ir, 31 במרץ 2017).

קאסם סלימאני בחמאה (qasemsoleimani.ir, 31 במרץ 2017).

פגישת ח'אמנהאי עם משפחות החללים האפגאנים בסוריה (תסנים, 28 במרץ 2017).

פגישת ח'אמנהאי עם משפחות החללים האפגאנים בסוריה (תסנים, 28 במרץ 2017).


עיקרי הדברים
  • לפחות שמונה לוחמי משמרות המהפכה נהרגו בשבועיים האחרונים בסוריה במסגרת הקרבות הנמשכים בין ארגוני המורדים לכוחות המשטר הסורי באזור חמאה. על רקע הקרבות ביקר מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, באזור חמאה.
  • איראן גינתה את המתקפה הכימית באדלב שבסוריה, אך מבלי להטיל את האחריות על המשטר הסורי. בהודעת דובר משרד החוץ האיראני נאמר, כי כל שימוש בנשק כימי ראוי לגינוי ללא תלות בזהות מפעיליו או קורבנותיו וכי איראן דורשת לפרק את הנשק הכימי שבידי הקבוצות הטרוריסטיות בסוריה.
  • שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, שליווה את הנשיא רוחאני בביקורו בסוף מרץ ברוסיה, אמר, כי רוסיה יכולה לשוב ולהשתמש בבסיסים צבאיים איראנים לצורך תקיפות בסוריה בהתאם לצורך ועל בסיס של "כל מקרה לגופו".
  • בכיר במשרד החוץ האיראני הודה בריאיון לאתר "דיפלומטיה איראנית", כי אין לאיראן אסטרטגיית יציאה מסוריה. הוא ציין, כי חרף הסיוע הצבאי האיראני לסוריה, חשיבותה של רוסיה עבור משטר אסד רבה מזו של איראן ולכן מעדיף אסד להתקרב למוסקבה על חשבון טהראן.  
  • בתגובה להודעת הסיכום של ועידת הליגה הערבית, שגינתה את החתרנות האיראנית במדינות ערב, הצהיר דובר משרד החוץ האיראני, כי אין לאיראן כל צורך להתערב בענייניהן של מדינות אחרות.
  • איראן הביעה תמיכה בעמדת ממשלת עיראק במחלוקת עם הרשויות הכורדיות בצפון עיראק על רקע החלטת הכורדים להניף את הדגל הכורדי בעיר כרכוכ. דובר משרד החוץ האיראני אמר, כי הנפת הדגל אינה מקובלת, מנוגדת לחוקת עיראק ומעוררת מתיחות. 

 

כללי
  • בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, הצהיר, כי אין לאיראן כל צורך להתערב בענייניהן של מדינות אחרות וכי כיבוד ריבונותן של מדינות אחרות והימנעות מהתערבות בענייניהן הפנימיים מהווים עקרונות יסוד במדיניותה. עוד אמר קאסמי, כי שלושת איי המריבה שבמחלוקת בין איראן לאיחוד האמירויות היו איראנים ויישארו איראנים וכי חזרה על שקרים בעניין זה לא תשנה את המציאות ההיסטורית (פארס, 30 במרץ 2017). דברי קאסמי נאמרו בתגובה להודעת הסיכום של ועידת הליגה הערבית, שהתכנסה בסוף מרץ בירדן, שבה גינו מנהיגי ערב את התערבויות איראן בענייניהם הפנימיים ואת ניסיונותיה לעורר קנאות עדתית.
  • יחיא רחים צפוי (Yahya Rahim Safavi), יועצו הצבאי הבכיר של המנהיג העליון, אמר בכנס בעיר כאשאן (Kashan), כי היועצים האיראנים בעיראק ארגנו למעלה מעשרים צוותים של המיליציות השיעיות העיראקיות על מנת להילחם נגד דאעש בעיראק ובסוריה (תסנים, 26 במרץ 2017).
  • אחמד סאלכ (Ahmad Salek), סגן יו"ר ועדת התרבות של המג'לס האיראני, הזהיר מפני כוונת ארה"ב לתכנן "מתקפה חדשה" נגד סוריה ועיראק. הוא ציין, כי התגייסות הכוחות העממיים בעיראק ובסוריה הפחידה את מתכנני המלחמה בסוריה ואלה מתכננים כעת מתקפה חדשה באמצעות שליחת כוחות נוספים לאזור. בריאיון לסוכנות הידיעות של המג'לס (ICANA,2 באפריל 2017), האשים סאלכ את שירותי המודיעין של ארה"ב, בריטניה וישראל בשליחת אלפי טרוריסטים מלאומים שונים לסוריה כדי להפיל את דמשק. הוא ציין, כי ארה"ב שלחה אלפי כוחות צבאיים למזרח התיכון כדי להטיל מצור על איראן, אך מצאה עצמה במצור מצד "חזית ההתנגדות". 
המעורבות האיראנית בסוריה
  • לפחות שמונה לוחמי משמרות המהפכה נהרגו בשבועיים האחרונים בסוריה במסגרת הקרבות הנמשכים בין ארגוני המורדים לבין הכוחות הסורים במרחב הכפרי מצפון לחמאה.
  • קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, ביקר בסוף מרץ 2017 באזור חמאה. מקורות ערביים דיווחו, כי סלימאני, שתמונתו בחמאה הופצה ברשתות החברתיות, הגיע לחמאה כדי  להיוועד עם מפקד הכוחות הסורים באזור לקראת מתקפה גדולה הצפויה על כוחות חזית פתח אלשאם המזוהה עם אלקאעדה.
  • בסרטון, שהופץ בכמה אתרים איראנים וברשתות החברתיות בסוף מרץ 2017, מתועד נאום שנשא קאסם סלימאני במועד בלתי-ידוע ובמהלכו ציין מפקד כוח קדס, כי ההגנה על המקומות הקדושים לשיעה בסוריה חשובה באותה מידה כמו ההגנה על המקומות הקדושים לשיעה בכרבלאא' ובנג'ף שבעיראק ועל קבר האמאם השמיני רזא שבעיר משהד שבאיראן. סלימאני אמר, כי אילו הייתה סוריה נופלת בידי האויב, הוא היה מחסל את כל המקומות הקדושים לשיעה (yjc.ir, 1 באפריל 2017).  
  • בתגובה לתקיפה הכימית בעיר אדלב שבסוריה גינה בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, את השימוש בנשק כימי, אך לא הטיל את האחריות על המשטר הסורי. קאסמי ציין, כי כל שימוש בנשק כימי ראוי לגינוי ללא תלות בזהות מפעיליו או קורבנותיו. הוא אמר, שאין זו הפעם הראשונה בה נעשה שימוש בנשק כימי במהלך המשבר בסוריה וכי יש להימנע ממסקנות נמהרות ומשימוש לרעה במקרים כאלה כדי להגן על האינטרסים הפוליטיים של חלק מהצדדים. הוא ציין, כי איראן דורשת לפרק את הנשק הכימי שבידי הקבוצות המזוינות הטרוריסטיות וכי בתור קורבן של שימוש בנשק כימי (במלחמת איראן-עיראק), היא מוכנה להגיש סיוע רפואי לפצועים (פארס, 5 באפריל 2017).
  • מחמד ג'ואד זריף (Mohammad Javad Zarif), שר החוץ האיראני, שליווה את הנשיא רוחאני בביקורו בסוף מרץ לרוסיה, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס, כי רוסיה יכולה לשוב ולהשתמש בבסיסים צבאיים איראנים לצורך תקיפות בסוריה בהתאם לצורך ועל בסיס של "כל מקרה לגופו" (רויטרס, 28 במרץ 2017). באוגוסט 2016 עשו מטוסי קרב רוסיים שימוש בשדה התעופה הצבאי בעיר המדאן שבאיראן לתקיפת יעדים בסוריה. השימוש פסק אומנם באופן זמני על רקע ביקורת פנימית באיראן נגד ההיתר שניתן לצבא זר לעשות שימוש בבסיס צבאי איראני, אך בכירים איראנים כבר הודיעו, כי איראן עשויה לאפשר שימוש מחודש בבסיס בהתאם לצרכים המבצעיים.
  • גם חסין שיח' אל-אסלאם (Hoseyn Sheykholeslam), יועצו של שר החוץ, התייחס לשימוש הרוסי בבסיסים איראנים ואמר, כי החלטת איראן לאפשר לרוסיה להשתמש בבסיסי חיל-האוויר שבתחומה לשם תקיפות בסוריה היא "הגיונית וחיונית לגורל המאבק בטרור בסוריה". הוא אמר, כי יש צורך בחיל אוויר חזק ויעיל כדי להפחית את מספר האבדות על הקרקע וכי חיל האוויר הסורי אינו מצויד לשם כך. הוא הדגיש, כי איראן לא העניקה לרוסיה בסיס בתחומה אלא רק אפשרה לה להשתמש בו בתנאי שקיימת הסכמה מראש בין סוריה, רוסיה ואיראן בנוגע למטרות התקיפות של המטוסים. עוד אמר שיח' אלאסלאם, כי הוא סבור שרוסיה תמשיך לעמוד לצד איראן וסוריה עד לתבוסתו המוחלטת של "ציר הרשע" המבקש לפצל את האזור (פארס, 30 במרץ 2017).
  • משפחות חללים אפגאנים, שנהרגו במסגרת הלחימה שמנהלים כוחות משמרות המהפכה בסוריה, נפגשו ב-27 במרץ 2017 בעיר משהד עם המנהיג העליון, עלי ח'אמנהאי. במהלך הפגישה, שנערכה לרגל ראש השנה האיראנית (נורוז), שוחח ח'אמנהאי עם המשפחות והודה להן. לאחר מכן נשא המנהיג נאום בו שיבח את נכונותם של לוחמי חטיבת פאטמיון (החטיבה האפגאנית הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה) להקריב את חייהם במערכה בסוריה (תסנים, 28 במרץ 2017).
  • מצטפא זהראני (Mostafa Zahrani), מנכ"ל לעניינים אסטרטגיים בלשכה למחקרים מדיניים ובינלאומיים במשרד החוץ האיראני, העריך בריאיון לאתר דיפלומטיה איראנית (30 במרץ 2017), כי רוסיה מסכימה עם עמדת ישראל וארה"ב, שלא לאפשר נוכחות צבאית של איראן וחזבאללה בגבול ישראל-סוריה. הוא ציין, כי חרף הסיוע הצבאי, שאיראן העניקה לסוריה, הסיוע האווירי הרוסי לסוריה והיתרונות הבינלאומיים שרוסיה יכולה לספק לסוריה הופכים אותה חשובה יותר עבור בשאר אסד מאשר איראן ולכן הוא מתקרב לרוסיה ומפנה עורף לאיראן. זהראני ציין, כי רוב השחקנים בזירה הסורית, ובכללם איראן ותורכיה, נכנסו למערכה בסוריה מבלי לחשוב על אסטרטגיית יציאה. לרוסיה, לעומת זאת, יש אסטרטגיית יציאה מאחר שתפקידה במערכה מוגבל לסיוע אווירי.
המעורבות האיראנית בעיראק
  • על רקע המחלוקת בין הרשויות הכורדיות בצפון עיראק לממשלת עיראק בנוגע להחלטת הכורדים להניף את דגל כורדיסטאן בעיר כרכוכ, הביעה איראן תמיכה בעמדת הממשל המרכזי בבגדאד. בסוף מרץ הניפו הרשויות הכורדיות את הדגל הכורדי על מבני השלטון המקומי בעיר כרכוכ. ראש ממשלת עיראק, חידר אלעבאדי, גינה בחריפות את הנפת הדגל והזהיר כי הצעד מנוגד לחוקת עיראק ועלול להוביל להתפרקות עיראק. בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, הביע תמיכה בעמדת ממשלת עיראק ואמר, כי הנפת כל דגל, שאינו דגל עיראק, בכרכוכ אינה מקובלת, מנוגדת לחוקת עיראק ומעוררת מתיחות. הוא ציין, כי עמדתה הבסיסית של איראן היא תמיכה בשלמותה הטריטוריאלית של עיראק וכי הנפת הדגל הכורדי בכרכוכ עלולה להסיט את תשומת הלב של ממשלת עיראק והעם העיראקי מהמאבק נגד הטרוריסטים (עצר-י איראן, 3 באפריל 2017).
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
  • חסין אמיר עבדאללהיא (Hossein Amir Abdollahian),יועצו של יו"ר המג'לס לעניינים בינלאומיים, המשמש גם כמזכיר הועידה הבינלאומית לתמיכה באניתפאדה הפלסטינית, אמר, כי הדרך היחידה למימוש זכויות הפלסטינים היא המשך האנתיפאדה וההתנגדות. בהצהרה שפרסם לרגל "יום האדמה" הפלסטיני, שחל ב-30 במרץ, ציין עבדאללהיאן, כי יום האדמה הפלסטיני משמש תזכורת לחשיבות ההתנגדות כנגד "המשטר הבלתי-לגיטימי הציוני" ולצורך באחדות למען שחרור ירושלים. יום האדמה הוא הזדמנות עבור העם הפלסטיני להדגיש את התנגדותו להמשך קיומו של "המשטר הציוני" באדמתו ההיסטורית (אירנ"א, 29 במרץ 2017).