כללי
1. ב-8 במרץ 2017 מונה ד"ר חסאם זמלט על ידי אבו מאזן לעמוד בראש נציגות הרשות הפלסטינית בארה"ב. חסאם זמלט יחליף בתפקידו את מען עריקאת אשר שימש בתפקיד זה בשנים האחרונות. עריקאת ימונה לנציג הרשות בלונדון (ראי אליום, 20 באוקטובר 2016). חסאם זמלט, משמש מאז מאי 2016 בתפקיד יועץ אסטרטגי של אבו מאזן. הוא נולד בשנת 1973 במחנה הפליטים שאבורה ברפיח. בוגר תואר ראשון בכלכלה ופוליטיקה באוניברסיטת ביר זית, בוגר תואר שני במחקרי פיתוח ותואר שלישי בכלכלה מדינית באוניברסיטת לונדון .
2. ד"ר חסאם זמלט הינו בעל נסיון רב בתחום המדיני והדיפלומטי במדינות המערב. בין השנים 2009-2003 שימש כסגן נציג הרשות הפלסטינית בלונדון ולאחר מכן כנציג הרשות. בחודשים האחרונים היה ד"ר חסאם זמלט אחראי, במסגרת תפקידו כיועץ האסטרטגי של אבו מאזן, על הקשר עם משלחות שהגיעו לרשות הפלסטינית מארה"ב. לאחרונה הוא ביקר בארה"ב עם משלחת מטעם הרשות הפלסטינית ונפגש עם חברי קונגרס אמריקאים (מען, 7 במרץ 2017).
3. ד"ר חסאם זמלט משתייך לדור הצעיר של פתח. בוועידת פתח השביעית, שנערכה בנובמבר 2016, הוא נבחר כחבר המועצה המהפכנית של התנועה. לפני מינויו כיועץ אסטרטגי לאבו מאזן הוא שימש כסגנו של נביל שעת' (ראש הנציבות ליחסים בינלאומיים בפתח). בעקבות בחירתו של דונאלד טראמפ הקים אבו מאזן צוות היגוי וחשיבה לקראת כניסתו של טראמפ לבית הלבן והמהלכים שמתכננת הרשות הפלסטינית באו"ם בשנה הקרובה. צוות החשיבה כלל בין היתר את מען עריקאת נציג הרשות בארה"ב ואת חסאם זמלט, אשר עומד להחליף אותו (כתבה של שלומי אלדר, אלמוניטור, 28 בנובמבר 2016).
4. על המינוי כנציג הרשות בארה"ב דווח כבר כבר באוקטובר 2016, טרם הבחירות בארה"ב. אפשר ועיתוי מינויו של זמלט, ערב כינוס הועדה השביעית של פתח, העיד על רצונו של אבו מאזן להזריק "דם צעיר" למנהיגות פתח והרשות הפלסטינית ובו בזמן לחזק את מעמדו של זמלט. חסאם זמלט יחל בתפקידו ב-1 באפריל 2017 כמה חודשים מוקדם מהצפוי (Time.com, 8 במרץ 2017) המינוי המוקדם נועד להערכתנו "לחמם" את היחסים של הרשות הפלסטינית עם הממשל האמריקאי החדש בראשות הנשיא טראמפ ולאייש משרה רגישה זאת באיש אמונו של אבו מאזן, בעל ניסיון רב בפעילות דיפלומטית מול מדינות המערב.
5. לסיכום: לנציג הרשות הפלסטינית בוושינגטון מונה איש אמונו של אבו מאזן, בעל ניסיון רב בפעילות דיפלומטית, הסברתית ואקדמאית במדינות המערב. הוא דובר אנגלית רהוטה, אהוד על כלי התקשורת המערביים וצפוי כי יעביר את המסר הפלסטיני בוושינגטון ביעילות רבה. עמדותיו המדיניות הפומביות, על פי הצהרותיו, משקפות את מדיניות אבו מאזן: תמיכה בפתרון שתי המדינות; התנגדות לפשרה בנוגעע לפליטים הפלסטינים; התנגדות נחרצת לצעדים חד-צדדיים כגון הרחבת ההתנחלויות והעברת שגרירות ארה"ב לישראל; תמיכה ב"התנגדות העממית" כחלופה הנוכחית למאבק המזויין; אתגור ישראל במועצת הביטחוןן ובפורומים בינלאומיים נוספים בשילוב עם חרם בינלאומי נרחב על מוסדות הקשורים ל"כיבוש הישראלי" (ראו להלן). |
פרטים ביוגראפיים
6. חסאם זמלט נולד בשנת 1973 במחנה הפליטים שאבורה ברפיח. הוא למד לתואר ראשון כלכלה ופוליטיקה באוניברסיטת ביר זית (סיים לימודיו בשנת 1996). את התואר השני והשלישי הוא עשה באוניברסיטת לונדון. הוא סיים את לימודי התואר השני בלימודי פיתוח (Development studies) בשנת 2000 ותואר שלישי בכלכלה מדינית בשנת 2008. הוא שימש כסגן ראש מרכז המחקרים של אש"פ והירצה באוניבסיטת ביר זית (2014-2012).כמו כן שימש כמרצה וחוקר אורח באוניברסיטת הארוורד בארה"ב (2010-2008) ובאוניברסיטת לונדון (2002-2000) (דניא אלוטן, 17 במאי 2016).
7. עבודתו האקדמית של חסאם זמלט מתמקדת בעיקר בנושאי מעורבות בינלאומית באזורי עימות. אחד המחקרים שערך עוסק במסגרות קונצפטואליות לבניית שלום ובניית מדינה ופתרונות כלכליים ותעשייתים לבעיות פוליטיות באזורי עימות אתנים ופוליטיים. חסאם זמלט הוא מייסד שותף של Palestinian Strategy Groupב Oxford Research Group, מכון מחקר עצמאי העוסק בנושא שלום וביטחון ומקדם דיאלוג וגישה ביטחונית משותפת כאלטרנטיבה לעימותים אלימים ברחבי העולם. הוא כתב ספר בשםBuilding a Palestinian State Under Occupation (אתר קבוצת פלסטין לחשיבה אסטרטגית, 16 במרץ 2017).
8. במקביל לעבודתו האקדמית שימש זמלט בתפקידים מדיניים מטעם הרשות הפלסטינית. בשנת 2011 היה חבר במשלחת הפלסטינית באו"ם, שפעלה לקבלת הרשות הפלסטינית כחברה קבועה באו"ם. במסגרת תפקידו שימש כדובר המשלחת הפלסטינית לאו"ם. הוא היה חלק מקמפיין תקשורתי, שליווה את המהלך באו"ם וכוון מול העולם הערבי והקהילה הבינלאומית.
9. חסאם זמלט דובר אנגלית רהוטה, שנון, משכיל ואהוד על כלי התקשורת המערביים והישראליים. הוא בעל השכלה אקדמאית רחבה וידע רב. הוא מונה לתפקידו בין השאר בשל יחסיו הטובים עם ארה"ב ושאר מדינות המערב והתפקיד החשוב שמילא בפגישות עם מנהיגים אמריקאים ומשלחות בכירות שביקרו ברשות הפלסטינית (אלמוניטור, 15 בנובמבר 2016). הוא מרבה להתראיין לכלי תקשורת זרים ולכלי תקשורת פלסטינים וישראלים. הוא מרצה מבוקש, פעיל ברשתות בחברתיות ומנהל דף פייסבוק ודפי טוויטר בערבית ובאנגלית. הוא נוהג להעלות לרשת סרטונים בהם הוא מתראיין. להלן מבחר התבטאויות שלו לכלי תקשורת מערביים, ישראלים וערביים. |
התבטאויות ד"ר חסאם זמלט בתקשורת המערבית והישראלית
עמדת הרשות הפלסטינית כלפי ממשל טראמפ
10. מיד לאחר כניסת טראמפ לתפקידו אמר חסאם זמלט, כי למרות "הכתף הקרה" שהפנה טראמפ לרשות הפלסטניית אין הפלסטינים לוקחים כמובן מאליו שארה"ב תשנה את מדיניותה לגבי הסכסוך בהתאם לציפיות הימין בישראל. לדבריו צופה הרשות כי מדיניות ארה"ב בכל הנוגע לאי- חוקיות ההתנחלויות, מעמד ירושלים והפיתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני, תישאר כפי שהיא. הוא הוסיף כי הם מצפים להזמנת אבו מאזן לבית הלבן ברגע שהממשל החדש יסיים את סבב המינויים. בתגובה למינוי דיוויד פרידמן כשגריר ארה"ב בישראל אמר זמלט, כי שגרירים אינם מקבלי החלטות ואין הם אחראים על המדיניות הלאומית (Times of Israel, 31 בינואר 2017).
11. לפני טקס מינויו כנציג ארה"ב אמר זמלט, שהוא מאמין שטראמפ יאזין לשני הצדדים בכל משא ומתן. לדבריו הרשות הפלסטינית מוכנה להיות השותפה האולטימטיבית בעסקת שלום בין ישראל לפלסטינים. לגבי תפקידו בארה"ב, הוא יתמצה בניסיון להסביר שהרשות הפלסטינית היא הכוח המרכזי [לכל מו"מ] וכי היא השקיעה מספיק כדי להיות חלק מכל עיסקה. הוא ציין כי אם הנשיא טראמפ מחפש את "הדיל האולטמטיבי" הרי הוא צריך לדעת שהפלסטינים הם השותף האולטימטיבי וכי לא תהיה עיסקה ללא הפלסטינים. לדבריו העיסקה האולטימטיבית עליה מדבר טראמפ משמעותה, שממשל ארה"ב יאזין בקשב לשני הצדדים (Time.com, 8 במרץ 2017).
תהליך השלום והמשא מתן עם ישראל
12. בתגובה לחוק ההסדרה שעבר בכנסת בישראל אמר זמלט, כי הוא מברך על החוק מכיוון שהוא מאמץ את סדר היום של המתנחלים הקיצוניים הוא מחסל כל סיכוי שנשאר לפיתרון שתי המדינות ויביא לקריסה של האסטרטגיה, שאומצה על ידי הקהילה הבינלאומית, לפיתרון הסכסוך. החוק מאלץ את הפלסטינים לחשוב מחדש על היחסים שלהם עם ישראל אבל קודם לכן הוא דורש מהעולם לפעול נגד ההרסנות של ממשלת נתניהו המתעלמת מכל העולם ומהחוק הבינלאומי. כרגע בטווח הקצר נראה כאילו הפלסטינים הפסידו אולם בטווח הארוך כולם יפסידו בגלל מדיניות זו (הארץ, 7 בפברואר 2017).
13. בראיון לג'רוזלם פוסט ב-28 בינואר 2017 אמר זמלט, שתהליך השלום, הכולל הכרה הדדית בין ישראל והרשות הפלסטינית וההקמה של פלסטין, יעברו מהעולם אם יקרוס פיתרון שתי המדינות. לדבריו יקרוס פתרון שתי המדינות אם ינקטו צעדים חד-צדדים כגון הרחבת ההתנחלויות וההעברת שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים. הוא הוסיף, כי ישנם יסודות חוקיים, פוליטיים וממסדיים לתהליך השלום הנסמכים על מחויבות ישראל, הפלסטינים והקהילה הבינלאומית (ג'רוזלם פוסט, 28 בינואר 2017).
14. בנאום שנשא באוניברסיטה הלאומית בסינגפור, תקף את ממשלת ישראל באומרו כי אין לה תוכנית שלום וקיומה מהווה סכנה לאזור. הוא גינה את מינויו של אביגדור ליברמן לתפקיד שר הביטחון בציינו, כי במינויו של ליברמן בחר ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו במלחמה ובהמשך "הכיבוש" ושלילת זכותם של הפלסטינים למדינה עצמאית (משרד ההסברה של פתח באירופה, 28 במאי 2016).
השואה
15. ראש מפלגת הלייבור ג'רמי קורביין השתתף בכנס של אקדמאים פלסטינים שאמרו שישראל עושה שימוש בשואה כדי להצדיק את מעשי הרצח שהיא מבצעת ברשות הפלסטינית. בכנס השתתף חסאם זמלט שהעלה טיעונים דומים בראיון ברדיו BBC שנה קודם לכן. בשידור ברדיו השתמש זמלט במילה "מזויף" לגבי השואה מאוחר יותר הוא הבהיר שישראל עושה שימוש בשואה וברצח האכזרי של העיתונאים המערביים על ידי דאעש, כדי להצדיק את מעשיה נגד הפלסטינים. ישראל, לדבריו, מזייפת את כל הסיפורים אודות העיתונאים בעיראק כמו שהיא מזייפת את סיפור השואה שקרתה באירופה, כדי להצדיק את הרצח שהיא מבצעת (Jewishnews.timesofisrael.com, 29 בספטמבר 2015).
16. ד"ר זמלט הגיב על ביקור שערך פרופסור מוחמד דג'אני דאודי בראש משלחת סטודנטים פלסטינים מאוניברסיטת אלקדס במחנות ההשמדה בפולין. הוא אמר, כי השואה הייתה פשע נורא אבל הנאצים היו אחראים לכך ולפלסטינים אין חלק בזה (הגרדיאן, 13 ביוני 2014)
סוגיית הפליטים
17. בספטמבר 2013 בעת שהיה אורח של ג'יי סטריט התייחס זמלט לסוגית הפליטים הפלסטינים ואמר: "כיצד אתם רוצים שאני אחתום במו ידי על עיסקה שתהייה פשרה בעניין שני שלישים של האומה ? איך אוכל לבנות לכידות ושלום פנימי עם פשרה שכזו? מדוע עלי להתפשר? מה הפליטים רוצים? כמה מהם רוצים להשאר במקומות בהם הם נמצאים, כמה רוצים להתישב מחדש במקום אחר במדינה שלישית, כמה ירצו לשוב לפלסטין וכמה מהם ירצו לחזור לבתיהם המקוריים אבל כולם רוצים דבר אחד הכרה מלאה בנכבה שקרתה לנו" (tablemag.com30 בספטמבר 2013).
ההתנגדות העממית וחרם על ישראל
18. בהתייחסו לשאלה בנושא ההתנגדות העממית בראיון שהעיק בשנת 2012 אמר זמלט, כי ישנן דרכים אפקטיביות להתנגדות יותר מאשר התנגדות מזוינת[1]. לדבריו ההתנגדות העממית אינה אנתיפאדה שלישית שכן הפלסטינים נמצאים כבר עשרות שנים באנתיפאדה מתמשכת. ההתנגדות הכוללת התנגדות מזוינת היא "זכות" אבל היא בשום אופן אינה חובה. התנגדות עממית כמו קמפיינים נרחבים של החרמה נועדו לאחד בין כל חלקי החברה הפלסטינית. לדבריו פתח הגדירה את האסטרטגיה החדשה שלה במהלך הועידה השישית שלה בשנת 2009 שם בפירוש נאמר שאת המאבק המזוין תחליף ההתנגדות העממית בדרכי שלום[2]. הוא הביע שביעות רצונו מכך שחמאס הצטרפה לאחרונה לפתח בתמיכתה ב"התנגדות העממית" (ינואר 2012) והדבר הפך לנושא שבהסכמה בין השניים (972mag.com, 1 במרץ 2012).
19. בתשובה לשאלה האם בחרם על מוצרים ישראליים צריך לעשות אבחנה בין מוצרים מישראל למוצרים מההתנחליות אמר, כי הוא חושב שחרם נרחב צריך לשים לו למטרה את כל המוסדות הקשורים ל"כיבוש". לדבריו כיום "הכיבוש" הוא יותר מרוויח מאשר משלם. לטענתו 80% מהמים של הפלסטינים מועברים או לישראל או לצריכת המתנחלים (972mag.com, 1 במרץ 2012).
היחסים עם חמאס
20. חסאם זמלט קרא להתפייסות עם חמאס, שכן כדי להשיג "התנגדות עממית" על החברה הפלסטינית להיות מאוחדת. הבחירות ברשות הפלסטניית הן חשובות כדי ליצור ממשלה מאוחדת, שכן אי אפשר לקבל יותר את דפוס הסחיטה מצד ישראל. לאחדות יש ערך רב יותר מאשר לסנקציות. המטרה היא להסכים על מה שהפלסטינים אינם מסכימים עליו. שום מפלגה לא יכולה להחליט על מלחמה או שלום לבדה. אנחנו צריכים לפעול יחד וליישם החלטות קולקטיביות (972mag.com, 1 במרץ 2012).
התבטאויות ד"ר חסאם זמלט בתקשורת ערבית
החלטה 2334 של מועצת הביטחון
21. בראיון שהעניק ד"ר חסאם זמלט לערוץ אלעודה של פתח הוא התייחס להחלטה 2334 במועצת הביטחון של האו"ם. זמלט הגדיר את ההחלטה כהישג פלסטיני וכישלון ו"מכה אנושה" לישראל. בעיקר משום שארה"ב בת בריתה ההיסטורית של ישראל נמנעה מלהצביע לטובת ישראל. לדבריו, הישג זה הוא רק נקודת התחלה לקראת המהלכים הבאים (הראיון התקיים ככל הנראה בדצמבר 2016 והועלה ליוטיוב, ב-7 בפברואר 2017).
22. בראיון שהעניק לטלויזיה הממסדית הפלסטינית בו התייחס לסוגיות פלסטיניות שעל הפרק אמר כי הרשות הפלסטינית תמשיך לפנות למועצת הביטחון של האו"ם ולהגיש הצעות החלטה. הוא ציין כי אין זה סוד ש ארה"ב נוטה במדיניותה לטובת ישראל (הועלה ליוטיוב, ב-7 בפברואר 2017).
העברת שגרירות ארה"ב לירושלים
23. בראיון לערוץ אלערביה התייחס ד"ר חסאם זמלט לאפשרות להעברת שגרירות ארה"ב לירושלים. הוא הזהיר מפני ביצוע המהלך, שלדבריו נוגד את החוק הבינלאומי והוא יזיק לתהליך המשא ומתן בין הצדדים. הוא ציין, כי שאבו מאזן שיגר איגרת בנושא לנשיא טראמפ בה הזהיר מפני השלכות צעד שכזה (דף הפייסבוק של ד"ר חסאם זמלט, 25 בינואר 2017). בשיחה ששודרה ברדיו מונטה קרלו אמר ד"ר חסאם זמלט, כי העברת שגרירות ארה"ב לירושלים מהווה "קו אדום" עבור הפלסטינים (רדיו מונטה קרלו, 18 בדצמבר 2016).
24. בהרצאה שנשא זמלט באוניברסיטה הערבית אמריקאית בג'נין התייחס לנושא העברת שגרירות ארה"ב לירושלים:
א. לדבריו בהיבט המדיני והמשפטי אין כל הבדל בין ירושלים המזרחית לירושלים המערבית, קודם להגעה להסדר הקבע בין שני הצדדים הפלסטיני והישראלי. הוא ציין, כי כאשר ישראל סיפחה את ירושלים המזרחית בשנת 1980 היא לא הכירה בגבולות 1967 וממשלות ישראל, בזו אחר זו, מתייחסות לירושלים על שני חלקיה, המזרחי והמערבי, כבירה המאוחדת של ישראל. לכן לדבריו טענת ישראל שהשגרירות האמריקאית תוקם על שטח הנמצא בירושלים המערבית עומד בניגוד למדיניותה בפועל.
ב. לדברי זמלט החוק הבינלאומי ובכלל זה החוק האמריקאי אינו מכיר בשליטה ישראלית על ירושלים המזרחית או המערבית. סוגיית ירושלים נכללת בסוגיות הסדר הקבע הנתונות למשא ומתן. הפלסטינים רוצים את ירושלים המזרחית כבירה של המדינה הפלסטינית, עד אשר יסתיים המשא ומתן עם הישראלים על ירושלים כיחידה אחת, על שני חלקיה, המזרחי והמערבי. אם טראמפ יממש את התחייבותו לישראל ויעביר את השגרירות לירושלים הוא ימוטט את היסודות עליהם מושתת התהליך המדיני ויסיר מארה"ב את היכולת לשמש כצד ניטראלי (ופא, 23 בינואר 2017, אתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, 26 בינואר 2017).
חרם על ישראל
25. בנושא קידום החרם והסנקציות על ישראל אמר זמלט, כי הפלסטינים אינם מאמינים עוד שממשלת ישראל יכולה ליצור שלום ולסיים את הכיבוש באמצעות משא ומתן. הפיתרון הוא שילוב של מאבק עממי בשטח עם קמפיין בינלאומי רחב של חרם, תביעה מישראל להגיש דין וחשבון על מעשיה והטלת סנקציות על "הכיבוש" עד אשר יוסר (אלחיאת אלג'דידה, 28 בדצמבר 2010, על-פי ממר"י).
[1] מאחורי מטבע הלשון של "התנגדות עממית", המוצגת ע"י אבו מאזן כמתבצעת בדרכי שלום, מסתתרת תמיכה של הרשות הפלסטינית ופתח בטרור עממי אלים, שגבה קורבנות ישראלים רבים.
[2] ראו לקט מידע מה-12 בדצמבר 2016: "הועידה השביעית של פתח שבה והעניקה לגיטימציה לטרור העממי (המכונה ע"י אבו מאזן ודוברי פתח "התנגדות עממית בדרכי שלום".