|
מעצר פלסטיני שניסה לבצע פיגוע דריסה
- ב-11 בינואר 2017 במהלך פעילות כוחות צה"ל במחנה הפליטים אלפואר (דרום הר חברון), בוצע ניסיון פיגוע דריסה. לא היו נפגעים. התקשורת הפלסטינית דיווחה, כי כוחות ביטחון ישראלים עצרו פלסטיני בטענה שניסה לדרוס שוטרי משמר הגבול על הכביש בין העיירה דורא לבין מחנה הפליטים אלפואר (שאשה ניוז, 11 בינואר 2017).הפגנות, עימותים והפרות סדר
- השבוע נמשכו הפגנות, עימותים והפרות סדר. בלטו אירועי השלכת בקבוקי תבערה ויידויי האבנים. להלן מספר אירועים בולטים:
- 17 בינואר 2017– אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראליים בכביש 443 סמוך למחנה עופר. לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 17 בינואר 2017).
- 16 בינואר 2017 – לוחמי משמר הגבול, שפעלו בא-טור עצרו לבדיקה פלסטיני שעורר את חשדם שנסע באוטובוס. בבדיקה ראשונית עלה כי הפלסטיני תושב השטחים היה ללא אישורי שהייה . בחקירתו עלה חשד כי הגיע באותו יום למזרח ירושלים והתכוון לבצע פיגוע דקירה נגד אנשי הביטחון הישראליים באזור שער שכם (דוברות משטרת ירושלים, 17 בינואר 2017).
- 16 בינואר 2017 – פלסטיני שהשתתף בעימותים עם כוחות צה"ל סמוךלתקוע שבגוש עציון ויידה אבנים לעבר החיילים, נורה ונהרג (דף הפייסבוק צבע אדום, 16 בינואר 2017). על פי התקשורת הפלסטינית ההרוג הואקצי חסן אלעמור, בן 17, פעיל פתח (דף הפייסבוק של תנועת הפתח, 16 בינואר 2017).
מימין: קסי אלעמור. משמאל: כרזות אבל שפרסמה פתח באזור בית לחם בעקבות מותו (דף הפייסבוק של תנועת פתח, 16 בינואר 2017).
- 15 בינואר 2017 - כוחות הביטחון הישראליים אטמו בית מלאכה לייצור אמצעי לחימה שנחשף לפני כשלושה שבועות בחברון. בית המלאכה התגלה בתחילת חודש דצמבר 2016 בחלל תת-קרקעי גדול בבית מגורים באזור התעשייה הדרומי של חברון. במפעל יוצרו מאות כלי נשק (ynet, 15 בינואר 2017).
- 12 בינואר 2017 – אבים יודו לעבר כלי רכב ומשאית סמוך לבית חנינא במזרח ירושלים. אדם אחד נפגע באורח קל. נגרם נזק לכלי רכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 12 בינואר 2017).
- 11 בינואר 2017 –מטען צינור הושלך לעבר כוחות צה"ל בכביש עוקף חוסן סמוך לביתר (מערבית לבית לחם). לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 11 בינואר 2017).
- 11 בינואר 2017 –שוטרי משטרת ישראל עצרו משאית ישראלית במעבר בקעות, שנסעה לכיוון שכם. במשאית נמצאו 14 טונות של חומר דישון המשמש גם להרכבת חומר נפץ מאולתר, האסור להכנסה לשטחי יהודה ושומרון. המשאית הוחרמה ונהג המשאית נעצר לחקירה (דוברות המנהל האזרחי, 11 בינואר 2017).
מעצר פעילי חמאס באזור ראמאללה
- בליל 16-15 בינואר 2017, בפעילות משותפת של כוחות הביטחון הישראליים, נעצרו 13 פעילי חמאס באזור ראמאללה. בין העצוריםאחמד מבארכ, חבר המועצה המחוקקת מטעם חמאס. במהלך הפעילות נתפסו כספים, כלי רכב וחומרי תעמולה רבים של חמאס. המעצרים בוצעו לאחר שבמהלך השבועות האחרונים חשפו כוחות הביטחון תשתית רחבת היקף של חמאס שמנתה כמה עשרות פעילים. התשתית שפעלה באזור ראמאללה היוותה את מפקדת חמאס באזור. אחמד בחר, סגן יו"ר המועצה המחוקקת, גינה את מעצרו של אחמד מבארכ, באומרו כי זוהי הפרה ברורה של חסינותו הפרלמנטארית (קדס.פרס, 16 בינואר 2017).
- התשתית שנחשפה פעלה לחיזוק חמאס ביהודה ושומרון במסגרת זאת עסקה, בין היתר, בפעילות דעוה (הטפה סלאמית), בסיוע כלכלי לאסירים, למשפחות מחבלים ותמיכה בפעילות תא הסטודנטים של חמאס. המפקדה גם הפיצה חומרי תעמולה וארגנה עצרות המוניות. פעילות המפקדה מומנה על ידי גורמי חמאס בחו"ל ומרצועת עזה (תקשורת שירות הביטחון הכללי, 16 בינואר 2017).
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל.
ירי לעבר כוח צה"ל בדרום רצועת עזה
- אש נפתחה לעבר כוח צה"ל שעסק בעבודות תשתית על גדר הגבול בין ישראל לרצועת עזה בדרום הרצועה. לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי רכב צבאי. בתגובה ירה טנק של צה"ל והשמיד עמדה של חמאס סמוך למקור הירי (ynet, 15 בינואר 2017).
משבר החשמל ברצועת עזה
- לאחרונה החריפה מצוקת החשמל ברצועת עזה. אספקת החשמל לתושבים עומדת עתה על כשלוש שעות ביממה בלבד. נראה כי משבר החשמל בשל כמה סיבות וביניהן: עלייה בצריכה בחודשי החורף; תקלה בקווי החשמל המצריים המספקים 11% מצריכת החשמל ברצועת עזה; השלמת מספר פרויקטים תשתיתיים ברצועה הצורכים חשמל; עלייה במחירי הדלק, שהובילה לייקור עלויות הכרוכות בהפעלת תחנת הכוח.
- כתוצאה מכך התקיימו ברחבי רצועת עזה הפגנות מחאה רבות משתתפים (באחת מהן שהתקיימה בג'באליא השתתפו אלפי בני אדם). חלק מההפגנות פוזרו ביד קשה על ידי מנגנוני הביטחון של חמאס ומארגניהן נעצרו. חמאס דחתה את טענות האזרחים נגדה והטילה את האחריות למשבר על אבו מאזן וממשלת ההסכמה הלאומית. פוזי ברהום, דובר חמאס, הדגיש את זכות הציבור להביע מחאה אולם זאת, לדבריו, ללא יצירת "אנרכיה ביטחונית" והפרות סדר ציבוריות. פתחי חמאד, בכיר חמאס, קרא למפגינים להגר למצרים ולגדה אם החיים ברצועה אינם מתנהלים לשביעות רצונם. הוא הוסיף, שחמאס תדכא את פעולות המחאה בכל הכוח (עמוד הפייסבוק וטן, 14 בינואר 2017).
- המשבר הוביל לחילופי האשמות בין הרשות הפלסטינית וחמאס. ממשלת ההסכמה הלאומית האשימה בישיבתה השבועית את חמאס במחסור המתמשך בחשמל בעזה וטענה שחמאס מתעקשת לשלוט על החברה לחלוקת החשמל, על רשות האנרגיה ועל משאבי הטבע בעזה והיא אינה מאפשרת להן לבצע את תפקידיהן (ופא, 10 בינואר 2017).
מימין :אלפי תושבים מפגינים במחנה הפליטים ג'באליא (דף הפייסבוק QUDSN, 12 בינואר 2017). משמאל: קריקטורה המבקרת את חמאס על דיכוי הפגנות המחאה ובה נכתב : "אנו רוצים חשמל" (דף הפייסבוק סהם, 15 בינואר 2017)
קריקטורות של חמאס המאשימות את אבו מאזן והרשות הפלסטינית במשבר החשמל ברצועה (אלרסאלה נט, 12 בינואר 2017)
- על רקע משבר החשמל הועלו טענות לפיהן קיים קשר בין צריכת החשמל במנהרות חמאס ברצועה למצוקת החשמל. בתגובה אמר אבו עבידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס, כי המנהרות הן אחת "מהיצירות הגדולות ביותר של ההתנגדות הפלסטינית" בהתמודדותה מול הארסנל הצבאי של ישראל והסגר נגד רצועת עזה. הוא ציין, כי "ההתנגדות" הקריבה קורבנות רבים במהלך בניית המנהרות ודחה בתוקף כל ניסיון לשרבב את "ההתנגדות" לסוגיית משבר החשמל (דף הטוויטר של אבו עבידה, 12 בינואר 2017).
- כדי למצוא הסדר מיידי, גם אם לא פיתרון בסיסי, למשבר החשמל, נועד אסמאעיל הניה, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, עם אמיר קטר. אמיר קטר הבטיח לו כי קטר תעביר במשך שלושה חודשים סכום של 12 מיליוני דולרים לרכישת דלק עבור תחנת הכוח (ע'זה אלא'ן, 15 בינואר 2017). בנוסף לכך התחייבה תורכיה להעביר מענק עבור 15 מיליון ליטרים של דלק לתחנת הכוח. המענק שיינתן בכסף או בדלק אמור להגיע בדחיפות לרצועת עזה (צפא, 16 בינואר 2017). הסיוע של קטר ותורכיה עשוי לסייע לחמאס להתמודד עם הבעיה בטווח הקצר אולם אין בו כדי לפתור את משבר החשמל מיסודו.
|
תגובות פלסטיניות לועידת פריס
- בפריז התקיימה ב-15 בינואר 2017 ועידת השלום, שאורגנה על ידי צרפת. בוועידה השתתפו נציגים משבעים מדינות רובם בדרג שרי חוץ. בוועידה לא נכחו נציגים מישראל ומהרשות הפלסטינית. הודעת הסיכום של הוועידה אישרה כי פיתרון שתי המדינות, המתקיימות זו לצד זו, היא הדרך היחידה בה ניתן יהיה להשיג שלום. היא הדגישה את חשיבות אישור מחויבותם של הצדדים לפיתרון הסכסוך ולנקיטת צעדים דחופים שיביאו להפסקת פעולות האלימות והפסקת ההתנחלויות. ההודעה ציינה, כי הפיתרון יהיה בהתאם להחלטות מועצת הביטחון הרלוונטיות, כולל החלטה 2334 ובהתאם לעקרונות אשר נוסחו על ידי מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי בנאומו מ-18 בדצמבר 2016 (אתר משרד החוץ הצרפתי, 15 בינואר 2017).
להלן מספר תגובות בכירים פלסטינים:
- אבו מאזן, יו"ר הרשות, קרא לישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות. הוא הביע את נכונות הרשות הפלסטינית לחדש את המשא ומתן כדי להתניע את תהליך השלום במסגרת בינלאומית ובלוח זמנים מוגדר. הוא קרא למדינות העולם, שעדיין לא הכירו במדינה פלסטינית, לעשות כן ולעקוב אחר יישום החלטה 2334 של מועצת הביטחון (וטן, 15 בינואר 2017).
- נביל אבו רדינה, דובר אבו מאזן,אמר כי ההישגים הפלסטינים הרבים בתקופה האחרונה מוכיחים את כישלונה של המדיניות הישראלית ואת ניצחונה של הסוגיה הפלסטינית. הדבר מתבטא לדבריו בקונצנזוס העולמי בדבר ההתנגדות לבנייה בהתנחלויות ותמיכה בפיתרון שתי המדינות (ופא, 16 בינואר 2017).
- · ריאצ' אלמלאכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה, אמר כי משרד החוץ יעקוב אחר יישום מסקנות הוועידה כדי שישראל תפסיק את הבנייה בהתנחלויות וכדי שתקום מדינה פלסטינית שתצטרף לאו"ם באופן רשמי (וטן, 15 בינואר 2017).
- צאא'ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש"ף, הדגיש את הצורך בסיום "הכיבוש הישראלי" ואת זכותו של העם הפלסטיני להקים מדינה עצמאית. הוא הדגיש את חשיבות פיתרון שתי המדינות, הודה לכל המדינות שנכחו בוועידה וקרא להן להכיר באופן מיידי במדינה הפלסטינית (וטן24, 15 בינואר 2017).
- בעוד שבכירי הרשות הפלסטינית ניסו להציג את תוצאות הועידה כהישג הביעו בכירי חמאס זלזול בתוצאותיה ובהודעת הסיכום שלה:
- מחמוד אלזהאר, בכיר חמאס, אמר כי הוא מתקשה להאמין כי הוועידה הבינלאומית תביא תועלת כלשהי לסוגיה הפלסטינית (קדס.נט, 15 בינואר 2017).
- חאזם קאסם, דובר חמאס, אמר כי חמאס רואה בוועידה "בזבוז זמן" והעתק של ועידות קודמות לשלום שכשלו. הוא קרא לרשות הפלסטינית להתמקד בפיוס הפנים-פלסטיני (אנטוליה, 15 בינואר 2017).
- פוזי ברהום, דובר חמאס, אמר כי ועידת פריס היא ניסיון ליצור מחדש משא ומתן אבסורדי שייתן ל"ישות הציונית" את הלגיטימציה לשהות בשטחי פלסטין. לדבריו על העם הפלסטיני להיאחז בעקרונותיו ולהתמקד בדרך "ההתנגדות" כדי להגן על עצמו (אתר חמאס, 16 בינואר 2017).
- עבד אללטיף אלקאנוע, דובר חמאס, אמר כי חמאס אינה תולה תקוות רבות בוועידות בינלאומיות הנערכות למען הסוגיה הפלסטינית היות וישראל לא מכבדת את הסיכומים שלהן. הוא הוסיף כי כל משא ומתן עם ישראל הוא בבחינה "בזבוז זמן" (אלאקצא, 14 בינואר 2017):
תגובות נוספות לאפשרות העברת שגרירות ארה"ב לירושלים
- בכירי הרשות הפלסטינית ממשיכים לעסוק באפשרות להעברת שגרירות ארה"ב בישראל לירושלים. להלן התבטאויות נוספות:
- אבו מאזן אמר, כי פנה לנשיא ארה"ב הנבחר דונאלד טראמפ וביקש ממנו שלא להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים, שכן לדבריו הצעד ישלול מארה"ב לגיטימיות למלא תפקיד בפיתרון הסכסוך ויהרוס את פיתרון שתי המדינות. הוא הוסיף כי אם צעד זה יבוצע בכל זאת קיימות מספר אפשרויות תגובה, שיידונו מול מדינות ערב, כולל אפשרות לביטול ההכרה הפלסטינית במדינת ישראל.
- ראמי חמדאללה, ראש משלת ההסכמה הלאומית, דרש ממוסדות הקהילה הבינלאומית לעמוד בפני האיום של הממשל האמריקאי החדש להעביר את השגרירות לירושלים. הוא הזהיר כי במידה וארה"ב תבצע את הצעד הזה תהיה התדרדרות משמעותית במצב הביטחוני באזור (צפא, 11 בינואר 2017).
- צאא'ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש"ף, העביר מסר כתוב מאבו מאזן לנשיא רוסיה בו בקשה מרוסיה להתערב ולמנוע את העברת השגרירות האמריקאית לירושלים. בראיון לערוץ RT בערבית, אמר כי העברת שגרירות ארה"ב למזרח ירושלים פירושה סיפוח מזרח ירושלים לישראל (יוטיוב, 12 בינואר 2017).
- אסאמה אלקואסמי, דובר פתח, איים בהודעה שפרסם כי צעד זה "יפתח את שערי הגהנום באזור ובעולם". עוד ציין בהודעה כי הדבר יסתום את הגולל על כל אפשרויות השלום והיציבות באזור, שכן מזרח ירושלים היא בירת המדינה הפלסטינית (מען, 14 בינואר 2017).
- מחמד חסין, מופתי ירושלים והרשות הפלסטינית, הזהיר את הממשל הנבחר בארה"ב באומרו כי צעד זה עלול להצית את האזור (אלרסאלה נט, 12 בינואר 2017). בדרשת יום שישי שנשא במסגד אלאקצא אמר, כי צעד זה הינו "תוקפנות כלפי כל מוסלמי בעולם" ועלולות להיות לו השלכות "שרק אללה יודע אותם". הוא ציין כי זוהי תוקפנות כלפי כל האמנות והחלטות מועצת הביטחון של האו"ם וכי המוסלמים יעברו על כך בשתיקה (יוטיוב, 13 בינואר 2017).
- ההפגנה השבועית בכפר קדום נוצלה אף היא להבעת מחאה. משתתפי ההפגנה הניפו שלטים בהם נכתב כי העברת השגרירות לירושלים היא "פשע מלחמה מאוס" (ופא, 13 בינואר 2017). ב-16 בינואר 2017 הפגינו תושבים במרכז העיר עזה הם הניפו שלטים בהם נכתב: "ירושלים היא קו אדום" (דף הפייסבוק QUDSN, 16 בינואר 2017).
פתיחת נציגות בוותיקן
- אבו מאזן ביקר בוותיקן ונועד עם האפיפיור. במהלך ביקורו השתתף בטקס פתיחת שגרירות "פלסטין" בוותיקן. בהתבטאות בפני עיתונאים הוא קרא לכל מדינות העולם לצעוד בדרכו של הוותיקן ולהכיר במדינת פלסטין הוא קרא למדינות לקחת חלק במימוש השלום (אלוטניה, 14 בינואר 2017).
הנצחת שמו שמו של מהנדס חמאס שנהרג בתוניס
- בעיירה דיר ע'סאנה הנמצאת צפונית מערבית לראמאללה, הוצב שלט לפיו נקרא הרחוב על שמו של מחמד אלזוארי, מהנדס חמאס, שנהרג בהתנקשות בתוניסיה (דף הטוויטר PALINFO, 15 בינואר 2017)[2] יתכן והצבת השלט הינה פרי יוזמה מקומית.
[1]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן לא נכללות בהם נפילת רקטות בשטח רצועת עזה.
[2]ב-15 בדצמבר 2016 דווח על הריגתו של מחמד אלזוארי, בן 49, מהנדס במקצועו מהעיר צפאקס, שבמזרח תוניס. אלזוארי נהרג מירי לעבר כלי רכבו. אלזוארי נולד למשפחה דתית בתוניס. ב-1991 עבר לסוריה והצטרף לזרוע הצבאית של חמאס. במסגרת פעילותו בחמאס עסק בפיתוח כלי טיס בלתי מאוישים וטיסנים. הוא הרבה לצאת ללבנון ולסודאן וחלק את הידע שלו גם עם חזבאללה.