החלטת 2334 ומשמעויותיה
1. מועצת הביטחון של האו"ם קיבלה ב-23 בדצמבר 2016 ברוב קולות את החלטה 2334 (תחת פרק 6 במגילת האו"ם). ההחלטה עוסקת ברובה בהתנחלויות, נושא שסביבו קיים קונצנזוס בינלאומי נרחב. ההצבעה נערכה בעקבות הצעת החלטה שהגישו ניו זילנד, סנגל, וונצואלה ומלזיה לאחר שמצרים הודיעה, כי משכה את הצעתה. בעד ההצעה הצביעו 14 מדינות. ארה"ב נמנעה ובכך איפשרה קבלת ההחלטה.
2. ההחלטה מתמקדת בהתנחלויות הישראליות ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים, המוצגות כהפרה בוטה של החוק הבינלאומי וכמכשול עיקרי לשלום ולפתרון שתי המדינות. לעומת זאת לסוגיית הטרור ניתן משקל יחסי נמוך. לעומת ניסוחים ברורים וחד-משמעיים בנוגע להתנחלויות הניסוחים הנוגעים לטרור הפלסטיני הינם ברובם כוללניים ועמומים, והצד הפלסטיני צפוי לפרשם כסעיפים המכוונים נגד ישראל (חמאס כבר החלה בכך)[1]. |
3. עיקרי הסעיפים האופרטיביים שבהחלטה:
א. מועצת הביטחון חוזרת ומאשרת כי להקמת התנחלויות על ידי ישראל בשטח הפלסטיני הכבוש מאז 1967 כולל מזרח ירושלים אין כל תוקף חוקי. הקמתן של ההתנחלויות מהווה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי ומכשול עיקרי להשגת פתרון שתי המדינות ושלום צודק כולל ובר קיימא.
ב. מועצת הביטחון חוזרת על דרישתה, כי ישראל תחדל מיד ולחלוטין מכל פעילות התיישבותית בשטח הפלסטיני הכבוש, כולל מזרח ירושלים, וכי היא תכבד באופן מלא את כל התחייבויותיה המשפטיות בהקשר לכך.
ג. מועצת הביטחון מדגישה, כי לא תכיר בשינוי כלשהו בקווי ה-4 ביוני 1967, ובכלל זה בהקשר לירושלים, למעט שינויים עליהם יוסכם על ידי הצדדים באמצעות משא ומתן.
ד. המועצה קוראת לנקוט מיידית באמצעים למניעת מעשי אלימות כלשהם נגד אזרחים, כולל פעולות טרור וכן פרובוקציות ופעולות הריסה [קרי, בתי מחבלים]. המועצה קוראת להגביר את המאמצים ללחימה בטרור, כולל באמצעות התיאום הביטחוני הקיים [בין ישראל לרשות הפלסטינית].
4. בזירה הפנים-פלסטינית זכתה ההחלטה באופן חריג לתמיכה מקיר לקיר, אפילו מצד חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין, שבדרך כלל אינן ששות להעניק אשראי דיפלומטי לאבו מאזן והרשות הפלסטינית. הפלסטינים מכל קצוות הקשת, רואים בהחלטה מכשיר יעיל לקידום המאבק המדיני נגד ישראל בזירה הבינלאומית ובו בזמן, לשיטתם, ההחלטה אינה מחייבת אותם להתנער מהאלימות והטרור המיוחסים לצד הישראלי.
5. החלטה 2334 הינה ביסודה הצהרת כוונות. היא אינה מהווה שינוי משפטי של מעמד ההתנחלויות, אשר קיומן נתפס על ידי הקהילה הבינלאומית כהפרה של החוק הבינלאומי (על פי אמנת ז'נבה הרביעית האוסרת על מדינה כובשת להעביר את אזרחיה לשטח הכבוש). כמו כן היא אינה כוללת מנגנוני אכיפה או סנקציות כלשהן. אולם ההצלחה של הרשות הפלסטינית במועצת הביטחון של האו"ם צפויה לעודד את הרשות הפלסטינית לקדם יוזמות, אשר תהפוכנה את ההחלטה למהלכים אופרטיביים אנטי-ישראלים בזירה הבינלאומית, תוך שימוש בהחלטה 2334 כבמקור סמכות.
בכירים פלסטינים כבר יצאו בהצהרות ראשוניות על מהלכים אופרטיביים שבדעת הפלסטינים לנקוט בעקבות ההחלטה: פנייה לבית הדין הבינלאומי בהאג (ICC); דרישה להפסקת פעילויות מועדוני הכדורגל הישראלים בשטחי יהודה ושומרון; הגשת תביעות משפטיות נגד אישים ישראלים, פוליטיים וצבאיים, הקשורים להתנחלויות הישראליות; החרמת ההתנחלויות ע"י מדינות אירופה. ניתן להניח, כי באמתחתם של הפלסטינים מצויים מהלכים נוספים, הנידונים עתה ע"י הרשות הפלסטינית ואש"ף. |
הרשות הפלסטינית
כללי
בכירי הרשות הביעו שביעות רצון מתוצאות החלטת מועצת הביטחון 2334, שהוצגה על ידה כהישג היסטורי וכניצחון דיפלומטי פלסטיני. ההחלטה הוצגה כמבטאת הכרה בינלאומית רחבה במדינה פלסטינית וכמכשיר, שיסייע להפעלת לחצים על ישראל להפסקת הבנייה בהתנחלויות. הם גם הביעו תקווה, שבעקבות ההחלטה ינקטו צעדים מעשיים נגד ישראל. |
6. ברחבי יהודה ושומרון התקיימו מספר הפגנות שמחה ספונטניות. ברשתות החברתיות הפלסטיניות ניכרה שביעות רצון של הגולשים מההחלטה תוך הבעת תקווה, שההחלטה תביא לעצירת הבנייה ביהודה ושומרון. חלק מהגולשים גינו את נשיא מצרים על שמשך את הצעת ההחלטה המקורית אף מתחו ביקורת על מצרים שאינה עומדת לצד העם הפלסטיני. גולשים רבים ברשתות החברתיות הביעו אהדה ותודה למדינות שהגישו את הצעת ההחלטה במקומה של מצרים. אחרים הביעו חשש מתגובה ישראלית, שתפגע באוכלוסייה הפלסטינית.
7. בישיבה השבועית של ממשלת ההסכמה הלאומית בראשות ראמי חמדאללה הביעה הממשלה הוקרה למדינות, שיזמו את הצעת ההחלטה, על האומץ שגילו, ולכל המדינות שתמכו בהצעה ובראשן מצרים. הממשלה גם הדגישה כי אל לה לקהילה הבינלאומית להסתפק בהחלטה מועצת הביטחון אלא יש לוודא את ביצועה הלכה למעשה, על רקע איומי ישראל להגביר את הבנייה בהתנחלויות. הממשלה הדגישה כי עתה כל החלטה חדשה של ממשלת ישראל בעניין ההתנחלויות הינה בבחינת "תוקפנות" לא רק נגד פלסטין אלא נגד העולם כולו (ופא, 27 בדצמבר 2016).
8. סוכנות הידיעות הפלסטינית מען מבית לחם קיימה סקר דעת קהל אינטרנטי בקרב הגולשים אודות החלטת מועצת הביטחון של האו"ם. מתוצאות הסקר עולה, כי 75% סבורים שלהחלטה אין משמעות של ממש אם לא תבוצע; כ-20% סבורים כי זוהי החלטה היסטורית; ואילו 4.9% סבורים כי החלטה זו פותחת שלב חדש בעימות בין ישראל לפלסטינים (מען, 26 בדצמבר 2016).
התבטאויות ראשוניות אודות ניצול ההחלטה לקידום מהלכים אופרטיביים נגד ישראל
החלטת מועצת הביטחון 2334 צפויה לעודד את הרשות הפלסטינית לנסות ולקדם מהלכים נוספים בנושא ההתנחלויות במוסדות בינלאומיים ובמדינות השונות, תוך הסתמכות עליה כמקור סמכות. התבטאויות ראשוניות של בכירים פלסטינים מצביעות על כמה כיווני פעולה צפויים. נראה, כי במוסדות הרשות ובאש"ף מתקיימת עתה חשיבה בנוגע למהלכים המועדפים. |
9. ב-27 בדצמבר 2016 התכנס הוועד הפועל של אש"פ בראשות אבו מאזן. חברי הוועד הפועל הצהירו, כי הם רואים בהחלטת האו"ם ניצחון של החוק הבינלאומי ודחיית המדיניות של ממשלות ישראל. בישיבה נדונו הצעדים שעל הפלסטינים לנקוט עתה בהמשך להחלטת האו"ם (מען, 27 בדצמבר 2016).
10. הצהרות ראשונות אודות תרגום החלטת 2334 למהלכים אופרטיביים זה כבר נשמעו כבר מפי בכירים פלסטינים:
א. צאא'ב עריקאת , מזכיר הועד הפועל של אש"ף, אמר כי ההנהגה הפלסטינית תפנה עתה לבית הדין הבינלאומי בהאג (ICC) כדי "לבחון את פשעיה השונים של ישראל בראשם ההתנחלויות". הוא הדגיש כי הצעדים שההנהגה הפלסטינית תנקוט יתבססו מעתה ואילך על החלטת מועצת הביטחון (מען, 27 בדצמבר 2016).
ב. זיאד אבו זיאד, דובר פתח לתקשורת הבינלאומית, בירך את העם הפלסטיני ואת הצוות הפלסטיני באו"ם. לדבריו, השלב הבא הוא פנייה לבית הדין הבינלאומי בהאג ולמוסדות בינלאומיים. במסגרת זו, יוגשו תיקים שיגנו כל קשר עם ההתנחלויות כמו גם תביעות נגד אישים ישראליים פוליטיים וצבאיים, אשר יש להם קשר בהתנחלויות הישראליות (מען, 24 בדצמבר 2016).
ג. ג'בריל רג'וב, חבר הוועד המרכזי של פתח,ה משמש גם כיו"ר התאחדות הכדורגל הפלסטינית, אמר, כי החלטת מועצת הביטחון תחזק את הדרישה הפלסטינית בפיפ"א להפסיק את פעילויות מועדוני הכדורגל הישראלים בשטחי יהודה ושומרון. רג'וב ציין, כי במידה ופיפ"א לא תענה לדרישתם בכוונתם לפנות לבית הדין לבוררות בספורט (CAS)(אלאיאם, 25 בדצמבר 2016).
ד. ג'מאל נזאל, דובר פתח באירופה אמר, כי ההחלטה ההיסטורית של האו"ם נגד ההתנחלויות מהווה תקדים, שיפתח את הדרך עבור אירופה לנקוט בפעולות ממשיות לעצירת "פשע ההתנחלויות". הוא קרא להחרמת ההתנחלויות בכל התחומים (מען, 24 בדצמבר 2016).
תגובות נוספות של בכירים ברשות הפלסטינית
11. בדברים שנשא אבו מאזן במהלך אירועי חג המולד בבית לחם הוא בירך על החלטת מועצת הביטחון וקרא לישראל להצטרף לשולחן המשא ומתן. לדבריו העולם אמר את דברו לאחר ששתק במשך 36 שנים נוכח ההתנחלויות הבלתי חוקיות. אבו מאזן ציין גם, כי בהחלטה אמרו מדינות העולם לישראל שעליה לחזור בה ממדיניותה השגויה, אשר לא תוביל לשלום. לדבריו ההחלטה הניחה יסוד לפתרון הבעיה הפלסטינית, בכך שקבעה, כי ההתנחלות אינה חוקית. הוא הביע תקווה שבוועידה הבינלאומית שמכנסת צרפת ב-15 בינואר 2017, בה ישתתפו נציגים משבעים מדינות, יונחו עקרונות יסוד לתהליך השלום, כולל לוח זמנים למימושם, וכן שיורכב מנגנון בינלאומי, שייתן חסות לשיחות השלום (ופא, 24 בדצמבר 2016).
12. להלן תגובות נוספות:
א. צאא'ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש"ף,אמר כי מדובר "בהחלטה היסטורית" המהווה ניצחון לעם הפלסטיני, שיביא להפסקת "מפעל ההתנחלויות". הוא הודה למדינות העולם על התמיכה. צאא'ב עריקאת קרא לחקור את ביצוע ההחלטות הקשורות לפלסטין ובכללן סוגית התנחלויות. לדבריו לאו"ם אחריות כבדה בנושא חקירת ההתנחלויות (הטלוויזיה הפלסטינית הממסדית, 25 בדצמבר 2016).
ב. ריאצ' אלמלאכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה הלאומית אמר, כי מדובר "בהחלטה היסטורית", אשר החזירה את הסוגיה הפלסטינית לראש סדר היום של מועצת הביטחון, לאחר שעברו 36 שנים מאז שהתקבלה החלטה אחרונה בנושא. ריאצ' אלמלאכי זוקף את ההחלטה לזכותה של הפעילות הדיפלומטית הפלסטינית. לדבריו הפלסטינים תכננו את שלבי הפעילות שלהם בנושא באופן מבוקר והדרגתי, יצרו לחץ בתוך מועצת הביטחון בנוגע לתיק ההתנחלויות, עד לשיא בהצבעה האחרונה (ערוץ הטלוויזיה של הרשות הפלסטינית, 25 בדצמבר 2016).
ג. ריאצ' מנצור הנציג הפלסטיני באו"ם, ציין כי מדובר בצעד חשוב מאד ומעודד במיוחד לקראת כינוס הועידה הבינלאומית בפריס. ריאצ' מנצור בירך את העם הפלסטיני על ההישג והודה לתושבים על עמידתם האיתנה במאבק היום יומי נגד הכיבוש שנתן השראה להנהגה הפלסטינית להוביל מהלכים דיפלומטיים משמעותיים בזירה הבינלאומית (דניא אלוטן, 24 בדצמבר 2016).
תגובות חמאס וארגוני טרור נוספים
כללי
חמאס וארגוני הטרור האחרים הביעו תמיכתם בהחלטה, למרות שבדרך כלל הם אינם ששים להעניק אשראי מדיני לאבו מאזן ולרשות הפלסטינית; ולמרות, שההחלטה מביעה תמיכה בתיאום הביטחוני, שבין ישראל לפלסטינים במאבק נגד הטרור. ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הדגיש את המחויבות להמשיך ב"התנגדות" (הטרור), גם אם היא תכלול "שיירות של הרוגים", עד להשבת כל אדמות פלסטין לידי העם הפלסטיני. משיר אלמצרי, בכיר חמאס, נתן ביטוי לגישה הפלסטינית לפיה ההתנגדויות הבינלאומיות לטרור, שבאה לידי ביטוי בהחלטה, מתייחסת לפשעי "הכיבוש הציוני" [ולא לטרור הפלסטיני]. |
חמאס
13. חמאס פרסמה תגובה רשמית בנוגע להחלטה מטעמו של פוזי ברהום, דובר התנועה. בהודעה צוין, כי חמאס מעריכה את עמדת המדינות אשר הצביעו בישיבת מועצת הביטחון של האו"ם לטובת העם הפלסטיני ודחו את מדיניות "הכיבוש הישראלי". כמו כן מברכת חמאס על השינוי וההתפתחות בעמדות הבינלאומיות התומכות בעם הפלסטיני והיא דורשת הבעת עמדות דומות נוספות בעתיד, למען הסוגיה הפלסטינית ו"לסיום הכיבוש" (אתר חמאס הרשמי, 23 בדצמבר 2016).
14. בדברים שנשא ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הוא אמר, כי ההחלטה היא צעד חשוב לקראת הכרה בעם הפלסטיני ותיקון "המדיניות המוטעית" של ארה"ב. לדבריו זהו צעד בעל השפעה מכיוון שזו הפעם הראשונה, שבה האו"ם מתנגד להתנחלויות ומציג לעולם את הסכנה שבהן. עם זאת טען כי יש צורך ביותר מכך, שכן כל תוכנית שאינה מחזירה לעם הפלסטיני את כל אדמותיו ואינה מחזירה את ירושלים ואת מסגד אלאקצא, אינה מהווה פיתרון ראוי. הוא גם הבהיר בנאומו, כי הדרך לניצחון ושחרור היא דרך "ההתנגדות" גם אם תכלול "שיירות של הרוגים" (אלאקצא, 25 בדצמבר 2016).
משיר אלמצרי, בכיר חמאס, אמר כי ההחלטה הינה חשובה במיוחד וכי היא מדגישה את ההתנגדות הבינלאומית לטרור, לפשעים של הכיבוש הציוני ובמיוחד להתנחלויות (אלמיאדין, 24 בדצמבר 2016) . |
ארגוני טרור נוספים
15. הג'האד האסלאמי בפלסטין בירך על החלטת 2334 וציין כי מדובר בגינוי ברור של מדיניות ישראל ותוקפנותה ובניצחון מוסרי לעם הפלסטיני. דאוד שהאב, בכיר בג'האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי קיימת הסכמה בינלאומית נגד ישראל ומדיניותה וכי כעת נקרתה הזדמנות ממשית לבודד את ישראל, להחרימה ולהעמידה לדין בינלאומי בעקבות פשעיה (שהאב 24 בדצמבר 2016).
16. החזית העממית לשחרור פלסטין בירכה על ההחלטה. בהודעה שיצאה מטעם הארגון נאמר, כי ההחלטה מחזקת את אי החוקיות של ההתנחלויות הישראליות וממחישה כי ישראל מפרה באופן בוטה את החוקים הבינלאומיים. בהודעה נאמר גם כי ההחלטה מדגישה כי העם הפלסטיני הוא למעשה קורבן ל"הסתה גזענית פשיסטית" וקורבן לטרור, לאלימות ולכיבוש הישראלי.
[1] ניתוח הסעיפים המתייחסים לטרור הפלסטיני ראו פרסום מרכז המידע מה-29 בדצמבר 2016: "מקומו של הטרור הפלסטיני בהחלטת מועצת הביטחון 2334".