|
פיגועים/ניסיונות לפיגועים
- 26 בדצמבר 2016 – ירי בוצע בכלי רכב חולף לעבר מעבר ג'למה סמוך לעיר ג'נין. לא היו נפגעים. כוחות הביטחון ערכו סריקות לאיתור היורים (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 בדצמבר 2016).
- 25 בדצמבר 2016– ירי בוצע מכלי רכב חולף לעבר הישוב בית אל. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בזירה אותרו מספר תרמילים. היורים נמלטו.
- 23 בדצמבר 2016 –בוצע פיגוע דקירה בישוב אפרת. פלסטיני שחדר לישוב דקר תושב בבטנו ובעורפו מספר פעמים ונמלט. האזרח נפצע באורח קל בינוני ופונה לבית החולים.
- 23 בדצמבר 2016– בצומת ההוספיס בעיר העתיקה בירושלים התקרבה פלסטינית לעבר כוחות הביטחון הישראליים, כשהיא אוחזת בחפץ שנראה כסכין. הפלסטינית נעצרה. בחיפוש בתיקה נמצאה סכין. התקשורת הפלסטינית דיווחה על מעצר תושבת מזרח ירושלים, בת 35 (צדא, 24 בדצמבר 2016).
מימין: תרמיל קליע שנורה לעבר היישוב בית אל (kolalnastv, 25 בדצמבר 2016). משמאל: הסכין שנמצאה ברשות הפלסטינית ממזרח ירושלים (צדא, 24 בדצמבר 2016)
הפגנות, עימותים והפרות סדר
- השבוע נמשכו הפגנות, עימותים והפרות סדר. בלטו השלכת בקבוקי התבערה ויידויי האבנים. להלן מספר אירועים בולטים:
- 26 בדצמבר 2016 – אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי בצומת גוש עציון. אדם אחד נפצע באורח קל מרסיסים (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 בדצמבר 2016).
- 26 בדצמבר 2016 – מטען צינור הושלך לעבר מתחם קבר רחל בבית לחם. לא היו נפגעים(דף הפייסבוק צבע אדום, 26 בדצמבר 2016).
- 24 בדצמבר 2016 – מאות פלסטינים יידו אבנים והציתו צמיגים. במהלך הפרות סדר בבית אמר סמוך לחברון. קצין, לוחמת משמר הגבול וחייל צה"ל נפגעו באורח קל מאבנים. הפרות הסדר החלו לאחר הלווייתו של מחבל שביצע פיגוע דריסה לפני כחודשיים, שגופתו הוחזרה למשפחתו.
- 23 בדצמבר 2016 –במהלך פעילות כוחות הביטחון במחנה הפליטים בלאטה בשכם נורתה אש לעבר הכוח. חייל צה"ל נפצע באורח קל-בינוני.
הריסת בית מחבל
- בהתאם להנחיית הדרג המדיני הרסו כוחות צה"ל בליל 22-21 בדצמבר 2016 את בית משפחתו של המחבל מצבאח אבו צביח בכפר עקב. המחבל, שביתו נהרס, ביצע פיגוע ירי ודריסה ב-9 באוקטובר 2016 בגבעת התחמושת בו נהרגו שני ישראליים. במהלך הריסת הבית נורתה אש לעבר כוחות הביטחון הישראליים והושלכו מטעני חבלה. כמו כן התפתחו עימותים בין כוחות הביטחון לבין פלסטינים סמוך למחנה הפליטים קלנדיא. במהלך העימותים נהרג צעיר פלסטיני (ע'זה אלא'ן, 22 בדצמבר 2016).
- בתקשורת הפלסטינית דווח, כי ההרוג הוא אחמד נשאת עת'מאן אלח'רובי, בן 19 מאלבירה. אחמד אלח'רובי השתתף בעבר בעימותים עם כוחות הביטחון הישראלים (חשבון הטוויטר PALINFO, 22 בדצמבר 2016). אבו מאזן שוחח בטלפון עם אביו של ההרוג והביע את תנחומיו (ופא, 25 בדצמבר 2016).
מימין: אחמד אלח'רובי, שנהרג במהלך עימותים סמוך למחנה הפליטים קלנדיא (שאשה ניוז, 22 בדצמבר 2016). משמאל:אחמד אלח'רובי מתועד במהלך עימותים בתקופה האחרונה עם כוחות ביטחון ישראלים (חשבון הטוויטר PALINFO, 22 בדצמבר 2016)
- במהלך הריסת הבית עצרו כוחות הביטחון את אחיו של המחבל מצבאח אבו צביח. העצור חשוד, כי קיים קשר עם ח'אלד משעל ראש הלשכה המדינית של חמאס וגורמי חמאס נוספים בחו"ל. על פי החשד נוצר הקשר מיד לאחר מותו של אחיו במהלך ביצוע הפיגוע.
- חסאם בדראן, דובר חמאס, אמר כי הוא מחזק את הפלסטינים בעימות עם כוחות הביטחון הישראליים שהתפרצו לכפר עקב ולמחנה הפליטים קלנדיא להרוס את ביתו של מצבאח אבו צביח. לדבריו מעשיהם מעבירים מסר לכיבוש, כי הנוער הפלסטיני עדיין דבק בהבטחתו לשהידים ולהתנגדות כי לא ירים ידיים עד שישיג את מטרותיו וישחרר את ארצו (אתר חמאס, 22 בדצמבר 2016).
חשיפת תשתית חמאס שהתכוונה לבצע פיגועים בישראל כולל פיגועי התאבדות
- כוחות הביטחון הישראליים חשפו באזור שכם התארגנות נרחבת של פעילי חמאס, שתכננה לבצע פיגועי התאבדות במרכזים הומי אדם בחיפה ובירושלים ופיגועי ירי ביהודה ושומרון. יותר מעשרים פעילים נעצרו, רובם ריצו בעבר תקופות מאסר שונות בבתי כלא בישראל על רקע מעורבותם בביצוע פיגועים ופעילות טרור נגד ישראל. חברי התשתית נתמכו על ידי רשת רחבה של סייענים בתחומים שונים שסייעו בייצור, רכישה והסתרה של אמצעי הלחימה, העברות כספים למימון הפעילות והסתרת מבוקשים.
- בחקירתם מסרו העצורים כי במהלך החודשים מאי אוגוסט 2016 הקימו מעבדת חבלה בעיר שכם בה ייצרו כשבעה ק"ג חומרי נפץ מסוג TATP. מחומר זה הוכנו מטענים שנועדו לשמש בפיגועי ההתאבדות בירושלים וחיפה ופיגועי תופת בתחנות הסעה. במקביל רכשו חברי התשתית רובי M-16 במטרה לבצע פיגועי ירי. לצורך ביצוע פיגועי ההתאבדות גויסו ארבעה מחבלים שהיו שאמורים לשאת את המטענים על גופם ולבצע את הפיגועים באזורים הומי אדם בירושלים ובחיפה (אתר שירות הביטחון הכללי, 22 בדצמבר 2016).
ציוד שנמצא בידי התארגנות חמאס בשכם (תקשורת שירות הביטחון הכללי 23 בדצמבר 2016)
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל.
הקמת מנגנון אבטחה ימי
- משרד הפנים של חמאס ברצועת עזה הודיע על הקמת מנגנון חדש שיעסוק באבטחה של חופי רצועת עזה ויהיה שייך למשטרה הימית. מטה המשטרה הימית במערב העיר עזה נחנך בטקס רשמי בהשתתפות בכירים. במסגרת תפקידם יתגברו אנשי הכוח הימי את נקודות האבטחה הקיימות, ימנעו הברחות ויסדירו את נושא הדיג. איאד אלבזם, דובר משרד הפנים, אמר כי מספר פעילי המשטרה הימית עומד על 600 פעילים וכי מספר העובדים במנגנוני הביטחון השונים ברצועת עזה עומד על 18,000 איש (ע'זה אלא'ן, 23 בדצמבר, אתר משרד הפנים בעזה, 22 בדצמבר 2016).
בתקופה שחלפה מאז מבצע "צוק איתן" (יולי אוגוסט 2014) מתקיימת פעילות אינטנסיביות לחיזוק הכוח הימי של חמאס (כמו גם של ארגונים נוספים) הן במישור ההתקפי והן ההגנתי. במסגרת זאת הוגדל סד"כ לוחמי הקומנדו הימי (המונה כיום להערכתנו כמה מאות פעילים), התקיימו אימונים אינטנסיביים, בוצע רכש נרחב של ציוד צלילה ולחימה תת-ימית. כוח השיטור הימי ומנגנון האבטחה בכלל זה עלולים לשמש בעת הצורך גם ככוח צבאי ימי למטרות תקיפה (בדומה לדפוס הפעולה של מנגנוני הביטחון האחרים של חמאס ברצועה). |
מחמוד אלזהאר: איראן היא המשענת האמיתית של הפלסטינים
- בראיון שהעניק מחמוד אלזהאר, בכיר חמאס, התייחס לבחירות בחמאס ולמנהיגות התנועה. לדבריו כמי שרואה עצמו מועמד לרשת את ח'אלד משעל הוא פועל להקמת גוש בתוך חמאס שיבטיח את זכייתו. מחמוד אלזהאר תקף את מדיניות משעל ואסמאעיל הניה אשר לדבריו זנחו את העקרונות שעל בסיסם ולמענם קמה חמאס והאשים אותם בתמיכה בקטר. מחמוד אלזהאר הדגיש כי איראן היא המשענת האמיתית של הפלסטינים שכן היא זו שתמיד מגישה סיוע ונשק לטובת ההתנגדות לישראל (וטן 24, 22 בדצמבר 2016).
משבר יחסי חמאס ומחוז סיני של דאעש
- אתר החדשות אלשרק אלאוסט פרסם כתבה אודות משבר ביחסי חמאס עם שלוחת דאעש בחצי האי סיני. על פי הכתבה בין הסיבות למשבר: ההתקרבות בין חמאס וממשלת מצרים במסגרתה דרשה מצרים מחמאס לנתק את קשריה עם דאעש וסדרת המעצרים שביצעה חמאס נגד פעילים סלפים ג'האדיסטים ברצועת עזה. בתגובה החלו פעילי דאעש למנוע מסוחרים ופעילי דאעש להבריח לזרוע הצבאית של חמאס ברצועת עזה נשק, תחמושת וחומרים להרכבת חומרי נפץ. כמו כן הם מונעים הברחת סחורות שאינן קשורות לייצור אמצעי לחימה (אלשרק אלאוסט, 21 בדצמבר 2016).
פעיל דאעש מעזה נהרג כשביצע פיגוע התאבדות בסוריה
- התקשורת הפלסטינית דיווחה, כי דאעש פרסם ב-22 בדצמבר 2016 תמונות של פעיל הארגון המכונה אבו אסאמה העזתי אשר ביצע פיגוע התאבדות נגד צבא תורכיה בעיירה אלבאב (שמצפון לחלב). בדיווח נטען, כי מוצאו של הפעיל מרצועת עזה וכי בפיגוע נהרגו 14 חיילים תורכיים (מען, 22 בדצמבר 2016).
מפגן צבאי של בני נוער
- ב-24 בדצמבר ערכו מנגנוני הביטחון של חמאס מפגן צבאי לתלמידי תוכנית הפתוה (לימודים סמי צבאיים לילדי רצועת עזה). במפגן השתתפו 500 תלמידים מבתי הספר התיכוניים תחת הכותרת "צעדת פתוה פלסטין בעקבות לוחמי הג'אהד". מצעד התלמידים יצא משתי נקודות שונות בעיר עזה והוא הסתיים באתר אימונים של כוחות הביטחון במרכז העיר שם נערכה עצרת. התלמידים לבשו מדים צבאיים ונשאו כלי נשק. במצעדים נכחו בכירי משרד הפנים ברצועת עזה (משרד הפנים הפלסטיני בעזה, 24 בדצמבר 2016
החלטה 2334 של מועצת הביטחון של האו"ם
|
- הסעיפים האופרטיביים שבהחלטה:
- מועצת הביטחון חוזרת ומאשרת כי להקמת התנחלויות על ידי ישראל בשטח הפלסטיני הכבוש מאז 1967 כולל מזרח ירושלים אין כל תוקף חוקי. הקמתן מהווה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי ומכשול עיקרי להשגת פתרון שתי המדינות ושלום צודק כולל ובר קיימא.
- מועצת הביטחון חוזרת על דרישתה, כי ישראל תחדל מיד ולחלוטין מכל פעילות התיישבותית בשטח הפלסטיני הכבוש כולל מזרח ירושלים וכי היא תכבד באופן מלא את כל התחייבויותיה המשפטיות בהקשר לכך.
- המועצה מדגישה כי לא תכיר בשינוי כלשהו בקווי 4 ביוני 1967, גם בהקשר לירושלים, למעט שינויים עליהם יוסכם על ידי הצדדים באמצעות משא ומתן.
- המועצה קוראת לנקוט מיידית באמצעים למניעת מעשי אלימות כלשהם נגד אזרחים, כולל פעולות טרור וכן פרובוקציות ופעולות הריסה.
- ההחלטה היא בגדר הצהרת כוונות והיא אינה מהווה שינוי משפטי של מעמד ההתנחלויות, אשר קיומן נתפס בקהילה הבינלאומית כהפרה של החוק הבינלאומי (על פי אמנת ז'נבה הרביעית האוסרת על מדינה כובשת להעביר את אזרחיה לשטח הכבוש). כמו כן היא אינה כוללת מנגנוני אכיפה, סנקציות או השלכות כלשהן. יחד עם זאת ההצלחה של הרשות הפלסטינית להעביר החלטה במועצת הביטחון של האו"ם תעודד אותה כמו גם מדינות ומוסדות בינלאומיים לקדם הליכים קיימים בנושא ההתנחלויות (כמו חקירה בבית הדין הפלילי הבינלאומי ICC) וליזום החלטות חמורות נוספות במוסדות השונים.
- הצהרות ראשונות כיוון זה כבר נשמעו מפי בכירים פלסטינים:
- צאא'ב עריקאת , מזכיר הועד הפועל של אש"ף,הדגיש כי ההנהגה הפלסטינית תפנה לבית הדין הבינלאומי וצעדיה יתבססו על החלטת מועצת הביטחון 2334 בנושא ההתנחלויות (מען, 27 בדצמבר 2016).
- ג'בריל רג'וב, חבר הוועד המרכזי של פתח,המשמש גם כיו"ר התאחדות הכדורגל הפלסטינית, אמר, כי ההחלטה במועצת הביטחון של האו"ם מחזקת את העמדה הפלסטינית בפיפ"א הדורשת להפסיק את פעילויות מועדוני הכדורגל הישראלים הפועלים בשטחי ההתנחלויות. רג'וב ציין, כי בכוונתם לפנות לבית הדין הבינלאומי לספורט (CAS) במידה ופיפ"א לא תפרסם החלטה להפסיק פעילויות מועדונים אלה בשטחי ההתנחלויות. עוד, ציין, כי הם ממשיכים במערכה עד להשגת זכויותיהם (אלאיאם, 25 בדצמבר 2016).
- זיאד אבו זיאד, דובר פתח לתקשורת הבינלאומית, בירך את העם הפלסטיני ואת הצוות הפלסטיני באו"ם. לדבריו, השלב הבא הוא פנייה לבית הדין הבינלאומי בהאג ולמוסדות בינלאומיים. במסגרת זו, יוגשו תיקים שיגנו כל קשר עם ההתנחלויות כמו גם תביעות נגד אישים ישראליים פוליטיים וצבאיים, אשר יש להם קשר בהתנחלויות הישראליות. אבו זיאד הבהיר, כי זהו צעד חד צדדי בתגובה למדיניות של ראש הממשלה נתניהו (מען, 24 בדצמבר 2016).
|
תגובות פלסטיניות ראשונות להחלטה
הרשות הפלסטינית
בכירי הרשות הביעו שביעות רצון מתוצאות ההצבעה. הרשות הפלסטינית רואה בה ניצחון דיפלומטי פלסטיני, הישג היסטורי, הכרה בינלאומית רחבה במדינה פלסטינית ופתח ללחץ על ישראל להפסקת הבנייה בהתנחלויות. בכירי הרשות הביעו תקווה שבעקבות ההחלטה ינקטו צעדים נגד ישראל. |
- ברחבי יהודה ושומרון היו מספר הפגנות שמחה ספונטניות. ברשתות החברתיות הפלסטיניות ניכרה שביעות רצון הגולשים מההחלטה והם הביעו תקווה כי ההחלטה תעצור את הבנייה בשטחים. חלק מהגולשים גינו את נשיא מצרים על שמשך את הצעת ההחלטה המקורית והביעו אהדה למדינות שהגישו אותה מחדש. אחרים הביעו חשש מתגובה ישראלית, שתפגע באוכלוסייה הפלסטינית.
- סוכנות הידיעות הפלסטינית מען מבית לחםקיימה באתר האינטרנט שלה סקר דעת קהל בקרב גולשיה אודות החלטת מועצת הביטחון של האו"ם. מהתוצאות עולה, כי 75% סבורים כי להחלטה אין משמעות של ממש אם לא תבוצע; כ-20% סבורים כי זו החלטה היסטורית, ואילו 4.9% סבורים כי החלטה זו פותחת שלב חדש בעימות עם ישראל (מען, 26 בדצמבר 2016).
- בדברים שנשא אבו מאזן במהלך אירועי חג המולד בבית לחםבירך על החלטת מועצת הביטחון וקרא לישראל לשבת לשולחן המשא ומתן. הוא גם הביע תקווה שבוועידה הבינלאומית שמכנסת צרפת ב-15 בינואר 2017 יונחו עקרונות יסוד לתהליך השלום, כולל לוח זמנים למימושם, וכן שיורכב מנגנון בינלאומי שייתן חסות לשיחות השלום (ופא, 24 בדצמבר 2016).
- להלן כמה תגובות נוספות
- ראמי חמדאללה, ראש ממשלת ההסכמה הלאומית, אמר כי ההחלטה היא תולדה של המאבק המתמשך של העם הפלסטיני וניצחון לרצונו להשיג ולהגשים את זכויותיו.
- צאא'ב עריקאת, מזכיר הועד הפועל של אש"ף,אמר כי מדובר בהחלטה היסטורית המהווה ניצחון לעם הפלסטיני שיביא להפסקת "מפעל ההתנחלויות". הוא הודה למדינות העולם על התמיכה. צאא'ב עריקאת קרא לחקור את ביצוע ההחלטות הקשורות לפלסטין ובכללן סוגית התנחלויות. לדבריו יש לאו"ם אחריות כבדה בנושא חקירת ההתנחלויות (הטלוויזיה הפלסטינית הממסדית, 25 בדצמבר 2016).
- נביל אבו רדינה, דובר לשכת אבו מאזן, אמר כי המהלך והתמיכה הבינלאומית מהווים מכה קשה למדיניות הישראלית ותמיכה בפיתרון שתי מדינות.
- ריאצ' אלמלאכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה הלאומית,אמר כי מדובר בהחלטה היסטורית משום שהיא החזירה את הסוגיה הפלסטינית לראש סדר היום של מועצת הביטחון ומשום שעברו 36 שנים מאז שהתקבלה החלטה אחרונה בנושא. ריאצ' אלמלאכי זוקף את ההחלטה לפעילות הדיפלומטית הפלסטינית. לדבריו הפלסטינים תכננו את השלבים השונים שקדמו להחלטה באופן אסטרטגי באמצעות יצירת לחץ בתוך מועצת הביטחון בנוגע ל"תיק ההתנחלויות" (ערוץ הטלוויזיה של הרשות הפלסטינית, 25 בדצמבר 2016).
- ריאצ' מנצור, הנציג הפלסטיני באו"ם, ציין כי מדובר בצעד חשוב מאד ומעודד במיוחד לקראת כינוס הועידה הבינלאומית בפריס. ריאצ' מנצור בירך את העם הפלסטיני על ההישג והודה לתושבים על עמידתם האיתנה במאבק היום יומי נגד הכיבוש שנתן השראה להנהגה הפלסטינית להוביל מהלכים דיפלומטיים משמעותיים בזירה הבינלאומית (דניא אלוטן, 24 בדצמבר 2016).
חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין
|
- בדברים שנשא ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הוא אמר, כי ההחלטה היא צעד לכיוון האמת לקראת הכרה בעם הפלסטיני ותיקון המדיניות המוטעית של ארה"ב. לדבריו זהו צעד חשוב ומשפיע מכיוון שזו הפעם הראשונה בה האו"ם מתנגד להתנחלויות ומציג לעולם את הסכנה שבהן. עם זאת טען כי יש צורך ביותר מכך והדגיש כי כל תוכנית, שאינה מחזירה לעם הפלסטיני את כל אדמותיו, ואינה מחזירה את ירושלים ואת מסגד אלאקצא, אינה מהווה פיתרון ראוי. הוא גם הבהיר בנאומו כי הדרך לניצחון ושחרור היא דרך "ההתנגדות" גם אם תכלול "שיירות של הרוגים" (אלאקצא, 25 בדצמבר 2016).
- משיר אלמצרי, בכיר חמאס, אמר כי ההחלטה הינה חשובה במיוחד וכי היא מדגישה את ההתנגדות הבינלאומית לטרור, לפשעים של הכיבוש הציוני ובמיוחד להתנחלויות. לדבריו התנגדות האו"ם להתנחלויות תעודד את מדינות ערב לקבל אחריות על הסוגיה הפלסטינית ולסרב לאויב הציוני (אלמיאדין, 24 בדצמבר 2016) .
- פוזי ברהום, דובר חמאס,בירך על ההתפתחות החשובה התומכת בזכות הפלסטינית והודה למדינות שהצביעו בעד ההחלטה. ברהום קרא לשאר מדינות העולם לקבל החלטות נוספות התומכות בסוגיה הפלסטינית ובסיום הכיבוש הישראלי (אתר חמאס, 23 בדצמבר 2016).
- דאוד שהאב, בכיר בג'האד האסלאמי בפלסטין, אמר כי קיימת הסכמה בינלאומית נגד ישראל ומדיניותה וכעת נקרתה הזדמנות ממשית לבודד את ישראל ולהחרימה ולהעמידה לדין בינלאומי בעקבות פשעיה (שהאב 24 בדצמבר 2016).
עצירי הג'האד האסלאמי בפלסטין הפסיקו את שביתת הרעב
- אנס שדיד ואחמד אבו פארה פעילי הג'האד האסלאמי בפלסטין, שהיו במעצר מנהלי ושבתו רעב במחאה על מעצרם הודיעו כי הפסיקו את שביתת הרעב, שארכה כתשעים ימים. זאת, לאחר שהגיעו להסכם עם הצד הישראלי (פלסטין און ליין, 22 בדצמבר 2016). עבד אלמג'יד שדיד אחיו של אחד האסירים מסר כי בית המשפט החליט להאריך בארבעה חודשים את צו המעצר המנהלי התקף עד ל-31 בינואר 2017 ולאחר מכם הם ישוחררו (סוא, 22 בדצמבר 2016).
- בעיר עזה נערכה לכבודם עצרת חגיגית (קדס.נט, 22 בדצמבר 2016). דאוד שהאב, בכיר הג'האד האסלאמי בפלסטין, שיבח את השניים ואמר כי הפסקת שביתת הרעב שלהם היא ניצחון בקרב "המעיים הריקים" (פאל טודיי, 22 בדצמבר 2016). חאזם קאסם, דובר חמאס, בירך בשם התנועה את שני העצירים על ניצחונם באומרו כי הדבר מהווה הוכחה ליכולתו של העם הפלסטיני להשיג בכוח את חירותו מהכיבוש (פאל טודיי, 22 בדצמבר 2016).
[1]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן לא נכללות בהם נפילת רקטות בשטח רצועת עזה.