מבט לאיראן

20 בנובמבר – 4 בדצמבר, 2016 מאת: ד"ר רז צימט
פגישת רוחאני – צ'בושולו (תסנים, 26 בנובמבר 2016).

פגישת רוחאני – צ'בושולו (תסנים, 26 בנובמבר 2016).

יו

יו"ר "קרן השהיד" האיראנית, שהידי מחלאתי (תסנים, 22 בנובמבר 2016).

מחמד באקרי (תסנים, 24 בנובמבר 2016).

מחמד באקרי (תסנים, 24 בנובמבר 2016).

חסין-אמיר עבדאללהיאן (מהר, 28 בנובמבר 2016).

חסין-אמיר עבדאללהיאן (מהר, 28 בנובמבר 2016).

הלווית הרוגי חילה בעיר אהואז (yjc.ir, 30 בנובמבר 2016).

הלווית הרוגי חילה בעיר אהואז (yjc.ir, 30 בנובמבר 2016).


עיקרי הדברים
  • מחמד-עלי ג'עפרי, מפקד משמרות המהפכה, אמר, כי כוחות איראנים אינם נוטלים חלק בלחימה הנמשכת במוצול שבעיראק, משום שהמיליציות השיעיות הפועלות במדינה אינן זקוקות ללוחמים איראנים. לדבריו, איראן שלחה מספר מוגבל של יועצים לעיראק. בנאום לרגל שבוע הבסיג' מתח ג'עפרי ביקורת על אלה הטוענים כי איראן צריכה להתמקד בענייניה הפנימיים בלבד ולהימנע ממעורבות במדינות האזור.
  • רמטכ"ל איראן, מחמד חסין באקרי, הצהיר, כי איראן עשויה להקים בעתיד בסיסים צבאיים בחופי תימן או סוריה כדי להרחיב את יכולותיה הימיות במים רחוקים מגבולותיה.
  • שלושה לוחמי משמרות המהפכה נהרגו בשבועיים האחרונים בסוריה. יו"ר קרן השהיד האיראנית אמר, כי מספר ההרוגים בקרב הכוחות האיראנים בסוריה הוא למעלה מאלף. מספר זה מתייחס, ככל הנראה, להרוגים בקרב לוחמי משמרות המהפכה תושבי איראן שנשלחו לסוריה, ובכלל זה בעלי אזרחות איראנית, אפגאנית ופקיסטאנית.
  • בכירים איראנים התייחסו בסיפוק להצלחות, שנחלו בשבוע האחרון תומכי המשטר הסורי במזרח העיר חלב. 
  • שר ההגנה האיראני, חסין דהקאן, אמר, כי אם יהיה בכך צורך, איראן תאפשר למטוסי קרב רוסים לשוב ולעשות שימוש בבסיס חיל האוויר בהמדאן לביצוע תקיפות בסוריה.
  • עשרות עולי רגל איראנים, שהיו בדרכם חזרה מעיראק לאיראן, נהרגו בפיגוע, שביצע דאע"ש ב-24 בנובמבר 2016 בתחנת דלק בעיר חילה, כמאה ק"מ דרומית לבגדאד.
  • מפקד זרוע הבסיג' של משמרות המהפכה, מחמד-רזא נקדי, הצהיר בכנס סטודנטים בטהראן, כי איראן תשחרר את פלסטין בעשר השנים הקרובות. 

 

כללי
  • חסן רוחאני, נשיא איראן, אמר בפגישה עם שר החוץ התורכי, מבלוט צ'בושולו, כי היציבות והביטחון באזור, ובמיוחד בעיראק ובסוריה, צריכים להתבסס על שיתוף פעולה בין איראן ותורכיה. הוא ציין, כי אם המעצמות החשובות באזור ישתפו ביניהן פעולה, יהיה ניתן לפתור את בעיית עיראק וסוריה ללא צורך בהתערבות המעצמות הזרות. רוחאני אמר, כי קיימת הסכמה בין איראן ותורכיה בנוגע לעקרונות היסוד לפתרון המשברים באזור: שמירה על לכידותן הטריטוריאלית ואחדותן הלאומית של עיראק וסוריה, הקמת ממשלה על בסיס הכרעת העם, הימנעות מהרג המוני ומהרס תשתיות וסיוע לפליטים ולפצועים לשוב לבתיהם (תסנים, 26 בנובמבר 2016).
  • מחמד-עלי ג'עפרי (Mohammad Ali Jafari), מפקד משמרות המהפכה, אמר, כי המיליציות השיעיות הפועלות בעיראק אינן זקוקות ללוחמים איראנים במערכה המתנהלת במוצול. הוא ציין, כי איראן שלחה מספר מוגבל של יועצים לעיראק, אך כוחות איראנים אינם נוטלים חלק בלחימה במוצול. בנאום לרגל שבוע הבסיג' הצדיק ג'עפרי את מעורבות איראן במדינות האזור ואמר, כי הבסיס של המהפכה האסלאמית הוא הגנה על המוסלמים והמדוכאים. לפיכך, טועים אלה הטוענים, כי אין סיבה שאיראן תפעל בלבנון, בסוריה או בתימן ותתמקד בענייניה הפנימיים בלבד (תסנים; פארס, 24 בנובמבר 2016).
  • מחמד חסין באקרי (Mohammad Hossein Baqeri),ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, אמר כי איראן עשויה להקים בסיסים צבאיים בחופי תימן או סוריה. בכנס מפקדים מחיל הים האיראני אמר באקרי, כי ייתכן שאיראן תזדקק בעתיד להרחיב את יכולותיה הימיות במים רחוקים מגבולותיה (פארס, 26 בנובמבר 2016).
  • מהדי אלמשאט (Mehdi Mashat), אחד ממנהיגי החות'ים בתימן, תקף בחריפות את דברי הרמטכ"ל האיראני. אלמשאט כתב בחשבון הפייסבוק שלו (27 בנובמבר 2016), כי אילו היה הרמטכ"ל האיראני מודע להיסטוריה של תימן, שהפכה במהלך השנים בית קברות לפולשים, לא היה לו אומץ להשמיע דברים אלה בנוגע לכוונת איראן להקים בסיס צבאי בתימן.
המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון
  • שלושה לוחמי משמרות המהפכה נהרגו בשבועיים האחרונים בסוריה. חג'ת אלאסלאם שהידי מחלאתי (Hojjat-ul-Islam Shahidi Mahallati), יו"ר קרן השהיד האיראנית, אמר בכנס חברי בסיג', כי מספר ההרוגים בקרב הכוחות האיראנים בסוריה הוא למעלה מאלף (תסנים, 22 בנובמבר 2016). מספר זה מתייחס, ככל הנראה, להרוגים בקרב לוחמי משמרות המהפכה תושבי איראן שנשלחו לסוריה, ובכלל זה אזרחים איראנים, אפגאנים ופקיסטאנים.
  • מחמד חסין באקרי (Mohammad HosseinBaqeri),ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, אמר בכנס בטהראן, כי אם המנהיג העליון יאשר זאת, ניתן לשלוח מאות אלפי חברי בסיג' לסוריה. הוא ציין, כי עד כה נשלחו לסוריה מספר מוגבל ומצומצם של חברי בסיג' כדי לשמור על המקומות הקדושים לשיעה (תסנים,24 בנובמבר 2016).
  • חסין דהקאן (Hossein Dehqan), שר ההגנה האיראני, אמר, כי אם יהיה בכך צורך, איראן תאפשר למטוסי קרב רוסים לשוב ולעשות שימוש בבסיס חיל האוויר בהמדאן לביצוע תקיפות בסוריה. בהתייחסו לדיווחים, שהתפרסמו בעניין זה בתקשורת הרוסית, ציין דהקאן, כי בתמיכתה בממשלת סוריה שיתפה איראן פעולה עם ידידותיה, ובמיוחד עם רוסיה, והיא תפעל בכל דרך שתידרש כדי להגן על סוריה (תסנים, 26 בנובמבר 2016).
  • בחודש אוגוסט האחרון השתמשה רוסיה בבסיס חיל האוויר האיראני בהמדאן שבמערב איראן לביצוע תקיפות אוויריות בסוריה. בעקבות פריסת המטוסים הרוסים בהמדאן אישר שר ההגנה האיראני, כי איראן תאפשר למטוסים הרוסיים להשתמש בשדה התעופה ככל שיידרש, אך הסתייג מפרסום הידיעות בעניין זה על-ידי משרד ההגנה הרוסי.
  • חסין-אמיר עבדאללהיאן (Hossein Amir Abdollahian), יועצו לעניינים בינלאומיים של יו"ר המג'לס, פרסם איגרת ברכה להנהגה הסורית, לעם הסורי ולצבא סוריה בעקבות "הניצחונות האחרונים שהושגו באזור חלב". לנוכח השתלטות כוחות צבא סוריה בסיוע אווירי רוסי על שכונות נוספות בצפון-מזרח חלב ציין עבדאללהיאן, כי חלב נמצאת על סף שחרור משליטת הקבוצות הטרוריסטיות וכי איראן תמשיך להגיש סיוע בייעוץ לממשלות ולעמים בסוריה ובעיראק (מהר, 28 בנובמבר 2016).
  • רסול סנאא'י-ראד (Rasoul Sanaeirad), סגן מפקד משמרות המהפכה לעניינים פוליטיים, התייחס, אף הוא, בסיפוק להישגי תומכי אסד במזרח העיר חלב. בריאיון לסוכנות הידיעות תסנים (30 בנובמבר 2016) אמר סנאא'י-ראד, כי ההצלחות, שנחל צבא סוריה בימים האחרונים במזרח חלב, הן עדות ברורה לתבוסתם המוחלטת של הטרוריסטים בסוריה. סגן מפקד משמרות המהפכה מתח ביקורת על המעורבות התורכית בסוריה ואמר, כי במקום להתערב בסוריה, עדיף שהנשיא ארדואן ישיב לדעת הקהל בארצו מה הייתה התוצאה של התערבות ארצו בסוריה במהלך השנים. הוא ציין, כי אין לארדואן יכולת לממש את כוונותיו להפיל את משטר אסד. דברי סלאמי נאמרו על רקע הצהרתו של הנשיא ארדואן בשבוע שעבר, כי מטרת הכוחות התורכים בסוריה היא לשים קץ לשלטונו של אסד.
המעורבות האיראנית בעיראק
  • עשרות עולי רגל איראנים נהרגו בפיגוע, שביצע דאעש ב-24 בנובמבר 2016 בתחנת דלק בעיר חילה, כמאה קילומטרים דרומית לבגדאד. חמישה אוטובוסים של עולי רגל, שחנו לצד מסעדה הממוקמת בתחנה, עלו באש כתוצאה מהפיצוץ. עולי הרגל היו בדרכם חזרה לאיראן מעיראק, שם ציינו את יום הארבעין המסמל את היום הארבעים לאבל על מותו של האמאם השיעי חוסיין, נכדו של הנביא מוחמד, בקרב כרבלאא' במאה השביעית לספירה.
  • בכירים איראנים גינו בחריפות את מתקפת הטרור. הנשיא רוחאני קרא לממשלת עיראק להגביר את המאבק נגד הטרוריסטים והדגיש את מחויבות איראן להמשך המאבק בטרור  (תסנים, 26 בנובמבר 2016). חסין סלאמי (Hossein Salami), סגן מפקד משמרות המהפכה, אמר כי הפיגוע הוא תגובה לתבוסותיהם של הטרוריסטים בעיראק וכי התגובה למתקפת הטרור תבוא בשדה הקרב (מהר, 27 בנובמבר 2016).
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
  • מחמד-רזא נקדי (Mohammad Reza Naqdi), מפקד זרוע הבסיג' של משמרות המהפכה, הצהיר בכנס סטודנטים בטהראן, כי איראן תשחרר את פלסטין בעשר השנים הקרובות. הוא ציין, כי לפני 35 שנים הייתה איראן נתונה בידי האמריקאים והמהפכה האסלאמית שחררה את איראן מידי האמריקאים ולאחר מכן הצילה את המדינה מידי שליט עיראק, צדאם חוסיין. כיום, איראן הצילה את בירות מידי האמריקאים והיא תשחרר בעתיד הקרוב גם את פלסטין (פארס, 21 בנובמבר 2016).