עיקרי אירועי השבוע
|
המערכה לכיבוש מוצול
עיקרי תמונת המצב
המאמץ המזרחי
- המערכה לכיבוש העיר מוצול נמשכת זה כחודש. צבא עיראק, בדגש על הכוח ללוחמה בטרור, ממשיך להתקדם באיטיות בשכונותיה המזרחיות של העיר, בסיוע אווירי של מדינות הקואליציה. הכוח הודיע, כי השתלט על כמה שכונות במזרח העיר (ראו מפה). דובר משרד הפנים העיראקי דיווח כי הכוחות העיראקיים טיהרו יותר משליש מהגדה המזרחית של מוצול (רויטרס, 15 בנובמבר 2016). השטחים ששוחררו הועברו לידי כוחות ביטחון מקומיים (אנטוליה, 15 בנובמבר 2016).
- דאעש מגלה התנגדות עיקשת בשכונות המזרחיות של מוצול. הארגון מרבה להפעיל מכוניות ומשאיות תופת באמצעות מחבלים מתאבדים. כך למשל,הודיע דאעש ב-7 בנובמבר 2016, כי הפעיל משאיות תופת נהוגה ע"י מחבל מתאבד בשכונת אלאנתצאר; ב-9 בנובמבר 2016 פרסם דאעש סרטון בו תעד פיגוע התאבדות באמצעות מחבל מתאבד במזרח העיר; ב-12 בנובמבר 2016 הודיע דאעש על סדרה של פעולות התאבדות במזרח העיר. כמו כן דרש דאעש מתושבי השכונות במזרח מוצול להסתגר בבתיהם (סוכנות אנטוליה, 14 בנובמבר 2016).
המאמץ הדרומי
- בעיירה חמאם אלעליל, כ-30 ק"מ דרומית למוצול, ששוחררה בשבוע שעבר ע"י צבא עיראק, חזרו החיים למסלולם לאחר שהאזור טוהר מפעילי דאעש (אלמיאדין, 11 בנובמבר 2016). בעקבות כיבוש העיירה מתקדמים הכוחות העיראקים למוצול מכיוון דרום ובכוונתם לכבוש את נמל התעופה של העיר.
- ב-13 בנובמבר 2016 שיחרר צבא עיראק את העיר ההיסטורית נמרוד שמדרום לחמאם אלעליל, שהייתה בעבר בירת ממלכת אשור. לאחר שכבש את העיר הרס דאעש את העתיקות שבמקום. בשלב זה לא ברור האם ניתן יהיה להציל לפחות את חלקן.
המאמץ המערבי
- המליציות השיעיות ("הגיוס העממי") ממשיכות להתקדם באיטיות לעבר העיר תל עפר, שממערב למוצול. על פי מקור צבאי עיראקי בכיר נמצאות עתה המליציות דרומית מזרחית לתלעפר במרחק של כ-25 ק"מ מהעיר (אנטוליה, 14 בנובמבר 2016). המליציות ניתקו את הדרך הראשית המובילה ממערב למוצול לתלעפר (אלמיאדין, 13 בנובמבר 2016).
- אחמד אלאסדי,דובר המליציות השיעיות, הודיע ב-14 בנובמבר 2016 על תחילת "השלב השלישי" לשחרור העיר תל עפר מידי דאעש. שלב זה כולל השתלטות על שדה התעופה שמדרום לעיר. הדובר הביע מורת רוח מהתגברות נוכחות כוחות תורכים בעיר (רוב תושבי העיר הינם תורכמנים הנתפסים ע"י תורכיה כבני חסותה).
טקטיקות הלחימה של דאעש במוצול
- פעילי דאעש מנהלים במוצול לוחמת גרילה עירונית והם משתמשים במגוון טקטיקות לחימה. בפרט בולט השימוש שעושים פעילי הארגון במכוניות או משאיות תופת הנהוגות ע"י מחבלים מתאבדים, דפוס פעולה זה גורם לצבא עיראק לאבידות רבות.
- טקטיקות לחימה נוספות של פעילי דאעש: ירי טילי נ"ט; ביצוע מארבים; הטמנת מטעני צד, מוקשים ומכוניות ממולכדות; ירי צלפים; שימוש במנהרות תקיפה; חסימות דרכים ורחובות, בעיר ובפאתיה ושימוש באזרחים כב"מגן אנושי". כמו כן התקבלו דיווחים, לפיהם דאעש אוגר אמוניה וגופרית, בהם הוא מתכוון להשתמש כנשק כימי (כורדיסטאן 24, 11 בנובמבר 2016).
- במקביל ללחימה במוצול ביצע דאעש פיגועי התאבדות בערי עיראק, שכוונו בעיקר נגד יעדים שיעים ויעדי המשטר העיראקי. בין הפיגועים הבולטים: פיגועי התאבדות בדרום העיר בגדאד ובמערבה שמהלכם נהרגו עשרות בני אדם; פיגוע התאבדות בעיר כרבלאא' השיעית בו נהרגו 11 בני אדם; פיצוץ שתי מכוניות תופת בעיר אלפלוג'ה שגרם ל-15 הרוגים.
המענה התעמולתי של דאעש
- מערכת התעמולה של דאעש ממשיכה להפיץ את המסר הכוזב, כי שגרת החיים במוצול נמשכת כסדרה. לתמיכה במסר זה פרסם דאעש השבוע סרטון (חק, 9 בנובמבר 2016). לא ברור היכן ומתי צולם סרטון זה.
- מחוז דיר אלזור של דאעש (מחוז אלח'יר) פרסם ב-8 בנובמבר 2016 סרטון, שנועד להעלות את המוראל ולהגביר את המוטיבציה בקרב הפעילים ותושבי העיר מוצול (8 בנובמבר 2016). כותרת הסרטון "המצודה המורדת". המסרים העיקריים, שהופיעו בסרטון:
- הקואליציה השותפה למערכה נגד מוצול הינה שברירית, ובנויה ממדינות וארגונים העוינים זה לזה (ההנהגה הינה "ציונית צלבנית" והצבאות הנלחמים כוללים "כופרים" כורדים, בתמיכה של תורכיה החילונית).
- הסונים, "אחינו במוצול", נקראים לג'האד למען אללה. מי שלא יעשה זאת לא יזכה לראות את בתולות גן עדן וצפוי לעונש מאללה. הסרטון מזהיר מפני בריחה מהמערכה וקורא לסונים לחגור חגורות נפץ, לנהוג במכוניות תופת ולבצע פיגועי התאבדות.
- המערכה על מוצול הינה מלחמת דת של הסונים נגד השיעים. לתושביה הסונים של מוצול צפוי גורל מר אם היא תיכבש בידי השיעים. כיבוש מוצול ילווה במעשי טבח, הרג ואונס, כפי שעשו פעילי חזבאללה בחמץ שבסוריה.
- קריאה למוסלמים ברחבי העולם לסייע ללחימה נגד ה"כופרים". הסיוע יכול להתבצע בדרכים רבות: התגייסות לשורות הלוחמים, הריגת "כופרים", סיוע בתחום ההסברה.
יחסי ארה"ב-רוסיה סביב המשטר הסורי
החלטה אמריקאית על סיכולים ממוקדים נגד פעילי חזית פתח אלשאם
- גורמים בממשל ארה"ב מסרו, כי הנשיא אובמה הנחה את הפנטגון לבצע סיכולים ממוקדים נגד פעילים בכירים של חזית פתח אלשאם (ג'בהת אלנצרה לשעבר). זאת בשל הקשר שבין הארגון לבין ארגון אלקאעדה. נמסר כי לצורך משימה זו מתכוון ממשל ארה"ב להקצות משאבי מודיעין נוספים כולל כלי טיס בלתי מאוישים (Washington Post, 10 בנובמבר 2016). בהתיחסו לפרסום אמר סרגי ריאבקוב, סגן שר החוץ הרוסי, כי רוסיה לא קיבלה כל אישור רשמי לכך. עם זאת ציין, כי אם יש אמת בדבר הרי שרוסיה מברכת על כך (טאאס, 11 בנובמבר 2016).
התבטאות דונאלד טראמפ בנושא המערכה נגד דאעש
- בראיון שהעניק נשיא ארה"ב הנבחר דונאלד טראמפ, הוא התייחס בין השאר למשבר בסוריה. טראמפ הציע, להתמקד בלחימה נגד דאעש, במקום לסייע לארגוני המורדים לסלק את נשיא סוריה בשאר אלאסד (וול סטריט ג'ורנאל, 12 בנובמבר 2016). להערכתנו, מעידים דברים אלו, כי הנשיא הנבחר עשוי לשנות את האסטרטגיה האמריקאית הנוכחית כלפי המשבר הסורי. עיקרו של שינוי שכזה, כפי שהוא מתבטא בראיון טראמפ: נכונות לשיתוף פעולה עם רוסיה במערכה נגד דאעש (ונגד חזית פתח אלשאם?); שינוי הגישה האמריקאית העוינת כלפי נשיא סוריה והמשטר הסורי; ויתר נכונות לשתף פעולה עם רוסיה במאמצי ההסדרה של המשבר הסורי.
עיקרי ההתפתחויות בסוריה
המערכה חלב וסביבותיה
|
- צבא סוריה הצליח, בין השאר, להשתלט על שכונת אלאסד, שבדרום מערב חלב. בטלוויזיה הסורית דווח, כי צבא אלפתח, מסגרת-העל של ארגוני המורדים, ספג בשכונה זאת אבידות רבות בנפש ואיבד ציוד רב. כמו כן נכבשו ע"י הכוחות הסורים מקומות נוספים במערב חלב ובתוכם אזור מיניאן (Minian), אזור התעשייה שממערב לו, פרויקט 1070 ואזור המשרדים שממערב חלב. דווח, כי בקרבות במערב העיר נהרגו למעלה מעשרים פעילי צבא אלפתח ועשרות נפצעו. שאר פעילי צבא אלפתח נסוגו לעבר העיירה אלמנצורה, כק"מ וחצי מצפון מערב לשכונת אלאסד, ולעבר האזור הכפרי שממערב לחלב (אלחדת', 12 בנובמבר 2016; אלמיאדין, 13 בנובמבר 2016).
- בעקבות ההישגים במערב חלב, קרא המשטר לארגוני המורדים לסגת תוך 24 שעות משכונותיה המזרחיות של העיר. לאחר מכן תתחיל "התקפה אסטרטגית", במהלכה יעשה שימוש בנשק מדויק. נצר אלחרירי, חבר הקואליציה הלאומית הסורית (גוף פוליטי של ארגוני המורדים שהוקם בקטר) אמר בתגובה, כי ארגוני המורדים לא יוותרו על חלב ולא ימסרו אותה למשטר הסורי ובעלי בריתה חזבאלללה, איראן ורוסיה (אלערביה, אח'באר אלא'ן, 13 בנובמבר 2016).
המערכה לשחרור אלרקה
- כוחות SDFממשיכים להתקדם מכיוון העיירה עין עיסא דרומה לעבר בעיר אלרקה, "בירת" דאעש בסוריה. השבוע דווח עלעימותים בין כוחות SDFלפעילי דאעש באזור תל אלסמן, כ-26 ק"מ מצפון לאלרקה. מאז תחילת המערכה לכיבוש אלרקה ("זעם הפרת") כבשו כוחות SDF29 חוות, כפרים ועמדות במרחב הכפרי, שמצפון לאלרקה (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 13 בנובמבר 2016).
- דאעש מנסה לעכב את התקדמות כוחות SDFבאמצעות הפעלת מטענים וביצוע פיגועי התאבדות. ב-12 בנובמבר 2016 הודיע דאעש, כי 12 לוחמים כורדים נהרגו כתוצאה מפיצוץ שלושה מטענים בכפר לקטה, כ-35 ק"מ מדרום מזרח לעין עיסא (אעמאק, 12 בנובמבר 2016). ב-14 בנובמבר 2016 קיבל דאעש אחריות לביצוע פיגוע התאבדות בעיירה עין עיסא. על פי הודעת הארגון נהרגו שלושים בני אדם מקרב הכוחות הכורדים.
התקדמות ארגוני המורדים לעבר העיר אלבאב
- כוחות צבא סוריה החופשית, וארגוני מורדים נוספים הנתמכים ע"י תורכיה הודיעו השבוע על פתיחת המערכה לשחרור העיר אלבאב. במסגרת זאת השתלטו הכוחות על חמישה כפרים ועיירות צפונית מערבית לאלבאב והם נמצאים עתה בקרבת העיר (על פי אחת הגרסאות כשני ק"מ מהעיר). במבצע לכיבוש אלבאב משתתפים עשרות טנקים תורכים. בכלי התקשורת הסוריים דווח, כי טנקים תורכים תקפו את פאתי העיר אלבאב וארטילריה תורכית תקפה יעדים, מצפון לעיר. כמו כן דווח, כי מטוסים תורכים תקפו מספר פעמים יעדי דאעש באזור אלבאב (אלדרר אלשאמיה,
- במקביל ניסו גם כוחות כורדים להתקדם לעבר אלבאב. ב-12 בנובמבר 2016 דיווח מחוז חלב של דאעש, כי 15 לוחמים כורדים נהרגו בעת שניסו להתקדם לעבר הכפר אם אלעמד, כ-12 ק"מ ממערב לאלבאב. נמסר, כי פעילי דאעש השמידו נגמ"ש של הכוחות הכורדים ותפסו נשק שלל.
צפון רמת הגולן
- ארגוני המורדים, ובראשם חזית פתח אלשאם, תנועת אחראר אלשאם ואג'נאד אלשאם, הודיעו ב-9 בנובמבר 2016 על תחילתו של מבצע צבאי בשם "מערכת להבת החרמון". נמסר כי מטרת המבצע היא להקל את הלחץ על מחנה הפליטים ח'אן אלשיח', הנמצא תחת מצור מעל לארבעים ימים (השבוע דווח ע"י ועדות התיאום המקומיות, כי כוחות המשטר הסורי תקפו באמצעות גז כלור את פאתי המחנה); להסיר את המצור מעל אזור בית ג'ן ולפרוץ מעבר אל האזורים שבשליטת המורדים במרחב הכפרי של קניטרה-העיירה ג'באתא אלח'שב (אתר מרכז המעקב הסורי לזכויות האדם, 11 בנובמבר 2016).
- המבצע מכוון נגד כוחות המשטר הסורי באזור העיירות הדרוזיות חצ'ר וחרפא, שבצפון רמת הגולן. ארגוני המורדים תקפו את העיירות הללו, וניסו לפרוץ לבסיסי צבא סוריה בחצ'ר ובסביבותיה. דווח, כי לוחמי המליציות המזוהות עם המשטר הסורי בעיירה חצ'ר הדפו את ההתקפה בסיוע אש ארטילרית עזה של הכוחות הסורים (אתר מרכז המעקב הסורי לזכויות האדם, 11 בנובמבר 2016).
הג'האד העולמי במדינות נוספות
לוב
- ה"שכונה הימית" בסרת, המעוז האחרון של דאעש, עדיין לא נכבשה ע"י כוחות ממשלת הסכמה הלובית. בימים האחרונים השתרר שקט מתוח באזור הלחימה שבשכונה, המופר מעת לעת בעקבות חלופי אש (פורטל אלוסט, 12 בנובמבר 2016). דוברי כוחות ממשלת ההסכמה הציגו מספר סיבות לכך: פעילי דאעש מפגינים יכולות לחימה גבוהות; יש להם צלפים מיומנים; הם משתמשים באזרחים כבמגנים אנושיים; פעילי דאעש נלחמים עד נשימתם האחרונה, והם מפוצצים עצמם לפני נפילתם בשבי. לדברי אחד הדוברים, נהרגו עד כה בקרבות בסרת יותר מ-650 חיילים מכוחות ממשלת ההסכמה ובין 2,000-1,800 פעילי דאעש (סוכנות הידיעות הצרפתית, 11 בנובמבר 2016; אלערביה.נט, 12 בנובמבר 2016).
- פקידים בממשל ארה"ב מסרו, כי בידי הפנטגון הצטבר מידע מודיעיני לפיו כמה מאות פעילי דאעש, שככל הנראה אינם בכירים, נמלטו מאזור הקרבות בסרת. לדברי הפקידים החל הפנטגון לגבש תוכניות להרחבת היקף התקיפות האוויריות בלוב כדי למנוע מהפעילים הללו להתמקם באזורים אחרים ולבצע התקפות נקם נגד כוחות ממשלת ההסכמה. אולם לדבריהם נדרשת עדיין עבודת איסוף וניתוח של המידע המודיעיני כדי לוודא שהרחבת התקיפות לא תגרום לפגיעות בקרב אזרחים, מש שעלול להוביל להפסקת התמיכה הלובית בתקיפות אלה (The Washington Post, 11 בנובמבר 2016).
פקיסטאן
- השבוע בוצע פיגוע הרג נוסף ע"י מחוז ח'ראסאן של דאעש, שכוון נגד אוכלוסייה שיעית (אחת מהמטרות המועדפות של דאעש). ב-12 בנובמבר 2016 נהרגו 43 בני אדם ולמעלה ממאה נפצעו בפיגוע התאבדות שביצע דאעש במקדש השיעי שאה נוראני (Shah Noorani), במחוז בלוצ'יסטאן (כמאה ק"מ מצפון לקראצ'י, שבדרום פקיסטאן). נמסר כי בעת הפיגוע נכחו במקדש מאות בני אדם (רויטרס, 12 בנובמבר 2016).
- מחוז ח'ראסאן של דאעש הודיע, כי מחבל מתאבד המכונה אבו עבדאללה הח'ראסאני פוצץ את אפוד הנפץ שנשא על גופו במקום התכנסות של שיעים באזור חב (Hub)בבלוצ'יסטאן. על פי ההודעה נהרגו בפיצוץ 35 בני אדם ונפצעו 95 (חשבון הטוויטר ابو مصعب@adilsaad1991, 12 בנובמבר 2016).
פעילות סיכול ומנע
סוכל פיגוע של דאעש באצטדיון כדורגל באלבניה בו עמדה לשחק נבחרת ישראל
- התקשורת האלבנית והישראלית, חשפה השבוע, כי סוכלה כוונת דאעש לבצע פיגוע בעת משחק כדורגל בין נבחרות אלבניה וישראל בעיר שקודרה. הפיגוע אמור היה להתבצע ע"י ארבעה פעילים המזוהים עם דאעש, שתכננו לפוצץ חומרי נפץ באצטדיון ולבצע ירי בעת המשחק (Albaniannews, 12 ו-14 בנובמבר 2016). ארבעת העצורים נעצרו, על בסיס מידע מודיעיני, ב-5 בנובמבר 2016 סמוך לגבול עם קוסבו (הארץ, 8 בנובמבר 2016). כמו כן נעצרו שבעה בני אדם בשלוש ערים בקוסובו, בחשד כי הם עסקו בתכנון פעולות טרור מתואמות באלבניה ובמקדוניה (הארץ, 8 בנובמבר 2016).
- על פי התקשורת האלבנית תוכננה להתבצע תקיפה נוספת נגד מבנה בבירה טיראנה, שבו עצורים אימאמים, אשר הטיפו למוסלמים לצאת להילחם בסוריה[1]. כמו כן נעצרו 150 חשודים ב"פעילות קיצונית". בין העצורים פעילים ששבו לאחרונה מסוריה, אשר על פי חשד המשטרה לחמו בשורות דאעש וג'בהת אלנצרה (Albaniannews, 14 בנובמבר 2016).
- כתוצאה מחשיפת כוונת הפיגוע הועתק משחק הכדורגל מהאצטדיון שבעיר שקודרה, לאצטדיון אלבסן שבקרבת הבירה טיראנה. המטה הישראלי ללוחמה בטרור פרסם ב-8 בנובמבר 2016 אזהרת מסע לאלבניה והמליץ לישראלים שלא להגיע למשחק הנבחרת (הארץ, 8 בנובמבר 2016).
רוסיה
- שירות הביטחון הפדראלי של רוסיה עצר קבוצה של פעילים מעשר מדינות שונות במרכז אסיה, שהיו קשורים לדאעש. חברי ההתארגנות חשודים, כי תכננו לבצע פיגועים במקומות ציבוריים בערים מוסקבה וסנט פטרסבורג. שירות הביטחון הפדראלי החרים כלי נשק, תחמושת, ארבעה מטענים וציוד תקשורת (ספוטניק, 12 בנובמבר 2016).
[1]שני פעילים שנעצרו הינם מאמינים של אימאם מוסלמי קיצוני בטיראנה, שהואשם בגיוס יותר משבעים פעילים לסיוע לדאעש במלחמה בסוריה (הארץ, 8 בנובמבר 2016).