- נמשכים פיגועי הטרור העממי. השבוע בוצע פיגוע דקירה בתחנת הסעה סמוך לעפרה, שמצפון מזרח לראמאללה. פיגוע נוסף של הנחת מטען נגד עמדת צה"ל בחברון, סוכל על ידי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית. חמאס וארגוני טרור נוספים מתחו ביקורת חריפה על הסיכול.
- יום השנה ה-99 להצהרת בלפור נוצל לגינויים חריפים של ההצהרה על ידי הרשות הפלסטינית וחמאס. נביל אבו רדינה, דובר לשכת אבו מאזן, כינה את ההצהרה "פשע המאה" וקרא לבריטניה לתקן את "הטעות ההיסטורית". חמאס הודיעה, כי ההצהרה מהווה את תחילת "ההתעללות והעוול" שנעשו כלפי הפלסטינים והדגישה את דבקותה ב"זכות השיבה" של הפליטים הפלסטינים ואת סירובה להכיר בישראל.
- 3 בנובמבר 2016 – פלסטיני הגיע רגלית לתחנת הסעה סמוך לישוב עפרה (מצפון מזרח לראמאללה) וניסה לדקור את חיילי צה"ל, שאבטחו את המקום.החיילים ירו לעברו והרגו אותו. בתקשורת הפלסטינית דווח, כי מבצע ניסיון הפיגוע הוא מען נאצר אלדין אבו קרע, בן 23, תושב אלמזרעה אלע'רביה, צפונית מערבית לראמאללה (חשבון הטוויטר PALDF, 3 בנובמבר 2016).
- לאבו קרע היו שני דפי פייסבוק. מעיון בדפים עולה הם לא היו פעילים לאחרונה. בדף הפייסבוק הראשון פורסם עדכון אחרון ב-25 בספטמבר 2015. עדכון אחרון של דף הפייסבוק השני היה ב-2 בינואר 2015. לא נמצאו בדפים תכנים המעידים על כוונתו לבצע פיגועים.
מימין : מען נאצר אלדין אבו קרע (חשבון הטוויטר PALDF, 3 בנובמבר 2016). משמאל: הסכין עמה ניסה אבו קרע לבצע את פיגוע הדקירה (אלערב, 3 בנובמבר 2016)
סיכול פיגוע על ידי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית
- מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית סיכלו ב-5 בנובמבר 2016 פיגוע נגד כוח צה"ל בחברון. הפיגוע אמור היה להתבצע באמצעות מטען, שחובר לבלון גז במשקל של 12 ק"ג. המטען הונח סמוך לעמדת צה"ל החוצצת בין החלק הפלסטיני והחלק הישראלי של חברון. המטען נמצא בצד הפלסטיני של המחסום. זמן קצר לאחר מכן עצרו מנגנוני הביטחון את הפלסטיני שהתכוון לבצע את הפיגוע. לדבריו הוא התכוון להגיע לעמדת צה"ל, להשליך בקבוק תבערה לעבר החיילים, לברוח ולהפעיל את המטען בעת שהחיילים ירדפו אחריו. המטען פוצץ באופן מבוקר על ידי כוחות צה"ל.
מימין : פיצוץ מבוקר של המטען במרכז חברון ע"י צה"ל. משמאל: פלסטינים מתגודדים במרכז העיר חברון, לאחר הפיצוץ המבוקר של מטען הנפץ (דף הפייסבוק HebronDailyNews, 5 בנובמבר 2016)
- חמאס וארגוני טרור נוספים מתחו ביקורת על הסיכול שביצעו מנגנוני הביטחון הפלסטינים. חסאם בדראן, דובר חמאס הדגיש כי סיכול הפיגוע ומעצר הפעילים הם דבר מסוכן המוכיח את הנזק שגורמים מנגנוני הביטחון ל"התנגדות" (אתר חמאס, 6 בנובמבר 2016) החזית העממית והחזית הדמוקרטית טענו כי סיכול הפיגוע נגד ישראל הוא "פשע חדש" המוכיח כי הרשות הפלסטינית הפכה להיות שריון המגן של ישראל (אלרסאלה.נט, 6 בנובמבר 2016).
הפגנות, עימותים והפרות סדר
- במהלך התקופה נמשכו הפרות הסדר בירושלים, ביהודה ושומרון. כמו כן נמשכו יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה, מטעני צינור. להלן מספר אירועים בולטים:
- 6 בנובמבר 2016 – משטרת ירושלים עצרה פלסטינית בת 36 מהעיר העתיקה בירושלים שהתבטאה כי בכוונתה לבצע פיגוע. במהלך חיפוש בביתה נמצאו שתי סכינים מונחות סמוך לספר קוראן. היא נעצרה והובאה לחקירה (דוברות משטרת ירושלים, 6 בנובמבר 2016).
- 6 בנובמבר 2016 – אבנים יודו לעבר אוטובוס סמוך לאפרת (גוש עציון). לא היו נפגעים. נזק נגרם לשמשת האוטובוס (דף הפייסבוק צבע אדום, 6 בנובמבר 2016).
- 3 בנובמבר 2016 –ירי בוצע לעבר כוח צה"ל בכניסה לטול כרם. חייל צה"ל נפצע באורח קל. בסריקה במקום התגלתה הנקודה ממנה נורתה האש לעבר החיילים ובמקום נמצאו מספר תרמילים (דף הפייסבוק צבע אדום, 3 בנובמבר 2016).
- 3 בנובמבר 2016 –ירי בוצע מכלי רכב חולף לעבר עמדת הש"ג של בסיס עפרה (צפונית מזרחית לראמאללה). לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 3 בנובמבר 2016).
- 2 בנובמבר 2016 –אבנים יודו לעבר אוטובוס בכביש גוש עציון-חברון סמוך לבית אמר. נזק נגרם לאוטובוס. אבנים יודו לעבר כלי רכב בצומת עזון. לא היו נפגעים. נגרם נזק לאוטובוס (דף הפייסבוק צבע אדום, 2 בנובמבר 2016).
מעצר מעורבים בפעילות טרור עממי
- במהלך החודשים האחרונים עצרה המשטרה 21 פלסטינים החשודים כמעורבים בידוי אבנים, ירי זיקוקים והשלכת מטענים מאולתרים לעבר מתחם קבר רחל. בחקירתם עלה כי ברוב האירועים הם פעלו כחוליות מאורגנות, שתכננו, תיאמו ונערכו מראש לרכישת הזיקוקים והכנת המטענים. את המידע להכנת המטענים שאבו מהאינטרנט. החשודים נהגו להתאסף במתחם קבר רחל בעיקר בימי שישי בצהרים, התקרבו לכיוון המתחם יידו אבנים, השליכו את המטענים ונמלטו (דוברות משטרת ירושלים, 7 בנובמבר 2016).
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל.
כתב אישום נגד דייג מרצועת עזה, שסייע לחמאס
- פרקליטות מחוז דרום הגישה לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כתב אישום נגד דייג מרצועת עזה, שעמד בקשר עם פעילי חמאס והבריח ציוד צלילה ממצרים לרצועת עזה. כמו כן ניסה להבריח מאתיים כלי נשק תמורתם קיבל 1,200 דולרים (אתרי חדשות, 6 בנובמבר 2016).
מעבר רפיח
- השאם עדואן, מנהל צידו הפלסטיני של מעבר רפיח, דיווח כי שלטונות מצרים פתחו ב-6 בנובמבר 2016 את המעבר באופן חריג. המעבר נפתח כדי לאפשר יציאה של כ-120 אנשי עסקים ממגזרים שונים ברצועת עזה למצרים להשתתף בכינוס כלכלי בן שלושה ימים (אלקדס, 6 בנובמבר 2016). המעבר יפתח פעם נוספת עם חזרתם ב-10 בנובמבר 2016 (דף הפייסבוק QUDSN, 6 בנובמבר 2016).
פעילות חמאס נגד גורמים סלפים ברצועה
- מרכז אבן תימיה לתקשורת, המזוהה עם גורמים סלפים ברצועת עזה, דיווח בחשבון הטוויטר שלו, כי מנגנון ביטחון הפנים של חמאס מקיים בימים אלו מבצע נרחב לזימון פעילים סלפיים מרחבי הרצועה למרכזי החקירות. זאת, במסגרת המערכה שמנהלת חמאס נגד הסלפים והג'האדיסטים ברצועה (חשבון הטוויטר של מרכז אבן תימיה לתקשורת, 6 בנובמבר 2016).
תרגיל של הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית
- פעילי גדודי ההתנגדות הלאומית, הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין, קיימו ב-5 בנובמבר 2016 תרגיל צבאי לרגל סיום הכשרה צבאית שערכה הזרוע הצבאית לפעיליה ברפיח. התרגיל דימה ירי טיל מונחה לעבר עמדת צה"ל, ירי פגזים, הסתערות לעבר עמדת צה"ל וחטיפת חייל צה"ל (דף הפייסבוק של גדודי ההתנגדות הלאומית, 5 בנובמבר 2016). כיבוש עמדות ומוצבים של צה"ל וחטיפת חיילים הינו מתווה המופיע באופן שיטתי באימונים שמבצעים ארגוני הטרור מאז מבצע "צוק איתן".
ציון יום השנה להצהרת בלפור
- ב-2 בנובמבר 2016 חל יום השנה ה-99 להצהרת בלפור.מועד זה היווה הזדמנות להתבטאויות חריפות של בכירים פלסטינים נגד ההצהרה:
- נביל אבו רדינה, דובר לשכת אבו מאזן, כינה את הצהרת בלפור "פשע המאה". לדבריו פשע זה גבה מחיר כבד מהעם הפלסטיני ומהאומה הערבית כולה והוביל לאסונות, לעקירה ולהשלכות קשות המשפיעות על כולם. הוא קרא למפרסמי ההצהרה (קרי, בריטניה) לבצע הערכה מחודשת ולתקן את "הטעות ההיסטורית". לדבריו ההנהגה הפלסטינית תמשיך ותעקב אחר עניין זה עד אשר יתוקן באמצעות הכרה רשמית בעם הפלסטיני בזכויותיו המדיניות ובמורשתו (חריה, 2 בנובמבר 2016).
- בהודעה רשמית שפרסמה חמאס נטען כי הצהרת בלפור מהווה את "תחילת ההתעללות והעוול" שנעשו לעם הפלסטיני ולמקומות הקדושים לו. בהודעה נאמר כי חמאס דבקה "בזכות השיבה" של הפלסטינים מהבתים מהם גורשו ב-1948 והיא מסרבת להכיר במדינת ישראל ובכל הסכם עימה. עוד נאמר כי הדרך לשחרר את השטחים הפלסטינים היא אחדות לאומית ומאבק משותף בישראל (אתר חמאס, 2 בנובמבר 2016).
מימין: הודעת שפרסמה חמאס בנוגע להצהרת בלפור (אתר חמאס, 2 בנובמבר 2016). משמאל: ראיון ח'אלד משעל לאלג'זירה לרגל יום השנה להסכם סייקס פיקו והצהרת בלפור (ערוץ היוטיוב של חמאס, 2 בנובמבר 2016)
- בנאום שנשא ח'אלד משעל, ראש השלכה המדינית של חמאס, לציון יום השנה להסכם סייקס פיקו והצהרת בלפור (2 בנובמבר 2016 ) אמר כי "ההימור" על ההסדר שלום נכשל. לדבריו רשות הנמצאת תחת כיבוש איננה יכולה להתקיים. הוא קרא להתנגד לכיבוש שכן אין דרך אחרת להביא לסיומו. הוא גם השמיע קריאה לשותפות לאומית, שיקום האחדות וגיבוש אסטרטגיה משותפת למאבק נגד ישראל (אלג'זירה, 2 בנובמבר 2016).
צירוף הרשות הפלסטינית לאינטרפול
- בכוונת הרשות הפלסטינית להגיש בקשה רשמית נוספת להצטרף לארגון הבינלאומי לשיטור פלילי (אינטרפול). הבקשה תוגש במהלך העצרת השנתית של הארגון המתקיימת בשבוע זה באי באלי באינדונזיה. יוזכר, כי כבר באוגוסט 2015 הגישה הרשות הפלסטינית בקשה להצטרף לארגון, בו חברות 190 מדינות, אולם הבקשה נדחתה בטענה שהוגשה מאוחר מידי. בתחילת השנה חידשו הפלסטינים את הבקשה אולם ביוני 2016 החליט הועד המנהל שלא לדון בבקשות הצטרפות חדשות לארגון אלא להקים ועדת מומחים עצמאית שתגבש קריטריונים לקבלת חברים חדשים (וואלה, 29 באוקטובר 2016).
- ישראל מתנגדת לצירופם של הפלסטינים לאינטרפול. לטענת "גורמים מדיניים ישראלים" קבלתה של הרשות הפלסטינית, שאיננה נחשבת למדינה, תוביל לפוליטיזציה של ההחלטות וההצבעות של אינטרפול ותפריע לתפקודו (וואלה, 29 באוקטובר 2016). חברות באינטרפול תאפשר לרשות הפלסטינית גישה למאגרי מידע בינלאומיים בנושא טרור ופשיעה ותאפשר להוציא דרישות הסגרה נגד עבריינים בחו"ל.
- משלחת פלסטינית, הכוללת נציגים ממשרד החוץ וממשרד הפנים של הרשות הפלסטינית, הגיעה לבאלי בירת אינדונזיה כדי להשתתף בכנס האינטרפול השנתי (קדס.נט, 5 בנובמבר 2016). עמאר חג'אזי, בכיר במשרד החוץ הפלסטיני, מסר כי משרד החוץ של הרשות הפלסטינית מתכוון למחות על דחיית הדיון בבקשה הפלסטינית. חג'אזי הוסיף כי ההצבעה על הבקשה הפלסטינית לא מתוכננת בפגישה הבאה של האינטרפול וכי המשלחת הפלסטינית שתשתתף בפגישה תמחה על דרך ההתייחסות של הארגון לבקשה הפלסטינית (פלסטין און לייו, 4 בנובמבר 2016). בראיון נוסף אמר כי הוקמה ועדה מיוחדת שתבחן את הבקשה הפלסטינית וכי ההצבעה בנושא תיערך בהתכנסות הבאה של הארגון (קול פלסטין, 8 בנובמבר 2016)
בכיר פתח מנחם משפחת מחבל שביצע פיגוע דריסה
- עבאס זכי, חבר הוועד המרכזי של פתח, הגיע ב-4 בנובמבר 2016 לסוכת האבלים שנפתחה לזכרו של ח'אלד אחמד עליאן אח'ליל בבית אמר, צפונית לחברון, ואף נשא דברים לזכרו. מתמונות שפורסמו ברשתות החברתיות ניתן לראות כרזות אבל מטעם פתח, המאדירות את אח'ליל (דף הפייסבוק של עבאס זכי, 4 בנובמבר 2016). ח'אלד אח'ליל ביצע ב-30 באוקטובר 2016 פיגוע דריסה סמוך לבית אמר כתוצאה ממנו נפצעו באורח קל שלושה לוחמי משמר הגבול.
עבאס זכי, חבר הוועד המרכזי של פתח, מנחם את בני משפחת המחבל ח'אלד אח'ליל בבית אמר. ברקע כרזות אבל מטעם פתח בצפון חברון, המאדירות את מבצע הפיגוע ח'אלד אח'ליל (דף הפייסבוק של עבאס זכי, 4 בנובמבר 2016)
החרמת מוצרים ישראליים ע"י הפתח
- תנועת פתח ממשיכה לקדם את הקמפיין להחרמת מוצרים ישראליים באמצעות אתרי תקשורת שברשותה. במסגרת זו, פרסמה לאחרונה נציבות ההסברה של פתח באתר האינטרנט הרשמי שלה כרזה הקוראת להחרמת מוצרים ישראליים בטענה שרווחיהם מנוצלים ע"י ישראל לרכישת תחמושת נגד הפלסטינים (אתר נציבות ההסברה של הפתח, 7 בנובמבר 2016).
כרזה מטעם נציבות ההסברה של פתח הקוראת להחרמת מוצרים ישראליים. בכרזה נכתב: כל שקל שאתה קונה בו מוצר ישראלי הופך לכדור בחזה של בנך. ומה אתה עושה ?" (אתר נציבות ההסברה של הפתח, 7 בנובמבר 2016)
[1]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן לא נכללות בהם נפילת רקטות בשטח רצועת עזה.