המערכה לכיבוש מוצול: תמונת מצב ומשמעויות (עדכני לבוקר ה-27 באוקטובר 2016)


הודעת ראש ממשלת עיראק, חידר אלעבאדי, על תחילת המבצע לשחרור מוצול: "השנה, כפי שהבטחנו לכם, תהייה השנה בה ניפטר מדאעש. אנו נקיים את הבטחתנו" (אלג'זירה, 17 באוקטובר 2016).
הודעת ראש ממשלת עיראק, חידר אלעבאדי, על תחילת המבצע לשחרור מוצול: "השנה, כפי שהבטחנו לכם, תהייה השנה בה ניפטר מדאעש. אנו נקיים את הבטחתנו" (אלג'זירה, 17 באוקטובר 2016).

כללי

1.   ב-17 באוקטובר 2016 הודיע חידר אלעבאדי, ראש ממשלת עיראק, על תחילתו של מבצע צבאי לכיבוש מוצול. העיר מוצול, המעוז העיקרי של דאעש, אשר בה הכריז אבו בכר אלבע'דאדי על הקמת הח'ליפות האסלאמית (4 ביוני 2014), הינה בעלת ערך סמלי רב. את המבצע מובילים צבא עיראק והכוחות הכורדים (פשמרגה), המסתייעים במיליציות שיעיות (בהשפעה איראנית) ובבני שבטים סונים. הכוחות התוקפים זוכים לסיוע אווירי של ארה"ב ומדינות הקואליציה. ההתקפה על מוצול התבצעה מדרום וממזרח ובהמשך גם מצפון. הכוחות התוקפים הקדומניים הצליחו להגיע לפאתיה המזרחיים והצפוניים של העיר תוך תשעה ימים, בעוד שההתקדמות מדרום נתקלת בהתנגדות קשה יותר (כוחות עילית עיראקיים וכוחות כורדים מצויים במרחק של כחמישה ק"מ ממזרח ומצפון לעיר בעוד שהכוחות התוקפים מדרום רחוקים ממנה כשלושים ק"מ).

2.   המתקפה על העיר מוצול, שבה מתגוררת אוכלוסייה המונה כמיליון תושבים, הינה גולת הכותרת של המערכה נגד דאעש, שמנהלים צבא עיראק והכוחות הכורדים, בסיוע אמריקאי, מזה כשנה וחצי. במהלך מערכה זאת איבד דאעש כמחצית משטחי שליטתו בעיראק ובכלל זה מספר ערי מפתח: תכרית וביג'י מצפון לבגדאד, פלוג'ה, אלרמאדי וחדית'ה במחוז אנבאר שבמערב עיראק; וסנג'אר שבצפון מערב (כשבנוסף לכך איבד דאעש אזור מפתח במזרח סוריה ובצפונה ובכלל זה את מרבית מאחזיו ממערב לפרת, לאורך הגבול הסורי-תורכי). משמעות שחרורה של העיר מוצול תהייה השלמת דחיקתו של דאעש מהמרכזים העירוניים הגדולים במערב עיראק ובצפונה אל המדבריות והאזורים הכפריים, וערעור יסודותיה הטריטוריאליים והממשליים של המדינה האסלאמית, שהקים דאעש.

3.   בראיית דאעש, המתקפה על מוצול הינו המהלך המשמעותי ביותר שנכפה עליו עד כה. בשל חשיבותה וסמליותה של מוצול צפוי שדאעש יגלה התנגדות עיקשת, שתמצא ביטוייה בעיקר בלחימה בשטח העירוני הנרחב של העיר. במהלך לחימה זאת צפוי שדאעש יעשה שימוש בטקטיקות שהופעלו על ידו דאעש בערים נוספות בעיראק כגון התקפות פגע-וברח, ירי צלפים, מלכוד בתים ורחובות, פיצוץ גשרים, לוחמה מתוך מנהרות, היטמעות בקרב האוכלוסייה ושימוש באזרחים כ"מגן אנושי". במקביל צפויות להימשך התקפות טרור וגרילה בזירות לחימה אחרות שמטרתן להסיט קשב ומשאבים מהמערכה על מוצול ולהעלות את המורל בקרב תומכי דאעש, בעיראק בסוריה ומחוץ להן (עד כה הותקפו כרכוב, אלרטבה וסנג'אר). אנו סבורים, כי הקרב על מוצול צפוי להימשך חודשים ארוכים וכי התבטאויות עיראקיות בדבר כיבוש מיידי של העיר לוקות באופטימיות יתר. מנגד, דוברים אמריקאיים ניסו "להנמיך ציפיות" והזהירו כי המערכה עלולה להיות קשה וממושכת.

4.   כיבושה של מוצול יותיר את אלרקה "בירת דאעש" בסוריה, כמעוז המשמעותי האחרון של דאעש, שאליו יופנו עיקר הקשב והמשאבים של ארה"ב ומדינות הקואליציה (התבטאויות ברוח זאת כבר הושמעו ע"י דוברים אמריקאים[1]). כיבוש מוצול עשוי גם להביא לפגיעה מוראלית ומעשית גם בשלוחות דאעש במדינות אחרות, בעיקר השלוחותבלוב ובמצרים הנתונות ללחצים כבדים מצד כוחות הביטחון המקומיים. עם זאת, כבעבר, היחלשות דאעש בשטחי הליבה שלו בעיראק ובסוריה עלולה לדרבן את הארגון ואת תומכיו לביצוע פיגועי טרור, בדגש על מדינות המערב (הן פיגועים מתוכננים ומאכוונים ע"י מפקדת דאעש בסוריה והן "פיגועי השראה").

5.   סוגיה בעלת חשיבות רבה הינה כיצד תתנהג הקואליציה ההטרוגנית השותפה למתקפה על מוצול ב"יום שאחרי"?. קואליציה זאת, שלמרכיביה אינטרסים סותרים (שחלקם כבר צצו ועלו על פני השטח), תצטרך להתמודד עם אתגרים בסדר גודל חסר תקדים. עיקרם של אתגרים אלו הינם שיקום מוצול (בניית תשתיות שנהרסו, החזרת תושבים שנמלטו), ניהול חיי-היום יום של האוכלוסייה הגדולה והקמת מנהל מקומי מתפקד. כל זאת, תוך התגברות על סבך היריבויות העדתיות-דתיות שבין תושבי מוצול הסונים לבין המשטר העיראקי בעל האופי השיעי, העלולות לצוץ על פני השטח לאחר שחרור מוצול.אנו סבורים כי יכולתם של המשטר העיראקי ושל ארה"ב ובעלות בריתה לתת מענה אפקטיבי לאתגרים הללו מוטלת בספק (השיקום המקרטע בערים האחרות בעיראק, ששוחררו מידי דאעש, אינו מבשר טובות לגבי סיכויי ההצלחה במוצול).

6.   האם כיבוש מוצול והמשך "התכווצות" שטחי השליטה של דאעש בעיראק ובסוריה, עד כדי התמוטטות המדינה האסלאמית, יביאו להיעלמותו של דאעש? לדעתנו ימשיך דאעש להתקיים גם לאחר אובדן שטחי שלטונו במדינה האסלאמית, תוך שינויים באופי פעילותו ותוך הסתגלותו למצב החדש שייווצר. שינוי זה יתבטא בנסיגת פעילי הארגון למדבריות ולאזורים הכפריים משם ינהל פעולות טרור וגרילה נגד אויביו השונים, כפי שעשה בשנים שקדמו לכיבושה של מוצול. אנו סבורים, כי דאעש והאידיאולוגיה הסלפית-ג'האדיסטית שלו לא ייעלמו משום שנתוני היסוד שהביאו לעלייתו של דאעש ולפופולאריות של האידיאולוגיה שלו שרירים וקיימים. במרכזם עומדים התפרקות מדינות הלאום עיראק וסוריה והשסעים העמוקים העדתיים-אתניים בין קבוצות האוכלוסייה השונות ובראש בראשונה השסע השיעי-סוני. לכך ניתן להוסיף את מעורבותן העמוקה של מעצמות ומדינות יריבות, אזוריות ובינלאומיות, בעלות אינטרסים מנוגדים וסדר יום פוליטי שונה, הצפוי להקשות על השגת פתרונות פוליטיים מוסכמים בעיראק ובסוריה.

 

7.   רצ"ב נספח הכולל את הפרקים הבאים:

א.  המערכה על מוצול: נתוני יסוד.

ב.  האסטרטגיה של הכוחות העיראקיים והכורדים.

ג.  האסטרטגיה של דאעש.

ד.  תמונת המצב הנוכחית (עדכנית לבוקר ה-27 באוקטובר 2016).

ה.  התקפות ההסחה של דאעש.

ו.   המענה ההסברתי של דאעש.

ז.  מקומה של איראן

[1] האחרונה שבהן, התבטאותו של שר האמריקאי קרטר, שטען כי ההתקפה על אלרקה תחל בשבועות הקרובים (NBC, 26 באוקטובר 2016).