מבט לג’האד העולמי * (28-22 בספטמבר 2016)

מבט לג'האד העולמי

מבט לג'האד העולמי

הרס שנגרם בשכונת כרם אלמיסר, שבמזרח העיר חלב (ערוץ חלב אליום, 26 בספטמבר 2016).

הרס שנגרם בשכונת כרם אלמיסר, שבמזרח העיר חלב (ערוץ חלב אליום, 26 בספטמבר 2016).

פעילי פתח חלב במחנה הפליטים הפלסטיני חנדראת.

פעילי פתח חלב במחנה הפליטים הפלסטיני חנדראת.

המבנה שנהרס בפיגוע ההתאבדות בעיירה אנח'ל (חק, 22 בספטמבר 2016).

המבנה שנהרס בפיגוע ההתאבדות בעיירה אנח'ל (חק, 22 בספטמבר 2016).

פעילי דאעש צועדים ברחוב הראשי בעיירה אלבו כמאל (אעמאק, 25 בספטמבר 2016).

פעילי דאעש צועדים ברחוב הראשי בעיירה אלבו כמאל (אעמאק, 25 בספטמבר 2016).

שחרור העיר אלשרקאט מידי דאעש (אלסומריה, 22 בספטמבר 2016).

שחרור העיר אלשרקאט מידי דאעש (אלסומריה, 22 בספטמבר 2016).

נשק השלל שנתפס ע

נשק השלל שנתפס ע"י דאעש במחנה צבא עיראק (חק, 26 בספטמבר 2016).

שאדי אלמניעי (אלגז'ירה, 1 ביולי 2015)

שאדי אלמניעי (אלגז'ירה, 1 ביולי 2015)

אבו אסאמה אלמצרי (אלעין, 18 ביוני 2016)

אבו אסאמה אלמצרי (אלעין, 18 ביוני 2016)

כמאל עלאם (אלג'זירה, 5 בפברואר 2015)

כמאל עלאם (אלג'זירה, 5 בפברואר 2015)

אינפוגרפיק המציג את אזורי הקרבות בסרת (דף הפייסבוק של מרכז ההסברה של מבצע

אינפוגרפיק המציג את אזורי הקרבות בסרת (דף הפייסבוק של מרכז ההסברה של מבצע "הבניין הבנוי לתלפיות", 22 בספטמבר 2016).

"סוכן המודיעין הרוסי", שדאעש טוען כי הוא נמצא בידיו (יוטיוב, 22 בספטמבר 2016).


עיקרי אירועי השבוע

  • בעקבות קריסת הפסקת האש פתח חיל האוויר הסורי, בסיוע רוסי, בתקיפות אוויריות אינטנסיביות על שכונות המגורים, שבשליטת המורדים, במזרח העיר חלב. ב-27 בספטמבר 2016, לאחר כשבוע של תקיפות אוויריות החל צבא סוריה בהתקפה קרקעית. על פי ערוץ הטלוויזיה הסורי השתלט הצבא הסורי על שכונת אלפראפרה, שבעיר העתיקה (בקרבת המבצר). מנגד, טוענים ארגוני המורדים, כי דיווחי המשטר הסורי על הישגי ההתקפה הינם מוגזמים וכי עלה בידם לבלום את התקדמות הצבא הסורי. בשלב זה (בוקר ה-28 בספטמבר 2016) לא ברורה עדיין תמונת המצב בשטח.
  • במישור הדיפלומטי לא חלה שום התקדמות משמעותית מאז קריסת הפסקת האש. ארה"ב ורוסיה כשלו בניסיונותיהן לשקם את הפסקת האש והן ממשיכות להאשים זו את זו באחריות לקריסתה. כמו כן כשלו המאמצים להחשת סיוע הומניטארי לחלב. במקביל מנסים הכוחות הסורים, בסיוע אווירי רוסי, לקבוע עובדות בשטח, אשר תשפענה על המערכה ותצבנה את המשטר הסורי ואת רוסיה בעמדת מיקוח טובה יותר.

 

קריסת הסכם הפסקת האש (השלמה)

  • ארה"ב, רוסיה וגורמים נוספים המעורבים בלחימה בסוריה, ממשיכים להאשים אלה את אלה בקריסת הסכם הפסקת האש. בדיון שהתקיים בנושא במועצת הביטחון של האו"ם התנהלו חילופי האשמות בין נציגי ארה"ב ונציגי רוסיה. ג'ון קרי מזכיר המדינה של ארה"ב תקף במילים קשות את רוסיה וקרא לרוסיה וסוריה לקרקע את מטוסיהן הפועלים מעל מרחבים, שבשליטת המורדים. רוסיה מצידה הכחישה כי היא אחראית להתפתחויות האחרונות (ניו יורק טיימס, 22  בספטמבר 2016).
  • סרגיי לברוב, שר החוץ של רוסיה, בנאומו בפני העצרת הכללית של האו"ם, הדגיש כי חיוני למנוע את קריסת ההסכמים שנחתמו בין ארה"ב לבין רוסיה וסוריה וקרא לחקור את התקריות, שאירעו בחלב ובדיר אלזור. הוא ציין כי יש למלא אחר דרישת מועצת הביטחון של האו"ם להפריד בין "קבוצות האופוזיציה המתונות" לבין" פעילי טרור" והטיל את האחריות לכך על  ארה"ב והקואליציה הבינלאומית. הוא הוסיף כי אי יכולתן לבצע הפרדה זאת מעלה חשד כי הן מנסות למנוע ככל האפשר פגיעה בחזית פתח אלשאם (ג'בהת אלנצרה לשעבר) (RT, 23 בספטמבר 2016).
  • גנרל ג'וזף דנפורד, יו"ר המטות המשולבים של צבא ארה"ב, אמר כי למרות האירועים האחרונים ארה"ב עדיין מעוניינת לשתף פעולה עם רוסיה בתקיפות בסוריה במטרה להגן על האוכלוסייה האזרחית בסוריה (אתר מחלקת המדינה של ארה"ב, 21 בספטמבר 2016). סטפאן דה מיסטורה השליח המיוחד של האו"ם לסוריה אמר בראיון לכלי תקשורת רוסים כי על רוסיה וארה"ב לפעול להשגת הסכם הפסקת אש חדש בימים הקרובים. לדבריו הסכימו שתי המדינות לשתף פעולה במטרה לחדשה (טאאס, 23 בספטמבר 2016).
תקיפת שיירת הסיוע של האו"ם (השלמה)[1]
  • נמשכו חילופי ההאשמות בנוגע לזהותו של הגורם האחראי לתקיפת שיירת הסיוע לחלב. גנרל ג'וזף דנפורד, יו"ר המטות המשולבים של צבא ארה"ב, אמר במסגרת שימוע בסנאט כי הינו בטוח שמאחורי התקיפה של שיירת הסיוע עמדה רוסיה. לדבריו כלי טיס של סוריה ושל רוסיה פעלו במקום באותה עת אך הוא אינו בטוח מי מכלי הטיס הללו ביצע את התקיפה (AP, אנטוליה, 22 בספטמבר 2016).
  • רוסיה מצידה דחתה בתוקף את ההאשמות הללו. סרגי לברוב, שר החוץ הרוסי, אמר כי לחיל האוויר הסורי אין יכולת לבצע טיסות לאחר רדת החשיכה, העיתוי בו הותקפה השיירה. לכן, לדבריו יש לשלול את האפשרות, כי חיל האוויר הסורי היה מעורב בתקיפה (ספוטניק, 21 בספטמבר 2016). לדברי איגור קונשנקוב, דובר משרד ההגנה הרוסי, השיירה הותקפה על-ידי "טרוריסטים", באמצעות ירי ממשאית שנעה לצד השיירה (טאס, 20 בספטמבר 2016).

הקואליציה הבינלאומית

ארה"ב
  • במהלך השבוע חלה עלייה  משמעותית במספר התקיפות האוויריות, שביצעו מטוסי הקואליציה הבינלאומית בראשות ארה"ב, נגד יעדי דאעש בעיראק. דווח כי התקיפות התבצעו במסגרת פעולות הכנה למערכה הקרובה לכיבוש העיר מוצול. בסוריה בוצעו התקיפות במתקני הנפט של דאעש באזור דיר אלזור ואבו כמאל (מזרח סוריה) כדי להמשיך בפגיעה הכלכלית בדאעש. בלוב נמשכו התקיפות בעיר סרת, אף כי בהיקף נמוך יחסית (אתר משרד ההגנה של ארה"ב).
תורכיה
  • מבלוט צ'אבושאוע'לו, שר החוץ התורכי, התבטא כי תורכיה שוקלת הרחבה של מבצע "מגן הפרת" כדי ליצור רצועת ביטחון בעומק של 45 ק"מ. הוא הכחיש כי המבצע נועד לפגוע גם בכוחות הכורדיים. שר החוץ הוסיף כי תורכיה ורוסיה דנות עתה בהסכם לפיו תתקיים הפרדה בשטחי הפעילות של כוחותיהן בסוריה (France24, 25 בספטמבר 2016).
  • בהקשר זה מסר "מקור צבאי תורכי" כי הכוחות התורכיים בסוריה פועלים לניסוח פרוטוקול רשמי לתיאום הטיסות בשמי סוריה. לדבריו הם הגיעו להסכמה שבעל פה עם הכוחות הרוסיים לפיה תתקיים הפרדה בין שטחי הפעילות של כל אחת מהמדינות. הוא ציין כי צבא תורכיה מספק לכוחות הרוסיים מידע אודות אזורי הפעילות שלו בסוריה. לדבריו הכוחות הרוסיים הסכימו להודיע לתורכים על כל טיסה שהם מבצעים באזורים הסמוכים לאזורי הפעילות התורכיים (הורייט, 25 בספטמבר 2016).

עיקרי ההתפתחויות בסוריה

תמונת המצב בחלב (נכונה לבוקר ה-28 בספטמבר 2016)
  • בעקבות קריסת הפסקת האש פתח חיל האוויר הסורי, בסיוע רוסי, בתקיפות אוויריות אינטנסיביות נגד שכונות מגורים שבשליטת המורדים במזרח חלב (עשרות תקיפות אוויריות מידי יום). בשכונות שבמזרח חלב נצורים כ-300,000-250,000 תושבים הסובלים ממחסור במזון, תרופות ומים. על פי מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם נהרגו באזור חלב בהתקפות האוויריות מאז קריסת הפסקת האש 237 בני אדם, כמחציתם במזרח העיר (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 26 בספטמבר 2016). מאז ה-26 בספטמבר 2016 נהרגו עשרות תושבים נוספים. כמו כן נגרם הרס רב לבתי העיר חלב ולתשתיות (חשמל, מים, מתקנים רפואיים). הניסיונות להעביר סיוע הומניטארי לעיר כשלו עד כה.
  • לאחר כשבוע של תקיפות אוויריות קשות פתח הצבא הסורי ב-27 בספטמבר 2016 בהתקפה קרקעית במזרח העיר חלב. על פי ערוץ הטלוויזיה הסורית (צהרי 27 בספטמבר) השתלט כוח סורי על שכונת אלפראפרה, שבעיר העתיקה בחלב (בקרבת המבצר). לאחר ההשתלטות עליה נטרלו יחידות הנדסה מטענים, שהותירו ארגוני המורדים. מנגד, טענו ארגוני המורדים, כי דיווחי המשטר הסורי על הצלחת התקדמות הצבא הינם מוגזמים וכי כוחותיהם בלמו את התקדמות הצבא הסורי. בשלב זה לא ברורה תמונת המצב בשטח.

 

  • קודם לכן דיווח צבא סוריה על הישגים באזור מחנה הפליטים הפלסטיני חנדארת, שבצפון חלב (ח'טוה, 24 בספטמבר 2016). ב-24 בספטמבר 2016 דווח כי צבא אלפתח ופתח חלב (קואליציה של ארגוני מורדים הנתמכת ע"י המערב), כבשו מחדש מידי צבא סוריה שטחים נרחבים במחנה הפליטים (חשבון הטוויטר أخبارجيشالفتح@Lionshunters, 24 בספטמבר 2016). המצב בשטח עודנו נזיל וטרם הושגה הכרעה.
המרחב שבין חלב לנהר הפרת
  • דאעש ממשיך לנהל לוחמת גרילה נגד ארגוני המורדים. הכוחות הכורדיים במרחב שממערב לנהר הפרת, גם לאחר אובדן חלק ניכר ממאחזיו. במסגרת זאת התנהלו עימותים בסביבות העיירה מנבג' בין פעילי דאעש לכוחות כורדיים. כמו כן קיבל דאעש אחריות לפיצוץ מכונית תופת ממזרח לעיר אעזאז (כ-42 ק"מ מצפון לחלב על גבול סוריה-תורכיה). על פי הודעת דאעש נהרגו בפיצוץ  17 פעילים ונפצעו 14 נוספים, ככל הנראה פעילי צבא סוריה החופשית (חק, 23 בספטמבר 2016).
דרום סוריה
  • בצפון רמת הגולן נמשכו עימותים מקומיים בין צבא סוריה לבין ארגוני המורדים, הממשיכים במתקפה המכונה על ידם "מערכת קאדסיה הדרומית". דווח כי פעילי חזית פתח אלשאם שרפו למעלה ממאה דונמים של שדות חקלאיים בדרום הכפר ח'צ'ר (דמשק אלא'ן, 24 בספטמבר 2016).
  • מחוז דמשק של דאעש הודיע כי מחבל מתאבד המכונה אבו איוב אלדרעאוי פוצץ עצמו באמצעות חגורת נפץ בכינוס פעילים בכירים של ארגוני המורדים בעיירה אנח'ל (כ-43ק"מ מצפון לדרעא). כתוצאה מהפיצוץ נהרגו ונפצעו קרוב לחמישים בני אדם, ביניהם בכירים בארגוני המורדים (חק, 22 בספטמבר 2016).
סיום הכשרה צבאית של דאעש
  • דאעש פרסם ב-24 בספטמבר 2016 קטע וידאו בו תועד מצעד שערכו עשרות פעילי הארגון במסגרת טקס סיום הכשרה צבאית במחנה אימונים בעיירה אלבו כמאל (אעמאק, 24 בספטמבר 2016). העיירה אלבו כמאל שוכנת בקרבת מעבר הגבול המרכזי, שבין סוריה לעיראק. המעבר, אשר נשלט על ידי דאעש, משמש את הארגון  להעברת אמצעי לחימה ופעילים בין סוריה לעיראק.

עיקרי ההתפתחויות בעיראק

כיבוש העיר אלשרקאט
  • ב-24 בספטמבר 2016 דווח, כי כוחות צבא עיראק והמיליציות השיעיות בסיוע אווירי של ארה"ב השתלטו מחדש על העיר אלשרקאט, שהייתה כבושה בידי דאעש במשך יותר משנתיים. זאת לאחר התקפה על העיר, שנמשכה כמה חודשים. שחרורה מבסס את שליטת הכוחות העיראקים על נתיב התחבורה המרכזי העובר מבגדאד צפונה, לאורך החידקל, אל מרחב העיר אלקיארה, המתוכנן להוות בסיס היציאה למערכה לכיבוש מוצול.
מתקפת הטרור והגרילה של דאעש
  • בעודנו נדחק מהערים הגדולות ממשיך דאעש במתקפת הטרור והגרילה ברחבי עיראק:
  • ב-26 בספטמבר 2016 הודיע דאעש, כי 25 חיילי צבא עיראק נהרגו בתקיפה שביצעו פעילי הארגון נגד בסיס צבאי בצפון אלרטבה (אלג'זירה, 26 בספטמבר 2016).
  • ב-25 בספטמבר 2016 נהרגו שבעה בני-אדם ו- 28 נפצעו בפיגוע התאבדות בשכונה השיעית אלאסכאן במערב העיר בגדאד. דאעש קיבל אחריות לפיגוע (אלעהד, 25 בספטמבר 2016).
  • ב-25 בספטמבר 2016 קיבל דאעש אחריות לירי טיל נ"ט לעבר מחנה צבא עיראק מערבית לעיר מח'מור. במקום ערוכים כוחות עיראקיים המתכוננים להשתתף בשחרור העיר מוצול מידי דאעש (חק, 25 בספטמבר 2016).
  • ב-24 בספטמבר 2016 קיבל דאעש  אחריות לפיצוץ מטען חבלה סמוך למחנה צבא עיראק באלחצ'ר, כ- 95 ק"מ דרומית-מערבית לעיר מוצול (חק, 24 בספטמבר 2016).
  • ב-24 בספטמבר 2016 שלושה מחבלים מתאבדים פוצצו שלוש מכוניות תופת נגד שיירה של משטרת עיראק באזור העיר תכרית. לפחות שמונה בני-אדם נהרגו ו-23 נפצעו (אלסומריה, 24 בספטמבר 2016). דאעש קיבל אחריות לפיגוע (חק, 25 בספטמבר 2016).
  • ב-26 בספטמבר 2016 הודיע דאעש, כי הרג 25 חיילים עיראקים צפונית לאלרטבה, במהלך התקפה על מחנה צבא עיראק (חק, 26 בספטמבר 2016).
  • ב-26 בספטמבר הודיע דאעש, כי ביצע התקפה נגד מחנה של צבא עיראק, באזור משולש הגבולות עיראק-ירדן-סוריה (חק, 26 בספטמבר 2016).

חצי האי סיני

  • מקור צבאי בחצי האי סיני מסר כי בעקבות הפעילות הביטחונית האינטנסיבית של כוחות הביטחון המצריים נדחק ארגון דאעש ממאחזיו בסיני והוא פועל עתה באזורי אלשיח' זויד ורפיח בלבד. לדברי אותו מקור  מהצמרת הבכירה של הארגון נשארו רק שרידים זאת לאחר שמרבית הבכירים נהרגו במהלך השבועות האחרונים, ביניהם הפעילים שאדי אלמניעי, כמאל עלאם ואבו אסאמה אלמצרי. לדברי המקור שלוחת דאעש בסיני עדיין לא הצליחה למנות מנהיג חדש (אלבואבה ניוז, 23 בספטמבר 2016).
  • להלן פרטים על בכירי שלוחת דאעש בסיני, אשר דווח כי הם נהרגו ע"י כוחות הביטחון המצריים:
  • שאדי אלמניעי מבכירי וממייסדי ארגון אנצאר בית אלמקדס בחצי האי סיני. נולד בעמאן בשנת 1988. אביו ממוצא מצרי ואימו פלסטינית. נמנה עם בני שבט אלסוארכה. התגורר בחצי האי סיני. במשך שנים עסק בהברחת סחורות לרצועת עזה. נעצר מספר פעמים ע"י שלטונות מצרים. נשבע אמונים למנהיג דאעש אבו בכר אלבע'דאדי. היה מעורב בלחימה נגד צבא מצרים מאז עליית משטר אלסיסי (אלגז'ירה, 1 ביולי 2015)
  • אבו אסאמה אלמצרי מבכירי ארגון דאעש בסיני: שמו המלאמחמד אחמד עלי. בן 37. מוצאו מאלעריש. עבר אימונים צבאיים ברצועת עזה ובסוריה. חשוד, כי עמד מאחורי הפלת המטוס הרוסי מעל סיני (אלערביה, 8 בנובמבר 2015).
  • כמאל עלאם:מבכירי הארגון הג'האדיסטי אנצאר בית אלמקדס שהפך לשלוחת דאעש בחצי האי סיני. נולד באלעריש. היה מבוקש במשך שנים ע"י שלטונות מצרים. בהפיכה במצרים בשנת 2011 הצליח לברוח מבית הכלא המצרי. הוגדר ע"י שלטונות מצרים כקיצוני ומסוכן, המהווה סכנה לביטחון הלאומי המצרי, יחד עם שאדי אלמניעי. נטל חלק פעיל בהתקפות נגד צבא מצרים ומוסדות ממשל במצרים (אלג'זירה, 5 בפברואר 2015).

הג'האד העולמי במדינות נוספות

לוב
סרת
  • ב-22 בספטמבר 2016 התחדשו הקרבות בין הכוחות הנאמנים לממשלת ההסכמה לפעילי דאעש סמוך למאחזים האחרונים שלהם (השכונה הימית ו"בנייני ה-600"). דוברים מטעם הכוחות מסרו כי הכוחות ניתקו את הכביש המחבר בין השכונה הימית ל"בנייני ה-600" (רויטרס, 22 בספטמבר 2016; אלמרצד הלובי, 24 בספטמבר 2016).

פעילות סיכול ומנע

צרפת

  • רשויות הביטחון בצרפת עצרו בניס במחצית חודש ספטמבר 2016 שתי נערות בנות 17 ו-19. השתיים חשודות, כי תכננו לבצע פיגועי טרור במדינה. בחקירתן מסרו השתיים כי היו בקשר עם רשיד קאסם פעיל דאעש מצרפת השוהה בסוריה או בעיראק. לדבריהם הפיגועים נועדו להתבצע כנקמה על הריגתו של דובר דאעש אבו מחמד אלעדנאני. השתיים התגוררו באותה שכונה בה התגורר מבצע הפיגוע בטיילת בניס ב-14 ביולי 2016  (trtworld.com, 25 בספטמבר 2016) .
  • בתחילת ספטמבר 2016 נחשפה בפריס התארגנות נשים, בעקבות מציאת מכונית שעליה היו בלוני גז סמוך לכנסיית נוטר דאם. התארגנות זאת הופעלה ע"י רשיד קאסם, פעיל דאעש ממוצא צרפתי, אשר עמד בקשר עם הנערות שנעצרו בניס.

פעילות תודעתית

  • דאעש פרסם ב-20 בספטמבר 2016 סרטון וידאו בו נראה אדם השבוי בידי הארגון, שנטען כי הוא משרת במודיעין הרוסי. בסרטון הכולל כתוביות ברוסית הציג עצמו השבוי בשפה הרוסית כקצין בשירותי המודיעין הרוסיים. הוא לא פירט מתי והיכן נתפס. השבוי פונה לולדימיר פוטין נשיא רוסיה וביקש סיוע באומרו, כי אם פוטין לא ייענה לו דאעש יוציא אותו להורג (יוטיוב, 22 בספטמבר 2016).  

[*]בשל החגים יצא הפרסום השבועי הבא ביום ראשון 9 באוקטובר 2016. אנו מאחלים שנה טובה, שנת שלום וביטחון, לכל קוראינו בארץ ובחו"ל.
[2]ב-19 בספטמבר 2016 הותקפה מהאוויר שיירת סיוע הומניטארי מטעם האו"ם והסהר האדום, בדרכה למזרח חלב. התקיפה ארעה ממערב לחלב, באזור שבשליטת המורדים. כמו כן הותקף מחסן השייך לסהר האדום הסורי. הצלב האדום הבינלאומי דיווח כי בתקיפה נהרגו כעשרים אזרחים שהיו בשיירה ו-31 משאיות נפגעו.