- גל הטרור העממי, שהתפרץ בשבוע שעבר, נמשך גם השבוע אף כי בעצימות נמוכה יותר. בלט השבוע פיגוע דקירה בכניסה לקריית ארבע. צעירה שהייתה בדרכה לבצע פיגוע סמוך למעלה אדומים נעצרה על ידי מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית.
- אבו מאזן נשא נאום בפני באי העצרת הכללית של האו"ם בו תקף בחריפות את ישראל. בנאומו האשים אבו מאזן את ישראל בהכשלת תהליך השלום, בהתחמקות מליטול חלק ביוזמה הצרפתית ובהפרת החלטת החלוקה של האו"ם (181) משנת 1947. דגש מיוחד שם אבו מאזן על גינוי ההתנחלויות. הוא מסר כי בכוונת הפלסטינים להגיש הצעת החלטה למועצת הביטחון של האו"ם בסוגיה זו והביע תקווה שאף מדינה לא תטיל עליה וטו ("רמז דק" לארה"ב).
תיאור הפיגועים/ניסיונות לפיגועים
- ב-23 בספטמבר 2016– נער פלסטיני שלף סכין בתחנת ההסעה בצומת אליאס בכניסה לקריית ארבע. הנער נורה ונפצע באורח קשה על ידי כוח אבטחה שנמצא במקום. בתקשורת הפלסטינית דווח, כי מבצע ניסיון הדקירה הוא אסאמה מראד מרעי זידאת, בן 15 מבני נעים, צפונית לחברון (דף הפייסבוק של בני נעים, מען, 23 בספטמבר 2016).
- ב-21 בספטמבר 2016– נערה פלסטינית הגיעה כשבידה תיק למעבר אליהו סמוך לאלפי מנשה וניסתה לעבור במעבר כלי הרכב. היא התבקשה על ידי המאבטחים לעצור אולם לא נענתה לקריאותיהם. המאבטחים ירו ברגלה והיא נפצעה. בתיקה לא נמצא דבר. בתחקור ראשוני אמרה הנערה "באתי למות". הנערה היא בראא' רמצ'אן עויצי, בת 13, מקלקיליה. בת משפחתה היא רשא מחמד עויצי, בת 23, מקלקיליה שנהרגה באותו מקום ובנסיבות דומות ב-9 בנובמבר 2015[2]. הנערה שוחררה לאחר חקירה.
- מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית דיווחו כי עצרו לאחרונה צעירה בת 19 מאבו דיס שהייתה בדרכה לבצע פיגוע דקירה במחסום סמוך למעלה אדומים (קדס.נט, 23 בספטמבר 2016).
הפגנות, עימותים והפרות סדר
- במהלך השבוע נמשכו הפרות הסדר בירושלים וביהודה ושומרון. כמו כן נמשכו יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה, מטעני צינור. להלן מספר אירועים בולטים:
- 26 בספטמבר 2016– מטען מאולתר הושלך לעבר מתחם קבר רחל. לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 בספטמבר 2016).
- 23 בספטמבר 2016 –בקבוקי תבערה הושלכו לעבר עמדה של כוחות הביטחון הישראליים בבית אל. לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 23 בספטמבר 2016).
- 23 בספטמבר 2016 –שלושה בקבוקי תבערה הושלכו סמוך להר הזיתים במזרח ירושלים. לא היו נפגעים. כוחות משטרה ביצעו סריקות לאיתור משליכי הבקבוקים (דף הפייסבוק צבע אדום, 23 בספטמבר 2016).
- 23 בספטמבר 2016 –אבנים יודו במחסום בחברון. שוטר נפצע באורח קל (דף הפייסבוק צבע אדום, 23 בספטמבר 2016).
- 23 בספטמבר 2016 –כמה עשרות פלסטינים יידו אבנים לעבר חיילי צה"ל סמוך לתקוע בגוש עציון. כוחות צה"ל הגיבו בירי גז וכדורי גומי. כמה פלסטינים נפגעו מהירי (דף הפייסבוק צבע אדום, 23 בספטמבר 2016).
- 22 בספטמבר 2016 –אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראליים סמוך לצומת יצהר בשומרון. לא היו נפגעים. מספר כלי רכב ניזוקו (דף הפייסבוק צבע אדום, 22 בספטמבר 2016).
- 21 בספטמבר 2016 –שישה בקבוקי תבערה הושלכו לעבר כוחות הביטחון הישראליים סמוך לעיסאויה שבמזרח ירושלים. לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 21 בספטמבר 2016).
ירי רקטות לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות בשטח ישראל.
עימותים בין פלסטינים לכוחות צה"ל בסמוך לגבול הרצועה
- במהלך השבוע אירעו מספר עימותים בין פלסטינים לבין חיילי צה"ל סמוך לגדר הגבול בין רצועת עזה לישראל. הפלסטינים הבעירו צמיגים ויידו אבנים. באחד האירועים מול נחל עוז ביצע כוח צה"ל ירי לעבר המפגינים. כתוצאה ממנו נפצע פלסטיני באורח בינוני (דף הפייסבוק צבע אדום, 23 בספטמבר 2016).
יירוט כלי טיס לא מאויש של חמאס
- ב-20 בספטמבר 2016 בשעות הבוקר יירט מטוס קרב של חיל האוויר כלי טיס לא מאויש של חמאס סמוך לקו רצועת החוף ברצועת עזה. כלי הטיס לא חדר לשטח ישראל אך שהה באוויר במשך מספר דקות בקרבת החוף (דובר צה"ל, 20 בספטמבר 2016).
מעבר רפיח
- ב-24 בספטמבר 2016 נסגר מעבר רפיח לאחר ש"פעימה" שלישית ואחרונה של עולי רגל עברה דרכו לרצועת עזה. בשלושת הימים בהם היה במעבר פתוח עברו דרכו 2,290 עולי רגל. לא ניתן אישור כניסה או יציאה למקרים אחרים (אתר משרד הפנים הפלסטיני ברצועת עזה, 22-24 בספטמבר 2016) .
התבטאות ח'אלד משעל אודות אמצעי הלחימה ברשות הזרוע הצבאית
- בנאום שנשא בדוחה, בירת קטר במהלך כינוס בנושא "תמורות בתנועות האסלאמיות", אמר ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, כי ברשות הזרוע הצבאית של חמאס כמות אמצעי לחימה גדולה בהרבה מזו שהייתה ברשותה טרם מבצע "צוק איתן" (אלאקצא, 24 בספטמבר 2016).[4] בחשבון הטוויטר שלו פרסם ח'אלד משעל כי עתיד להחליף אותו יושב ראש חדש שיבחר בבחירות פנימיות הצפויות להתקיים בשנה הקרובה (24 בספטמבר 2016).
מפגן צבאי של וועדות ההתנגדות העממית
- חטיבות אלנאצר צלאח אלדין, הזרוע הצבאית של וועדות ההתנגדות העממית, ערכה מפגן צבאי לציון 17 שנים להקמת הארגון. המפגן התקיים באזור שבין ח'אן יונס לרפיח. במהלך המפגן הוצגה רקטה חדשה, שלדבריהם הוכנסה לאחרונה לשימוש. הרקטה מכונה אבו עטאיא A-ATוהיא קרויה על שם ג'מאל עטאיא זיד אבו סמהדאנה (אבו עטאיא) מייסד הארגון שנהרג בשנת 2006 בתקיפה אווירית שביצעה ישראל (אתר וועדות ההתנגדות העממית, 26 בספטמבר 2016). באותו יום פרסם הארגון ברשת היוטיוב סרטון מטעמו המתעד ייצור רקטה מסוג זה ולאחר מכן ניסיון שיגור שלה (יוטיוב, 26 בספטמבר 2016).
פעיל דאעש פלסטיני מעזה נהרג בעימותים כנגד צבא סוריה
- על-פי מקורות ג'האדיסטים אחמד מחמוד אבו עיסא, פלסטיני בן 28 ממחנה הפליטים אלשאטי ברצועת עזה, נהרג במהלך עימותים עם צבא סוריה. ככל הנראה מדובר בפעיל סלפי-ג'האדי שיצא מרצועת עזה לסוריה. בהודעה על מותו גם נמסר שאבו עיסא היה חשוף "להטרדות" מצד מנגנוני הביטחון של חמאס ברצועה (חק, 23 בספטמבר 2016).
דיון בהוצאת חמאס מרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופאי
- מועצת השרים של האיחוד האירופאי קיימה בירור בעניין החלטת אחת הערכאות של בית הדין לצדק של האיחוד להוציא את חמאס מרשימת ארגוני הטרור. אלינור שרפטון, יועצת בבית הדין לצדק של האיחוד האירופאי הגישה חוות דעת בה המליצה לבית הדין להוציא את חמאס מרשימת ארגוני הטרור. לטענתה ההחלטה להוסיף את הארגון בשנת 2001 התקבלה ללא תשתית ראייתית מספקת. הכרעת בית הדין צפויה להתקבל בעוד מספר חודשים. סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, בירך על המלצת היועצת (אתר חמאס, 23 בספטמבר 2016).
- הפרקליט הכללי מטעם בית המשפט של האיחוד האירופאימסר כי מדינות החברות באיחוד לא ביצעו את התהליך הדרוש לסיווג חמאס כארגון טרור. כתוצאה מכך עלולה חמאס להיות מוסרת מהרשימה (eu observer, 22 בספטמבר 2016).
נאום אבו מאזן בעצרת הכללית של האו"ם
- אבו מאזן נשא בפני באי העצרת הכללית של האו"ם נאום בו תקף בחריפות את ישראל. להלן מספר נושאים שעלו במהלך הנאום (רדיו קול פלסטין, 22 בספטמבר 2016):
- הבנייה בשטחים וההתנחלויות: אבו מאזן גינה את הבנייה בהתנחלויות וציין כי ישראל מבצעת "אפליה גזעית" בכך שהיא מאשרת בנייה למתנחלים ואוסרת על הפלסטינים לפעול בשטח. עוד אמר כי בכוונת הפלסטינים להגיש הצעת החלטה למועצת הביטחון של האו"ם בסוגיה זאת והביע תקווה כי אף מדינה לא תטיל וטו על הצעת ההחלטה ("רמז דק" לארה"ב)[5].
- המקומות הקדושים והדת היהודית: המשך "התוקפנות הישראלית" נגד המקומות הקדושים המוסלמים והנוצרים הינו "משחק באש" ואיש לא יוכל לומר לאן יגיעו הדברים אם ישראל תמשיך בהתקפות הללו. לא קיימת יריבות בין הדת היהודית לבין הפלסטינים והפלסטינים מכבדים אותה. הביקורת שלהם היא נגד "הכיבוש הישראלי".
- תהליך השלום: אבו מאזן האשים את ישראל בהכשלת תהליך השלום ובהפרת החוק הבינלאומי. העם הפלסטיני לא יסכים לוותר על הישגיו הלאומיים והוא יפעל לשמרם בדרכים דיפלומטיות ובאמצעות החוק הבינלאומי. עוד אמר כי ישראל מנסה להתחמק מלקחת חלק ביוזמה הצרפתית עליה הסכימו רוב מדינות העולם. אבו מאזן קרא לאו"ם לספק הגנה בינלאומית לפלסטינים ולאמץ את שנת 2017 כשנת סיום הכיבוש.
- הצהרת בלפור: אבו מאזן גינה את הצהרת בלפור והשלכותיה השליליות על העם הפלסטיני. הוא קרא לבריטניה להתנצל ולשאר מדינות העולם להכיר בפלסטין כמדינה. כמו כן הוא ציין כי פלסטין אמנם הכירה במדינת ישראל אך הבהיר כי הכרה זו לא ניתנה בחינם וכי על ישראל להכיר בפלסטין.
- החלטת החלוקה: לטענת אבו מאזן ישראל הפרה את כל זכויות העם הפלסטיני משנת 1947 והפרה את החלטת החלוקה של האו"ם (החלטה 181) הקוראת להקמת שתי מדינות. אבו מאזן קבל כי ישראל השתלטה על שטח גדול יותר ממה שהוקצב לה. למרבה הצער מועצת הביטחון לא נשאה באחריותה ולא העמידה את ישראל לדין בשל השתלטותה על יותר ממחצית השטח שהוקצב למדינת פלסטין.
- בראיון שהעניק אבו מאזן בשולי העצרת לערוץ אלמיאדין הוא אמר כי פלסטין לא תחזור בה מתביעתה נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי. זאת, לדבריו, לאחר שמועצת הביטחון האו"ם והמעצמות כשלו בעשיית צדק עם הפלסטינים. אבו מאזן ציין, כי מטרת הפניה לבית הדין היא חשיפת ישראל וההפרות שהיא מבצעת נגד הפלסטינים (מען, 24 בספטמבר 2016).
קמפיין של חמאס נגד פייסבוק
- בליל 24-23 בספטמבר 2016 חסמה הנהלת פייסבוק כמה עשרות חשבונות ועמודי פייסבוק פלסטינים פופולאריים. הסגירה בוצעה מכיוון שאתרים אלה העלו לרשת פרסומים מסיתים כולל כאלה הקוראים לביצוע פיגועים. החשבונות שנסגרו, שלהם מיליוני עוקבים, הם בעיקר דפים המזוהים עם חמאס. בין דפי הפייסבוק שנסגרו:
- אתר בשם "מש היק", דף פייסבוק פלסטיני המפרסם פוסטים וקריקטורות סאטיריות אשר היו לו כ-200,000 עוקבים. נמסר כי הדף נפתח מחדש מארצות הברית.
- דף פייסבוק עזה אלא'ן,שמפרסם חדשות ופעל מתוך רצועת עזה. לדף היו לפני שנסגר כ-600,000 עוקבים. זו לא הפעם הראשונה בה הדף נסגר על ידי הנהלת פייסבוק.
- כמו כן נסגרו פורום חמאס, כמו גם חשבונות של מנהלי העמודים שהאב ואלקדס אלאח'באריה.
- איגוד העיתונאים הפלסטיני גינה את הפעילות ותאר אותה כ"הפרה בוטה של חופש הביטוי תוך כניעה ושיתוף פעולה עם מדיניות הדיכוי של ישראל" (שאשא ניוז, 24 בספטמבר 2016). כלי תקשורת המזוהים עם חמאס פתחו בתגובה בקמפיין בשם "להפסיק לפרסם". הקמפיין קורא להחרים זמנית את פייסבוק בגין "הפרת חירויות הפרט, דיכוי מדיניות חופש הביטוי ושיתוף פעולה עם ישראל" וכדי כדי "להפסיק את ההסכמים של פייסבוק עם ישראל" (דף הפייסבוק ע'זה אלא'ן, המזוהה עם חמאס, 24 בספטמבר 2016).
מימין: קריקטורה המרמזת על הקשר ההדוק שבין ישראל והנהלת פייסבוק (דף הפייסבוק QUDSN, 23 בספטמבר 2016). משמאל: קריקטורה המציגה את מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק, כחייל צה"ל העומד בכניסה למחסום המוצג כסמל פייסבוק ומונע מילד פלסטיני לעבור דרכו (דף הפייסבוק של חמאס בקלקיליה, 24 בספטמבר 2016)
משט הנשים לעזה
- הספינה זיתונא הגיעה לנמל מסינה שבאיטליה, כשעל סיפונה 13 נשים ממדינות ערב ומדינות נוספות (דף הפייסבוק של קואליציית צי החירות, 27 בספטמבר 2016). הספינה עגנה בנמל מספר ימים וב-27 בספטמבר 2016 יצאה לכיוון רצועת עזה.
- במקביל הודיעה קואליציית צי החירות כי הספינה אמל 2 העתידה להצטרף לספינה זיתונה הגיעה אף היא לנמל מסינה. לדברי המארגנים הספינה אמל 2 נרכשה כתחליף לספינה אמל שהושבתה עקב כשל טכני. עצאם יוסף ראש הרשות העממית לתמיכה בעזה[6] בירך על רכישת הספינה ואמר כי הדבר מעיד על נחישותם של קואליציית צי החירות ושל הפעילים הבינלאומיים להוציא את משט הנשים אל הפועל (צפא, 25 בספטמבר 2016).
מימין: הספינה זיתונה עוזבת את נמל מסינה בדרכה לחופי עזה (דף הפייסבוק של קואליציית צי החירות, 27 בספטמבר 2016). משמאל: הספינה אמל 2 שנרכשה להחליף את הספינה אמל שניזוקה, עוגנת בנמל מסינה (אתר משט הנשים לעזה, 25 בספטמבר 2016)
[*]בשל החגים יצא הפרסום השבועי הבא ביום ראשון 9 באוקטובר 2016. אנו מאחלים לכל קוראינו שנת שלום וביטחון.
[2]רשא מחמד עויצי הגיעה ברגל למעבר. למרות קריאות המאבטחים היא המשיכה להתקדם לעברם. גם לאחר, שהמאבטחים ירו באוויר לאות אזהרה, היא לא עצרה. לפתע שלפה סכין מתיקה. המאבטחים ירו בה והיא נהרגה. (דף הפייסבוק QUDSN, 9 בנובמבר 2015). בתיקה נמצא מכתב התאבדות בו כתבה כי היא עושה את המעשה "כהגנה על המולדת".
[3]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן לא נכללות בהם נפילת רקטות בשטח רצועת עזה.
[4]מידע אודות התעצמות חמאס לאחר מבצע "צוק איתן" ראו פרסום מרכז המידע מ-12 בספטמבר 2016: "שנתיים למבצע "צוק איתן": מאפייני המציאות הביטחונית בין רצועת עזה לישראל".
[5]בהקשר זה ציינו בכירים פלסטינים כי סביר להניח שההצעה תוגש למועצת הביטחון לאחר הבחירות בארה"ב אך לפני כניסתו של הנשיא החדש (דהיינו בין נובמבר 2016 לינואר 2017) זאת כדי להבטיח שארה"ב לא תטיל וטו על הצעת ההחלטה (אלחיאת, 24 בספטמבר 2016).
[6]עצאם יוסף הוא סגן יו"ר קרן אינטרפאל, קרן סיוע בריטית שמילאה בעבר תפקיד מרכזי בהעברת כספים לפעילות חמאס. כמו כן הוא פעיל ותיק בארגון שיירות ומשטים לרצועת עזה.