עיקרי הדברים
|
כללי
- יועצו של שר החוץ האיראני, חסין שיח' אלאסלאם (Hossein Sheikholeslam), כי שיתוף הפעולה הצבאי בין איראן לסוריה מתקיים כבר משנת 1982. במקרים מסוימים סוריה סייעה לאיראן ובמקרים אחרים איראן היא שסייעה לסוריה. הוא ציין, כי במסגרת הסיוע הצבאי הקימה איראן בסוריה מפעל לייצור טילים, ששימשו את חזבאללה נגד ישראל במלחמת לבנון השנייה. שיח' אלאסלאם טען, כי התערבות איראן במשבר הנוכחי בסוריה החלה רק לאחר הגעתם של טרוריסטים ממדינות שונות למדינה במטרה להילחם נגד המשטר הסורי.
- שיח' אלאסלאם, שגריר איראן לשעבר בדמשק, ששימש בשנים האחרונות כיועצו של יו"ר המג'לס לעניינים בינלאומיים, אמר, כי אחד האירועים המשמעותיים ביותר, שהתרחשו במהלך שמונה השנים בהן שימש בתפקידו במג'לס, היה כינוס הועידה הבינלאומית לתמיכה באנתיפאדה בפלסטין בהשתתפות המנהיג העליון. הועדה האחראית לארגון הועידה כוללת, לדברי שיח' אלאסלאם, חמישה חברים. מזכיר הועדה נבחר על-ידי יו"ר המג'לס, שני חברי ועדה נבחרים על-ידי מליאת המג'לס ושניים אחרים על-ידי ועדת המג'לס לביטחון לאומי ולמדיניות חוץ. הוא ציין, כי איראן משקיעה מאמצים לממש את הנחיית המנהיג העליון בנוגע לצורך לחמש את הגדה המערבית (תסנים, 3 באוגוסט 2016).
- חסן רוחאני, נשיא איראן, אמר בפגישה עם אנשי דת במהלך ביקור, שקיים בשבוע שעבר בבאקו, בירת אזרביג'אן, כי איראן רואה את חובתה להציל את העולם המוסלמי מפני הטרור וכי אם תתבקש לכך, היא תגיש סיוע בכל מקום בו המוסלמים מושפעים מהטרור. רוחאני ציין, כי איראן הזדרזה לסייע לאזרחי עיראק ולא אפשרה לבגדאד ולארביל ליפול (תסנים, 8 באוגוסט 2016).
- אחמד וחידי (Ahmad Vahidi), שר ההגנה האיראני לשעבר, מונה על-ידי ראש מטה הכוחות המזוינים האיראנים, מחמד חסין באקרי (Mohammad Hossein Bagheri), לעמוד בראש האוניברסיטה הלאומית העליונה להגנה. האוניברסיטה הממוקמת בטהראן כפופה למטה הכוחות המזוינים של איראן ומיועדת להכשרת מפקדים ומנהלים בכירים במערכת הצבאית והביטחונית ולמחקר מתקדם בתחומי הדוקטרינה הצבאית, ההגנה והניהול (מהר, 3 באוגוסט 2016). וחידי, ששימש מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה בזמן הפיגוע בבניין הקהילה היהודית (אמי"א) בארגנטינה בשנת 1994, מבוקש על-ידי האינטרפול בשל מעורבותו בפיגוע.
- מחמד-עלי ג'עפרי (Mohammad Ali Jafari), מפקד משמרות המהפכה, אמר בנאום שנשא בעיר ארומיה (Orumiyeh) שבצפון איראן, כי איראן היא היחידה שיש ביכולתה להתייצב ולהיאבק נגד ארגוני הטרור "התכפיריים" הנהנים מתמיכת מדינות המערב. הוא ציין, כי אויבי איראן אינם יכולים לשאת את התיאום המתקיים כיום בין איראן לבין סוריה, עיראק ותימן וכי כל עוד התנגדות העמים המוסלמים תימשך, לא יוכלו האויבים להשיג את מטרותיהם (תסנים, 9 באוגוסט 2016).
- חסין סלאמי (Hossein Salami), סגן מפקד משמרות המהפכה, אמר בכינוס בכרמאנשאה, כי הלוחמים האיראנים בסוריה ובעיראק ("מגני המקומות הקדושים") ניצבים כיום כנגד מזימות האויבים והפכו את אדמות האסלאם לבית הקברות של שאיפות "ההתנשאות" (כינוי למערב) (פארס, 4 באוגוסט 2016).
המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון
- לפחות שישה לוחמים ממשמרות המהפכה וקצין מהצבא הסדיר נהרגו בשבועיים האחרונים בקרבות באזור העיר חלב. ברקע למספר ההרוגים הגבוה – מתקפת המורדים שהביאה לשבירת המצור על העיר.
- סוכנות הידיעות האיראנית תסנים דיווחה (2 באוגוסט 2016), כי קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, ביקר לאחרונה בבית משפחתו של עלי-רזא תוסלי (Ali Reza Tavasoli), מפקד חטיבת פאטמיון האפגאנית, שנהרג בפברואר 2015 בסוריה. במהלך הביקור שיבח סלימאני את תוסלי ואת פעילות הלוחמים האפגאנים בסוריה ואמר כי למאמצי הלחימה של חטיבת פאטמיון ניכרת השפעה רבה על המערכה המתנהלת בסוריה וחשיבות בהגנה על העולם המוסלמי. "חטיבת פאטמיון היא ברכה לא רק למוסלמים כאן, אלא לכל העולם המוסלמי", אמר סלימאני. הוא הוסיף, כי לוחמי החטיבה חוללו שינוי גם ביחסם של האיראנים כלפי האפגאנים המתגוררים באיראן ואלה זוכים כעת ליחס של כבוד מצד אזרחי איראן. כ-400 לוחמים אפגאנים נהרגו בסוריה מאז תחילת מלחמת האזרחים במדינה.
- משלחת של ועדת המג'לס לביטחון לאומי ולמדיניות חוץ קיימה בראשית אוגוסט ביקור בסוריה ובלבנון. במהלך הביקור בלבנון נפגשו חברי המשלחת עם ראש ממשלת לבנון, שר החוץ הלבנוני, יו"ר הפרלמנט ומזכ"ל חזבאללה. בסוריה נפגשו חברי המשלחת עם הנשיא אסד, ראש הממשלה, שר החוץ ויו"ר הפרלמנט. עם הגעת המשלחת לבירות אמר יו"ר ועדת המג'לס, עלאא' אל-דין ברוג'רדי (Alaeddin Boroujerdi), כי איראן מייחסת חשיבות רבה לביטחונה של לבנון, לאחדותה, לעצמאותה וליציבותה. בשיחה עם עיתונאים ציין ברוג'רדי כי איראן עדיין מוכנה לספק סיוע צבאי לצבא לבנון לצורך המאבק "נגד הציונים והטרוריסטים התכפיריים" (אירנ"א, 2-1 באוגוסט 2016). במסיבת עיתונאים בדמשק אמר ברוג'רדי, כי ביקורו בסוריה הוא במסגרת מדיניות איראן התומכת ב"ציר ההתנגדות" נגד "הישות הציונית". הוא הדגיש את תמיכת איראן בסוריה ואמר, כי הפיגועים שהתרחשו במדינות התומכות בטרור בסוריה מוכיחים, כי אין לטרור גבולות (סאנ"א, 4 באוגוסט 2016).
- חבר ועדת המג'לס לביטחון לאומי ולמדיניות חוץ, שאהרוז ברזגר (Shahrouz Barzegar), אמר כי איראן מוכנה להשתתף בפעילות השיקום של סוריה. ברזגר, שנטל חלק בביקור משלחת המג'לס לסוריה ולבנון, אמר, כי פקידים סורים ואיראנים בחנו את הדרכים לשיקומה מחדש של סוריה מנזקי מלחמת האזרחים. ברזגר אמר, כי איראן לא תגיש סיוע כספי לשיקום סוריה אלא מעוניינת לשלב את המגזר הפרטי האיראני בפעילויות השיקום (אירנ"א, 8 באוגוסט 2016).
המעורבות האיראנית בעיראק
- אחמד אלאסדי (Ahmad al-Assadi), דובר המיליציות השיעיות העיראקיות, אמר כי קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, צפוי להשתתף, לצד המיליציות העיראקיות, במערכה לשחרור העיר מוצל מידי דאעש וכי נוכחותו בשדה המערכה היא חיונית. הוא אמר כי כל איזור, שבו נכח סלימאני, שוחרר במהרה תוך הסבת אבדות כבדות לדאעש. אלאסדי ציין, כי השתתפות סלימאני במלחמה נגד דאעש מבטאת את תמיכתה הכוללת של איראן וכי סלימאני משמש כיועץ צבאי של כלל המוסדות העיראקים הנלחמים נגד דאעש, ובהם: המיליציות העממיות, הצבא, המטה ללוחמה לטרור והמשטרה הפדראלית. השתתפות סלימאני במערכה יכולה, לדברי אלאסדי, להסיר את כל המגבלות הניצבות בדרך לניצחון על דאעש. בהתייחסו לרגישות מצד תושבי מוצל לנוכחותו של יועץ איראני במערכה הצפויה לשחרור העיר אמר אל-אסדי, כי צריך להבחין בין רצונם של רוב האזרחים השבויים בידי דאעש לרצונם של אלה שמעוניינים למנוע את הצלחת המערכה (איסנ"א, 1 באוגוסט 2016).
- העיתון אלשרק אלאוסט היוצא לאור בלונדון במימון סעודי דיווח (3 באוגוסט 2016) מפי חבר פרלמנט עיראקי, כי קאסם סלימאני (Qasem Soleimani), מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קיים לאחרונה סיור באזור מחוז נינוא שבצפון עיראק לקראת המערכה הצפויה לשחרור העיר מוצל מידי דאעש. על-פי הדיווח, חצה סלימאני את מעבר הגבול בין איראן לכורדיסטאן העיראקית והגיע לנינוא דרך העיר כרכוכ בתיאום עם רשויות הביטחון העיראקיות וללא צורך בדרכון.
- משלחת של מפלגת האיחוד הפטריוטי הכורדי (PUK) מצפון-עיראק ביקרה בשבוע שעבר בטהראן. עלי שמח'אני (Ali Shamkhani), מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, אמר בפגישה עם חברי המשלחת, כי האינטרסים של עיראק ומעמדה האזורי מחייבים שמירה על אחדותה של עיראק וכי רק עיראק חזקה ומאוחדת יכולה להביס את "הקבוצות הטרוריסטיות התכפיריות" הפועלות במדינה. שמח'אני התייחס לשיתוף הפעולה הנמשך בין איראן לקבוצות הכורדיות בעיראק ואמר, כי הידידות העמוקה בין איראן והכורדים בעיראק עמדה בבסיס שיתוף הפעולה והמאבק המשותף לאורך השנים. הוא הוסיף, כי איראן מוכנה להרחיב את שיתוף הפעולה הכלכלי והפוליטי עם החבל הכורדי בצפון-עיראק במסגרת השלטון המרכזי בעיראק (תסנים, 9 באוגוסט 2016).
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
- איראן גינתה בחריפות פגישה, שקיים יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו-מאזן), ב-30 ביולי 2016 עם מרים רג'וי (Maryam Rajavi), מנהיגת ארגון האופוזיציה האיראני, מג'אהדין ח'לק, בפאריס. חסין שיח' אלאסלאם (Hossein Sheikholeslam), יועצו של שר החוץ האיראני, אמר, כי התנהלותו של מחמוד עבאס מעידה על כך שהוא "בובה של האמריקאים" וכי מסמכים שנתפסו בשגרירות ארצות-הברית לשעבר בטהראן מצביעים בבירור, כי שימש כסוכן של ה-CIA. הוא ציין, כי אין זה מפתיע שפלג פלסטיני המוכן להיכנע לישראל בלחץ אמריקאי נפגש עם גורמי טרור. לדברי שיח' אלאסלאם, איראן אינה צריכה להגיב על הפגישה לנוכח אישיותו החלשה והמעורערת של עבאס (עצר-י איראן, 31 ביולי 2016).
- יועצו של יו"ר המג'לס לעניינים בינלאומיים וסגן שר החוץ לשעבר, חסין-אמיר עבדאללהיאן (Hossein Amir Abdollahian), אמר, כי אין ספק שהפלסטינים מצטערים על כך, שמחמוד עבאס תומך בטרוריסטים במקום להיאבק בהם. הבעיה של עבאס היא שהוא אינו מתמקד במאמץ להשיב את זכויותיהם של הפלסטינים, אמר עבדאללהיאן. תמיכה בטרוריסטים במקום מאבק בהם לא רק שלא תוביל לשחרור ירושלים ולהחלשת "המשטר הציוני" אלא תגרום לחרטה בקרב הפלסטינים (מהר, 2 באוגוסט 2016). ב-7 באוגוסט 2016 נפגש עבדאללהיאן עם שגריר פלסטין בטהראן, צלאח אל-זואוי (Sallah al-Zawawi), ודן עימו בהתפתחויות באזור ובדרכים ל"חיזוק ציר ההתנגדות" (תסנים, 7 באוגוסט 2016).
המעורבות האיראנית במדינות המפרץ
- דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דחה טענות של פקיד בריטי בכיר בנוגע להעברת נשק מאיראן לתימן. אדווין סמואל, דובר ממשלת בריטניה לענייני המזרח התיכון וצפון אפריקה, האשים לאחרונה בריאיון לעיתון סעודי את איראן בהעברת אמצעי לחימה לתימן ובהתערבות בענייניה הפנימיים. קאסמי אמר, כי מדובר בשקר בוטה והגדיר התבטאות זו כ"התערבות ברורה בענייני מדינות האזור והמשך מדיניותה המפלגת של בריטניה". הוא ציין, כי מדיניות איראן מבוססת על כינון יציבות וביטחון באזור, אך למרבה הצער מדינות זרות תורמות בנוכחותן הצבאית באזור לחוסר היציבות, לקיצוניות ולהפצת הטרור (פארס, 3 באוגוסט 2016).