עיקרי אירועי השבוע
|
התנהלות ג'בהת אלנצרה
הודעת אבו מחמד אלג'ולאני על שינוי שם ג'בהת אלנצרה והקמת מסגרת חדשה
- השבוע פרסם אבו מחמד אלג'ולאני, מנהיג ג'בהת אלנצרה (שלוחת אלקאעדה בסוריה), הודעה בערוץ אלג'זירה על שינוי שמו של הארגון והקמת מסגרת חדשה. המסגרת החדשה תיקרא חזית פתח אלשאם[1] והיא תילחם לצד ארגוני המורדים האחרים נגד משטר אסד והכוחות התומכים בו. בהודעה הבהיר אלג'ולאני,כי המהלך נעשה "בהתאם להכוונות ולהדרכות מצד הנהגה מבורכת זאת [הנהגת אלקאעדה], ומתוך מחויבות לשרת את תושבי אלשאם ואת הג'האד שלהם" (אלג'זירה, 28 ביולי 2016).
- אלג'ולאני פירט בהודעתו שתי סיבות בסיסיות לשינוי שמו של ארגון ג'בהת אלנצרה ולהקמת המסגרת החדשה: האחת, הרצון שלא לתת בידי הקהילה הבינלאומית בראשות ארה"ב ורוסיה עילה לתקוף את ארגוני המורדים בסוריה בטענה, שהתקיפות מכוונות נגד ג'בהת אלנצרה הכפופה לאלקאעדה (ג'בהת אלנצרה היוותה את שלוחת אלקאעדה בסוריה). הסיבה השנייה, השאיפה לקדם את האחדות בין ארגוני המורדים בסוריה ("הפלגים לוחמי הג'האד") וליצור גוף מאוחד, שישחרר את אדמת סוריה מעול המשטר הסורי ובעלי בריתו. אלג'ולאני לא הודיע במפורש על התנתקות מאלקאעדה אולם טען, שהמסגרת החדשה שהוקמה אינה קשורה לאף גורם חוץ (במשתמע, אינה קשורה לאלקאעדה).
- בעקבות הצהרתו של אלג'ולאני פרסמה חזית פתח אלשאם הודעה בשפה האנגלית. בהודעה הודגש, שארגון ג'בהת אלנצרה מעולם לא דגל במדיניות של התבדלות [בניגוד לדאעש] אלא תמיד לחם לצד ארגוני [מורדים] אחרים והעמיק את שיתוף הפעולה עימם בכל חזיתות הלחימה. על פי ההודעה איחוד הכוחות בין הארגונים השונים נמצא בעדיפות עליונה (חשבון הטוויטר محمدعبداللهغنام@gannamm291970, 29 ביולי 2016). ב-31 ביולי 2016 פרסמה חזית פתח אלשאם את האמנה שלה, שבמרכזה עומדים תפיסת העולם הסלפית-ג'האדיסטית וחתירתה ליישום השריעה (ההלכה המוסלמית). ההודעה מדגישה את ההתנגדות לפלגנות ("רמז דק" לדאעש) ואת השאיפה לאחדות המוסלמים, ובפרט אחדות לוחמי הג'האד, "על פי יסודות שרעיים נכונים, בריאים ויציבים" (חשבון הטוויטר של ג'בהת פתח אלשאם, 31 ביולי 2016).
- מנהיג אלקאעדה אימן אלט'והארי וסגנו אחמד חסן אבו אלח'ירפרסמו קלטת שמע, ככל הנראה זמן קצר לפני הודעת אלג'ולאני באלג'זירה, אשר בה נתנו לג'בהת אלנצרה "אור ירוק" למהלך החדש. לדברי אלט'ואהרי ארגון אלקאעדה מוכן להקריב את הקשרים הארגוניים והמפלגתיים עם ג'בהת אלנצרה למען אחדות הארגונים במערכה נגד המשטר הסורי ובעלי בריתו: "האחווה בינינו סביב האסלאם היא חזקה יותר מכל הקשרים הארגוניים המשתנים בני החלוף. האחדות שלכם והתאגדות שלכם [קרי, של ג'בהת אלנצרה ובעלי בריתה] עולה על ההשתייכות הארגונית [לארגון אלקאעדה] והקשרים המפלגתיים. אנו מקריבים את הקשרים הארגוניים והמפלגתיים אם הדבר עומד נגד האחדות שלכם וההתאגדות שלכם…" (יוטיוב, 28 ביולי 2016).
שינוי שם ארגון ג'בהת אלנצרה וטשטוש הקשר שלו לארגון אלקאעדה הינו מהלך, שזכה לברכתה הפומבית של הנהגת אלקעאדה ולהערכתנו נעשה באישורה. מהלך זה תואם היטב את התנהלות ג'בהת אלנצרה הנוקט מדיניות פרגמאטית של שיתוף פעולה עם ארגוני מורדים אחרים והצטרפות לקואליציות עימם (בניגוד לקו הבדלני הנוקשה והבלתי מתפשר של דאעש). העיתוי למהלך נובע ככל הנראה מהידיעות על ההסכם המתגבש בין ארה"ב לרוסיה בקשר ללחימה משותפת נגד דאעש וג'בהת אלנצרה והשאיפה "להסיט את האש" מג'בהת אלנצרה ע"י טשטוש הדימוי הטרוריסטי שלו. כמו כן נראה, כי אלג'ולאני סבור שטשטוש הדימוי הטרוריסטי תסייע למסגרת החדשה להרחיב את שיתוף הפעולה עם ארגוני המורדים ולחזק בכך את יכולות ארגונו ובעלי בריתו במערכה נגד צבא סוריה. |
תגובות ראשוניות
- מתגובות ראשוניות של מוקדי הכוח השונים הפועלים בסוריה עולה בברור, כי הם אינם "קונים" את הדימוי החדש שמבקש ג'בהת אלנצרה להפגין וכי הם אינם סבורים, כי הוא התנתק באמת ובתמים מאלקאעדה:
- ג'ון קרבי, דובר מחלקת המדינה של ארה"ב, ציין כי הארגון החדש אינו שונה מקודמו: "We certainly see no reason to believe that their actions or their objectives are any different, and they are still considered a foreign terrorist organization"(אתר מחלקת המדינה של ארה"ב, 28 ביולי 2016).
- בהצהרה, שפרסם משרד החוץ הרוסינאמר, כי ניסיונות ג'בהת אלנצרה לשנות את תדמיתו באמצעות שינוי שמו הינם חסרי תועלת. שכן, על פי ההודעה, הארגון היה ונשאר ארגון טרור שאינו חוקי ולפיכך המלחמה המנהלת נגדו תימשך (טאס, 29 ביולי 2016).
- בהראם קאסמי, דובר משרד החוץ האיראני, אמר, כי שינוי השם של ג'בהת אלנצרה הינו "משחק מילים" ופעולות הטרור של הארגון יימשכו (פארס, 28 ביולי 2016).
המערכה נגד דאעש בהנהגת ארה"ב
- במהלך השבוע נמשכו תקיפות אינטנסיביות של מדינות הקואליציה בראשות ארה"ב נגד יעדי דאעש בסוריה ובעיראק. רוב התקיפות התמקדו בסוריה באזור העיר מנבג', שם נלחמים כוחות SDFנגד דאעש. כמו כן התקיימו תקיפות באזורי אלרקה ודיר אלזור. בעיראק התמקדו התקיפות באזורי ארביל, מוצול, אלרמאדי וסנג'אר (אתר משרד ההגנה של ארה"ב).
- בנאום שנשא אשטון קרטר, מזכיר ההגנה של ארה"ב, אמר כי הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש מחפשת הזדמנויות להרחיב את פעילותה ולהפעיל לחץ על דאעש גם מכיוון דרום סוריה. לדבריו פעילות בחלק זה של המדינה תביא לפיצול זירות הפעילות של דאעש בסוריה ובעיראק וכן תביא לשיפור ביטחונה של ירדן (הורייט, 27 ביולי 2016).
מעורבות רוסיה בלחימה
- מסוק רוסי מדגם M18, שעליו חמישה אנשי צוות, שהיה בדרכו חזרה לבסיס חמימים, הופל בין חלב לאדלב (צפון מערב סוריה). משרד ההגנה של רוסיה דיווח, כי שלושה חברי צוות ושני קצינים ממרכז התיאום של רוסיה נהרגו בהתרסקות (RT, 1 באוגוסט 2016). לדברי סרגיי רודסקוי, ראש אגף המבצעים במטכ"ל הרוסי, המסוק שהופל הינו מסוק תובלה צבאי שביצע משימה הומניטארית להובלת מזון וציוד רפואי לחלב. לדבריו הופל המסוק בשטח בו פועלים חזית פתח אלשאם וקבוצות מורדים נוספות (טאאס, 1 באוגוסט 2016).
עיקרי ההתפתחויות בסוריה
המערכה בחלב ובסביבותיה
- ב-27 ביולי 2016 פורסמה הודעה רשמית מטעם צבא סוריה, כי הכוחות הסורים השלימו את כיתור העיר חלב לאחר שכבשו את שכונת בני זיד, שבצפון העיר (דמשק אלא'ן, 27 ביולי 2016). ב-31 ביולי 2016 הכריזו ארגוני המורדים על תחילת מערכה בשם "פשיטת חלב", שמטרתה להסיר את המצור שהטילו כוחות המשטר הסורי על שכונות העיר המוחזקות ע"י המורדים (המדובר על שכונות במזרח חלב). דובר אחד הארגונים (אחראר אלשאם) הודיע כי קרובה הסרת המצור מעל העיר חלב (אלנשרה, 2 באוגוסט 2016). במקביל המשיכו ארגוני המורדים לתקוף את הכוחות הסורים ובעלי בריתם באזור הכפרי, שמדרום לחלב.
- סרגיי רוידסקי ראש אגף המבצעים במטכ"ל הרוסי אמר, כי צבא סוריה בסיוע אווירי רוסי הדף התקפה מאסיבית לשבירת המצור על חלב. לדבריו בוצעה ההתקפהעל ידי כ-5,000 פעילים בהובלת חזית פתח אלשאם (ג'בהת אלנצרה לשעבר) וארגוני מורדים נוספים בצפון העיר חלב. הוא הוסיף כי במהלך הקרבות נהרגו יותר מ-800 לוחמים והושמדו כ-14 טנקים, עשרה כלי רכב משוריינים ועוד. המערכה עודנה נמשכת ( Bussinessinsider.com, 2 באוגוסט 2016).
המערכה על העיר מנבג'
- בעיר מנבג' נמשכים הקרבות בין פעילי דאעש לבין כוחות SDFהמתנהלים קרוב לשלושה חודשים. נראה כי פעילי דאעש מגלים התנגדות עזה SDF, הגם שהצליחו להשתלט על חלק מהעיר, מתקשה לעקור אותם ממאחזיהם. על פי מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם השתלטו כוחות SDFעל כ-40% משטחה של מנבג'. סוכנות רויטרס מסרה כי כוחות SDFסילקו את פעילי דאעשמכ-70% משטחה של העיר (אלג'דיד, 31 ביולי 2016).
אירועים נוספים
- באזורים נוספים של סוריה נמשכה הלחימה, אף כי בעצימות נמוכה יחסית. ראויים לציון:
- העיר קאמשלי: השבוענהרגו 44 בני אדם ו-140 נפצעו, כתוצאה מפיצוץ משאית תופת על-ידי מחבל מתאבד, בחלקה המערבי של העיר הכורדית קאמשלי. מעוצמת הפיצוץ נוצר מכתש גדול בקרקע, נהרסו מספר דירות ונזק רב נגרם לתשתיות באזור (סאנא, 27 ביולי 2016). דאעש הודיע כי מחבל מתאבד פוצץ משאית תופת נגד מפקדות של הכוחות הכורדים בקאמשלי (חק, 27 ביולי 2016).
- דרום סוריה: ממערב לעיר דרעא התנהלו עימותים בין צבא ח'אלד בן וליד המזוהה עם דאעש לבין ארגוני המורדים. חזית פתח אלשאם (ג'בהת אלנצרה לשעבר) פרסמה הודעה כי הארגון מבצע תקיפות במטרה להסיר את המצור מעל אנשיו המכותרים באגן הירמוך (ARA News, 1 באוגוסט 2016).
עיקרי ההתפתחויות בעיראק
נמשכת מתקפת הטרור והגרילה של דאעש
- דאעש ממשיך במתקפת הטרור והגרילה נגד העדה השיעית, כוחות הביטחון העיראקים והממשל העיראקי. השבוע ארעו כמה פיגועים בבגדאד ובמחוז אלאנבאר, כמה מהם באמצעות מכוניות תופת ומחבלים מתאבדים. בפיגועים הללו נהרגו ונפצעו עשרות אזרחים ואנשי כוחות הביטחון העיראקים. האירועים הבולטים השבוע:
- 31 ביולי2016: דאעש קיבל אחריות לביצוע פיגוע התאבדות כפול באמצעות משאיות תופת נגד בסיס של צבא עיראק צפונית-מערבית לעיר אלרטבה, שבקרבת הגבול עם סוריה. לטענת דאעש נהרגו בהתקפה עשרים חיילים עיראקיים (חק, 31 ביולי 2016).
- 31 ביולי 2016: מכונית תופת התפוצצה בסמוך לשוטרים באזור עכאשאת, בקרבת הגבול עם סוריה, כ-80 ק"מ צפונית-מערבית לאלרטבה. 25 אנשי משטרה נפגעו כתוצאה מההתפוצצות (אלג'זירה, 1 באוגוסט 2016).
- ב-27 ביולי 2016 אירעו מספר פיגועים בעיר בגדאד ובסביבותיה: שני פקידי ממשל נהרגו על גשר אלמת'נא, שבצפון העיר בגדאד, כתוצאה מפיגוע ירי; שני בני אדם נהרגו ושבעה נפצעו בהתפוצצות מטען באזור אליוספיה, כ-15 ק"מ מדרום לבגדאד (אלג'זירה, 27 ביולי 2016); מחבל מתאבד של דאעש פוצץ עצמו במחסום של משטרת עיראק בשכונת אלשעלה בצפון מערב העיר בגדאד. שלושה אנשים נהרגו ושמונה נפצעו (רוסיא אליום, 27 ביולי 2016).
מחוז כרכוכ
- ב-31 ביולי 2016 ביצעו פעילי דאעש ניסיונות תקיפה נגד שני מתקנים בשדה הנפט באי חסן, כ-40 ק"מ צפונית מערבית לכרכוכ (CNN, 31 ביולי 2016), שני הניסיונות סוכלו על ידי צבא עיראק. למתקני הנפט נגרמו נזקים (אלג'זירה, 1 באוגוסט 2016). להלן תיאור האירועים:
- פעילי דאעש תקפו את אחד המתקנים בשדה הנפט באי חסן. הם השליכו רימונים, ירו ברובים והפעילו מטעני חבלה. כתוצאה מכך נהרגו לפחות חמישה עובדים. היחידה ללוחמה בטרור פרצה למקום והשיבה את השליטה על המקום (רויטרס, 31 ביולי 2016).
- כמה שעות לאחר מכן ארבעה מחבלים מתאבדים, שנשאו על גופם חגורות נפץ, ניסו לפרוץ מתקן נפט נוסף. הארבעה נהרגו על-ידי כוחות הביטחון העיראקיים (אלסומריה, 31 ביולי 2016).
בכירים בדאעש, שנהרגו בתקיפות
- "מקור ביטחוני עיראקי" מסר, כי בתקיפת מדינות הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש דרומית מערבית לכרכוכ נהרג האחראי על משרד הנפט של דאעש. יחד עימו נהרגו 14 פעילים נוספים של הארגון (אלסומריה, 1 באוגוסט 2016).
- צבא עיראק הודיע כי בתקיפה אווירית נגד מקום הערכות של פעילי דאעש באזור אלקאא'ם, סמוך לגבול עם סוריה, נהרגו עשרות פעילי דאעש, ביניהם 13 פעילים בכירים. נמסר כי בין ההרוגים אחד מסגניו של אבו בכר אלבע'דאדי, מנהיג הארגון, שני מושלי מחוזות (אלפלוג'ה ואלפראת), וסגן שר המלחמה של הארגון. כמו כן נהרגו פעילים זרים מקווקז ומרוסיה (סקיי ניוז, 29 ביולי 2016).
חצי האי סיני
- השבוע נמשכה פעילות צבאית נרחבת של כוחות הביטחון המצריים באזורי אלעריש, רפיח ואלשיח' זויד בסיוע תקיפות מטוסים ומסוקים מהאוויר. במקביל החל מבצע פינוי תושבים מדרום רפיח ודרום אלשיח' זויד ושיכונם בכפרים חדשים באזור צפון מערב סיני. פינוי התושבים הוא חלק ממבצע רחב היקף של פינוי אזורים נרחבים בגבול מצרים רצועת עזה ובניית גדר ביטחון לאורך הגבול המצרי עם הרצועה (אלאח'באר, 24 ביולי 2016).
איומים על ישראל
- סרטון שהפיץ מחוז סיני של דאעש מותח ביקורת חריפה על המשטרים של מצרים ושל מדינות המפרץ, המשתפים פעולה עם ארה"ב. המשטרים הללו מואשמים ע"י דאעש, כי הם משרתים אינטרסים של היהודים והופכים את חייליהם לקורבנות למען היהודים. הקריין שבסרטון מאיים על היהודים ומציין: "החשבון שלנו עימכם כבד וקשה ובקרוב תשלמו מחיר כבד". בהמשך מופיעה ציטטה מקלטת שמע של מנהיג דאעש (מהעבר) שבו הוא מאיים על היהודים (קרי, ישראל) ואומר: "לא שכחנו את פלסטין ובקרוב תשמעו את רעש לוחמי הג'האד… אנו מתקרבים אליכם מידי יום והחשבון שלכם [עימנו] קשה… פלסטין תהייה קבר עבורכם" (יוטיוב, 2 באוגוסט 2016).
התנהלות המדינה האסלאמית
- ממסמכים שנתפסו בעיר מנבג' והגיעו לידי צבא ארה"ב עולה, כי העיר שימשה עבור דאעש כמרכז קליטה והכוונה ללוחמים זרים שהגיעו להלחם בשורות הארגון. על פי המסמכים לוחמים שהגיעו לסוריה נשלחו למנבג' שם צולמו ומסרו פרטים אישיים. לאחר מכן הם סווגו למקצועות ונשלחו ליעדים שונים (ABC News, 27 ביולי 2016). לטענת צבא ארה"ב נפלו לידיו עיר מנבג' יותר מ-10,000 פריטי מידע בפורמטים שונים (דיסק און קי, מחשבים ניידים, ספרים, רישומים ועוד), כולל מידע מודיעיני אודות התנהלות דאעש (ABC News, 27 ביולי 2016).
הג'האד העולמי במדינות נוספות
לוב
המערכה על העיר סרת
- נמשכת המערכה לכיבוש העיר סרת, שהחלה בסוף מאי 2016. כוחות ממשלת ההסכמה ממשיכים להילחם נגד פעילי דאעש הנאחזים במרכז העיר. ב-30 ביולי 2016 הודיעו כוחות ממשלת ההסכמה על השלמת כיבושה של שכונת אלדולאר במרכז העיר, למעט כמה כיסי התנגדות שנותרו במקום. חדר המבצעים של הכוחות דווח כי הושלמה ההשתלטות על מתחם המרפאות שבמרכז העיר סרת. כמו כן השתלטו הכוחות על המטות של מנהלת הביטחון הלאומי ושל מנגנון ביטחון החוץ (המודיעין הלובי), שדאעש הפך אותו למרכז לשינון הקוראן (פורטל אלוסט, 25 ביולי 2016).
סיוע אמריקאי לכוחות הנלחמים נגד דאעש בסרת
|
- אמצעי תקשורת לוביים דיווחו, כי ברקע ההתקפה האמריקאית עמד מזכר ששיגר חדר המבצעים ללחימה בדאעש במרחב מצראתה-סרת לממשלת ההסכמה הלאומית. המזכר קרא לבחון את הצורך בסיוע אמריקאי בתקיפות מהאוויר של יעדים בעיר סרת. חדר המבצעים נימק זאת בכך, שאופי הלחימה במרחב סרת השתנה מלחימה בשטח פתוח ללחימה בשטח בנוי, וכי בעיר מצויים יעדים של דאעש שיש להשתמש נגדם בטכנולוגיות צבאיות מתקדמות, אשר אינן עומדות לרשות חדר המבצעים (ליביא אלמסתקבל, 30 ביולי 2016; חשבון הטוויטר של אתר אג'ואא'.נט, 30 ביולי 2016).
- בראיון שהעניק עמיד (תא"ל) מחמד אלע'צרי, דובר חדר המבצעים, הוא התבטא ברוח דומה. לדבריו זקוקים הכוחות הנלחמים בסרת לסיוע אווירי שיביא לפגיעות מדויקות כדי להכריע את המערכה על העיר סרת. זאת לנוכח הימצאותם של ביצורים נרחבים באזור מרכז הכנסים אואגאדוגו (מפקדת דאעש בסרת), שכוחות ממשלת ההסכמה וחיל האוויר הלובי מתקשים להכריע אותם.
בנע'אזי
- בבנע'אזי נמשכים הקרבות בין כוחותיו של ח'ליפה חפתר לבין הארגונים הג'האדיסטים השונים. השבוע התמקדו הקרבות בכניסה המערבית של בנע'אזי ("שער אלקוארשה"). מחוז ברקה של דאעש קיבל אחריות לביצוע פיגוע התאבדות נגד כוחות חפתר ע"י מחבל מתאבד שכינויו אבו אלרחמן הלובי, שפוצץ מכונית תופת בה נהג. המחבל הינו זיאד פוזי קרקום, תושב בנע'אזי שחזר מסוריה לאחר שלחם בה בשורות דאעש (addpost.it, 29 ביולי 2016; בואבה אפריקיא אלאח'באריה, 30 ביולי 2016).
תימן
- ב-30 ביולי 2016 נהרג קצין משטרה בשם סמאח אלחסני בפיצוץ שאירע במכוניתו במרכז העיר ח'ור מכסר (Khur Maksir), מדרום לשדה התעופה הבינלאומי של עדן. סמאח אלחסני שירת במשטרת אלשיח' עת'מאן שמצפון לעדן והיה אחד מאנשי הביטחון שפיקחו על מעצר חשודים במעורבות בהתנקשויות ובהפעלת מטעני חבלה בעדן (אלימני אליום, 30 ביולי 2016). מחוז עדן-אבין של דאעש בתימן קיבל אחריות על הפיגוע ופרסם תמונות בהן נראה פיצוץ מטען, שהוצמד לכלי רכב של קצין המשטרה (חק, 31 ביולי 2016).
פיגועים בהשראת דאעש
רצח הכומר בכנסייה בנורמנדי (השלמה)
- השבוע דווח כי שני מבצעי הפיגוע בכנסייה, שבעיירה סנט אטיין דה רוברי, הינם עבד אלמלכ פטיז'אן (אבן עמר) ואבו ג'ליל אלחנפי. השניים הם תושבי העיירה. ב-28 ביולי 2016 פרסמה סוכנות אעמאק של דאעש סרטון בצרפתית בתרגום לערבית, שצולם על-ידי עבד אלמלכ פטיז'אן, ככל הנראה באמצעות הטלפון הסלולארי שלו. הסרטון מהווה מעין "צוואה" לפני יציאתו לביצוע הפיגוע.
- בסרטון קרא פטיג'אן למוסלמים לפגוע בצרפת ובמדינות הקואליציה הבינלאומית. הוא פנה ישירות לנשיא צרפת, פרנסואה הולנד, וראש הממשלה, מנואל וואלס, ואמר: "אנו בחורים תקיפים בדעתם. אתם תראו את ההוכחה לכך בברור לנגד עיניכם" (אעמאק, 28 ביולי 2016). במקביל פורסם סרטון בו נראים השניים, טרם ביצוע הפיגוע, כאשר אחד מהם אוחז דף עליו מודפס סמל דאעש והשני נשבע אמונים לאבו בכר אלבע'דאדי (בלוג דאעש שהוסר, 28 ביולי 2016; אלערביה באנגלית, 27 ביולי 2016).
פעילות תודעתית
קריאה של דאעש לבצע פעולות ג'האד ברוסיה
- מוסד אלפראת של דאעש פרסם סרטון בשפה הרוסיתבו נראה פעיל רעול פנים דובר רוסית קורא לבצע פעולת ג'האד ברוסיה. כמו כן מאיים הדובר על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי פעילי דאעש יגיעו לרוסיה ויפגעו באזרחים (יוטיוב, 31 ביולי 2016).
- דימיטרי פסקוב דובר הנשיאות ברוסיההגיב באומרו, כי איומי דאעש לא ישפיעו על מדיניות ההתנגדות לטרור הבינלאומי של רוסיה. הוא הדגיש כי הנשיאות הרוסית מתייחסת בתשומת לב לסרטון המאיים על רוסיה כמו גם הכוחות האוויריים הרוסיים בסוריה, אשר נוקטים בצעדים הולמים (ספוטניק, 1 באוגוסט 2016).
[1] המונח פתח מציין ניצחון, כיבוש, הכרעה והוא משמש, בין השאר, לתיאור הכיבושים בראשית האסלאם בתקופת הנביא מחמד ובתקופה שלאחר מותו. המונח אלשאם מתייחס הן לסוריה והן לסוריה-רבתי. הגם שבפועל פועל הארגון בסוריה העדפנו להשתמש במונח המקורי אלשאם.