הטמעת שנאה ואלימות כלפי ישראל: באירוע לילדי הגן ובתי הספר היסודיים, שנערך ברצועת עזה, הציגו ילדים לבושי מדים מיצג המדמה שחרור אסירים ותקיפת חיילי צה”ל באמצעות סכין


מופע בפסטיבל פלסטין לילדים ולחינוך בו השתתפו ילדים בגיל הגן/כיתות ראשונות של בית ספר. מימין: מופע בו ילדה דוקרת  חיילי צה"ל לשם שחרור אסירים פלסטינים. משמאל: שחרור אסיר פלסטיני מידי חיילי צה"ל (יוטיוב, 19 באפריל 2016).
מופע בפסטיבל פלסטין לילדים ולחינוך בו השתתפו ילדים בגיל הגן/כיתות ראשונות של בית ספר. מימין: מופע בו ילדה דוקרת  חיילי צה"ל לשם שחרור אסירים פלסטינים. משמאל: שחרור אסיר פלסטיני מידי חיילי צה"ל (יוטיוב, 19 באפריל 2016).

כללי

1.   בכל שנה ב-5 באפריל מצוין ברצועת עזה יום הילד הפלסטיני במסגרתו מתקיימים אירועים שונים ברחבי הרצועה. באירועים משתתפים ילדים בגילאי הגן והכיתות הראשונות של בתי הספר היסודיים. במסגרת יום הילד השנה התקייםבמשך כמה ימים פסטיבל פלסטין לילדים ולחינוך.  באחד מאירועי הפסטיבל הציגו קבוצות של ילדים  בלוויי מורים מופעים בפני קהל רב. בין השאר הועלה מיצג, ששוחק על ידי ילדים בגיל הגן או הכיתות הנמוכות של בית הספר היסודי, בו נראתה ילדה עטוית רעלה מבצעת פיגוע דקירה וילדים לבושי מדים הורגים חיילים ישראלים ומשחררים אסירים פלסטינים.

2.   המופעים ביום הילד הפלסטיני הינם דוגמא נוספת לתכני מערכת החינוך הפורמאלית והבלתי-פורמאלית המתקיימת בגני הילדים ובתי הספר היסודיים ברצועת עזה. מערכת חינוך זאת מוכוונת ברובה ע"י חמאס, הרואה בילדי הגן והדור הצעיר הפלסטיני בכלל קהל יעד חשוב. חמאס וארגוני טרור נוספים הפועלים ברצועה חותרים להטמיע בקרב קהל יעד זה את השנאה לישראל ותודעת המאבק האלים נגדה.

 

3.   לאירועים הללו ניתנה חסות ע"י שני גופים: בנק פלסטין, אחד הבנקים הפלסטינים הגדולים ביותר שהנהלתו נמצאת ברמאללה; וקרן אינטרפאל מבריטניה, שבעבר הוצאה מחוץ לחוק בישראל ובארה"ב, אך ממשיכה לפעול בבריטניה ויש לה שלוחה ברצועת עזה (ראו נספח).

מימין: הלוגו הרשמי של בנק פלסטין (אתר בנק פלסטין, 21 באפריל 2016). משמאל: תמונת סיום מסרטון טקס השקת פסטיבל פלסטין לילדים ולחינוך בעזה. בסוף הסרטון מוצגים נותני החסות לאירוע: בנק פלסטין ומוסד אינטרפאל מבריטניה (יוטיוב, 4 באפריל 2016).
מימין: הלוגו הרשמי של בנק פלסטין (אתר בנק פלסטין, 21 באפריל 2016). משמאל: תמונת סיום מסרטון טקס השקת פסטיבל פלסטין לילדים ולחינוך בעזה. בסוף הסרטון מוצגים נותני החסות לאירוע: בנק פלסטין ומוסד אינטרפאל מבריטניה (יוטיוב, 4 באפריל 2016).

אירועי פסטיבל פלסטין ולחינוך

4.   ב-3 באפריל 2016 נערך במכללה האקדמית למדעים יישומיים בעזה טקס בו הוכרז על פתיחת אירועי פסטיבל פלסטין לילדים ולחינוך. הפסטיבל התקיים בין התאריכים 7-3 באפריל 2016 ובמהלכו התקיימו פעילויות שונות לילדים ברחבי רצועת עזה. שיאו של הפסטיבל היה ביום הילד הפלסטיני המצוין מידי שנה ב-5 באפריל. בטקס פתיחת האירועים נכחו ד"ר רפעת רסתם נשיא המכללה למדעים יישומיים, אנשי סגל המכללה, אחמד חואג'רי מנכ"ל ההדרכה והחינוך המיוחד במשרד החינוך בעזה, עמאד אלע'לאייני, נציג בנק פלסטין, מחמוד לבד, נציג מוסד אינטרפאל בעזה ונציגים מאגודות סיוע לילדים ברחבי הרצועה. 

5.   אחד מאירועי הפסטיבל התקיים ב-5 באפריל 2016 בח'אן יונס. באירוע השתתפו ילדים רבים בגילאי גן והכיתות הנמוכות בבית הספר היסודי יחד עם מוריהם. בפסטיבל עלו לבמה בזו אחר זו קבוצות ילדים אשר הופיעו בפני הקהל. בין הופעות שכללו ריקודים ושירים היו גם הופעות שנועדו להטמיע שנאה כלפי ישראל והטפה לטרור ולאלימות כלפיה בקרב הדור הצעיר. המופעים לוו בשירים שכללו גם הם מוטיבים ומסרים של הטפה לשנאת ישראל.

6.   להלן יצוינו שלושה מופעים שהוצגו ע" הילדים במהלך האירוע:

א.  מופע בו נראתה ילדה דוקרת באמצעות סכין חיילי צה"ל.  בתגובה יורים בה חיילי צה"ל והיא נופלת ונשכבת על הקרקע (יוטיוב, 19 באפריל 2016). מופע זה, שנערך בהקשר של שחרור אסירים פלסטינים (ראו להלן), נועד להאדיר את פיגועי הסכינים, המהווים את המאפיין הבולט של מתקפת הטרור הנוכחית.

ילדה פלסטינית במופע דקירה של  חיילי צה"ל  (יוטיוב, 19 באפריל 2016).
ילדה פלסטינית במופע דקירה של  חיילי צה"ל  (יוטיוב, 19 באפריל 2016).

ב.  מופע בו הציגו הילדים אסיר פלסטיני הכלוא ע"י חיילי צה"ל. במופע נראה ילד לבוש מדים ורעול פנים יורה בחיילי צה"ל, הורג אותם ומשחרר את האסיר הפלסטיני מכלאו. מופע זה עולה בקנה אחד עם קריאת חמאס לבצע פיגועי חטיפה כדי לשחרר פעילי טרור הכלואים בישראל.

מופע שהעלו הילדים  המדמה שחרור אסיר פלסטיני הכלוא ע"י חיילי צה"ל בידי פעיל פלסטיני רעול פנים נראה יורה בחיילי צה"ל ומשחרר את האסיר הפלסטיני מכלאו (יוטיוב, 19 באפריל 2016)
מופע שהעלו הילדים  המדמה שחרור אסיר פלסטיני הכלוא ע"י חיילי צה"ל בידי פעיל פלסטיני רעול פנים נראה יורה בחיילי צה"ל ומשחרר את האסיר הפלסטיני מכלאו (יוטיוב, 19 באפריל 2016)

ג.  במופע השלישי, שבוצע ע"י קבוצת ילדים אחרת, נראה חייל צה"ל האוחז בידו דגל ישראל. ילדה פלסטינית מפילה אותו, ולאחר מכן דורכת עליו ברגליה ומרימה במקומו את דגל פלסטין. לאחר מכן ניגשת הילדה הפלסטינית לשחרר אסיר פלסטיני (יוטיוב, 19 באפריל 2016).

ילד בדמות חייל צה"ל אוחז בידו דגל ישראל. ילדה פלסטינית מפילה אותו, ולאחר מכן דורכת על  הדגל ומניפה במקומו את דגל פלסטין. לאחר מכן ניגשת הילדה הפלסטינית לשחרר ילד, המדמה דמותו של  אסיר פלסטיני (יוטיוב, 19 באפריל 2016)
ילד בדמות חייל צה"ל אוחז בידו דגל ישראל. ילדה פלסטינית מפילה אותו, ולאחר מכן דורכת על  הדגל ומניפה במקומו את דגל פלסטין. לאחר מכן ניגשת הילדה הפלסטינית לשחרר ילד, המדמה דמותו של  אסיר פלסטיני (יוטיוב, 19 באפריל 2016)

לצפייה בסרטון

נספח
נותני החסות לפסטיבל
קרן אינטרפאל הבריטית

7.   קרן אינטרפאל )Palestinian Relief and Development Fund), הינה קרן סיוע בריטית שהוקמה בשנת 1994 בעקבות הסכמי אוסלו. הקרן השתייכה בעבר לקואליציית הצדקה (ארגון גג של קרנות צדקה אסלאמיות וקרנות של חמאס, שהעבירו כספים לחמאס). בעבר מילאה הקרן תפקיד מרכזי בהעברת כספים עבור התשתית האזרחית של חמאס ביהודה, שומרון ורצועת עזה וזרוע לגיוס כספים לפעילות חמאס[1]הקרן  הוכרזה בישראל כ"התאחדות בלתי מותרת" (1997) וכ"ארגון טרור" (1998). היא נכללה גם בצו הנשיאותי האמריקאי מספר 13224, שהורה על הקפאת נכסיהם של חמש אגודות צדקה המממנות את חמאס ושישה מנהיגים בכירים בחמאס (אוגוסט 2003)[2]ב-12 בנובמבר 2008 הוכנסה גם קואליציית הצדקה, שבמסגרתה פעלה קרן אינטרפאל, לרשימת ארגוני הטרור בארה"ב, בשל העברת כספים למימון חמאס.

8.   בבריטניה מותרת פעילותה של  הקרן. מרכזה  בלונדון ויש לה משרדים בברמינגהם, מנצ'סטר, בראדפורד ולסטר . בנוסף לכך יש לאינטרפאל סניף ברצועת עזה. יו"ר הקרן הינו אבראהים בריאן יואיט (Ibrahim Brian Hewitt), בריטי שהתאסלם, המעורב בפעילויות של גופים אסלאמיים שונים בבריטניה (thetower.org, 29 באוקטובר 2015). אונר"א מכירה רשמית בקרן כשותפה חיונית למימון הפעילות שלה ברצועת עזה. מאז שהוכרזה הקרן כארגון טרור בשנת 2008, אין לה אפשרות לפעול באופן המקובל באמצעות המערכת הבנקאית ועל פי התקשורת הבריטית הדבר מציב בעיה בפני ארגון. בשנת 2013 חתמו 38 אנשי פרלמנט בריטיים על קריאה לממשלת בריטניה ללחוץ  על ארה"ב לבטל את תוקף ההכרזה אולם פעילותם לא הוכתרה בהצלחה (הגרדיין, 26 בנובמבר 2014).

9.   הסניף של אינטרפאל ברצועת עזה נפתח בנובמבר 2009 כמשרד המקשר בין הארגון בבריטניה לבין המוסדות ברצועה הנזקקים לתרומות. בפועל, להערכתנו, משמש משרד זה גם כגוף קישור עם חמאס השולט ברצועת עזה. בראש הסניף ברצועת עזה עומד מחמוד לבד, מהנדס בהשכלתו, בוגר תואר שני במנהל עסקים באוניברסיטה האסלאמית בעזה (דף הפייסבוק של משרד אינטרפאל ברצועת עזה, 25 במאי 2014).  בשנים 2011-2009 בלטה מעורבותם של פעילי אינטרפאל בבריטניה בפרויקט שיגור שיירות סיוע לרצועת עזה שכונה "מיילים של חיוכים". שיירות אלה העבירו לכאורה סיוע הומניטארי לרצועה אולם יתכן גם שהן העבירו סיוע כספי לחמאס[3]

10.  נראה כי בשנים האחרונות הפחיתה אינטרפאל את היקף קשריה עם חמאס על רקע חקירה שהתנהל נגדה ע"י הועדה המפקחת על קרנות הצדקה בבריטניה (ה-Charity Commission). תרמה לכך תוכנית פנוראמה של ה-BBC(יולי 2006) בשם "Faith, hate and charity"אשר חשפה את מהותה של הקרן כמכשיר פוליטי המסייע לתשתית האזרחית של חמאס. התוכנית המחישה כי כספים המגיעים מאינטרפאל מועברים ל"אגודות צדקה" המנוהלות ע"י חמאס. פעילותן של אותן "אגודות הצדקה", כללה הטמעת האידיאולוגיה האסלאמית קיצונית של חמאס בקרב הדור הצעיר וטיפוח אתוס הג'האד ופולחן השהידים, בין השאר באמצעות טיפוח מערכת החינוך המזוהה עם חמאס. התוכנית לוותה בצילומים מפעילויות של אגודות צדקה בהם התבצעה הסתה נגד ישראל והטפה לטרור.

11.   בסופה של החקירה של ה-Charity Commissionהונחתה קרן אינטרפאל לנתק עצמה לחלוטין מקואליציית הצדקה. עצאם יוסף, הדמות הדומיננטית בקרן, הודיע בפומבי, כי במרץ 2009 הוא ניתק באופן מוחלט את קשריו עם קואליציית הצדקה (Insanonline.net/news, 31 במאי 2009). אין בידינו הוכחה שהדבר אכן בוצע. קושי נוסף, אשר הוצב בפני קרן אינטרפאל בשנים האחרונות, היה  פעילותה הנמרצת הרשות הפלסטינית נגד אגודות הצדקה של חמאס ביהודה ושומרון. הדבר גרם להסטה של פעילות אינטרפאל לרצועת עזה.

12.   לאחרונה דווח בתקשורת הישראלית, כי בחקירה רשמית, שבוצעה לאחרונה בבתי כלא בבריטניה אודות פעילות האסלאם הקיצוני עלה, שאסירים מוסלמים בלפחות ארבעה בתי כלא קיבלו עידוד מאנשי דת מוסלמים לקחת חלק בפעילויות איסוף תרומות עבור קבוצות טרור. אחת הקבוצות שהם הורשו לאסוף עבורה כספים היא קרן הקשורה לאינטרפאל. בשנה שעברה ממשלת בריטניה הזכירה את אינטרפאל כמי שמעורבת ברשת חשאית של קבוצות מוסלמיות המספקות תמיכה לאחים המוסלמים ולתנועת חמאס ברצועת עזה אולם לא פעלה להוצאתה אל מחוץ לחוק (Israelnationalnews, 20 באפריל 2016). 

13.   המופע של פסטיבל פלסטין לילדים ולחינוך מצביע על כך, שחסות וסיוע הניתנים לכאורה ע"י הקרן למטרות חיוביות (סיוע לילדי פלסטין), משמשים בפועל גם להגברת השנאה ולחינוך לאלימות במסגרת החינוך הפורמאלי והבלתי-פורמאלי של ילדים ברצועת עזה. יצוין, כי כספים המועברים ע"י מדינות וגופים ממערב אירופה לקידום מערכת החינוך הפורמאלית מסייעים גם הם לעידוד השנאה והאלימות.

בנק פלסטין

14.   בנק פלסטין, שנתן חסות לאירועי פסטיבל פלסטין לילדים ולחינוך, הינו אחד מהבנקים הפלסטינים הגדולים ביותר ברשות הפלסטינית. הוא נוסד בשנת 1960 ע"י חאג' האשם עטאא' אלשוא. ההנהלה המרכזית של הבנק נמצאת כיום בראמאללה. לבנק 54 סניפים ביהודה ושומרון (43 סניפים) וברצועת עזה (11 סניפים). כיום משמש כיושב ראש מועצת המנהלים של הבנק האשם אלשוא, בנו של מייסד הבנק. הבנק מעסיק כאלף עובדים ומניות הבנק נסחרות בבורסה הפלסטינית החל משנת 2005 (אתר בנק פלסטין, 21 באפריל 2016).

המכללה האקדמית למדעיים יישומיים בעזה

15. המכללה האקדמית למדעיים יישומיים בעזההיא שארגנה את אירועי יום הילד הפלסטיני ברצועת עזה. זהו מוסד אקדמי, שנוסד בשנת 1998. המכללה פועלת תחת פיקוחו של משרד החינוך וההשכלה הגבוהה בעזה (שבפועל מפוקח ע"י חמאס). המוסד מעניק כיום תואר ראשון ותואר שני, ומציע ללומדים בו 64 תוכניות לימוד במקצועות טכניים, בהם מקצועות רפואיים, הנדסיים, מדעי המחשב, תעשייה, ניהול, וחינוך. למכללה שלוחה נוספת בדרום הרצועה, בעיר ח'אן יונס. כיום לומדים במוסד 8,000 סטודנטים מרחבי הרצועה. סגל המכללה מונה 490 מרצים, מהם 149 בעלי תואר שלישי ותואר שני, ובנוסף כ-250 אנשי מנהלה (אתר המכללה האקדמית למדעיים יישומיים בעזה, 21 באפריל 2016)

[1]למידע נוסף ראו סקירה של מרכז המידע מה-8 בנובמבר 2004: "אינטרפאל היא הקרן הייעודית של תנועת החמאס בבריטניה המגייסת ומעבירה כספים עבור התשתית של האזרחות שלה ב"שטחים" (ה"דעוה") כספים אלו מסייעים לתנועה כחלופה לרשות הפלסטינית ולקיים מעטפת תומכת טרור. "אינטרפאל" מעבירה למוסדות החמאס כספים הנתרמים בבריטניה ובמקומות נוספים בעולם, באמצעות קרנות ייעודיות נוספות של התנועה וקרנות של גורמים אסלאמיים קיצוניים. חרף מאפיינים חמורים אלה, בעידן של מאבק בטרור בזירה הבינלאומית, לא הפסיקו השלטונות הבריטיים את פעילות הקרן. בארה"ב, לעומת זאת, נכללה הקרן בצו הנשיאותי האמריקני מספר 13224 המורה על הקפאת נכסיהם של אישים וגופים הקשורים לארגוני טרור (אוגוסט 2003), ובישראל היא הוכרזה כ"התאחדות בלתי מותרת"  (1997) וכ"ארגון טרור"(1998)".
[2]treasury.gov, 22 באוגוסט 2003.
[3] להרחבה ראו פרסום מרכז המידע מ-3 באוגוסט 2016: " בכירים ב"אינטרפאל", קרן בריטית המסייעת לחמאס, שהוצאה מחוץ לחוק בישראל ובארה"ב, ממלאים תפקיד מרכזי בשיגור שיירות סיוע לרצועה המכונות "מיילים של חיוכים". גם ארגונים בדרום אפריקה, המשתייכים ל"קואליציית הצדקה" (ארגון-גג של קרנות אסלאמיות המסייעת לחמאס), מעורבים בשיגור השיירות. להערכתנו, שיירות אלו, המוצגות כמיזם הומניטארי, משמשות גם כערוץ להעברת כספים עבור חמאס".