חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (23- 29 במרץ 2016)

קריקטורה של חמאס שנועדה להעביר מסר נגד תהליך השלום ובזכות האלימות. תהליך השלום (מימין) מוצג כקב (המשמש נכה) בעוד שקלע דוד (משמאל) מסמל את

קריקטורה של חמאס שנועדה להעביר מסר נגד תהליך השלום ובזכות האלימות. תהליך השלום (מימין) מוצג כקב (המשמש נכה) בעוד שקלע דוד (משמאל) מסמל את "אנתיפדת אלקדס"

 מימין: רמזי אלקצראוי. משמאל: עבד אלפתח אלשריף (דף הפייסבוק של חמאס בחברון, 24 במרץ 2016).

מימין: רמזי אלקצראוי. משמאל: עבד אלפתח אלשריף (דף הפייסבוק של חמאס בחברון, 24 במרץ 2016).

הלווייתו של רמזי אלקצראוי (דף הפייסבוק של חמאס –חברון, 24 במרץ 2016). בהלוויה הונפו דגלי מפלגת השחרור.

הלווייתו של רמזי אלקצראוי (דף הפייסבוק של חמאס –חברון, 24 במרץ 2016). בהלוויה הונפו דגלי מפלגת השחרור.

תיעוד פלסטיני של נזקי יידוי האבנים.

תיעוד פלסטיני של נזקי יידוי האבנים.

טקס השקת פרויקט הבניה. משמאל: אתר הבנייה

טקס השקת פרויקט הבניה. משמאל: אתר הבנייה

פגישת צאא'ב עריקאת, עם ניקולאי מלדנוב, שליח האו

פגישת צאא'ב עריקאת, עם ניקולאי מלדנוב, שליח האו"ם המיוחד למזרח התיכון

  • מתקפת הטרור הפלסטינית, שהחלה לפני למעלה מחצי שנה, נמשכת עם עליות ומורדות במידת האינטנסיביות שלה. השבוע בלט פיגוע דקירה בסמוך למחסום תל רמידה בחברון, שבוצע על ידי שני מחבלים, שנהרגו במהלך האירוע.
  • לאחר הפיגוע נחשף סרטון שבו נראה חייל ישראלי יורה באחד המחבלים כאשר כבר היה מנוטרל ולכאורה לא היווה סכנה.החייל נעצר. צה"ל ושר הביטחון הודיעו כי זהו אירוע חמור הנוגד את ערכי צה"ל. האירוע, הנמצא בחקירת המשטרה הצבאית, עורר סערה בקרב דעת הקהל  והמערכת הפוליטית בישראל.
  • צאא'ב עריקאת, מזכ"ל הועד הפועל של אש"ף ניצל את האירוע לקידום הפצת הנראטיב השקרי של "הוצאות להורג" שכביכול מבצעת ישראל והגיש בקשה לאו"ם לפתוח בחקירה בעניין זה.יוזכר כי דוברים פלסטינים שבים ומעלים את הטיעון השקרי של "הוצאות להורג" שמבצעת כביכול ישראל בעוד שהריגת המחבלים מתבצעת כמעשה של הגנה עצמית, במהלך פיגועי דקירה, דריסה וירי.
פיגועים/ניסיונות לפיגועים בשבוע החולף
  • 24 במרץ 2016- פיגוע דקירה:

 

  • שני פלסטינים ניסו דקור חיילים במחסום סמוך לתל רומידה בחברון. המחבלים הגיעו למחסום כשהם חמושים בסכינים ודקרו את אחד החיילים. אחד החיילים נפצע באורח קל. החיילים, שאיישו את המחסום, ירו בהם והרגו אותם.
  • מאוחר יותר נחשף סרטון לפיו ירה אחד החיילים באחד המחבלים הדוקרים כאשר כבר היה מנוטרל, שכב על הקרקע ולכאורה לא היווה סכנה. החייל, שעל פי דיווחי צה"ל פעל בניגוד להוראות, נעצר לחקירה.  צה"ל ושר הביטחון הודיעו כי זהו אירוע חמור הנוגד את רוח צה"ל ואת המצופה מחיילי צה"ל ומפקדיו. האירוע, הנמצא בחקירת המשטרה הצבאית, עורר סערה בקרב דעת הקהל והמערכת הפוליטית בישראל.
  • מבצעי הפיגוע הם רמזי עזיז מצטפא נאג'י אלקצראוי אלתמימי ועבד אלפתח יסרי אלשריף, בני 21 מחברון. לדברי אביו של אלשריף השניים היו חברים טובים שהכירו במהלך הלימודים. שניהם עבדו יחד בנגריה. חמאס פרסמה הודעת אבל. בהלווייתו של רמזי אלקצראוי בלטה נוכחותם של פעילי מפלגת השחרור והונפו דגלים רבים של הארגון. גם גופתו של אלקצראוי נעטפה בדגל המפלגה (דף הפייסבוק של חמאס בחברון, 24 במרץ; רשת נור לתקשורת, 26 במרץ 2016)[1].
  • תאופיק אלטיראוי, חבר הועדה המרכזית של פתח, אמר כי "ההתפרצות העממית" נובעת מכמה גורמים. ביניהם הוא מנה את ההתעקשות הישראלית, ממשל אמריקאי מוטה (לטובת ישראל), חולשת מדינות ערב וכן ההבנה בקרב העם הפלסטיני שכל האופקים סגורים בפניו ושאין כל תקווה לפיתרון פוליטי. לדבריו מה שעושים הפלסטינים הצעירים הינו מאבק בישראל בעוד ישראל מצידה מבצעת מידי יום "הוצאות להורג" של גברים, נשים ואף תינוקות (דניא אלוטן, 26 במרץ 2016).
הפגנות עימותים והפרות סדר
  • במקביל לפיגועים נמשכו הפגנות, צעדות מחאה, הפרות הסדר, יידוי אבנים, השלכת בקבוקי תבערה ומטעני צינור ברחבי יהודה, שומרון וירושלים. כוחות הביטחון הישראליים הצליחו לסכל מספר ניסיונות לביצוע פיגועים. להלן כמה אירועים בולטים:
  • 28 במרץ 2016 – מטען צינור הושלך לעבר כוחות צה"ל בואדי בורקין (מערבית לג'נין). לא היו נפגעים (דף הפייסבוק צבע אדום, 28 במרץ 2016).
  • 28 במרץ 2016 –אבנים יודו לעבר כלי רכב ישראלי סמוך למחסום כביש המנהרות (דרומית לירושלים). לא היו נפגעים. נגרם נזק לכלי הרכב. בו ביום יודו אבנים לעבר כלי רכב סמוך לכפר חוארה (דרומית לשכם) נזק נגרם לכלי הרכב.
  • 27 במרץ 2016 –אבנים יודו לעבר כלי רכב בכביש גוש עציון ירושלים סמוך לאלח'דר. נזק כבד נגרם לכלי הרכב (דף הפייסבוק צבע אדום, 27 במרץ 2016).
  • 26 במרץ 2016 –אבנים יודו לעבר אוטובוס סמוך לתחנת הדלק בכביש 433 המוביל מירושלים לתל אביב. נזק נגרם לשמשות האוטובוס (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 במרץ 2016).
  • 26 במרץ 2016 –אבנים יודו לעבר כוח צה"ל סמוך לכפר קדום (אזור שכם). חייל נפגע באורח קל (דף הפייסבוק צבע אדום, 26 במרץ 2016).
  • 25 במרץ 2016 –פלסטינית כבת 15 הגיעה מכיוון עיסאויה לתחנת הדלק בגבעה הצרפתית. היא שלפה סכין וניסתה לדקור אחד מלוחמי משמר הגבול. הלוחמים דרכו את נשקם והיא השליכה את הסכין. לאחר מכן השתלטו עליה הלוחמים ועצרו אותה לחקירה.
  • 25 במרץ 2016 –פלסטינית הגיעה למחסום סמוך לתל רומידה בחברון. ברשותה נמצאה סכין. היא נעצרה לחקירה (דף הפייסבוק צבע אדום, 25 במרץ 2016).
כתב אישום נגד שני תושבי מזרח ירושלים בגין תכנון פיגוע בירושלים בהשראת דאעש
  • פרקליטות מחוז ירושלים הגישה ב-28 במרץ 2016 כתב אישום נגד מצעב עליאן, בן 23, וסמיר עבד רבה, בן 38, תושבי שכונת צור באהר במזרח ירושלים. על פי כתב האישום לפני כשנה החל מצעב עליאן לתמוך בדאעש בעת שלמד בקבוצה דתית שבמסגרתה נלמדה, בין היתר, האידיאולוגיה של דאעש. בעקבות כך הוא החליט להצטרף לשורות דאעש ולצאת להלחם בסוריה. באוקטובר 2015 הוא יצא לירדן במטרה להגיע לסוריה. בעת ששהה בירדן הוא נחקר על ידי השלטונות המקומיים וגורש חזרה לישראל. כשחזר ניסה לברר אפשרויות הגעה לסוריה דרך תורכיה או דרך חצי האי סיני. כל אותה תקופה עקב מצעב עליאן אחר פעילות דאעש באמצעות האינטרנט.
  • בסוף שנת 2015 החליט מצעב עליאן לייצר מטען חבלה ולהפעילו נגד כלי רכב של כוחות הביטחון הישראליים בירושלים. לצורך כך הוא פנה לסמיר עבד אלרבה שהיה בעל ידע וניסיון בהכנת מטעני חבלה. במהלך אוקטובר 2015 הם רכשו חומרים הדרושים לייצור המטען כמו כן רכשו טלפון סלולארי שישמש כשלט רחוק עבור המטען (הארץ, וואלה, 28 במרץ 2016).
ירי רקטות לעבר ישראל
  • במהלך השבוע לא אותרו נפילות של רקטות במערב הנגב.

ירי רקטות לעבר ישראל

שיקום רצועת עזה
  • מפיד אלחסאינה, שר השיכון והעבודות הציבוריות ברשות הפלסטינית, השתתף ב-23 מרץ 2016 בטקס השקת פרויקט בניה מחדש של 320 יחידות דיור באזור ג'חר אלדיכ (במרכז רצועת עזה). זאת, במימון סוכנות הסיוע והתיאום התורכית (TIKA). בטקס השתתף בולנט קורקמאז, נציג ארגון  TIKA, אשר חתם על פרויקט הסיוע התורכי בסכום של 13 מיליון דולר. במסגרת הפרויקט ייבנו  עשרים בניני מגורים עבור תושבי הרצועה, שבתיהם נפגעו במהלך מבצע "צוק איתן" (דף הפייסבוק של משרד השיכון והעבודות הציבוריות בראמאללה, 23 במרץ 2016).
הפגנת תמיכה במתקפת הטרור ביהודה ושומרון
  • במהלך השבוע נמשכו ההפגנות האלימות בקרבת גדר הגבול כהזדהות עם הפלסטינים ביהודה, שומרון וירושלים. ההפגנות התקיימו בפרופיל נמוך יחסית. סה"כ נטלו חלק בהפגנות ביום שישי 25 במרץ 2016 כמאתיים פלסטינים במספר מוקדים.
  • במקביל נערכו ברצועת עזה מספר הפגנות ועצרות הזדהות עם מתקפת הטרור ביהודה ושומרון. במהלך עצרת שנערכה במחנה הפליטים נציראת, במרכז רצועת עזה, אמר אסמאעיל הניה, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, כי "האנתיפאדה הנוכחית" עברה כבר שני שלבים: השלב העממי של עימותים המוניים במחסומים וברחובות והשלב של פגועי דריסות ודקירות. לדבריו נכנסה עתה האנתיפאדה לשלב השלישי שלה שלב הפעולות החמושות. לדבריו המעבר לשלב השלישי יוכיח באופן סופי כי האנתיפאדה גברה על כל הניסיונות להכשיל אותה והיא רק תסלים ותתגבר (אלאקצא, 24 במרץ 2016).

תצוגה של חטיפת חייל על ידי חמאס במהלך עצרת במחנה הפליטים נציראת   (דף הפייסבוק GAZA ALAN, 25 במרץ 2016)
תצוגה של חטיפת חייל על ידי חמאס במהלך עצרת במחנה הפליטים נציראת  (דף הפייסבוק GAZA ALAN, 25 במרץ 2016)

יחסי חמאס מצרים
  • משלחת חמאס נועדה ב-27 במרץ 2016 פעם נוספת בקהיר עם בכירי המודיעין הכללי המצרי. מטרת הפגישה הייתה להשיב על הדרישות שהעלתה מצרים בפני משלחת חמאס בפגישה הקודמת עם ראש המודיעין הכללי המצרי. גורם פלסטיני דיווח שהשיחות היו חיוביות וכי חמאס מצידה הסכימה לדרישות המצריות ומצרים הסכימה לכל דרישות חמאס. לדבריו עם שובה של המשלחת לרצועת עזה צפויה חמאס לתגבר את נוכוחותה בגבול עם מצרים כחלק מההבנות שהושגו (ח'בר, אלכופיה פרס, 27 במרץ 2016).
  • קודם לכן טען סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, כי לחמאס אין כל קשר ארגוני או תשתיתי עם תנועת האחים המוסלמים. עוד אמר שלמרות שלחמאס ישנם קווי אידיאולוגיה דומים לשל תנועת האחים המוסלמים היא  פועלת על פי האינטרסים של העם הפלסטיני ולא על פי אינטרסים של תנועה או ארגון בינלאומי כלשהו (אלערביה.נט, 22 במרץ 2016).
פעילות נגד גורמים סלפים
  • מקורות פלסטינים ברצועת עזה מסרו כי חמאס עצרה בימים האחרונים מספר רב של פעילים מחטיבת ייחוד האל (פלג סלפי ג'האדיסטי המזוהה עם הג'האד העולמי). לדברי המקורות חלק מהעצורים הם מפקדי שטח. כמו כן נמסר שחמאס החרימה כמות גדולה של אמצעי לחימה, כולל רקטות, שנמצאו ברשות הפעילים הללו (אלמצדר, 21 במרץ 2016). לא ברור האם לפגישות במצרים קשר עם מעצרים אלה.
הערכות ארגוני הטרור ברצועה לקראת המערכה הבאה
  • פעילי הזרוע הצבאית של החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין קיימו אימון צבאי משותף עם אחת הזרועות הצבאיות של פתח ברצועת עזה. התרגיל המשותף נערך במתקן אימונים במערב העיר רפיח. התרגיל כלל מפגן יכולות של יחידות הרקטות, תרגילי ירי, הטמנת חומרי נפץ וכן הדמיה של הסתערות על עמדות צה"ל, פיצוץ עמדות וחטיפת חיילי צה"ל. לטענת דוברי שתי הזרועות הצבאיות, התרגיל נועד להשלים את היערכותם לקראת הסלמה אפשרית עם ישראל (דף הפייסבוק של גדודי ההתנגדות הלאומית, 26 במרץ 2016). 

אימון צבאי משותף המדמה פשיטה על עמדת צה"ל ופיצוצה (יוטיוב, 26 במרץ 2016)
אימון צבאי משותף המדמה פשיטה על עמדת צה"ל ופיצוצה (יוטיוב, 26 במרץ 2016) 

הפצת נראטיב שקרי של "הוצאות להורג"
  • צאא'ב עריקאת, מזכ"ל הוועד הפועל של אש"פ, נפגש ב-28 במרץ 2016 בראמאללה עם ניקולאי מלדנוב, שליח האו"ם המיוחד למזרח התיכון במהלך הפגישה דיווח צאא'ב עריקאת כי הרשות הפלסטינית הגישה בקשה מחודשת לאו"ם לפתוח בחקירה רשמית למה שהיא מכנה אירועי "ההוצאה להורג ללא משפט" של פלסטינים על ידי ישראל. לדבריו ישראל אמנם הודיעה על פתיחה בחקירה של הרג המפגע בחברון אולם ניסיון העבר מראה שחקירות ישראל לא נושאות פרי. לדבריו מאז אמצע ספטמבר 2015 תועדו 207 מקרים של "הוצאות להורג" של פלסטינים על ידי ישראל (אלקדס אלערבי, 28 במרץ 2016) .
  • במהלך מתקפת הטרור הנוכחית דוברים פלסטינים, כולל מטעם הרשות הפלסטינית, שבים ומעלים את הטיעון השקרי של "הוצאות להורג" כביכול שמבצעת ישראלהמדובר בהריגתם של מחבלים במהלך ביצוע פיגועי דקירה, דריסה וירי, שמהם מתעלמים עריקאת ודוברים פלסטינים נוספים. האירוע שהיה לאחרונה בחברון של ירי לעבר מחבל לאחר ניטרולו הינו חריג וזוכה לטיפול משפטי ומשמעתי של הרשויות המוסמכות בצה"ל.

 

סקר דעת קהל פלסטיני מצביע על עלייה בהיקף התמיכה של הצעירים הפלסטינים בגל הטרור הנוכחי
  • מכון אוראד בראמאללה [4] פרסם לאחרונה ממצאי סקר דעת קהל שהתמקד באוכלוסיית הצעירים הפלסטינים. מהסקר עולה כי מרבית הצעירים הפלסטינים תומכים בהמשך מתקפת הטרור הנוכחית הנוכחית. להלן פירוט הממצאים אשר עלו בסקר:
  • 67% מהנסקרים תומכים בהמשך מתקפת הטרור הנוכחית (האנתיפאדה). זאת בהשוואה  ל-57% שתמכו בכך בסקר הקודם שנערך בדצמבר 2015.
  • ניכרת עלייה בהיקף התמיכה במאבק המזוין כאמצעי המועדף ביותר (39% תומכים בסקר הנוכחי לעומת 31% תמיכה בסקר הקודם).
  • ירידה בהיקף התמיכה ב"התנגדות בדרכי שלום" כדרך לסיום "הכיבוש הישראלי" והקמת מדינה פלסטינית. 52% בסקר הנוכחי לעומת 62% בסקר מיולי 2013 (qudsn, 29 במרץ 2016).

[1]מפלגת השחרור (חזב אלתחריר)הינה מפלגה פוליטית אסלאמית קיצונית פלסטינית שנוסדה במזרח ירושלים בשנת 1952. המפלגה תומכת בהקמת ח'ליפות אסלאמית ובהשמדת ישראל באמצעות ג'האד ומתנגדת לכל הסדר פוליטי עם ישראל. המפלגה מתנגדת לרשות הפלסטינית. למרות עמדותיה הקיצוניות לא ביצעה המפלגה עד כה פיגועים נגד ישראל.
[2]נכון ל-29 במרץ 2016. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן הנתונים הללו אינם כוללים רקטות, שנפלו בתחום רצועת עזה.
[3]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן לא נכללות בהן נפילת רקטות בשטח רצועת עזה.
[4]מכון אוראד- בשמו המלא "מרכז העולם הערבי למחקרים ולפיתוח" הינו מכון פלסטיני למחקרים וסקרי דעת קהל הפועל מראמאללה. המרכז נוסד בשנת 2007. בראשו עומד ד"ר נאדר סעיד, שלמד והתמחה מעל לשלושים שנים בארה"ב בחקר חברה וכלכלה בעולם הערבי. המכון מעסיק בשורותיו חוקרים פלסטינים מקומיים מיהודה ושומרון ורצועת עזה, חוקרים מהעולם הערבים, וכן חוקרים בינלאומיים. המכון מתמחה בחקר חברות, כלכלה ופוליטיקה בעולם הערבי. בין לקוחותיו מוסדות רשות פלסטינית, המשטרה הפלסטינית, סוכנויות או"ם כגון : UNDP, אונסק"ו, UNICEF, הבנק העולמי, האיחוד האירופי, ארגון USAID  ועוד ארגונים בינ"ל (אתר אוראד, 29 במרץ 2016).