עיקרי הדברים
|
כללי
- האתר הרשמי של מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, דיווח (5 בפברואר 2016) על נאום, שנשא ח'אמנהאי במהלך פגישתו לאחרונה עם משפחות לוחמים איראנים, שנהרגו בסוריה ובעיראק. בנאומו אמר ח'אמנהאי, כי אלמלא הייתה איראן נלחמת בסוריה ובעיראק, היו אויביה חודרים לשטח איראן ואלמלא הצליחו הלוחמים האיראנים לבלום את התקדמות האויב, איראן הייתה נאלצת להילחם נגדו בכרמאנשאה, בהמדאן ובמחוזות נוספים בתוך איראן. פרסום דברי ח'אמנהאי בעיתוי הנוכחי קשור, ככל הנראה, לאבידות הכבדות שספגה איראן בימים האחרונים בסוריה.
- בטקס אזכרה לרמטכ"ל האיראני לשעבר, מחמד סלימי (Mohammad Salimi), אמר חסן פירוזאבאדי (Hasan Firouzabadi), ראש מטה הכוחות המזוינים האיראנים, כי מזה תקופה שהציונים והאמריקאים מתכננים לפגוע במפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, אך הוא מוגן לחלוטין מפני ניסיונות אלה. פירוזאבאדי שיבח את סלימאני ואמר, כי הוא זוכה לאהבה מצד כלל העמים המוסלמים והמהפכנים, ובכלל זה האיראנים, האפגאנים, הסורים והתימנים (תסנים ניוז, 4 בפברואר 2016).
- בנאום בפני כנס של בסיג' הסטודנטים התייחס חסין סלאמי (Hossein Salami), סגן מפקד משמרות המהפכה, להשפעתה האזורית הגוברת של איראן ואמר, כי איראן בלמה את מאמצי מדינות המערב להדיח את בשאר אסד. הוא ציין, כי הקבוצות הג'האדיסטיות הפלסטיניות, חזבאללה בלבנון, המיליציות העממיות בעיראק ובסוריה ואנצאראללה (השיעים החות'ים) בתימן הן העומק האסטרטגי של איראן (פארס, 10 בפברואר 2016).
- אתר איראני דיווח, שבחודשים האחרונים עובר כל היצוא האיראני לעיראק ולסוריה דרך משמרות המהפכה. על-פי דיווח זה, התנו משמרות המהפכה מתן אישור לחברות איראניות (ממשלתיות ופרטיות) המייצאות סחורות לעיראק ולסוריה בהעברת הסחורות בתיווך משמרות המהפכה. תיווך זה נועד להבטיח למשמרות המהפכה מימון חלק מההוצאות הדרושות להם לפעילותם הצבאית בסוריה ובעיראק. עוד דיווח האתר, כי בכנס של ארגון המזון והתרופות האיראני, שנערך לאחרונה בטהראן, מתח אחד הדוברים ביקורת בעניין זה ואמר, כי אין כל סיבה שכדי לייצא תרופות, יהיה צורך ליצור קשר עם קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה (2 בפברואר 2016, negaam.news). דיווח זה, שמהימנותו אינה ברורה, שב ומצביע על כך, שמשמרות המהפכה ממשיכים לנצל את מעמדם הצבאי כדי להבטיח לעצמם מקורות הכנסה, שאינם תלויים בתקציב המדינה הנקבע על-ידי הממשלה ומאושר על-ידי המג'לס. בתקופת כהונתו של הנשיא לשעבר, מחמוד אחמדינז'אד, הואשמו משמרות המהפכה על-ידי הנשיא במעורבות בהברחת סחורות לאיראן דרך מעברי גבול בלתי-חוקיים.
מעורבות איראן בסוריה
- במסגרת המתקפה הקרקעית, שביצעו תומכי המשטר הסורי, באזור שתי העיירות השיעיות נבל (Nubul) ואלזהראא' (al-Zahra) שבפרבריה הצפוניים של חלב, נהרגו למעלה מארבעים לוחמים איראנים. בין ההרוגים שני קצינים בדרגת תא"ל: מחסן קאג'אריאן (Mohsen Qajarian), ששימש כמפקד חטיבה משוריינת 21 (אמאם רזא) של משמרות המהפכה וחסין רזאא'י (Hossein Rezaei) מחטיבה 14 (אמאם חסין, Imam Hossein) באצפהאן. מספרם הגדול של ההרוגים האיראנים, ובהם גם קצינים, מעיד על כך שחרף הצמצום, שחל במספר הלוחמים האיראנים בסוריה בשבועות האחרונים, לוחמי משמרות המהפכה ממשיכים ליטול חלק פעיל בלחימה בחזית המתקפה הקרקעית של צבא סוריה.
- בעקבות המתקפה המוצלחת של תומכי המשטר הסורי באזור נבל ואלזהראא' פרסמו בכירים איראנים אגרות ברכה עבור הלוחמים. מחמד-רזא נקדי (Mohammad-Reza Naqdi), מפקד זרוע הבסיג' של משמרות המהפכה, שלח איגרת ברכה למזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה, ולמפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני. באיגרת כתב נקדי, כי הוא מתפלל לפגוש בקרוב את לוחמי ההתנגדות בשערי ירושלים. הוא הוסיף, כי משימתם של הטרוריסטים "האמריקאים-תכפירים" להגן על המשטר הציוני תיכשל כתוצאה מהתנגדות הלוחמים האסלאמיים וכי המשך הניצחונות יסלול את הדרך לחיסולו המוחלט של משטר זה.
- גם חסין-אמיר עבדאללהיאן (Hossein-Amir Abdollahian), סגן שר החוץ האיראני לענייני ערב ואפריקה, פרסם אגרת בה בירך את העם והממשלה בסוריה על "שחרור העיירות, שהיו תחת מצור במשך ארבע שנים" (פארס, 4 בפברואר 2016).
- עלי-אכבר ולאיתי (Ali-Akbar Velayati), יועצו של המנהיג העליון לעניינים בינלאומיים, שקיים בראשית פברואר ביקור בן ארבעה ימים במוסקבה, אמר במהלך פגישה עם יו"ר הפרלמנט הרוסי, כי ניצחון נגד "הטרוריסטים" בסוריה מהווה מטרה משותפת לאיראן ולרוסיה וחיוני עבור האינטרסים של מדינות האזור, ובראשם הבטחת שלמותן הטריטוריאלית של עיראק ותורכיה (פארס, 2 בפברואר 2016).
- בכירים איראנים הגיבו בזלזול להודעת סעודיה, כי תסכים להצטרף למערכה הקרקעית נגד דאעש בסוריה אם כוחות הקואליציה בהובלת ארצות-הברית יחליטו להתחיל בה. מחמד-עלי ג'עפרי (Mohammad Ali Jafari), מפקד משמרות המהפכה, אמר כי לערב הסעודית אין אומץ לשלוח את כוחותיה לסוריה מכיוון שיש להם "צבא קלאסי" וההיסטוריה הוכיחה שאין לצבאות כאלה היכולת להילחם נגד כוחות התנגדות בלתי-סדירים.
- בדברי ג'עפרי בטקס הלווייתם של תא"ל מחסן קאג'אריאן וחמישה לוחמים נוספים, שנהרגו בסוריה אמר, כי ההגנה על סוריה היא למעשה הגנה על ההתנגדות האסלאמית ומונעת הגעתם של איומים לגבולות איראן. הוא ציין, כי קיימת תחרות בין היחידות הלוחמות השונות של משמרות המהפכה על הזכות להישלח ולהילחם בסוריה וכי הן אינן מרוצות מהמגבלות הקיימות על מספר "היועצים" האיראנים שניתן לשלוח לסוריה (פארס, 6 בפברואר 2016).
- מחסן רזאא'י (Mohsen Rezaei), מזכיר המועצה לקביעת האינטרס של המשטר ומפקד משמרות המהפכה לשעבר, הגיב, אף הוא, להודעת סעודיה, והזהיר כי הצטרפות סעודיה למערכה בסוריה עלולה להצית את האזור כולו באש (עצר-י איראן, 6 בפברואר 2016). חסין סלאמי (Hossein Salami), סגן מפקד משמרות המהפכה, הגדיר את כוונת סעודיה לשלוח כוחות צבאיים לסוריה כ"בדיחה פוליטית" ואמר, שמבחינה צבאית היא אינה מסוגלת לחולל כל שינוי במצב (דפאע פרס, 6 בפברואר 2016). עלי שמח'אני (Ali Shamkhani), מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, התייחס, אף הוא, להודעת סעודיה בנוגע לאפשרות שליחת כוחות צבאיים לסוריה. במהלך פגישה עם אלכסיס ציפראס, ראש ממשלת יוון, שביקר בשבוע שעבר באיראן, אמר שמח'אני, כי התערבות צבאית של מדינות האזור בסוריה ללא הסכמת הממשלה החוקית בסוריה תביא להשלכות מסוכנות מאוד עבור כל מדינות האזור וכן עבור אירופה (אירנ"א, 8 בפברואר 2016).
- משרד החוץ האיראני הכחיש, כי איראן שולחת מהגרים אפגאנים, המתגוררים באיראן, להילחם בסוריה וכינה את הדיווחים בעניין זה "תעמולה". גורם במשרד החוץ ציין, כי קיים מידע שלא ניתן לאמת בנוגע לנוכחות אזרחים אפגאנים בלחימה בסוריה לצד שני הצדדים הלוחמים, חלקם התגוררו בעבר בסוריה וחלקם הגיעו מאפגניסטאן, לעיתים דרך איראן (איסנ"א, 2 בפברואר 2016).
- הודעת משרד החוץ האיראני נמסרה בעקבות פרסום דו"ח של ארגון משמר זכויות האדם (Human Rights Watch), שקבע, כי משמרות המהפכה מגייסים אלפי אפגאנים המתגוררים באיראן ושולחים את חלקם בכפיה להילחם בסוריה. בראיונות, שקיים ארגון זכויות האדם הבינלאומי, עם למעלה מעשרים פליטים אפגאנים, שהתגוררו באיראן, דיווחו הפליטים כי הם או קרובי משפחתם אולצו על-ידי שלטונות איראן לבחור בין יציאה למלחמה בסוריה לגירוש בחזרה לאפגניסטאן. אחרים דיווחו, כי התנדבו לצאת לסוריה מתוך אמונה דתית או כדי לזכות בהיתר מגורים קבוע באיראן.
- החל משנת 2012 גייסה איראן באמצעות משמרות המהפכה כמה אלפי מתנדבים שיעים מקרב הפליטים האפגאנים המתגוררים באיראן. האפגאנים נשלחו ללחימה בסוריה במסגרת צבאית בשם חטיבת פאטמיון.
- סוכנות הידיעות האיראנית אבנא פרסמה (31 בינואר 2016) תמונה בה נראה לוחם חזבאללה עושה שימוש בטיל נגד טנקים מסוג טופאן מתוצרת איראן במסגרת הלחימה בסוריה. בדיווח נכתב, כי לוחמי חזבאללה עושים שימוש בטיל מתקדם מסוג זה נגד דאעש. טיל טופאן הוא טיל מונחה ארוך-טווח הזהה לטיל הטאו מתוצרת ארצות-הברית. הוא בעל טווח של עד 3,750 מטר, ראש הנפץ שלו מכיל 3.6 ק"ג חומר נפץ המאפשרים כושר חדירה של כ-550 מ"מ פלדה. הוא מיוצר על-ידי התעשייה האווירית האיראנית.
- הטלוויזיה האיראנית דיווחה כי כלי טיס לא מאויש איראני מסוג שאהד-129 (Shahed-129) נמצא בשימוש מבצעי במסגרת הלחימה בסוריה (פארס, 4 בפברואר 2016). על-פי דיווח זה, כלי הטיס מתוצרת איראן מסוגל לטוס לטווח של כ-2,000 ק"מ במשך 24 שעות רצופות והוא מסוגל גם לשאת טילים ולשמש לצרכי תקיפה. כלי הטיס הוצג לראשונה בספטמבר 2012 וייצור סדרתי שלו החל כשנה מאוחר יותר.
- מחמד-ג'ואד זריף (Mohammad Javad Zarif), שר החוץ האיראני, אמר כי מתחילת מלחמת האזרחים בסוריה העבירה איראן לסוריה סיוע הומניטארי בסך 2.8 מיליארד דולר, שכלל אמבולנסים, אוהלים, שמיכות וציוד בסיסי. במסגרת ועידה לגיוס תרומות לסוריה, שהתקיימה ב-4 בפברואר 2016 בלונדון, אמר זריף, כי פתרון פוליטי באמצעות דיאלוג פנים-סורי הוא הפתרון היחיד למשבר בסוריה (4 בפברואר 2016,Press TV).
מעורבות איראן בזירה הפלסטינית
- גורם ביטחוני פלסטיני מסר, כי הרשות הפלסטינית עצרה לאחרונה בבית לחם חמישה פעילים בתנועה הפרו-איראנית אלצאברין (Al-Saberin), שתכננו להקים תשתית של התנועה ביהודה ושומרון ובהמשך להוציא פיגועים נגד ישראל. החמישה נעצרו לפני כשבועיים לאחר שהוכוונו מעזה, קיבלו משם כספים והונחו לבצע פיגועים (קול ישראל, 3 בפברואר 2016).
- תנועת אלצאברין הינה התארגנות טרור, שהוקמה בשנת 2014 על-ידי פורשי הג'האד האסלאמי בפלסטין. מדובר בהתארגנות המזוהה עם חזבאללה ועם איראן, שככל הנראה גם מממנת את פעילותה ברצועה. ב-16 בדצמבר 2015 קיבלה ההתארגנות אחריות לפיצוץ מטען חבלה נגד סיור צה"ל על גדר הגבול בדרום רצועת עזה. בראש התנועה עומד פעיל הג'האד האסלאמי הפלסטיני לשעבר, השאם סאלם (Hisham Salem), והיא נתמכת על-ידי איראן. ביולי 2015 הודיעה ממשלת חמאס על פירוק התנועה, שהפעילה שורת ארגוני צדקה דתיים שיעים במימון איראני, אך פעילים בתנועה ממשיכים, ככל הנראה, בפעילותם.
- בריאיון, שקיים סאלם בינואר 2016, אמר ראש התנועה כי היא מקבלת כספים מאיראן, אך הכספים הללו נועדו בעיקר למימון פעילות דעוה. הוא סירב לומר האם הארגון מקבל גם סיוע צבאי מאיראן, אך אמר כי פעילי הארגון לא מקבלים משכורות על פעילותם (מען, 14 בינואר 2016).
- את התמיכה האיראנית בתנועה ניתן לראות במסגרת מאמציה של איראן לשוב ולמלא תפקיד משמעותי יותר בזירה הפלסטיני על רקע המשבר המתמשך בקשריה עם חמאס מאז מלחמת האזרחים בסוריה. לאחר מבצע "צוק איתן" קרא המנהיג העליון, עלי ח'אמנהאי, להרחיב את התמיכה האיראנית בפלסטינים ולפעול לחימוש הגדה המערבית.
מעורבות איראן בסודאן
- עמר אלבשיר (Omar al-Bashir), נשיא סודאן, אמר כי הסיבה למתיחות בין סודאן לאיראן נובעת מהמאמצים האיראנים להפיץ את השיעה. בנאום בכינוס מדינות הארגון לאחדות אפריקה באדיס אבבה, בירת אתיופיה, אמר אלבשיר, כי היחסים בין סודאן לאיראן היו טובים עד שממשל סודאן הבינה, שהאיראנים פועלים להפצת השיעה במדינה. הוא אמר שסודאן מתמודדת עם בעיות פנימיות רבות ואין היא מוכנה להסכים לחדירת גורם חדש למאבק בחברה הסודאנית (איסנ"א, 2 בפברואר 2016).
- בחודש שעבר פעלה סודאן בעקבות סעודיה ומספר מדינות ערביות נוספות וניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם איראן. להודעת סודאן על ניתוק היחסים קדמה החרפה נמשכת ביחסים בין שתי המדינות, לאחר שסודאן גירשה את נספח התרבות האיראני בקיץ 2014 והורתה לסגור את מרכזי התרבות האיראנים שבשטחה בטענה, כי הם מפיצים אידיאולוגיה שיעית בסודאן הסונית.