עיקרי הדברים
|
הצהרות בכירים איראנים בנוגע למעורבות איראן באיזור
- בנאום סגן שר החוץ לענייני מדינות ערב ואפריקה, חסין אמיר עבדאללהיאן (HosseinAmirAbdollahian), התייחס בריאיון עיתונאי לרשת האיראנית בערבית אלעאלם (al-Alam) להתפתחויות באזור. הוא שב ומתח ביקורת על המתקפות הצבאיות, שמבצעת ערב הסעודית בתימן והגדיר אותן "טעות אסטרטגית", אך הוסיף שאיראן חותרת להשיב את קשריה עם ערב הסעודית לקדמותם.
- בהתייחסו למצב בסוריה אמר סגן השר, כי הנסיבות האסטרטגיות באזור משתנות לטובת המשטר הסורי וכי רוב השחקנים באזור, שראו עד כה במלחמה פתרון למשבר במדינה, מבינים כעת, כי המשבר דורש פתרון פוליטי. הוא ציין שאיראן וסוריה יקיימו התייעצויות בנוגע לדרכי הפתרון למשבר הנמשך בסוריה במהלך ביקורו של שר החוץ הסורי, וליד אלמעלם (Walid al-Muallem), בטהראן ב-4 באוגוסט 2015.
- עבדאללהיאן אמר, שאיראן מתנגדת לצעדים בהם נקטה תורכיה נגד הכורדים אף על-פי שהיא מייחסת חשיבות לביטחונה של תורכיה. איראן סבורה, לדבריו, שהמאבק בטרור ובדאעש חייב להתבצע בתיאום עם ממשלות סוריה ועיראק ושאף מדינה אינה רשאית לנקוט בצעדים המפרים את ריבונותן של המדינות השכנות.
- בהתייחס לאפשרות לשיתוף פעולה בין איראן לארצות-הברית במאבק נגד דאעש אמר סגן השר, כי אין לאיראן כל תוכנית לפעולה משותפת עם ארצות-הברית נגד דאעש וכי היא תמשיך לסייע לממשלות עיראק וסוריה במאבק נגד דאעש בהתאם לבקשתן. הוא טען, שארצות-הברית נוקטת ב"מדיניות של מוסר כפול" כלפי הטרור וכי אין כל תיאום או שיתוף פעולה בין טהראן לוושינגטון בנוגע למאבק בדאעש.
- עבדאללהיאן התייחס גם לטענות בחרין בנוגע למעורבות איראן בהברחת אמצעי לחימה ובתכנון פיגועי טרור במדינה ואמר שמדובר בהאשמות שווא, שנועדו להצדיק את דיכוי אזרחי בחרין על-ידי שלטונות המדינה. הוא טען, כי אילו איראן הייתה אכן מתערבת בענייניה הפנימיים של בחרין, המצב במדינה היה כעת שונה לחלוטין, וכי אם יש לשלטונות בחרין הוכחות למעורבות איראן במדינה, עליהם להציגן (אלף, 3 באוגוסט 2015).
- יועצו לעניינים בינלאומיים של המנהיג העליון, עלי-אכבר ולאיתי (Ali-Akbar Velayati), אמר בכנס של מפקדי כוחות ביטחון הפנים, כי איראן היא המדינה החזקה ביותר באזור מבחינה צבאית וביטחונית וכי היא תמשיך להתקדם כמדינה בעלת עוצמה באזור ובעלת השפעה בזירה הבינלאומית.
- ולאיתי מתח ביקורת על עמדת מדינות המערב וחלק ממדינות האזור כלפי סוריה ואמר שמדינות שמעולם לא התנסו בדמוקרטיה אינן יכולות לטעון שנשיא סוריה לא נבחר בצורה דמוקרטית. הוא ציין כי האויב אינו מסוגל לממש את מזימותיו באזור, שנועדו לחסל את ציר ההתנגדות בתימן, בעיראק ובלבנון (תאבנאכ, 4 באוגוסט 2015).
- האתר הרשמי של המנהיג העליון, עלי ח'אמנהאי, פרסם ב-4 באוגוסט 20015 אינפוגרפיק חדש תחת הכותרת "מחלוקת של 180 מעלות" המפרט את חילוקי הדעות העמוקים בין איראן לארצות-הברית בנוגע לסוגיות אזוריות במזרח התיכון.
- האינפוגרפיק מציג, למשל, את מדיניות ארצות-הברית בעיראק כמבוססת על רצון להחליש ולהפיל את השלטון המרכזי בבגדאד ולהביא לפיצולה של עיראק בעוד שמדיניות איראן מוצגת כחותרת לחזק את השלטון המרכזי ולשמור על לכידותה הטריטוריאלית של עיראק. מדיניות ארצות-הברית כלפי פלסטין מוצגת כתמיכה ב"משטר הציוני הפושע ורוצח הילדים" בעוד שמדיניות איראן מוצגת כתומכת ב"קיום משאל-עם [בין תושביה המקוריים של פלסטין ההיסטורית] ושיבת הפלסטינים לארצם".
- מדיניות ארצות-הברית כלפי סוריה מוצגת כמדיניות החותרת להפיל את משטר אסד הנאבק בציונות בעוד שאיראן תומכת במשטר המחויב למאבק בציונות.
- עיתוי פרסום האינפוגרפיק אינו מקרי והוא מבטא את עמדתו החד-משמעית של המנהיג העליון נגד שינוי הגישה האיראנית ביחס לארצות-הברית בעקבות הסכם הגרעין. בשבועות האחרונים הדגיש ח'אמנהאי, כי הוא מתנגד לכל שינוי במדיניות איראן כלפי ארצות-הברית חרף הסכם הגרעין בין איראן למערב. עמדת המנהיג נובעת הן מתפיסתו האידיאולוגית המבוססת על חוסר אמון מוחלט בארצות-הברית ושוללת כל אפשרות לנורמליזציה עימה והן משיקולים פוליטיים המבוססים על רצון לבלום את הנשיא רוחאני ולרכך את החששות מצד מתנגדי הממשלה בימין הרדיקלי מהסכם הגרעין ומהשלכותיו על מדיניות החוץ והפנים של איראן.
- ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, חסן פירוזאבאדי (Hassan Firouzabadi), הגדיר את תקיפות תורכיה כנגד הכורדים בצפון-עיראק כטעות אסטרטגית. לדבריו, הכוחות הכורדים נלחמו נגד דאעש והתקיפות התורכיות נגד הכורדים יקלו על גישת הטרוריסטים לגבולות תורכיה. פירוזאבאדי גם מתח ביקורת על תמיכת ערב הסעודית, קטר ותורכיה בדאעש ואמר, כי תמיכתן בקבוצות הטרור תסכן במוקדם או במאוחר את ביטחונן שלהן (ספאה ניוז, 29 ביולי 2015).
- היומון השמרני ג'ואן (Javan) העריך במאמר מערכת שפרסם (3 באוגוסט 2015), כי יכולתה של איראן לסייע לבעלות בריתה באזור תגדל בעקבות הסכם הגרעין. לטענת העיתון, הסכם הגרעין מגביר את עוצמתה האזורית והבינלאומית של המשטר האיראני חרף החולשות הגלומות בו. היומון ציין, כי התמיכה הרוחנית ולעיתים החומרית, שאיראן מעניקה לחזית ההתנגדות, סייעה ליציבות האזור ולמאבק נגד הקבוצות הטרוריסטיות בעיראק, בסוריה ובלבנון. עוד נכתב במאמר, כי הסיוע, שהרפובליקה האסלאמית מעניקה למוסלמים במדינות אחרות ול"מדוכאי העולם" הוא חלק מחובותיה בהתאם לחוקת המדינה ולקוראן.
מעורבות איראן בסוריה
- שני חברי משמרות המהפכה, האחים מצטפא ומג'תבא בח'תי (Mostafa & Mojtaba Bakhti), נהרגו בעיר תדמר שבסוריה (28 ביולי 2015, qasemsoleimani.ir).
- במחוז אלברז (Alborz) שממערב לטהראן נערכה ב-3 באוגוסט 2015 הלווייתו של עלי חסני (Ali Hassani), מתנדב אפגאני בשירות משמרות המהפכה, שנהרג בסוריה וגופתו הושבה לאחרונה לאיראן. התקשורת האיראנית לא מסרה פרטים בנוגע למועד או לנסיבות מותו (פארס, 3 באוגוסט 2015).
- מחמד-רזא עטאא'י (Mohammad Reza Ataei), שנהרג בסוריה נקבר ב-4 באוגוסט 2015 בכרג' (Karaj) שבמחוז אלברז (Alborz). לא נמסר מתי נהרג הלוחם (דפאע פרס, 3 באוגוסט 2015).
- שר ההכוונה האסלאמית, עלי ג'נתי (Ali Jannati), אמר בפגישה עם שגריר סוריה בטהראן, עדנאן מחמוד (Adnan Mahmoud), שאיראן מוכנה להרחיב את שיתוף הפעולה עם סוריה בתחומי התרבות, התקשורת והאומנויות. ג'נתי שיבח את העם והצבא בסוריה על מאבקם בקבוצות האסלאמיות הרדיקליות (אירנ"א, 2 באוגוסט 2015).
- המג'לס האיראני בוחן בימים אלה הצעת חוק להענקת אזרחות איראנית לתושבים לא-איראנים הנלחמים בשירות איראן ולבני-משפחותיהם. על-פי הצעה זו, מוסלמים לא-איראנים המתגוררים באיראן ונלחמו, נהרגו או נפצעו בשירות איראן והמהפכה האסלאמית וכן בני-משפחותיהם יוכלו לזכות באזרחות איראנית בתנאים מסוימים הכוללים תקופת שהיה מינימאלית באיראן והמלצה ממשמרות המהפכה (אתר המג'לס, 14 ביולי; 1 באוגוסט 2015).
- ברקע להצעת החוק עומדת השתתפותם הפעילה של לוחמים מוסלמים שיעים (בעיקר אפגאנים ופקיסטאנים) בשירות משמרות המהפכה במלחמת האזרחים בסוריה ובמערכה נגד דאעש בעיראק. כמה אלפי מתנדבים שיעים, מקרב הפליטים האפגאנים המתגוררים באיראן, גויסו החל משנת 2012 על-ידי איראן ללחימה בסוריה בתמורה לשכר חודשי ולהטבות נוספות במסגרת "חטיבת פאטמיון" הפועלת לצד המשטר הסורי וחזבאללה. בשנה האחרונה איבדה החטיבה כמה עשרות לוחמים במערכה המתנהלת בסוריה, ובכללם מפקד החטיבה, עלי-רזא תוסלי (Ali-Reza Tavasoli), שנהרג במתקפה של משטר אסד במחוז דרעא בפברואר 2015.
- חג'ת אלאסלאם עלי שיראזי (Hojjat ul-Islam Ali Shirazi), נציג המנהיג העליון בכוח קדס של משמרות המהפכה, אמר בטקס לזכר חללי משמרות המהפכה, שנהרגו לאחרונה בסוריה כי מי שנהרג בהגנה על המקומות הקדושים לאסלאם בסוריה נהנה ממעמד מיוחד וראוי לתגמול גבוה אף יותר מזה של חללי מלחמת איראן-עיראק. הוא ציין, כי מטרת מדינות המערב היא למנוע מאיראן לתמוך במאבקם של אזרחי תימן, סוריה, לבנון ועיראק נגד הטרוריסטים מכיוון שהן חוששות מרוח התמיכה בחזית ההתנגדות ומרוח ההקרבה (פארס, 31 ביולי 2015).
- בתוך כך פרסמה בשבוע שעבר העיתונות האיראנית כתבה בשבח הלוחמים האיראנים בסוריה. הכתבה פירטה את סיפוריהם האישיים של כמה לוחמים (איראנים ואפגאנים), שנהרגו בסוריה והעלתה על נס את נכונותם להקריב את חייהם. אחד המרואיינים לכתבה היה מנהל הוצאת ספרים השוקד בימים אלה על כתיבת ספר המתעד את זיכרונותיהם של שנים-עשר לוחמים (רובם איראנים ומיעוטם אפגאנים) מהעיר אצפהאן, שנהרגו בסוריה. הוא ציין, כי רובם משתייכים למשפחות שבניהן נלחמו במלחמת איראן-עיראק ורואים עצמם כממשיכי דרכם (מהר, 3 באוגוסט 2015).
- הצהרות בכירי המשטר האיראני והכתבות המתפרסמות בעיתונות האיראנית בשבח הלוחמים האיראנים בסוריה עשויות לשקף מאמץ גובר מצד שלטונות איראן לגייס תמיכה ציבורית במעורבות איראן בלחימה בסוריה ובעיראק. המשטר האיראני מודע לרגישות דעת הקהל הפנימית למספר הגדל של הרוגים איראנים בסוריה ובעיראק ומנסה למנוע את התגברות הביקורת הציבורית כנגד המעורבות האיראנית במערכה באמצעות הדגשת חשיבותה לאינטרסים איראנים לאומיים ולערכי האסלאם והמהפכה.
מעורבות איראן בעיראק
- גופתו של חג'ת אלאסלאם מחמד מוסוי-נאג'י (Hojjat ul-Islam Mohammad Mousavi-Naji), איש דת איראני שנהרג בעיראק ב-19 ביולי 2015, הוחזרה לאיראן ונקברה בעיר קום (Qom) ב-26 ביולי 2015. מוסוי-נאג'י, חבר מיליציית הבסיג', נשלח לחזית העיראקית כמטיף דתי בשורות כוח בדר העיראקי, הפועל בחסות משמרות המהפכה. הוא נהרג באזור אלמזרעה (Al-Mazraa) דרומית לעיר ביג'י (Baiji) כאשר כלי הרכב בו נסע עלה על מוקש שהוטמן על-ידי כוחות דאעש (אבנא ניוז, 26 ביולי 2015).
- התקשורת הכורדית דיווחה, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני (Qasem Soleimani), ביקר לאחרונה פעם נוספת בארביל (Irbil) ובסלימאניה (Soleimaniyah), שבכורדיסטאן העיראקית ונפגש עם בכירים כורדים. מקור בלשכה הפוליטית של האיחוד הפטריוטי הכורדי (PUK) אמר שסלימאני נפגש עם בכירים באיחוד וייעץ להם להימנע ממאבקים פנימיים בכורדיסטאן העיראקית ולמקד את כל מאמציהם במאבק נגד דאעש (פארס, 5 באוגוסט 2015).
- בנאום שנשא בסננדג' (Sanandaj) שבמחוז כורדסתאן (Kordestan) אמר נשיא איראן, חסן רוחאני, כי איראן אינה מחויבת רק להגן על עצמה אלא גם על ביטחון האזור. האומה האיראנית אינה מגנה רק על כורדסתאן [האיראנית], אמר רוחאני, כי אם גם על בגדאד וארביל (Irbil) שבעיראק. הוא ציין, כי אלמלא התמיכה האיראנית, בגדאד וארביל כבר היו נופלות לידי הטרוריסטים וכשם שאיראן מגנה על סננדג', היא תגן על דהוכ (Dohuk), ארביל וסלימאניה (Sulaymaniyah) מפני הטרוריסטים (אתר הנשיא, 26 ביולי 2015).
- במהלך ביקור, שקיים בעיראק, הצהיר שר החוץ האיראני מחמד-ג'ואד זריף (Mohammad-Javad Zarif), כי איראן תמשיך לשתף פעולה עם ממשלת עיראק במאבק נגד "הקיצוניות והטרור". במסגרת הביקור נפגש זריף עם אנשי דת שיעים בכירים בעיר נג'ף, ובראשם איתאללה עלי סיסתאני ((Ayatollah Ali Sistani, איש הדת השיעי הבכיר בעיראק (איסנ"א, 27 ביולי 2015).
- המנהיג העליון, עלי ח'אמנהאי, מינה את איתאללה סיד מג'תבא חסיני (Ayatollah Seyyed Mojtaba Hoseyni) כנציגו בנג'ף, שבעיראק במקום איתאללה חאג' שיח' מחמד מהדי אצפי (Ayatollah Hajj Sheikh Mohammad Mehdi Asefi), שהלך לעולמו לפני כחודשיים. קודם לכן שימש חסיני כנציג המנהיג בסוריה (איסנ"א, 28 ביולי 2015).
מעורבות איראן בסודאן
- ממשלת סודאן אישרה, כי איראן הקפיאה את מימונם של מספר פרויקטים תשתיתיים גדולים בסודאן. שר התשתיות הסודאני, אחמד קאסם (Ahmad Qasim), אמר במסיבת עיתונאים, כי בין הפרויקטים, שהוקפאו נמצא פרויקט להקמת גשר מחבר בין האי טוטי (Tuti) לאיזור בחרי (Bahri) ופרויקט לאספקת מים באם-דרמאן (Omdurman). הוא ציין, כי ממשלת סודאן נאלצה לבטל את החוזים, שנחתמו עם חברות איראניות לאחר שאיראן נסוגה ממחויבותה לממן את הפרויקטים ללא מתן כל הסבר.
- היחסים בין איראן לסודאן החריפו בשנה האחרונה לאחר שסודאן גירשה את נספח התרבות האיראני בקיץ שעבר והורתה לסגור את מרכזי התרבות האיראנים שבשטחה בטענה כי הם מפיצים אידיאולוגיה שיעית בסודאן הסונית (עצר-י איראן, 27 ביולי 2015).
מעורבות איראן בלבנון
- חסן נצראללה, מזכ"ל חזבאללה, הדגיש בנאום טלוויזיוני שנשא ב-25 ביולי 2015 את מחויבות איראן לארגון. הוא אמר, כי איראן לא תנטוש את חזבאללה כשם שלא מכרה את הארגון לאחר שחתמה על הסכם הגרעין. נצראללה ציין, שלחזבאללה יש מקום מיוחד באיראן והקשר ביניהם הוא קשר דם. "אנחנו מצהירים בקול רם וברור שאנחנו מקבלים סיוע חומרי וכספי מהרפובליקה האסלאמית ואנחנו גאים בכך", אמר נצראללה (כיהאן, 27 ביולי 2015).
מעורבות איראן בזירה הפלסטינית
- סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו-מרזוק, אמר בריאיון לערוץ אלג'זירה (27 ביולי 2015), כי הסיוע הכספי מאיראן לתנועה הופסק לחלוטין. הוא ציין, כי הן הסיוע האזרחי לתושבי רצועת עזה והן הסיוע הצבאי לחמאס הושהה על רקע המשבר ביחסים בין חמאס לאיראן, שפרץ בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה. אבו-מרזוק ציין, כי חמאס עושה מאמצים לשפר את הקשר עם טהראן.
- יועצו של המנהיג העליון לעניינים בינלאומיים, עלי-אכבר ולאיתי (Ali-Akbar Velayati), אמר, כי הביקור, שקיים לאחרונה מנהיג חמאס, ח'אלד משעל, בערב הסעודית לא ישפיע על יחסי איראן-חמאס. בריאיון לערוץ אלג'זירה אמר ולאיתי, כי היחסים בין איראן לחמאס מבוססים על ידידות הדדית וכתוצאה מכך איראן אינה מתערבת בענייניה הפנימיים של התנועה. הוא הכחיש את הדיווחים בנוגע למתיחות ביחסים בין איראן לחמאס ואמר, כי גם היחסים בין איראן לג'האד האסלאמי הפלסטיני טובים (מהר, 4 באוגוסט 2015).
- איראן גינתה בחריפות את רצח התינוק בכפר דומא שליד שכם. דוברת משרד החוץ האיראני, מרזיה אפח'ם (Marziyeh Afkham), אמרה, כי האירוע הוא עדות נוספת ל"אופיו הטרוריסטי של המשטר הציוני" ולאלימות הממוסדת בחברה הישראלית וקראה לקהילה הבינלאומית לפעול כדי לשים קץ ל"פשעיה של ישראל" (31 ביולי 2015, Press TV). בעיר קום (Qom) התקיימה ב-4 באוגוסט 2015 הפגנת מחאה נגד ישראל בעקבות רצח התינוק.
פעילות דתית והסברתית איראנית בעולם
- איש הדת האיראני הבכיר, איתאללה נאצר מכארם-שיראזי (Ayatollah Nasser Makarem-Shirazi), כתב לאחרונה מכתב לשיח' אלאזהר, אחמד אלטיב (Ahmad al-Tayeb), בו הציע לכנס ועידה של אנשי דת שיעים וסונים כדי לדון במכשולים הניצבים בפני אחדות אסלאמית ובדרכים לחזק את האחדות בין שיעים לסונים (Press TV, 4 באוגוסט 2015).
- מכתבו של איש הדת הבכיר לשיח' אלאזהר מבטא מאמץ נמשך מצד בכירים בממסד הדתי האיראני לקדם דיאלוג בין שיעים לסונים. לאחר ההפיכה במצרים בשנת 2011 פעלו אנשי דת איראנים בכירים להידוק שיתוף הפעולה בין הממסד הדתי השיעי באיראן למוסד הדתי אלאזהר במצרים. פעילות זו היא ביטוי להכרה הגוברת באיראן כי מעורבותה האזורית מעמיקה את החשדנות בינה לבין מדינות ערב הסוניות ומקשה עליה לבצר את השפעתה האזורית.
- בפועל ממשיכה, עם זאת, איראן לעודד דומיננטיות שיעית ולתת עדיפות לביסוס השפעתה בקרב גורמים מוסלמים שיעים, שנועדו להיות נושאי הדגל של רעיון המהפכה האסלאמית. השניות במדיניות איראן ניכרת, בין היתר, בפעילותם במקביל בחסות המשטר האיראני של האגודה לקירוב בין האסכולות האסלאמיות ואגודת אהל אלבית. בעוד שהאגודה לקירוב בין האסכולות האסלאמיות (דאר אלתקריב בין אלמד'אהב אלאסלאמיה, (Dar-al-Taqrib Beyn al-Mazaheb al-Islamiyehפועלת לקידום דיאלוג בין שיעים לסונים, אגודת אהל אלבית (Ahl al-Beyt), הכפופה ללשכת המנהיג העליון, פועלת להפצת שיעה ואף מעודדת חתרנות שיעית בעולם הסוני.