- ב-28 בינואר 2015 ביצע חזבאללה פיגוע משולב של ירי נ"ט ופצצות מרגמה נגד כוח צה"ל בגזרת הר דב. שני חיילים נהרגו. חזבאללה קיבל אחריות ואותת, כי בראייתו זוהי תגובה הולמת לתקיפה נגד פעיליו (שיוחסה לישראל) וכי הוא אינו מעוניים בהמשך ההסלמה. חסן נצראללה, מנהיג חזבאללה, שיגר בנאומו מסר נוסף, שנועד להרתיע את ישראל, לפיו פעילות חזבאללה בלבנון ובסוריה הינה מיקשה אחת ("אחדות המערכה" נגד ישראל).
- סוכנות אונר"א הודיעה ב-27 בינואר 2015, כי הכסף שנועד לשיקום בתי התושבים ברצועה אזל. גוף בשם "התנועה הלאומית לשבירת המצור ושיקום הרצועה" ארגן הפגנה אלימה מול משרדי אונר"א ברצועה. בעקבות זאת פונו אנשי או"ם מהרצועה. אונר"א הודיעה, כי היא רואה בחמאס אחראית בלעדית לביטחון עובדי האו"ם ודרשה ערבויות ביטחוניות, שתקיפה מעין זו לא תישנה.
סדרת תקריות בצפון רמת הגולן ובהר דב[1]
השתלשלות האירועים
- ב-27 בינואר 2015 בשעות הצהרים זוהו שתי נפילות של רקטות בשטח ישראל בצפון רמת הגולן. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. צה"ל הגיב בירי ארטילרי לעבר מקור הירי. בהמשך תקפו כלי טיס של חיל האוויר מטרות של צבא סוריה. להערכתנו מאחורי הירי עמד חזבאללה, הגם שאף ארגון לא קיבל אחריות רשמית עליו.
- ב-28 בינואר 2015, כיממה לאחר ירי הרקטות, בוצע על ידי חזבאללה פיגוע משולב של ירי נ"ט (ע"פ דיווחים בתקשורת טילי נ"ט מסוג קורנט) ופצצות מרגמה לעבר סיור צה"ל, שנסע על כביש סמוך לכפר ע'ג'ר (אזור הר דב). הירי בוצע מאזור כפר שובא, שבגזרה המזרחית של דרום לבנון (המכונה "חוות שבעא"). כתוצאה מהירי נהרגו שני חיילי צה"ל ונפצעו שבעה. זמן קצר לאחר מכן זוהו נפילות של מספר רקטות נוספות באזור הר דב והחרמון. ההרוגים בתקיפה הם רב סרן יוחאי קלנגל ז"ל בן 25 מהר גילה וסמל ראשון דור חיים ניני ז"ל בן 20 ממושב שתולים.
- בתגובה ירה צה"ל אש ארטילריה לעבר מטרה של ארגון חזבאללה בדרום לבנון. בתקיפה נהרג חייל יוניפי"ל מספרד. ישראל התנצלה על מותו. ועדה משותפת מטעם יוניפי"ל וצבא לבנון החלה לחקור בשטח את נסיבות מותו של החייל הספרדי (אלספיר, 30 בינואר 2015). מפקד כוח יוניפי"ל יצר קשר עם הצדדים כדי למנוע הסלמה נוספת. הוא גינה את התקריות באומרו, כי הן מהוות הפרה של החלטת האו"ם 1701 ודחק בצדדים לנהוג באיפוק (אתר יוניפי"ל, 28 בינואר 2015).
- זמן קצר לאחר התקיפה פורסמה בערוץ אלמנאר הודעה רשמית מטעם חזבאללה בה קיבל הארגון אחריות לביצוע הפיגוע. לדברי ההודעה בוצע הפיגוע על ידי "קבוצת חללי קניטרה נקיי הכפיים", המשתייכים לחזבאללה (ערוץ אלמנאר, 28 בינואר 2015).
נאום חסן נצראללה
- ב-30 בינואר 2015 נשא חסן נצראללה, מנהיג חזבאללה נאום בו התייחס לראשונה לאירועים. בנאומו בלטו שני נושאים:
- התקיפה בהר דב מהווה תגובה הולמת של חזבאללה לתקיפה הישראלית והארגון אינו מעוניין בהסלמה נוספת. לדבריו הפעולה בשבעא הייתה "ניצחון אדיר" עבור חזבאללה. הוא ערך משוואה בין התקיפה נגד פעילי חזבאללה באזור קוניטרה לבין הפעולה של חזבאללה נגד ישראל בהר דב ("חוות שבעא"). לדבריו היו אלה שתי מכוניות מול שתי מכוניות, הרוגים ופצועים בשבעא תמורת ההרוגים בקניטרה, טילים, שנורו לעבר כוח צה"ל בתגובה לטילים, שנורו לעבר פעילי חזבאללה. נצראללה הדגיש, כי חזבאללה אינו רוצה מלחמה אך אם זו תכפה עליו הוא יתמודד עימה וינצח.
- אין לעשות הפרדה בין לבנון לבין סוריה: בנאומו קשר חסן נצראללה את חזבאללה עם סוריה ואיראן באומרו, כי התמזגות הדם האיראני עם הדם הלבנוני על אדמת סוריה מבטאת את "אחדות המערכה" נגד ישראל. בנאומו הציג נצראללה את מדיניות הפעלת הכוח של חזבאללה נגד ישראל, שאינה תלויה בהכרח בזיקה גיאוגרפית (דהיינו חזבאללה רואה עצמו חופשי לפעול ולהגיב גם מסוריה).
תגובות איראן
- עלי ג'עפרי,מפקד משמרות המהפכה האיראניים, אמר כי תגובת חזבאללה הייתה תגובה מינימאלית והביע תקווה כי היא לימדה את הישראלים לקח. לדבריו פעולותיה של ישראלים נובעות מפחד מיכולותיה של "ההתנגדות". הוא ציין, כי חזבאללה ואיראן הם ישות אחת ולפיכך כל דם שישפך יזכה לתגובה מאוחדת. לדבריו חזבאללה חזק היום יותר מבעבר ואין הבדל בין צעירי איראן, לבנון, עיראק וסוריה (פארס, 30 בינואר 2015). חסין סלאמי, ממלא מקום מפקד משמרות המהפכה אמר, כי התגובה של חזבאללה הייתה "מהירה וחזקה" וכי היא מוכיחה את יכולותיו של הארגון. לדבריו ישראל אינה נתפסת בעיני איראן כאיום (פארס, 30 בינואר 2015).
- התגובות האיראניות עסקו בחזבאללה ללא התייחסות מפורשת לתגובת איראן על הריגת הקצין האיראני, שהיה בשיירה, אשר יוחסה לישראל. לפיכך במשתמע, שרירה וקיימת להערכתנו האופציה, בראייתה של איראן, להגיב נגד ישראל, גם אם "החשבון" עם חזבאללה נסגר לעת עתה (פיגוע בחו"ל?).
תגובות פלסטיניות
- כלל הארגונים הפלסטינים בירכו על הפיגוע בהר דב, המהווה לדבריהם "תגובה טבעית" על פשעיה של ישראל ובפרט חיסולם של ששת פעילי חזבאללה. ב-28 בינואר 2015 נערכה ברצועת עזה עצרת תמיכה ב"התנגדות האסלאמית" בלבנון וב"זכותה להגיב". בעצרת השתתפו נציגי כל הארגונים הפלסטינים ברצועת עזה. העצרת שודרה גם ברשתות של חזבאללה (אלמנאר) ושל איראן (אלעאלם).
- להלן מספר תגובות של דוברי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין:
- סאמי אבו זהרי, דובר חמאס הדגיש, כי זוהי "זכותו הטבעית" של חזבאללה להגיב בפרט לאחר חיסול פעיליו (עמוד הפייסבוק של סאמי אבו זהרי, 28 בינואר 2015).
- מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר שתנועתו מברכת על הפיגוע בישראל. לדבריו ישראל לא מבינה דבר זולת שפת הכוח ואין דרך להגיב לפשעיה של ישראל מלבד "ההתנגדות" (דף הפייסבוק של אבו מרזוק, 28 בינואר 2015).
- אבו עמאד אלרפאעי, נציג הג'האד האסלאמי בפלסטין בלבנון, אמר, כי הפיגוע היה "בתגובה לפשע", שביצעה ישראל, והוא מדגיש את יכולות ההתנגדות בפני התוקפנות הישראלית (סוכנות הידיעות הלבנונית, 28 בינואר 2015).
תגובת ארה"ב
- ג'ן סאקי, דוברת מחלקת המדינה של ארה"ב הביעה צער על ההרוגים והפצועים משני צדי הגבול. היא הדגישה את תמיכת ארה"ב בישראל ובזכותה להגן על עצמה. סאקי דחקה בשני הצדדים לכבד את קו הגבול בין ישראל לבין לבנון ולהימנע מכל פעולה, אשר עלולה להחריף את המצב. עוד אמרה, כי ארה"ב תומכת ביוניפי"ל בעוד חזבאללה ממשיך לעורר אלימות וחוסר יציבות בתוך לבנון ובסוריה (אתר מחלקת המדינה של ארה"ב, 28 בינואר 2015).
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
- השבוע לא אותרו נפילות רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.
תקריות בגבול רצועת עזה
- ב-29 בינואר 2015 עצר כוח צה"ל שלושה פלסטינים, שחצו את גדר הביטחון בדרום רצועת עזה. ברשות השלושה נמצאו שלושה רימוני יד, סכין ומברג. השלושה הועברו לחקירה (דובר צה"ל, 29 בינואר 2015).
- ב-1 בפברואר 2015 התקיימו הפגנות ברצועת עזה בסמוך לגבול עם ישראל בחסות גוף בשם "התנועה הלאומית לשבירת המצור ולשיקום הרצועה". ההפגנות נערכו ב-19 מוקדים שונים, שבכל אחת מהן השתתפו כמה עשרות מפגינים. במהלך ההפגנות הוצתו צמיגים. מספר מפגינים ניסו להתקרב לגדר הביטחון. יצוין כי "התנועה הלאומית לשבירת המצור ולשיקום הרצועה" היא זאת שגם ארגנה את ההפגנה האלימה מול משרדי אונר"א (ראו להלן).
אירועים אלימים במסגרת "ההתנגדות העממית"
- השבוע נמשכה הפעילות האלימה ביהודה, שומרון וירושלים, שהתבטאה בעיקר בהשלכת מטענים, בקבוקי תבערה ויידויי אבנים. ב-31 בינואר 2015 ירה כוח צה"ל לעבר פלסטיני, שהשליך בקבוק תבערה לעבר כלי רכב ישראלי סמוך לכפר בורין (דרומית לשכם). הצעיר, בן 19 נהרג. פלסטיני נוסף, שהיה עימו נפצע קל ברגלו. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על מותו של אחמד אברהים ג'בר אלנג'אר (אלרסאלה.נט, פאל טודיי, 31 בינואר 2015). משרד החוץ הפלסטיני גינה את מותו באומרו כי זהו "פשע" המתווסף לשאר הפשעים, שישראל מבצעת נגד העם הפלסטיני.
מחאות חריפות שהופנו כלפי אונר"א על העיכובים בשיקום הרצועה
- סוכנות אונר"א הודיעה ב-27 בינואר 2015 , שהכסף שנועד לשיקום בתי התושבים ברצועת עזה אזל, וכי היא תפסיק את העברת הכספים לאזרחים ברצועת עזה, שבתיהם ניזוקו במהלך מבצע "צוק איתן". ההודעה גרמה לזעם רב בקרב תושבי הרצועה. אבו חסנה, דובר אונר"א, אמר, כי אונר"א לא הייתה מפסיקה את מתן הסיוע אילולא המבוי הסתום, אליו נקלעו בענייני הכספים ובעניין היחסים עם המדינות התורמות. הוא הוסיף, כי אונר"א פנתה באגרות לכל המדינות התורמות ואמרה שהמצב חמור מאד ועליהן לפעול כדי להציל את תושבי הרצועה (ערוץ אלאקצא, 29 בינואר 2015).
- מול משרדי אונר"א התקיימה ב-28 בינואר 2015 הפגנה אלימה, שארגנה "התנועה הלאומית לשבירת המצור ושיקום הרצועה"בהשתתפות עשרות תושבי רצועת עזה. כמה מהמפגינים טיפסו על הגדר ופרצו למשרדים והבעירו שם צמיגים (סוכנות הידיעות הצרפתית, 28 בינואר 2015). עובדי האו"ם, שנכחו במקום, לא נפגעו אולם ראשי הסוכנות הביעו דאגה עמוקה לאחר שכוחות הביטחון ברצועת עזה לא נקטו באמצעי ההגנה הנחוצים בזמן הנדרש כדי להגן על מבנה המשרד.
- לדברי עובדי אונר"א למרות העברת האחריות הביטחונית לרשות הפלסטינית רואה אונר"א בחמאס כאחראית הבלעדית לביטחונם של עובדי האו"ם. הם גם הודיעו, כי בעקבות האירועים יבחנו מחדש את פעולות המשרד ברצועת עזה (אתר אונסק"ו, 28 בינואר 2015). בעקבות ההפגנה האלימה בעזה פונו אנשי או"ם מהרצועה. עובדי האו"ם דרשו מחמאס, האחראית על הביטחון ברצועה, כי לפני שישובו לעבודה היא תספק ערבויות ביטחוניות, שתקיפה כזו לא תישנה (אלקדס אלערבי, 29 בינואר 2015).
- ממשלת ההסכמה הלאומיתגינתה את ההתקפה על מטה אונר"א ברצועת עזה ריאצ' אלמאלכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה הלאומית, נפגש עם הנציב הכללי של אונר"א במשרדו בראמאללה. במהלך הפגישה הביע דאגה מהחלטת אונר"א להפסיק את הסיוע הכספי והאיץ בקהילה הבינלאומית לקיים את התחייבויותיה ולספק את הכספים, אותם הבטיחו לספק במהלך הועידה לשיקום הרצועה, שנערכה בקהיר. הוא הדגיש את חומרת המצב ברצועת עזה במיוחד לאחר הפסקת הסיוע (ופא, 28 בינואר 2015).
- במפגש, שנערך בין נציגי הארגונים הפלסטינים לבין ארגוני האו"ם, ובכלל זה בסאם אלח'אלדי,יועצו של רוברט סרי, ציין אלח'אלדי, כי רוברט סרי הגיע למצרים כדי לקדם את סוגיית השיקום וגיוס הכספים המיועדים לכך (אלאיאם, 2 בפברואר 2015) בתום הפגישה ציין סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, כי היא נועדה להביע את הזעם הציבורי נוכח הסחבת בשיקום הרצועה אולם יחד עם זאת הם מתנגדים לכל פגיעה במוסדות האו"ם (מען, 1 בפברואר 2015).
בית משפט מצרי פסק על הוצאת הזרוע הצבאית של חמאס מחוץ לחוק
- בעקבות שרשרת הפיגועים בחצי האי סיני, במהלכם נהרגו כשלושים אזרחים ואנשי כוחות ביטחון מצריים, פסק בית המשפט לשיפוט מהיר במצרים, כי יש להתייחס לזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז אלדין אלקסאם, כאל ארגון טרור. נציג התביעה ציין, כי גדודי אלקסאם מעורבים בפיגועי טרור במצרים ומנצלים את המנהרות בגבול כדי להיכנס למצרים לממן את פיגועי הטרור שלהם, להבריח אמצעי לחימה, המשמשים לרצח אנשי כוחות הביטחון המצריים, ולהפחיד את האזרחים באמצעות פיגועי טרור (אליום אלסאסע, 31 בינואר 2015). גורם משפטי מצרי מסר, כי חמאס יכולה לערער על ההחלטה תוך 45 ימים (סמא, 31 בינואר 2015).
- חמאס גינתה את ההחלטה המצריתוטענה, כי אין לה ובפרט לזרוע הצבאית שלה כל קשר לפיגועים בסיני. בהודעה משותפת, שהוציאו הארגונים ברצועת עזה הביעו תדהמה מההחלטה המצרית והדגישו את כוונתם לפעול לבטלה (פלסטין אליום, 1 בפברואר 2015). ב-2 בפברואר 2015 קיימה חמאס תהלוכת תמיכה בגדודי עז אלדין אלקסאם. בתהלוכה השתתף משיר אלמצרי, בכיר חמאס. המשתתפים הניפו שלטים בהם נכתב:"הקסאם גאוות האומה, לא טרור", "כולנו קסאם" (פלסטין אלא'ן, 2 בפברואר 2015). בתגובה ראשונית לפסיקה אמר מקור המקורב לזרוע הצבאית של חמאס, כי חמאס לא תקבל מעתה את התיווך המצרי בין חמאס לישראל (רויטרס, 31 בינואר 2015). הדברים הוכחשו מאוחר יותר.הפגנת תמיכה בגדודי עז אלדין אלקסאם בעקבות החלטת בית המשפט במצרים (פלסטין אלא'ן, 2 בפברואר 2015)
- להלן כמה תגובות של דוברי חמאס:
- סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, אמר כי חמאס דוחה את החלטת בית המשפט המצרי וכי חמאס סבורה, כי זוהי החלטה שגויה, שלא משרתת אף אחד מלבד את ישראל (דף הפייסבוק של סאמי אבו זהרי, 31 בינואר 2015).עוד אמר, כי זוהי עמדה פוליטית ומסוכנת המשרתת את "הכיבוש הישראלי". יחד עם זאת הכחיש את ההתבטאויות, שנשמעו בחמאס לפיהן היא לא מוכנה לקבל יותר את מצרים כמתווכת בשיחות ההרגעה (רויטרס, 31 בינואר 2015).
- אסמאעיל רצ'ואן, בכיר חמאס, אמר כי חמאס מתייחסת בצער רב להחלטת בית הדין המצרי. הוא הדגיש, שחמאס מסרבת לערב את הזרוע הצבאית שלה באירועים פנימיים במצרים, שכן מטרתם היחידה של גדודי עז אלדין אלקסאם היא לפעול נגד ישראל ("הכיבוש"). הוא גם הדגיש, כי חמאס אינה מעוניינת, ש"האירועים המצערים במצרים" ישפיעו ישירות על רצועת עזה ועל הפלסטינים (אלג'זירה, 31 בינואר 2015).
- מחמוד אלזהאר, בכיר חמאס, אמר כי החלטת בית המשפט היא "החלטה פזיזה" שלא מבוססת על עובדות. לדבריו מצרים ציינה בעבר שחמאס והזרוע הצבאית שלה אינן קשורות למה שמתרחש במצרים. לדבריו "ההחלטה השגויה" נועדה לכסות על הכישלון הביטחוני של מצרים בסיני. הוא קרא לרשויות המצריות לבטל את ההחלטה, שהינה בעלת אופי מדיני ואין לה קשר למערכת המשפט במצרים (פאל טודיי, 31 בינואר 2015).
- פוזי ברהום,ד ובר חמאס, אמר, כי לחמאס ולרצועת עזה אין כל קשר לאירועים בסיני או בכל מקום אחר במצרים. הוא גינה את הפרסומים המצריים לפיהם עומדת חמאס מאחורי הפיגועים. לדבריו האשמות אלה הם בבחינת "קמפיין שטני נגד התנועה" (אלרסאלה.נט, 30 בינואר 2015).
- מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר, שאין בסמכותו של בית המשפט לשיפוט מהיר לפסוק בסוגיה זו. לדבריו פסק הדין משפיע על תפקידה של מצרים בסוגיה הפלסטינית. עוד ציין כי הזרוע הצבאית של חמאס לא התערבה עד כה והיא לא תתערב בעתיד בענייניה הפנימיים של מצרים. הוא הכחיש את מעורבותם בפעילות הטרור בחצי האי סיני באומרו, כי הם הראשונים הנפגעים מחוסר היציבות באזור (עמוד הפייסבוק של מוסא אבו מרזוק, 1 בפברואר 2015).
כרזות, שהתפרסמו בעקבות ההחלטה המצרית תחת הכותרת : "הקסאם הוא התנגדות, הקסאם לא ארגון טרור". מימין: כרזה ובה נראים פעילי גדודי עז אלדין אלקסאם. משמאל: כרזה המשווה בין נשיא מצרים אלסיסי לבין ראש ממשלת ישראל נתניהו (1 בפברואר 2015, דף הפייסבוק PALINFO).
סיום מחזור אימונים של מחנות ילדים ונוער
- ב-29 בינואר 2015 נערכו במחנות צבאיים ברחבי רצועת עזה טקסי סיום של מחנות "חלוצי השחרור", שהתקיימו במהלך כשבוע ברחבי רצועת עזה, בחסות הזרוע הצבאית של חמאס. במחנות הללו השתתפו, לדברי גורמים בחמאס, יותר מ-17,000. בטקסים המרכזיים, שנערכו בעיר עזה ובח'אן יונס השתתפו מפקדי הזרוע הצבאית ובכירי חמאס. בדברים, שנשא מחמוד אלזהאר, חבר הלשכה המדינית, בטקס בח'אן יונס אמר, כי חמאס וגדודי עז אלדין אלקסאם ימשיכו לתמוך בנערים המשתתפים במחנות "חלוצי השחרור" ולאמנם במתקנים של הזרוע הצבאית. הוא הוסיף, כי חמאס תמשיך לתמוך במחנות בכסף ובנשק כדי שמחנות האימונים ישיגו את מטרתם. לדבריו בקרוב יעמדו נערים אלה מאחורי הרקטות שישוגרו לכל מקום ב"פלסטין" במערכה הבאה עם ישראל (ערוץ אלאקצא,אתר משרד הפנים של חמאס, אתר גדודי עז אלדין אלקסאם 29 בינואר 2015)[4].
ארגון הג'האד האסלאמי ערך תרגיל המדמה פעולת חזבאללה
- סוכנות הידיעות האיראנית דיווחה, כי הזרוע הצבאית של ארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין ערכה ב-31 בינואר 2015 תרגיל צבאי באזור דיר אלבלח, שדימה את פעולת חזבאללה נגד חיילי צה"ל בהר דב. התרגיל גם כלל תקיפת מוצבים וחטיפת חיילים. במהלך התרגיל נורו טלי נ"ט, פצצות מרגמה וירי מנשק קל (פארס, 1 בפברואר 2015). תקיפת מוצבי צה"ל וחטיפת חיילים הינו מתווה המאפיין את האימונים, שעורכים לאחרונה חמאס וארגוני טרור נוספים ברצועה.
חלוקת סיוע איראני ברצועה
- אגודת הצדקה האיראנית אלאמדאד האמאם ח'מיני, אשר יש לה סניף ברצועת עזה, החלה ב-2 בפברואר 2015 בחלוקת סיוע למשפחות, שבתיהן נהרסו במהלך מבצע "צוק איתן". לדברי שיח' תחסין אלואדיה, מנהל הפרויקט בעזה (המקורב לארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין), יכלול הפרויקט חלוקת מזון ל-2,000 איש בשכונות שג'אעיה- תפאח (מזרח העיר עזה), בית חאנון, בני סהילא וקרארה (דניא אלוטן, 1 בפברואר 2015).
איומים בשם דאעש ברצועת עזה
- גורמים שונים הקשורים לתחום העיתונות והתקשורת ברצועת עזה דיווחו, כי קיבלו הודעות איום החתומות על ידי "המדינה האסלאמית מחוז עזה" לפיהן אם לא יפסיקו לפרסם כתבות נגד דאעש ואבו בכר אלבע'דאדי יבוצעו נגדם תקיפות דומות לאלה שבוצעו לאחרונה ברצועת עזה. לא ברור מי עומד מאחורי הודעות האיום הללו ועל איזה תקיפות מדובר (קדס ניוז, 1 בפברואר 2015).
כרוז, שפורסם בשם ארגון דאעש – מחוז עזה, המאיים על עיתונאים המפרסמים ידיעות הפוגעות באסלאם (ערוץ הטלוויזיה של שכם, 2 בפברואר 2015)
דיווחים על כוונת הרשות לפנות לבית הדין הבינלאומי בנוגע להתנחלויות
- ב-29 בינואר 2015 פרסמו משרד הבינוי ומנהל מקרקעי ישראל מכרזים לבניית 450 יחידות דיור חדשות בישובים ביהודה ושומרון. פרסום ההחלטה עורר ביקורת חריפה מצד גורמים ברשות הפלסטינית. משרד החוץ הפלסטיני פרסם הודעה בה הבהיר, כי החלטה זו מהווה התגרות ברורה בקהילה הבינלאומית והיא מכריחה את הפלסטינים לפנות לבית הדין הבינלאומי ולהגיש תיק תביעה בנוגע להתנחלויות. צאא'ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף אמר, כי המקום היחיד שיש לעסוק בכך הוא בית הדין הפלילי הבינלאומי אשר פלסטין תהפוך להיות חברה בו החל מ-1 באפריל 2015 (רדיו קול פלסטין, 1 בפברואר 2015).
- באשר להגשת התביעה בנושא ההתנחלויות לבית הדין הבינלאומי בהאג אמר ריאצ' אלמלאכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה הלאומית, כי הפלסטינים לא יוכלו להגיש את תיק ההתנחלויות לבית הדין הבינלאומי בהאג לפני 1 באפריל 2015, מועד קבלתם בפועל לבית הדין. לדבריו זהו התיק הראשון שיש לעסוק בו מול בית המשפט שכן תיק זה הוא חד-צדדי ויכול לפגוע רק בישראל, שלא כמו תיקי האירועים ברצועת עזה היכולים לפגוע גם בצד הפלסטיני. לדבריו לא יהיה קשה להשלים את "תיק ההתנחלויות" עד למועד זה. בשלב בראשון יש להכין מסמך קצר המבקש להעביר את סוגית ההתנחלויות לדיון בית המשפט. לאחר מכן בית המשפט יערוך בדיקה ראשונית ויקבע אם קיים בסיס ראשוני לתביעה. בינתיים יספקו הפלסטינים לבית המשפט את כל הנתונים והמסמכים הרלוונטיים (רדיו קול פלסטין, 2 בפברואר 2015).
[1]סדרת התקריות הללו התחוללה בהמשך לתקיפת שיירת פעילי חזבאללה בצפון רמת הגולן ב-18 בינואר 2015, שיוחסה ע"י חזבאללה לישראל (פירוט ראו חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני מהשבוע שעבר).
[2] נכון ל-3 בפברואר 2015. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן אינם כוללים רקטות שנורו אך נפלו בתחום רצועת עזה.
[3]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[4]ראו פרסום מרכז המידע מ-2 בפברואר 2015: "חמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועה פועלים לשיקום יכולותיהם הצבאיות, שנפגעו במבצע "צוק איתן", בין השאר על ידי גיוס נרחב, הקמת מסגרות צבאיות ואימונים אינטנסיביים"