- בשבוע שחלף נורתה אש צלפים בדרום רצועת עזה לעבר כוח צה"ל, שאבטח עבודות בקרבת גדר הגבול. חייל צה"ל נפצע באורח קשה. בתגובה תקף צה"ל מטרות חמאס באזור הפיגוע והרג פעיל. דוברי חמאס גינו את התגובה הישראלית אך חמאס הבהירה, כי היא מחויבת להרגעה.
- בשומרון נפצעה באורח קשה ילדה מהשלכת בקבוק תבערה. כוחות הביטחון הישראליים עצרו שני צעירים, שהודו במעשה. השלכת בקבוקי תבערה ויידוי אבנים הינם דפוסי הפעולה הנפוצים ביותר במסגרת הטרור העממי ("ההתנגדות העממית") הזוכה לתמיכת הרשות הפלסטינית.
- המשלחת הפלסטינית באו"ם הגישה למועצת הביטחון הצעת החלטה מתוקנת הקוראת לסיום הכיבוש הישראלי ולהקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967. ההצעה נתקלה בביקורת חריפה מבית (מצד חמאס) ומצד ארה"ב (שהודיעה שלא תתמוך בה).
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
- השבוע לא אותרו נפילות רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.
תקרית ירי בדרום הרצועה
- ב-24 בדצמבר 2014, בשעות הבוקר, נורתה אש צלפים לעבר כוח צה"ל, שאבטח עבודות תחזוקה מזרחית לגדר הגבול בדרום הרצועה. חייל צה"ל נפצע באורח קשה. בתגובה תקף צה"ל מטרות של חמאס באזור האירוע באמצעות טנקים וכלי טיס. מדובר באירוע חמור, שני תוך שבוע (דובר צה"ל, 24 בדצמבר 2014).
- כתוצאה מירי כוחות צה"ל נהרג תיסיר יוסף מסלם אלסמירי, בן 34, פעיל בזרוע הצבאית של חמאס בקרארה, שבדרום הרצועה (מען, אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 24 בדצמבר 2014).
תגובות חמאס
- בעקבות האירוע פרסמה הזרוע הצבאית של חמאס הודעה רשמית בה טענה, כי "האירוע הינו הפרה בוטה של ההרגעה, משחק באש וחציית כל הקווים" עוד נאמר בהודעה, כי "אם ישראל תמשיך בדרך זו היא תשלם על כך" (אתר גדודי עז אלדין אלקסאם, 24 בדצמבר 2014).
- משיר אלמצרי,דובר חמאס, אמר, כי האירועים בדרום הרצועה מהווים הסלמה וכי ישראל נושאת באחריות והיא תשלם על כך. אלמצרי הוסיף, כי חמאס מחויבת להרגעה, אך משך תקופת ההתחייבות תלויה במשך התחייבותה של ישראל להרגעה (ערוץ אלמיאדין, 24 בדצמבר 2014).
- סאמי אבו זהרי,דובר חמאס, הטיל על ישראל את האחריות להסלמה, בציינו כי ישראל חצתה את הגבול וירתה לעבר התושבים באזור מה, שלדבריו הצריך תגובה (דף הפייסבוק של סאמי אבו זהרי, 24 בדצמבר 2014).
תגובות בישראל
- בתגובה לאירוע הדגיש ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, כי מדיניות ישראל היא ברורה –תגובה נחושה ותקיפה מול כל ניסיון להפר את השקט בדרוםאחרי מבצע צוק איתן (אתר משרד ראש הממשלה, 24 בדצמבר 2014).
- משה יעלון, שר הביטחון, אמר כי ישראל רואה בחמאס אחראית לכל המתרחש משטח הרצועה. לדבריו ישראל לא תאפשר קיום שגרה של ירי והיא תוסיף ותגיב בנחישות ובעוצמה לכל מקרה דומה. עוד הוסיף שר הביטחון, כי ישראל אינה מעוניינת בהסלמה או בפגיעה בפעולות השיקום ברצועה, אך עם זאת - אל לה לחמאס לבחון את סבלנותה של ישראל מול הניסיונות לשבש את החיים (24 בדצמבר 2014, NRG).
השלכת בקבוק תבערה לעבר רכב ישראלי סמוך למעלה שומרון
- ב-25 בדצמבר 2014 בשעות הערב השליכו פלסטינים בקבוק תבערה לעבר כלי רכב אזרחי בו נסעו בני משפחת שפירא סמוך ליישוב מעלה שומרון ("כביש 55".( כלי הרכב עלה באש והנוסעים הצליחו להימלט ממנו. ילדה, שהייתה בכלי רכב, נפצעה באורח קשה והיא סובלת מכוויות קשות. אביה נפצע באורח קל ברגליו. השניים פונו להמשך טיפול בבית החולים תל השומר.
- במהלך סוף השבוע תפסו כוחות הביטחון הישראליים את המחבלים הפלסטינים, שככל הנראה ביצעו את הפיגוע. החשודים, הם שני צעירים מהכפר עזון, שבשומרון, אחד מהם קטין בן 16. השניים הודו בחקירתם, כי יצאו מהכפר עזון לכיוון הכביש המוליך ממעלה שומרון לישוב אל-מתן במטרה להשליך בקבוק תבערה לעבר כלי רכב החולפים במקום. לדבריהם הם המתינו בצד הדרך, וכאשר הבחינו בכלי רכב, הדליקו את בקבוק התבערה והשליכו אותו לעבר כלי הרכב, שהתלקח כתוצאה מכך. לאחר מכן, נמלטו השניים חזרה לכפר עזון (אתר שירות הביטחון הכללי, 27 בדצמבר 2014).
אירועי אלימות חריגים במסגרת "ההתנגדות העממית"
- במהלך השבוע נמשכה הפעילות האלימה שהתבטאה בעיקר בהשלכת בקבוקי תבערה ויידויי אבנים. כמו כן, בוצע פיגוע דקירה בירושלים. להלן אירועים בולטים:
- ב-24 בדצמבר 2014 עצרו לוחמי משמר הגבול ארבעה פלסטינים במחסום סאלם הסמוך לג'נין. זאת, לאחר שהפלסטינים עוררו את חשדם. הלוחמים ביצעו במחסום נוהל מעצר חשוד, במהלכו התגלו מספר מטעני צינור על גופם של החשודים. ארבעת החשודים, תושבי אזור שכם, נעצרו. בתחקור ראשוני הודו הארבעה, כי תכננו לבצע פיגוע נגד כוחות הביטחון (דף הפייסבוק של משטרת ישראל, 24 בדצמבר 2014).
- ב- 26 בדצמבר 2014 שני לוחמי משמר הגבול נפצעו באורח קל כתוצאה מדקירה סמוך לשער האריות בעיר העתיקה בירושלים. בתום תפילת הבוקר בהר הבית ניגש פלסטיני אל אחד הלוחמים ודקר אותו בצווארו. לוחם נוסף, שנאבק בדוקר נפצע בידו. הדוקר נמלט מהמקום. הפצועים פונו לבית החולים שערי צדק (דף הפייסבוק של משטרת ישראל, 26 בדצמבר 2014).
- ב-28 בדצמבר 2014 הושלך בקבוק תבערה לעבר בית מגורים בשכונת ארמון הנציב בירושלים. שריפה פרצה במרפסת הבית. לא היו נפגעים. כוחות הביטחון פתחו בסריקות בג'בל מכבאר הסמוך כדי לנסות לאתר את המפגעים (ynet, 28 בדצמבר 2014).
- ב-29 בדצמבר 2014 במהלך פעילות יזומה של כוחות צה"ל למניעת יידוי אבנים סמוך לצומת תפוח, זיהה כוח צה"ל מספר פלסטינים, שהשליכו סלעים בצורה, שסיכנה את הנוסעים בכביש. כוח צה"ל פתח בנוהל מעצר חשוד כתוצאה ממנו נפצע אחד הפלסטינים אשר בהמשך מת מפצעיו (דובר צה"ל, 29 בדצמבר 2014). על פי כלי התקשורת הפלסטינים ההרוג הוא אמאם ג'מיל אחמד דויכאת, בן 17, תושב הכפר ביתא (סמוך לשכם). כמו כן דווח, כי נער נוסף נפצע (מען, 29 בדצמבר 2014). לשכתו של אבו מאזן גינתה את הריגתו של הנער. בהודעה רשמית, שפרסמה צוין כי אירוע זה מצדיק את פניית הרשות למועצת הביטחון של האו"ם (ופא, 29 בדצמבר 2014).
הקמת מאחז בלתי חוקי במסגרת "ההתנגדות העממית"
- עשרות פעילי "ההתנגדות העממית" באזור בית לחם הקימו ב-27 בדצמבר 2014 מאחז בלתי חוקי באזור גוש עציון, אותו כינו בשם "הכפר על שם זיאד אבו עין" (על שם פעיל פתח בכיר ובכיר ברשות, שמצא מותו כנראה מהתקף לב בעת הפגנה נגד צה"ל). הפעילים פוזרו ע"י כוחות צה"ל, תוך שהם מבטיחים להקים מאחזים נוספים מעין אלה בעתיד (אלקדס, 27 בדצמבר 2014).
פעילי "ההתנגדות העממית" התעמתו עם צה"ל תוך שימוש בסממני חג המולד
- פלסטינים, הנמנים עם פעילי "ההתנגדות העממית" ובראשם מנד'ר עמירה, מתאם "ועדות ההתנגדות למאבק בגדר ובהתנחלויות" בבית לחם, התעמתו עם כוחות צה"ל. זאת, תוך שימוש בסממני חג המולד לשם הגברת התהודה התקשורתית, בעיקר בחו"ל. ב-23 בדצמבר 2014 יצאה תהלוכה לעבר מחסום צה"ל בבית לחם. הפעילים לבשו בגדים של סנטה קלאוס והניפו שלטים נגד ישראל ו"הכיבוש".
שיקום הרצועה
- במהלך השבוע החולף נמשכו עצרות והפגנות המחאה בעזה לנוכח הקצב האיטי של פעולות שיקום הרצועה והתעלמות ממשלת ההסכמה הלאומית מצרכי הרצועה. ב-28 בדצמבר 2014 קיימו הארגונים הפלסטיניים תהלוכות מחאה ברחבי הרצועה. אחת התהלוכות, שיצאה מצפון הרצועה הגיעה עד צידו הפלסטיני של מחסום ארז. נציגי הארגונים הפלסטינים נשא דברים וקראו להסרת "המצור" ולהאצת קצב שיקום הרצועה (פלסטין אלא'ן, 28 בדצמבר 2014). בכלי התקשורת הפלסטיניים דווח על שלושה צעירים פלסטינים, שנפצעו מירי כוחות צה"ל באזור בית חאנון (פאלטודי, 28 בדצמבר 2014). על פי צה"ל המדובר בירי התרעתי שנועד להרחקת קבוצת צעירים, שהתקרבה לכוחות צה"ל בצפון הרצועה ויידתה לעברם אבנים (28 בדצמבר 2014, IBA).
מימין : נציגי הארגונים הפלסטינים ברצועה בעצרת מחאה למען הסרת המצור והאצת שיקום הרצועה. משמאל : מפגינות בעצרת המחאה נושאות שלטים המזהירים מפני פיצוץ המצב ברצועה (פלסטין אלא'ן, 28 בדצמבר 2014)
- בכירים בחמאס מתחו ביקורת קשה על ממשלת ההסכמה הלאומית והזהירו מפני "פיצוץ גדול ברצועה":
- מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, טען, כי ממשלה זו אינה מעוניינת לקבל אף עבודה הקשורה לרצועת עזה. עוד, ציין, כי הממשלה מתעלמת מצרכי הרצועה ואינה מעבירה את סכומי הכסף הנדרשים, בכלל זאת גם תשלום משכורות פקידי ממשל חמאס לשעבר (מען, 28 בדצמבר 2014).
- מחמד נזאל, חבר הלשכה המדינית של חמאס, הגדיר את המצב ברצועה כ"פצצה מתקתקת וחבית [חומר נפץ] העשויה להתפוצץ בכל רגע". לדבריו, המצב ההומניטארי "הקטסטרופאלי" ברצועה אינו יכול להימשך כפי שהוא ואם ימשך "הוא עלול להביא לפיצוץ גדול " (ערוץ אלקדס, 23 בדצמבר 2014).
- מאהר אבו צבחה, ראש מנהלת המעברים ברצועה, טען בעקבות ביטול הגעתם של חברי ועדת הטיפול בנושא המעברים ברצועה, כי ממשלת הסכמה הלאומית אינה מתעניינת כלל בסוגיית המעברים. הוא קרא לממשלה לשאת באחריות המוטלת עליה כלפי תושבי הרצועה (פלסטין אלא'ן, 27 בדצמבר 2014).
משלחת בכירי ממשלת ההסכמה הלאומית הגיעה לביקור ברצועה
- משלחת מטעם ממשלת ההסכמה הלאומית, הכוללת למעלה מארבעים איש, ביניהם שמונה שרים, הגיעה לביקור בן שבוע ברצועת עזה. לדברי איהאב בסיסו, דובר ממשלת ההסכמה וחבר המשלחת, הגיעה המשלחת לרצועה כדי למצוא פיתרון לכל הסוגיות העומדות על הפרק במטרה לאחד את כל האמצעים ביהודה, שומרון ורצועת עזה בצורה שתשרת את כלל האזרחים (אלג'זירה, 29 בדצמבר 2014). למרות הצהרותיו של ראמי חמדאללה ראש הממשלה, על כוונתו לעמוד בראש המשלחת, הוא לא הגיע לרצועה. לדבריו של איהאב בסיסו הוא יצא לסיור במדינות המפרץ כדי להאיץ בהן לעמוד בהבטחותיהן בנוגע לכספים, לשיקום הרצועה (קול פלסטין, 29 בדצמבר 2014).
- את פניה של המשלחת קיבלה הפגנה של תושבים, שבתיהם נהרסו במהלך מבצע "צוק איתן" שהתקיימה סמוך למעבר ארז. המפגינים הניפו שלטים בהם הובעה דרישה מממשלת ההסכמה הפלסטינית להסיר את המצור ולשקם את מה שנהרס ברצועת עזה (ערוץ אלאקצא, 29 בדצמבר 2014). אסמאעיל הניה, סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי הוא מקבל בברכה את חברי המשלחת בציינו, כי על ממשלת ההסכמה הלאומית לשאת באחריות על יהודה ושומרון ורצועת עזה באופן שווה. הוא הביע תקווה שהביקור יתניע את תהליך שיקום הרצועה ויביא פיתרון לנושא הפקידים והמשכורות (ערוץ אלקדס, 29 בדצמבר 2014).
מימין: חלק משרי ממשלת ההסכמה הלאומית, שהגיעו לעזה, מקיימים מסיבת עיתונאים. משמאל : תושבים מקבלים את פני שרי הממשלה בצידו הפלסטיני של מעבר ארז בהפגנה נגד ממשלת ההסכמה הלאומית (מען, 29 בדצמבר 2014)
תושבי רצועת עזה נושאים שלטים ובהם דרישות לראש הממשלה ראמי חמדאללה. על גבי השלטים נכתב: "אנחנו רוצים ממשלה!!!", "אנחנו רוצים בריאות", "אנחנו רוצים מעברים", "אנחנו רוצים משכורות" (29 בדצמבר 2014, PALDF).
שיבושים באספקת חשמל תוך ציפייה לתרומה מקטר
- פתחי אלשיח' ח'ליל,סגן יו"ר רשות האנרגיה ברצועה, הודיע, כי החל מ-28 בדצמבר 2014 תופחת אספקת החשמל ברצועה לשש שעות, ואולי אף פחות מכך ביום. לדבריו, אזל מלאי הדלק, שסופק לתחנת הכוח בעזה במימון רשות האנרגיה, והתרומה מקטר טרם התקבלה. פתח' אלשיח' ח'ליל הסביר, כי בכירים ברשות האנרגיה בראמאללה העריכו, כי המשבר יימשך עד להגעת התרומה הצפויה מקטר לקראת סוף השבוע הקרוב (אלרסאלה נט, 27 בדצמבר 2014).
תרגילים, שקיימו חמאס וכוחות הביטחון הלאומי, דימו כיבוש מוצב צה"ל בקרבת הרצועה תוך חטיפת חייל[3]
- ב-23 בדצמבר 2014 קיימו פעילי הביטחון הלאומי, אחד ממנגנוני ביטחון-הפנים ברצועה הנשלטים ע"י חמאס, תרגיל במסגרת סיום קורס קצינים. התרגיל דימה הסתערות לעבר מוצב ישראלי וכיבושו והוא נערך במתקן אימונים של גדודי עז אלדין אלקסאם בדרום הרצועה. בנוסף לכך, ב-27 בדצמבר 2014 פרסמו גדודי עז אלדין אלקסאם סרטון וידאו בו נראו עשרות פעילים חמושים, אשר דימו תקיפות מוצבי צה"ל, הנמצאים בקרבת גדר הגבול עם רצועת עזה. באחת התקיפות נראו התוקפים חוטפים חייל צה"ל מהמוצב. בתקיפה אחרת השתלטו התוקפים על המוצב ולידיהם נפלו גופות חיילים הרוגים.
- התרגילים הללו הינם חלק מפעילות אימונים נרחבת, המתקיימת לאחרונה בחמאס, במנגנוני הביטחון ובקרב ארגוני טרור נוספים ברצועה. אימונים אלו מתקיימים במסגרת המאמצים לשקם את הפגיעות, שנגרמו לתשתיות הצבאיות של ארגוני הטרור במהלך מבצע "צוק איתן". הפרסומים על קיום התרגילים הללו והאדרת היכולות הצבאיות של חמאס נועדו להעביר מסר פומבי מרתיע לישראל, כי היכולות הצבאיות של חמאס הולכות ושבות לכשירות מלאה. כמו כן נועדו הפרסומים להעלות את מורל האוכלוסייה הפלסטינית והפעילים הצבאיים מבית.
- להערכתנו, תקיפת מוצבי צה"ל בקרבת גדר הגבול עם הרצועה במהלך מבצע "צוק איתן" הניבה תוצאות חיוביות בראיית חמאס. האימונים המדמים תקיפת מוצבי צה"ל נועדו לשפר את המיומנויות המבצעיות של גדודי עז אלדין אלקסאם וגופים הקשורים עימו, בכוונה לשוב ולתקוף מוצבי צה"ל בתסריט התלקחות מחודשת של הלחימה. בנוסף לכך מעיד מתווה האימונים על החשיבות הרבה שחמאס מייחסת לתפיסת "קלפי מיקוח" (חייל שבוי או גופות חיילים) אותם היא תוכל לנצל למו"מ לשחרור מחבלים הכלואים בישראל.
מימין: פעילי גדודי עז אלדין אלקסאם גוררים חייל ישראלי ממוצב צה"ל, שהותקף על ידם (פלסטין אלא'ן, 27 בדצמבר 2014). משמאל: פעילי גדודי עז אלדין אלקסאם משתלטים על מוצב צה"ל, הורגים את חייליו ומשתלטים על גופות ההרוגים. במרכז נראה דגל ישראל מונף על עמדת השמירה במוצב (פלסטין אלא'ן, 27 בדצמבר 2014)
מנהיג חמאס ח'אלד משעל השתתף בוועידת מפלגת השלטון בתורכיה
- ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס, השתתף בוועידת AKP, מפלגת השלטון בתורכיה, שהתקיימה ב-27 בדצמבר 2014 בעיר קוניה. ח'אלד משעל נתקבל ע"י משתתפי הועידה בכרזות: "משעל הלוחם", "חמאס אני מוכן להקריב את נפשי למענך", "בוז לישראל".
פניית הרשות הפלסטינית למועצת הביטחון באו"ם
- הרשות הפלסטינית המשיכה במהלך השבוע האחרון במאמציה לקדם את הצעת ההחלטה לסיום "הכיבוש" לקראת הצבעה במועצת הביטחון של האו"ם. צאא'ב עריקאת, חבר הוועד הפועל של אש"פ, אמר, כי הרשות השלימה הכנסת שמונה תיקונים להצעת ההחלטה שלה וכעת היא מוכנה להצבעה. לדבריו, ההצעה תוגש ב-29 בדצמבר 2014 באופן רשמי למועצת הביטחון של האו"ם כדי שתתקיים עליה הצבעה ב-30 או ב-31 בדצמבר 2014 (צפא, 29 בדצמבר 2014).
- צאא'ב עריקאת ציין, כי התיקונים, שהוכנסו עוסקים בהגדרת ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית, הגדרת ההתנחלויות כבלתי חוקיות וכמבוטלות, פתרון סוגיית הפליטים בהתאם להחלטה 194, והוספת סעיף הקשור לאסירים הפלסטינים, שבבתי הכלא בישראל. עוד, ציין, כי אם הפלסטינים לא ישיגו במועצת הביטחון את תשעת הקולות הדרושים להצבעה, הם יבצעו ניסיונות נוספים להעביר את ההצעה בשנת 2015 . כמו כן הם יחתמו על 16 אמנות בינלאומיות ויצטרפו לבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC) (ופא, 25 בדצמבר 2014).
מימין: צאא'ב עריקאת, במסיבת עיתונאים בראמאללה בעניין פניית הפלסטינים למועצת הביטחון של האו"ם (ופא, 24 בדצמבר 2014). משמאל: הפנייה למועצת הביטחון בראי הקריקטורה: למעלה נכתב "הערבים הולכים למועצת הביטחון לסיים את הכיבוש הישראלי" ובקריקטורה נראה אמריקאי יושב על שק כסף ומשקה עץ בדמות יהודי חמוש בכלי נשק רבים. על המשפך עליו נכתב "וטו"(פתח מדיה, 24 בדצמבר 2014).
- בחמאס נמתחה ביקורת קשה על החלטת הרשות להגיש את ההצעה להצבעת מועצת הביטחון בטענה, כי היא אינה מבטאת הסכמה לאומית:
- אסמאעיל הניה, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי הארגונים הפלסטינים נמצאים "מחוץ לתמונה" וכי הצעת ההחלטה חורגת מעקרונות הסוגיה הפלסטינית. הוא הצביע על כך שאפילו אמירה עקרונית לפיה מזרח ירושלים היא בירת המדינה הפלסטינית לא נכללת בהצעת ההחלטה (ערוץ אלאקצא, 29 בדצמבר 2014).
- סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, אמר כי חמאס מתנגדת בכל תוקף לנוסח הצעת ההחלטה בשל מה שכינה "הויתורים הכואבים" שמופיעים בה. לדבריו בהצעה מופיעים נוסחים בלתי קבילים ובראשם הסעיף המדבר על ירושלים כבירה משותפת לשתי המדינות. עוד טען אבו זהרי כי הצעת ההחלטה מחסלת מראש כל דרישה עתידית ל"זכות" כלשהי בפלסטין והיא גם מקבלת באופן עקיף את יהדותה של ישראל (דף הפייסבוק של סאמי אבו זהרי, 28 בדצמבר 2014).
- מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי הצעת ההחלטה משמעותה ויתור על העקרונות הלאומיים והיא שמה קץ למדינה הפלסטינית, ל"זכויות" לפליטים "להתנגדות" [קרי, לטרור ולאלימות] ולירושלים (צפא, 28 בדצמבר 2014).
ראש הפרלמנט האיראני המבקר בלבנון נפגש עם מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין
- עלי לאריג'אני, העומד בראש הפרלמנט האיראני, החל בשבוע שעבר סבב ביקורים בסוריה, לבנון ועיראק. ב-21 בדצמבר 2014 הגיע ללבנון לביקור בן יומיים. במהלכו נפגש בשגרירות איראן בביירות עם רמצ'אן שלח, מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין. בנוסף, פקד לאריג'אני את קברו של עמאד מע'ניה בביירות והניח עליו זר פרחים (אתר אלעהד, 23 בדצמבר 2014).
מימין : עלי לאריג'אני, נפגש עם מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין רמצ'אן שלח בשגרירות איראן בביירות (אתר אלעהד, 23 בדצמבר 2014). משמאל : עלי לאריג'אני פוקד את קברו של עמאד מע'ניה בביירות ומניח עליו זר פרחים (אתר אלעהד, 23 בדצמבר 2014)
[1] נכון ל-30בדצמבר 2014. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן אינם כוללים רקטות שנורו אך נפלו בתחום רצועת עזה.
[2]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[3]ראו פרסום מרכז המידע מה-28 בדצמבר 2014: "תרגילים, שקיימו חמאס וכוחות הביטחון הלאומי, דימו כיבוש מוצב צה"ל בקרבת הרצועה תוך חטיפת חייל".