- בדרום ישראל נמשך השקט. ביהודה, שומרון וירושלים נמשכו מעשי האלימות והטרור ובכלל זה תקיפת אזרחים באמצעות חומצה, ניסיונות דקירה, יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. בלטה השבוע חשיפת כוונה לבצע פיגוע התאבדות בתל אביב ע"י פלסטינים תושבי השומרון.
- ברצועת עזה התקיימו עצרות במסגרת אירועי יום השנה להקמת חמאס. האירועים הללו נוצלו להפגנת כוח של הזרוע הצבאית, בין השאר, על ידי הצגת כלי טיס בלתי מאויש, פרי פיתוח מקומי. בנאום, שנשא דובר הזרוע הצבאית הוא הודה לאיראן על הסיוע, שהגישה לחמאס ואיים על ישראל, כי הרגיעה הנוכחית "עלולה להתפוצץ" אם תהליך שיקום הרצועה לא יתקדם.
- בזירה הבינלאומית נמשכים מאמצי הרשות הפלסטינית לקדם החלטה במועצת הביטחון, שתקבע לוח זמנים מוגדר להקמת מדינה פלסטינית על בסיס גבולות 1967. על רקע זה התקיימה השבוע פעלתנות מדינית אינטנסיבית בה נטלו חלק ארה"ב, מדינות אירופה, הפלסטינים וישראל.
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
- גם השבוע לא אותרו נפילות רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.
שיגורי רקטות במסגרת ניסוי ע" חמאס
- במהלך הימים האחרונים שיגרה חמאס מספר רקטות לעבר הים במסגרת ניסויים, שערכה. שיגורי הרקטות מצטרפים לשורה של ניסויים שמבצעת הזרוע הצבאית של חמאס בשבועות האחרונים במסגרת מאמץ שיקום היכולות הצבאיות של הזרוע הצבאית של הארגון. על פי ההערכות מאז תום מבצע "צוק איתן" שוגרו כמה עשרות רקטות מרצועת עזה לכיוון הים במסגרת הניסויים הללו (13 בדצמבר 2014, Ynet).
- בעקבות שיגורי הניסוי הדגיש יחיא מוסא, חבר המועצה המחוקקת מטעם חמאס, כי זוהי "זכותה" של "ההתנגדות" להתחמש ולהתעצם צבאית ולקיים ניסויים באמצעי הלחימה, שברשותה. עוד הוסיף, כי הסכם הרגיעה (שהושג בתום מבצע "צוק איתן") אינו אוסר זאת (אלערבי, 9 בדצמבר 2014). מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס אמר, כי מצרים נוהגת להעביר לחמאס את תלונותיה של ישראל לגבי ניסויי שיגור הרקטות (סמא, 9 בדצמבר 2014).
תקרית נוספת בגבול רצועת עזה
- השבוע נמשכו התקריות לאורך גדר הביטחון, שבין ישראל לרצועת עזה. ב-12 בדצמבר 2014 התקהלו עשרות פלסטינים, אשר הבעירו צמיגים ליד גדר הביטחון, סמוך לכפר עזה. כוח צה"ל ביצע לעברם ירי כדי להרחיקם. שני פלסטינים נפצעו באורח בינוני. כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על ארבעה פצועים מזרחית לג'באליא (וטן ראמאללה, 12 בדצמבר 2014). תקריות מעין אלו הפכו לאחרונה לדפוס שגור ויש בהן פוטנציאל להתדרדרות.
מחבל תקף בחומצה אזרחים
- ב-12 בדצמבר 2014 בשעות הצהרים הגיע פלסטיני לצומת חוסאן (סמוך למחסום המנהרות בגוש עציון) וניסה לעצור טרמפ. בעת שעמד בצומת התיז חומצה לעבר כלי רכב, שעצר לו. לאחר מכן החל לרדוף אחר אחד האזרחים כשהוא מחזיק בידו מברג. שבעה בני אדם נפגעו מהחומצה באורח קל, ביניהם שלושה ילדים. אזרח חמוש, שעבר במקום ירה לעבר המחבל ופצע אותו באורח קשה. כוחות משמר הגבול, שהיו במקום עצרו את המחבל והוא נלקח לטיפול רפואי (דובר צה"ל, 12 בדצמבר 2014). המחבל הוא ג'מאל שכארנה, בן 45, מהכפר נחלין (סמוך לבית לחם).
טרור ואלימות ביהודה, שומרון ובמזרח ירושלים
- במהלך השבוע נמשך גל האלימות והעימותים האלימים במוקדי החיכוך "המסורתיים" ביהודה, שומרון ובשכונות מזרח ירושלים במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית" (כפר קדום, סמוך לכלא עופר, בלעין ומחסום קלנדיה ועוד) ביהודה ושומרון ובירושלים נמשכו יידויי האבנים, השלכת בקבוקי תבערה, ניסיונות דקירה של תושבים ישראליים.
- להלן מספר אירועים בולטים:
- ב-15 בדצמבר 2014– נהג ישראלי נפגע מאבן, שהושלכה לעברו בצומת סמוך לשכם. כתוצאה מכך איבד הנהג את השליטה על כלי הרכב והתנגש בקיר (ynet, 15 בדצמבר 2014).
- ב-15 בדצמבר 2014 – במהלך פעילות כוחות צה"ל למעצר מבוקש במחנה הפליטים קלנדיא (דרומית מזרחית לראמאללה) בוצע ירי לעבר כוח צה"ל. הכוח השיב באש. כמו כן הושלך לעבר הכוח מטען מאולתר. הכוח ירה לעבר משליך המטען והרג אותו. פלסטיני נוסף נפצע (דובר צה"ל, 15 בדצמבר 2014).
- ב-14 בדצמבר 2014 הגיעו כוחות הביטחון הישראליים לכפר ענאתא שם איתרו כלי רכב גנוב. בחיפוש בכלי הרכב נתפסו שני רובים מאולתרים ותחמושת. שני נוסעי כלי הרכב נמלטו (חטיבת דובר המשטרה, 14 בדצמבר 2014).
- ב-9 בדצמבר 2014 – בשעות הערב דיווח נהג אוטובוס, שנסע מאריאל לכיוון ירושלים, על פגיעה באוטובוס. בתחילה עלה חשד, כי המדובר בירי אולם לאחר מכן הסתבר שאבנים הושלכו לעבר האוטובוס, שהיה מלא בנוסעים (סוכנות תצפית, 9 בדצמבר 2014).
- ב-9 בדצמבר 2014 הועלה חשש לחדירה לישוב תקוע. כוחות צה"ל סרקו את האזור ועצרו שני פלסטינים, שברשותם נמצאו סכינים וחולצות של הג'האד האסלאמי בפלסטין. אחד הפלסטינים מחמד אבו עישה הוא קרובו של אחד מחוטפי ורוצחי שלושת הנערים בגוש עציון (ynet, 9 בדצמבר 2014).
עלייה בהיקף הפיגועים ובחומרתם בחודש נובמבר 2014
- מדיווחי שירות הביטחון הכללי עולה, כי במהלך חודש נובמבר 2014 חלה עלייה במספר הפיגועים, שבוצעו ביהודה ושומרון וירידה קלה במספר הפיגועים, שבוצעו בירושלים. בולטת העלייה בחומרת הפיגועים ובמספר הנפגעים. סה"כ בוצעו במהלך החודש 213 פיגועים וביניהם פיגועי דקירה, דריסה וירי. להלן פירוט (אתר שירות הביטחון הכללי, דצמבר 2014):
- מספר הפיגועים- ביהודה ושומרון בוצעו 166 פיגועים (לעומת 103 בחודש אוקטובר) ובירושלים בוצעו 46 פיגועים (לעומת 49 בחודש אוקטובר). פיגוע אחד בוצע בשטח ישראל.
- אופי הפיגועים- מרבית הפיגועים (181פיגועים) היו במתווה של השלכת בקבוקי תבערה. כמו כן בוצעו גם פיגועי דריסה (שלושה פיגועים) הנחת מטענים (19 פיגועים) ירי מנשק קל (שבעה פיגועים) פיגועי דקירה (שלושה פיגועים ביהודה ושמרון ואחד בתחום ישראל) . הפיגוע הבולט היה פיגוע בבית הכנסת בהר נוף (18 בנובמבר 2014) בו נהרגו חמישה בני אדם ונפצעו עשרה.
- נפגעים- במהלך החודש נהרגו תשעה בני אדם (שישה אזרחים ושלושה אנשי כוחות הביטחון). 29 בני אדם נפצעו (16 אזרחים ו-13 אנשי כוחות הביטחון).
סיכול פיגוע התאבדות בתל אביב
- כוחות הביטחון הישראליים עצרו במהלך החודשים אוקטובר נובמבר 2014 חמישה פלסטינים, שהתכוונו לבצע פיגוע התאבדות בתל אביב ומספר פיגועים נוספים. העצורים הם יסמין שעבאן, תושבת ג'נין וארבעה תושבי הכפר עתיל (נפת טול כרם). על פי התוכנית, שגיבשו, הייתה אמורה יסמין שעבאן להשיג אישור כניסה לישראל מטעמים רפואיים אותו תנצל לביצוע הפיגוע. הפיגוע תוכנן להתבצע באמצעות חגורות נפץ אותן תסווה יסמין שעבאן תחת בגדיה תוך שהיא מתחזה לאישה הרה. בעקבות מעצרם הוסגרו מספר אמצעי לחימה ביניהם רובה M16מאולתר, רובה צייד, תחמושת וחומרים המשמשים להכנת חומרי נפץ. חברי החוליה קיימו קשר עם פעיל מרצועת עזה, אשר אמור היה לסייע ולהדריך אותם בכל הקשור להכנת חגורות הנפץ (שירות הביטחון הכללי, 15 בדצמבר 2014).
- מחקירת העצורים עלה, כי לצורך ביצוע הפיגוע הם התכוונו לעשות שימוש בדירה בישראל המשמשת למגורי שוהים בלתי חוקיים. בדירה זו הם התכוונו להכין ואת המחבלת המתאבדת לביצוע הפיגוע. תוכנן, כי את האחריות לפיגוע יקבלו חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין. כמו כן תכננו חברי החוליה לבצע פיגוע באמצעות מטען נגד אוטובוס המסיע חיילים ולחטוף חייל (שירות הביטחון כללי, 15 בדצמבר 2014) .
מימין: אמצעי הלחימה, שנתפסו ברשות החוליה. משמאל: המחבלת יסמין שעבאן (שירות הביטחון הכללי, 15 בדצמבר 2014)
מעצר אזרח אמריקאי, שהתכוון לבצע פיגועים
- ב-19 בנובמבר 2014 במבצע משותף של כוחות הביטחון הישראליים בשיתוף פעולה עם ה-FBI, נעצר אזרח אמריקאי לחקירה בחשד לאחזקת נשק בלתי חוקי וכוונה לבצע פעילות טרור. האזרח אדם אברט ליביקס (Adam Everett Livix) היה מבוקש בשנת 1984 בארה"ב על שימוש בסמים. הוא הגיע לישראל ב-2013 ושהה בשטחי הרשות הפלסטינית (חברון, בית לחם). במהלך שהותו בבית לחם הוא התקרב לפעילי טרור פלסטינים שהציעו לו להתנקש בחייו של הנשיא אובמה, אשר ביקר באותה עת בישראל, באמצעות רובה צלפים. אדם ליביקס סרב להצעה.
- לאחר השהייה בשטחי הרשות הפלסטינית נכנס אדם ליביקס לישראל ושהה בה באופן בלתי חוקי במשך כשנה ומחצה. הוא התרועע עם ישראליים והציג עצמו באיש יחידת עילית של חיל הים של ארה"ב. במהלך שהותו בישראל הוא העלה מספר רעיונות לביצוע פעולות טרור נגד מקומות קדושים לאסלאם בישראל. בעת מעצרונמצאו ברשותו אמצעי לחימה רבים, שגנב מצה"ל (הארץ, 10 בדצמבר 2014) .
נתפס פעיל חמאס שניסה להעביר כספים
- בעקבות מידע מודיעיני, שהתקבל בדבר העברות כספים למטרות טרור של פעיל חמאס, נעצר לבדיקה על ידי כוחות הביטחון כלי רכב סמוך לאבו דיס. בחיפוש, שנעשה בכלי הרכב התגלו אלפי שקלים. נהג כלי הרכב נעצר והועבר להמשך חקירה (משטרת ישראל, 15 בדצמבר 2014).
עצרת בחברון לציון יום הקמת חמאס
- ב-11 בדצמבר 2014 ארגנה חמאס בחברון עצרת לציון יום השנה ה-27 להקמת התנועה. בה היה מספר מועט יחסית של משתתפים. במהלך העצרת התפתחו עימותים אלימים בין המשתתפים לבין כוחות הביטחון הישראליים. תושבים מקומיים בחברון הכינו עוגות לציון 27 שנים לייסוד חמאס עליהן התנוססו תמונותיהם של שני מחבלי חמאס, עמר אבו עישה ומרואן קואסמה, אשר חטפו ורצחו ביוני 2014 את שלושת הנערים בצומת גוש עציון (פלסטין אלא'ן, 15 בדצמבר 2014).
מימין: עימותים בין משתתפי עצרת חמאס לבין כוחות צה"ל בחברון (פלסטין אלא'ן, 12 בדצמבר 2014). משמאל: עוגה עליה תמונות שני מחבלי חמאס עמר אבו עישה ומרואן קואסמה, שחטפו ורצחו את שלושת הנערים הישראליים (פלסטין אלא'ן, 15 בדצמבר 2014)
המצב במעברים
- מאהר אבו צבחה, ראש מנהלת המעברים מטעם חמאס, הכחיש דיווחים לפיהם בכוונת מצרים לפתוח את מעבר רפיח במהלך הימים הקרובים בציינו, כי אין לכך כל אישור רשמי מצרי (פלסטין אליום, 13 בדצמבר 2014). במקביל נמסר, כי שלטונות מצרים, בתאום עם ישראל והרשות הפלסטינית, הסכימו לחדש את הכנסת חומרי הבניה לשיקום רצועת עזה החל מ-14 בדצמבר 2014 דרך מעבר ניצנה במקום דרך מעבר רפיח. זאת, בשל המצב הביטחוני (אלג'זירה.נט, 11 בדצמבר 2014).
מצוקת גז ברצועת עזה
- מחמד אלעבדאללה, חבר מועצת הנהלת חברות הנפט והגז ברצועת עזה אמר, כי הרצועה סובלת מזה מספר ימים ממשבר חמור של חוסר בגז בישול. זאת, מכיוון שכמויות הגז המגיעות מראמאללה לרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום אינן מספיקות לצרכים היומיומיים של תושבי הרצועה. לדבריו הרצועה זקוקה ל-450-400 טונות גז מידי יום בעוד שדרך מעבר כרם שלום מגיעים כ-200 טונות בלבד (אלקסאלה.נט, 9 בדצמבר 2014).
- מצוקת הגז ברצועת עזה הינה על רקע מאבקי כוח בין הרשות הפלסטינית לחמאס בכל הנוגע לגביית מיסים על בלוני הגז. בעניין זה הדגישה ממשלת ההסכמה הלאומית בסיכום ישיבתה, כי כל החלטה או צעד הננקטים על ידי גורמים, שאינם מוסמכים על ידי משרדי הממשלה ברצועה, בטלים ומנוגדים לחוק בעיקר בכל הנוגע להטלת מיסים על הסחורות המוכנסות לרצועת עזה (פלסטין אליום, 9 בדצמבר 2014).
שיקום רצועת עזה
- מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס וע'אזי חמד, תת שר החוץ לשעבר בממשל חמאס נפגשו עם רוברט סרי, שליח האו"ם במזרח התיכון ומשלחת שעמד בראשה, לדיון בסוגיות שיקום הרצועה והמעברים. אבו מרזוק הדגיש, כי יש להאיץ את תהליך השיקום והכנסת חומרי הבנייה. לדבריו יש צורך לפתוח את כל המעברים כדי לאפשר הכנסת כמויות גדולות ככל האפשר של חומרי בנייה (דף הפייסבוק של מוסא אבו מרזוק, 11 בדצמבר 2014).
- ב-9 בדצמבר 2014 נערכו הפגנות ברחבי העיר עזה בדרישה לפתיחת מעבר רפיח, הסרת המצור, ותחילת שיקום הרצועה. ההפגנות התקיימו מול בניין הממשלה בעזה ומול משרד הקישור האזרחי (9 בדצמבר 2014, PALINFO; פלסטין היום, 9 בדצמבר 2014). בנוסף ב-11 בדצמבר 2014 נערכה הפגנת ילדים פלסטינים מול מטה UNDP של האו"ם בדרישה לבנייה ושיקום הרצועה והסרת המצור (11 בדצמבר 2014, פלסטין אלאן, PALDF).
- בהתייחסו לטענות חמאס על העיכוב בשיקום הרצועה אמר אבו מאזן בפתח ישיבת הנהגת הרשות הפלסטינית, כי חמאס היא זו שמעכבת מסיבות שונות את העברת החומרים. שכן, קיים הסכם ברור עם חמאס לפיו הרשות הפלסטינית היא זו שתאייש את המעברים והמשלוחים יועברו לזכאים לכך ברצועה בחסות האו"ם (ערוץ הטלוויזיה הפלסטיני הממסדי, 14 בדצמבר 2014).
- התבטאות אבו מאזן עוררה גינויים מצד בכירי חמאס :
- מוסא אבו מרזוק, אמר כי אבו מאזן, המכשיל את השיקום, מסרב לכל צעד בהסכמים בנוגע למעברים. לדבריו פועלים המעברים בתיאום בין הרשות הפלסטינית וישראל ולחמאס אין כל אחריות על כך (אנטוליה, 15 בדצמבר 2014). בדף הפייסבוק שלו כתב אבו מרזוק כי אבו מאזן "מחק את הרצועה מהאג'נדה שלו". הוא הדגיש, כי נציגי הרשות הפלסטינית הם אלה האחראים על מעבר כרם שלום ומעבר ארז (דף הפייסבוק של מוסא אבו מרזוק, 14 בדצמבר 2014).
- סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, אמר כי דבריו של אבו מאזן אינם הגיוניים. שכן חמאס אינה יכולה לנהל את המעברים מכיוון, "שאין לה אפילו משטרה ברצועת עזה" (ערוץ אלאקצא, 15 בדצמבר 2014).
הפגנת כוח של חמאס ומסרים מאיימים בעת עצרות לציון יום הקמת התנועה
- ברצועת עזה התקיימו עצרות רבות לציון יום השנה להקמת חמאס. במוקד האירועים עמד מצעד צבאי של הזרוע הצבאית של חמאס, שנערך בעיר עזה. במסגרת המצעד הציגה חמאס בפני הציבור אמצעי לחימה שברשותה, חלקם הוצגו לראשונה. בין השאר הוצגו במצעד רקטת ה-R160(בה נעשה שימוש לראשונה במהלך מבצע "צוק איתן"), ואלאבאביל, כלי טיס בלתי מאויש, פרי פיתוח מקומי (כלי טיס זה גם צילם את מהלך המצעד). כמו כן הוצג דגם רקטה חדשה עליו נכתב "קסאם??" (להערכתנו רמז לרקטות קסאם חדשות, שמפתחת חמאס). בין הצועדים ניתן היה לראות את פעילי הנח'בה (יחידת העילית של הזרוע הצבאית), את יחידת הצלפים ואת אנשי קומנדו הימי (שביצעו את הנחיתה בחוף זיקים במהלך מבצע "צוק איתן"). לרגל יום השנה הפיקה חמאס סרטון בו נראים פעילי הזרוע הצבאית במהלך אימונים. כמו כן נשמע קטע, אשר יוחס למחמד צ'יף, בו הוא ציין, כי ישראל קיימת יותר מידי זמן "והגיע הזמן לטהר את מסגד אלאקצא מטומאתו" (פלסטין אלא'ן, 14 בדצמבר 2014). לא ברורה לנו מידת המהימנות של קטע זה ואין בו להערכתנו כדי להעיד האם מחמד צ'יף חי או מת.
- אבו עבידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס, נשא נאום בו התפאר בהישגי הזרוע הצבאית במהלך מבצע "צוק איתן". אבו עבידה איים, כי פקעה הסבלנות מכך שישראל מעכבת את שיקום הרצועה ואיים, כי הציבור וההנהגה של האויב יישאו בתוצאות העיכוב. הוא גם הודה בדבריו לאיראן על הסיוע, שהגישה "להתנגדות הפלסטינית והזכיר בהקשר לכך את אמצעי הלחימה, שהועברו על ידי איראן לזרוע הצבאית. אבו עבידה שב ואיים על ישראל, כי המצב הנוכחי עלול להתפוצץ במידה תהליך שיקום הרצועה לא יתקדם (ערוץ אלאקצא, 14 בדצמבר 2014) .
- במהלך העצרות התבטאו בכירי חמאס בזכות הדבקות ב"התנגדות" (קרי, המשך הטרור) תוך הדגשת יכולתה של חמאס להתמודד צבאית עם ישראל :
- אסמאעיל הניה, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, אמר כי צפון רצועת עזה עדיין מלמדת את ישראל "שיעור אחר שיעור".
- צלאחר אלברדאויל, בכיר חמאס, אמר כי חמאס עדיין דבקה בדרך "ההתנגדות" עד שישוחררו כל השטחים הפלסטינים. לדבריו תנועת חמאס מאז הקמתה הביאה הישגים רבים לעם הפלסטיני, שהבולט בהם הוא "עסקת שליט" (צפא, 12 בדצמבר 2014) (עדות לחשיבות שחמאס מייחסת לחטיפת חיילים ולשחרור עצורים פלסטינים) .
- מחמוד אלזהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, אמר, כי תנועת חמאס והזרוע הצבאית שלה יחזרו על "חווית הניצחון" ברצועה כמו גם ביהודה ושומרון עד שישוחררו כל השטחים הפלסטינים (אלרסאלה.נט, 12 בדצמבר 2014).
- פתחי חמאד, בכיר חמאס, אמר, כי השטחים הפלסטינים כוללים את עזה, הגדה המערבית, מסגד אלאקצא ושטחי "הפנים" (קרי, ישראל). לדבריו במהלך מבצע "צוק איתן" עברו הפלסטינים ממגננה למתקפה ולאחריו ממשיך העם הפלסטיני בדרך הג'האד ו"ההתנגדות" (ערוץ אלאקצא, 12 בדצמבר 2014).
- ח'ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, שיבח את היכולות הצבאיות של חמאס. עוד אמר, כי כל פלסטין "מהים ועד הנהר" היא כולה אדמה אסלאמית ערבית, שאף אחד אינו שותף לה. הוא הוסיף, כי הכיבוש לא ייעלם אלא באמצעות הנשק וההתנגדות אותה הגדיר כ"זכותו הלגיטימית של העם הפלסטיני בכל פלסטין" (ערוץ אלאקצא, 14 בדצמבר 2014) .
ביקור משלחת חמאס באיראן
- אסאמה חמדאן, הממונה על יחסי החוץ בחמאס, דיווח כי משלחת חמאס הגיעה לביקור באיראן במסגרתו נועדה עם בכירי הממשל האיראני. המשלחת כללה את אסאמה חמדאן, מחמד נצר, מאהר עביד, וג'מאל עיסא, חברי הלשכה המדינית של חמאס. למשלחת הצטרף ח'אלד אלקדומי, נציג חמאס באיראן, הוא הצהיר, כי ביקור המשלחת נועד להדק את היחסים בין חמאס לאיראן ולעדכן את ההנהגה האיראנית בהתפתחויות האחרונות בירושלים ובפעילות צה"ל ביהודה ושומרון (אלעאלם, 9 בדצמבר 2014).
- חברי המשלחת נועדו עם בכירי הממשל בראשם עלי לאריג'אני, יו"ר מועצת השורא, אשר דן עימם בסוגיית ירושלים, שיקום רצועת עזה והעברת סיוע איראני לידי חמאס (אלרסאלה.נט, 9 בדצמבר 2014). לדברי אמין מוסאוי, ראש מרכז הלימודים האסטרטגיים בטהראן, נועד הביקור "לפתוח דף חדש" ביחסים עם איראן ולהכשיר את ביקורו של ח'אלד משעל באיראן (אלרסאלה.נט, 9 בדצמבר 2014).
ביקור משלחת חמאס באיראן. מימין: פגישת חברי המשלחת עם יו"ר מועצת השורא האיראנית עלי לאריג'אני (אלרסאלה נט, 11 בדצמבר 2014) . משמאל: קריקטורה, שהתפרסמה בסוכנות הידיעות האיראנית פארס לפיה הרקטות של איראן מוחקות את ישראל (פארס, 2 בדצמבר 2014)
אימון צבאי של הג'האד האסלאמי בפלסטין
- הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין ערכה אימון צבאי במרכז רצועת עזה תחת הכותרת "מבנה יצוק". באימון נטלו חלק כמה מאות פעילי הזרוע הצבאית כמו גם בכירים בארגון. מהלך האימון הוצג תרגיל שדימה הסתערות וכיבוש מוצב ישראלי. כמו כן הוצג הגדוד החדש (פג'ר), שהוקם לאחר מבצע "צוק איתן". לדברי אבו חמזה, בכיר בזרוע הצבאית, האימון הינו הכנה למערכה הבאה עם ישראל והרגיעה הנוכחית אינה אלא "שלב שנועד להכשיר את הכוחות ללחימה" (אתר פלוגות ירושלים, 13 בדצמבר 2014).
ניסיון פיגוע נגד מרכז התרבות הצרפתי בעזה
- ב-12 בדצמבר 2014 בשעות הערב הופעל מטען נפץ נגד מרכז התרבות הצרפתי בעיר עזה. נגרם נזק לחומה החיצונית של המרכז. אנצאר בית אלמקדס וג'יש אלאסלאם, שני ארגונים המזוהים עם הג'האד הסלפי, קיבלו אחריות לפיגוע. משרד הפנים של חמאס הודיע, כי פתח בחקירה לבירור נסיבות הפיצוץ. ממצאים ראשוניים מצביעים על כך, שהמטען הופעל מרחוק על ידי טלפון סלולארי. שני שוטרים נפצעו באורח קל. לפני כחודשיים אירע פיצוץ דומה באותו מרכז תרבות (מען, 13 בדצמבר 2014). יוזכר, כי בשנים האחרונות אירעו מספר מקרים של התנכלויות כלפי מוסדות ואישים מערביים ברצועת עזה ע"י גורמים סלפים-ג'האדיים.
מימין : מבנה מרכז התרבות הצרפתי בעזה (מען, 13 בדצמבר 2014). משמאל: משמאל : מנגנוני הביטחון של חמאס חוקרים את נסיבות האירוע (ערוץ וטן, 13 בדצמבר 2014)
מותו של זיאד אלעין –תמונת מצב
- זיאד אלעין, שר ברשות הפלסטינית, הממונה המאבק בגדר ובהתנחלויות, נפטר ב-10 בדצמבר 2014. זאת, לאחר שבמהלך בהפגנה, שנערכה בתרמסעיא (מצפון לראמאללה), חש ברע, פונה לבית החולים בראמאללה ושם נקבע מותו. לאחר מותו נפוצו בקרב הפלסטינים שמועות לפיהן הוא הוכה בידי חיילים וכן שנפגע מגז מדמיע. מצילומים שנערכו על ידי כלי התקשורת נראה, כי בהלך ההפגנה התפתחה תגרה בינו לבין חיילי משמר הגבול שכללה דחיפות ומגע פיזי אך לא מעבר לכך.
- ראש ממשלת ישראל העביר מסר לרשות הפלסטינית לאחר האירוע בו הבהיר כי ישראל תחקור את האירועים והצביע על הצורך להרגיע את המצב ולפעול באחריות. שר הביטחון פרסם הודעה בה הביע צער על מותו של אבו אלעין ומסר שצה"ל חוקר את האירוע וכן הציע לרשות הפלסטינית לבצע חקירה משותפת.
- זיאד אבו אלעין יליד 1959 מוסלמי, נשוי ואב לשלושה ילדים, מתגורר בראמאללה. הוא שימש כשר לענייני המאבק בגדר ובהתנחלויות מזה כחמישה חודשים. עד לאחרונה שימש כמנכ"ל משרד האסירים, חבר הועדה העליונה של פתח ביהודה ושומרון וחבר הועדה המהפכנית של פתח. ב-4 במאי 1979, הוא היה מעורב בפיגוע טרור בטבריה במהלכו נהרגו שני נערים בני 16 ושלושים בני אדם נפצעו. אבו אלעין נמלט לארה"ב שם נעצר והוסגר לישראל. ב-1982 הוא נדון למאסר עולם אך שוחרר ממאסרו כעבור שלוש שנים במסגרת "עסקת ג'בריל". במהלך האינתיפאדה השנייה הוא הוחזק במעצר מנהלי.
- הלווייתו של זיאד אבו אלעין התקיימה בראמאללה ב-11 בדצמבר 2014. אלפים השתתפו בהלוויה, כולל בכירים ברשות הפלסטינית ובראשם אבו מאזן. קודם להלוויה התבצעה נתיחה של גופתו במכון הפתולוגי באבו דיס בה השתתפו נציגים פלסטינים, ירדנים וישראליים (נציגי ישראל היו ד"ר חן קוגל, מנהל המכון לרפואה משפטית, ורופאה נוספת). בדו"ח ראשוני של ניתוח הגופה עלה, כי מותו נגרם מחסימה של אחד העורקים המספקים דם לשריר הלב וכי הוא סבל ממחלת לב. אולם ד"ר צאבר אלעאלול, מנהל המכון לרפואה משפטית, סירב להכיר בממצאים הללו וטען, כי אבו אלעין מת כתוצאה מחבלה ולא ממוות טבעי (ופא, 11 בדצמבר 2014).
- מותו של זיאד אבו אלעין הביא לגל גינויים נרחב במסגרתם נשמעו קריאות ברשות הפלסטינית להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל. בפועל, התיאום הביטחוני עם ישראל, המהווה אינטרס מובהק של הרשות הפלסטינית, לא הופסק. מחמוד אלהבאש, יועצו של אבו מאזן לענייני דת, אמר, כי הוחלט לפי שעה, שלא להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל המהווה לדבריו חלק מהפעולות הננקטות לייצוב השלטון הפלסטיני. לדבריו במידה והתיאום הביטחוני יהיה מנוגד לאינטרס הפלסטיני הם ידאגו להפסיק אותו (מען, 14 בדצמבר 2014).
תגובות
- בכירי הרשות הפלסטינית, שסירבו להכיר בכך שזיאד אלעין מת כתוצאה מהתקף לב, האשימו את ישראל במותו וקראו להמשיך בדרכו:
- אבו מאזן אמר, כי הם רואים בזיאד אבו אלעין שהיד והם נחושים להמשיך ב"התנגדות העממית" ולהלחם בהתנחלויות ולהמשיך במאבק. לדבריו מה שקרה הוא פשע והרשות לא תשתוק (ערוץ הטלוויזיה הפלסטיני הממסדי, 10 בדצמבר 2014).
- ראמי חמדאללה, ראש ממשלת ההסכמה הפלסטינית הספיד את זיאד אלעין ושיבח את מעורבותו האישית בהפגנות ובפעילויות "ההתנגדות העממית" בכל מקום. הוא ציין את היסטורית העימותים הארוכה של אבו עין עם הכוחות הישראליים ובתי המשפט בארה"ב ובישראל (ופא, 11 בדצמבר 2014).
- גם גורמים בינלאומיים הביעו תנחומים על מותו:
- יו"ר הרשות הפלסטינית קיבל שיחת טלפון מפדריקה מוגריני, הנציבה העליונה לענייני חוץ וביטחון באיחוד האירופאי בה הביעה תנחומיה על מותו של זיאד אבו אלעין וקראה לפתוח בחקירה מיידית ועצמאית על נסיבות מותו (ופא, 10 בדצמבר 2014).
- סטיפן דוג'אריק, דובר מזכ"ל האו"ם קרא לישראל לערוך חקירה מיידית על נסיבות מותו של אבו אלעין וקרא לכל הצדיים להפגין איפוק מרבי ולהימנע מהסלמה (אתר האו"ם, 10 בדצמבר 2014).
פניית הרשות למועצת הביטחון של האו"ם
- בזירה הבינלאומית נמשכים מאמצי הרשות הפלסטינית לקדם החלטה במועצת הביטחון של האו"ם בסוגיית התהליך המדיני. ב-14 בדצמבר 2014 נערכה ישיבת ההנהגה הפלסטינית בראשות אבו מאזן הוחלט לפנות למועצת הביטחון של האו"ם להצבעה על ההחלטה הפלסטינית או על ההחלטה הצרפתית, במידה ותושג הסכמה עם הצרפתים, עד ה-17 בדצמבר 2014 . במידה וההצעה לא תעבור, או שארה"ב תשתמש בזכות הוטו שלה, יפנו הפלסטינים לקידום ההחלטות של הפרלמנטים באירופה ובעולם כולו (מען, 14 בדצמבר 2014).
- על פי כתבה, שהתפרסמה באלקדס אלערבי פועל ריאצ' מנצור, נציג הרשות הפלסטינית באו"ם להצגת הצעת ההחלטה הפלסטינית לפני ה-24 בדצמבר ,2014 מועד בו יצא האו"ם לפגרה. לדברי הכתבה ההצעה, שנוסחה על ידי צרפת איננה מספקת את הפלסטינים משום שהם חשים, כי היא נוסחה בהוראת ארה"ב. הצד הפלסטיני הגיש מספר הסתייגויות לגבי ההצעה הצרפתית ובכלל זה הסתייגות מהסעיף המכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית (אלקדס אלערבי, 11 בדצמבר 2014). צאא'ב עריקאת, חבר הועד הפועל של אש"ף, שלל בתוקף את חובת ההכרה בישראל כמדינה יהודית ואמר כי הם לא יקבלו סעיף שכזה בשום פנים ואופן (אלערביה אלחדת', 13 בדצמבר 2014).
- בנימין נתניהו ראש ממשלת ישראל נועד ברומא עם ג'והן קרי, מזכיר המדינה האמריקאי כדי לדון בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם בסוגיית התהליך המדיני. קרי נועד גם לשיחות בנושא גם עם שרי החוץ של צרפת, גרמניה ובריטניה והאיחוד האירופאי. גורמים אמריקאים מסרו, כי בדיון, שנערך בממשל ארה"ב טרם יציאתו, קרא קרי לפעול לדחיית המהלך הפלסטיני באו"ם בעוד רייס, היועצת לביטחון לאומי, הביעה תמיכת בקידום ההצעה (15 בדצמבר 2014, AP).
ירי לעבר שגרירות ישראל ביוון
- בליל 12 בדצמבר 2014 סמוך לשעה 0300 בוצע ירי מנשק אוטומטי לעבר שגרירות ישראל באתונה. הירי בוצע ככל הנראה על ידי רוכבי שני אופנוע. לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בשלב זה לא ידועה זהותם של מבצעי הירי.
- עדי ראייה מסרו למשטרת יוון, כי ארבעה חשודים הגיעו לבניין השגרירות, הממוקם בצפון העיר באמצעות אופנועים. שניים מהם ירו לעבר בניין השגרירות באמצעות רובי סער מסוג קלצ'ניקוב. לדברי המשטרה בדיקת 54 הקליעים, שנמצאו סמוך לשגרירות מוכיחה, כי הם נורו משני רובי קלצ'ניקוב, שנעשה בהם שימוש בעבר לביצוע תקיפה דומה ב-13 בדצמבר 2013 בבית השגריר הגרמני ביוון. לדברי המשטרה קיים דמיון רב במודוס אופרנדי של שני הפיגועים הללו כך שאפשר ואותה קבוצה עומדת מאחורי שניהם (ניו יורק טיימס, 12 בדצמבר 2014).
[1] נכון ל-16בדצמבר 2014. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן אינם כוללים רקטות שנורו אך נפלו בתחום רצועת עזה.
[2]נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.