כללי
1. באוגוסט ובספטמבר 2014 חשפו כוחות הביטחון הישראליים שתי תשתיות צבאיות של חמאס, שפעלו ברחבי יהודה ושומרון וגייסו חוליות לביצוע פיגועים נגד יעדים ישראליים, כולל פיגועי ראווה בירושלים (פיגוע באצטדיון טדי ופיגוע נגד הרכבת הקלה). רוב הפעילים גויסו בעת לימודים בירדן ועברו הכשרה מחוץ ליהודה ושומרון. במהלך החקירות נעצרו למעלה משלושים פעילים ונתפסו אמצעי לחימה רבים (פרוט ראו נספח ב'). תשתיות הטרור, שנחשפו, הוכוונו על ידי צאלח מחמד סלימאן אלעארורי, בכיר חמאס הפועל מתורכיה. חלק מפעילי התשתיות עברו הדרכות בתורכיה ובכלל זה לימוד שיטות לביצוע פיגועים נגד יעדים בישראל, ביהודה ושומרון ובחו"ל (אתר שירות ביטחון כללי, 19 באוגוסט 2014).
2. אין זו הפעם הראשונה בה ממלאים פעילי חמאס בתורכיה תפקיד מרכזי בהכוונת טרור ביהודה ובשומרון. תורכיה מעניקה מזה זמן תמיכה פוליטית, הסברתית וכלכלית לחמאס.במסגרת זאת היא מאפשרת, בין שאר, לקבוצה של פעילים מבצעיים של חמאס לפעול בשטחה בחופשיות ולהפעיל מתורכיה התארגנויות צבאיות-טרוריסטיות של חמאס ביהודה ושומרון. בראש פעילות חמאס בתורכיה עומד בשנים האחרונות צאלח אלערורי[1], שהיה בעבר בין מקימי הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון ומשמש כיום כראש מרחב יהודה ושמרון במפקדת חמאס בחו"ל (קווים לדמותו ראו נספח ב').
תורכיה כמרכז להכוונת טרור
3. חשיפת תשתיות הטרור של חמאס ביהודה ושומרון המחישה פעם נוספת את תפקידם של פעילים מבצעיים של חמאס הפועלים מתורכיה, בהכוונת הטרור ביהודה ושומרון. תורכיה תומכת בחמאס כלכלית, אידיאולוגית, פוליטית והסברתית. בנוסף לכך תורכיה מאפשרת לקבוצה פעילי טרור בחמאס לפעול בשטחה בחופשיות ולהפעיל ממנה התארגנויות צבאיות-טרוריסטיות של חמאס ביהודה שומרון ורצועת עזה[2].
4. יוזכר, כי 11 מתוך המחבלים, ששוחררו במסגרת "עסקת שליט" גורשו לתורכיה, עשרה מהם היו פעילי חמאס (אוקטובר 2011). עם הגעתם לתורכיה נכתב בעיתונות התורכית, כי המחבלים יימצאו תחת פיקוח המודיעין התורכי ולא יתאפשר להם להסתובב באופן עצמאי ללא ליווי. מאידך, תורכיה גם לא תכפה עליהם להישאר בשטחה ולא תמנע מהם לעבור למדינה אחרת אם יבקשו זאת (הורייט, 20 באוקטובר 2011). בפועל, המציאות הוכיחה, כי פעילי הטרור, שבתורכיה פועלים בחופשיות יתרה.
5. תשתיות הטרור, שנחשפו באוגוסט ובספטמבר 2014 הוכוונו מתורכיה על ידי צאלח מחמד סלימאן אלעארורי, בכיר חמאס מתורכיה. חלק מפעילי התשתיות עברו הדרכות בתורכיה בעיקר בכל מה שקשור לתכנון הפעילות הצבאית ובכלל זה לימוד דרכי פעולה לביצוע פיגועים נגד יעדים בשטח ישראל, ביהודה ושומרון וגם בחו"ל. לאחר סיום ההכשרות הצבאיות של המגויסים הם שולבו למשימות השונות על פי חלוקה וציוות שנעשו על ידי בכירי חמאס בתורכיה. גם ההנחיות לפעילות בשטח הגיעו לחברי התשתיות באמצעות מפעילים בתורכיהובירדן, שהיו אחראים על ביצוע הפעילות (אתר שירות הביטחון הכללי, 27 בנובמבר 2014).
6. מעבר לצאלח אלערורי ראויים לציון שני פעילים מבצעיים נוספים של חמאס השוהים בתורכיה:
א. מוסא אלעכארי, אחיו של אברהאים אל עכארי, שביצעאת פיגוע הדריסה בתחנת הרכבת הקלה בירושלים ב-5 בנובמבר 2014. מוסא אלעכארי היה חבר בחוליה, שחטפה ורצחה את שוטר משמר הגבול ניסים טולדנו ב-13 בדצמבר 1992. הוא נתפס ונשפט לשלוש עונשי מאסר עולם. מוסא אלעכארי שוחרר במסגרת "עסקת שליט" וגורש לתורכיה.
ב. חסאם בדראן (אבו עמאד), פעיל חמאס, ששוחרר מהכלא הישראלי במסגרת "עסקת שליט" ושוהה לעיתים בתורכיה. בדראן נשפט בשנת 2004 ל-17 שנות מאסר בשל מעורבותו בביצוע פיגועי התאבדות במהלך האנתיפאדה השנייה. עם שחרורו (אוקטובר 2011) גורש חסאם בדראן מישראל. הוא התמקם בדוחא שבקטר אך לעיתים הוא שוהה בתורכיה. בדצמבר 2013 מונה חסאם בדראן כדובר הרשמי של חמאס בחו"ל (ופא, 25 בדצמבר 2013). בפועל נחשף תפקידו של חסאם בדראן בהכוונת תשתית טרור באזור חברון (מרץ – פברואר 2013)[3].
מימין: חסאם בדראן מתראיין בערוץTRT התורכי (דף הפייסבוק של חסאם בדראן, 7 ביוני 2014) משמאל: חסאם בדראן, פעיל חמאס בכיר, ששוחרר ב"עסקת שליט", אשר אכוון התארגנות חמאס באזור חברון, מצטלם עם כלי נשק בעת שהותו בתורכיה (פורום חמאס, 19 באוקטובר 2012).
מרכזיותו של צאלח אלעארורי בגיוס חוליות טרור ביהודה ושומרון
7. הפעלת פעילי הטרור מתורכיה, שנחפשה בחודשים האחרונים, אינה ראשונה מסוגה. גם בעבר נחשפו ביהודה ושומרון חוליות טרור ומחבלים, שהופעלו מתורכיה. בכל החשיפות עלה שמו של צאלח אלעארורי. כך למשל במאי- אוגוסט 2014 עצרו כוחות הביטחון כמה עשרות פעילי חמאס ביהודה, שומרון וירושלים, שהיו מעורבים, על פי החשד, בהקמת תשתית צבאית, שהתכוונה לבצע פיגועים בישראל. תשתית פעילים זו הוכוונה על ידי מפקדת חמאס בתורכיה, בעיקר בכל מה שקשור לגיוס פעילים ורכש אמצעי לחימה. בראש התשתית עמד ריאד נאצר תושב דיר קדיס (אזור ראמאללה) שהיה כלוא בעבר בישראל (שירות הביטחון הכללי, 19 באוגוסט 2014).
8. מממצאי החקירה עלה,שריאד נאצר גויס על ידי צאלח אלערורי השוהה בתורכיה. טרם גירושו מישראל הטיל אלערורי על ריאד נאצר לבנות תשתית נרחבת של חמאס ביהודה ושומרון כדי לערער את היציבות בשטח ואף לעורר אנתיפאדה שלישית. במסגרת זו הוקמו מספר חוליות מקומיות, בהפעלתו הישירה של ריאד נאצר. בין היתר הוקמו חוליות בשכם, בית לחם, אזור יתיר, ירושלים, טול כרם. לתשתית גויסו גם מומחים בתחום ההנדסה והכימיה (שירות הביטחון הכללי, 19 באוגוסט 2014).
9. דוגמא נוספת למעורבות אלעארורי בהקמת תשתיות טרור ביהודה ושומרון באה לידי ביטוי בתחילת שנת 2013, עם מעצרם של שני פעילי חמאס, שניסו להבריח ליהודה ושומרון כספים דרך גשר אלנבי. ברשות השליח נמצא סכום של 10,000 יורו ו-900 דולרים, שהוסתרו בקופסאות סיגריות. בחקירתם סיפרו השניים, כי היו אמורים לקבל כספים נוספים מצאלח אלערורי (שירות הביטחון הכללי, אפריל 2013). כספים אלה היו מיועדים למימון פעילות הטרור של חמאס.
תגובות ישראל, תורכיה וחמאס להפעלת התארגנויות טרור מתורכיה
ישראל
10. על פי דיווחים בתקשורת הישראלית פנתה ישראל בנושא לנאט"ו ולממשל ארה"ב בדרישה שינקטו צעדים נגד תורכיה, שאפשרה לחמאס להקים מפקדה באיסטנבול, ממנה היא מכוונת פעילות טרור נגד ישראל (ynet, 28 בנובמבר 2014). לאחרונה, בעת ביקורו בארה"ב העביר שר הביטחון משה (בוגי) יעלון מסר דומה. בשיחה, שקיים עם שר ההגנה האמריקאי, צ'אק היגל, אמר, כי חמאס נתמכת על ידי תורכיה, החברה בנאט"ווכי תורכיה משחקת "משחק ציני". שר הביטחון הוסיף, כי לא יתכן שלחמאס יהיו שתי מפקדות – אחת בעזה והשנייה באיסטנבול (ישראל היום, 26 בנובמבר 2014).
תורכיה
11. גורמים דיפלומטיים תורכיים דחו את האשמות ישראל וטענו, כי תורכיה לא מאפשרת לשום ארגון לנהל פעילות טרור משטחה. לטענת אותם גורמים האשמות אלה, מצידה של ישראל, נועדו להכפיש את תורכיה ולאפשר לישראל לסכל את המגעים לשיקום היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות (מען, 28 בנובמבר 2014).
חמאס
12. חמאס פרסמה הודעה בה נטען, כי אין קשר בין צאלח אלעארורי המתגורר בתורכיה לבין "ההתנגדות" (קרי, פעולות הטרור) נגד ישראל. לדברי ההודעה צאלח אלעארורי הוא מבכירי ההנהגה המדינית של חמאס והאשמות השווא של ישראל נגדו נועדו להביך את תורכיה לנוכח האנושיות שהיא מגלה כלפי העם הפלסטיני. עוד נאמר, כי בהאשמות אלה מנסה ישראל להסיט את תשומת הלב "מפשעיה", להציג עצמה כ"קורבן" ולהסית את העולם נגד תורכיה (אלראסלה.נט, אליום אלסאבע, 30 בנובמבר 2014).
13. צאלח אלעארורי הכחיש כל מעורבות בהפעלת תשתיות הטרור ביהודה ושומרון. בתגובה למעצר 94 ופלסטינים החשודים בהשתייכות לתשתית חמאס, אמר צאלח אלעארורי, כי אלו הן "ידיעות כוזבות", שמטרתן "לפצות על כישלון המודיעין הישראלי". הוא הדגיש כי "נשק ההתנגדות" מופנה רק נגד ישראל ואלה שנעצרו הינם "לוחמי התנגדות". עוד הוסיף, כי אין שום רשת פעילים ביהודה ושומרון המונה 94 פעילים, שכן חוליות חמאס פועלות בנפרד ובקבוצות קטנות (ערוץ אלאקצא, 19 באוגוסט 2014).
14. בראיון לאתר WND סירב בכיר חמאס, שלא הזדהה בשמו, להגיב על תפיסת תשתיות הטרור של חמאס ביהודה ושומרון אשר הונחו מתורכיה. אולם יחד עם זאת אישר, שנעשה שימוש בתורכיה כבסיס עבור פעילי חמאס בראשות צאלח אלעארורי (מאמר של אהרון קליין wnd.com, 2 בדצמבר 2014).
נספח א
קוים לדמותו של צאלח אלעארורי
צאלח מחמד סלימאן אלעארורי (20 ביוני 2014, http://www.imemc.org/ )
1. צאלח אלעארורי, הוא יליד 1966 מהכפר עארורה (אזור ראמאללה). הוא היה ממקימי הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון בשנות התשעים. הוא נעצר ע"י ישראל בשנת 1992 ונדון לחמש שנות מאסר בגין חברות בארגון טרור. מאז ריצה תקופות מאסר שונות. הוא שוחרר ב-30 במרץ 2010 מהכלא הישראלי במסגרת הסכם, שנחתם עימו לאחר תקופת מאסר של 18 שנים וגורש מישראל. צאלח אלעארורי עבר לירדן ומשם לסוריה.
2. לאחר שחרורו מהכלא הישראלי ויציאתו לסוריה שב צאלח אלעארורי לעסוק בפעילות טרור. עם הגעתו לסוריה נבחר אלעארורי כחבר הלשכה המדינית של חמאס וקיבל לידיו את תיק האסירים. במסגרת זו אף היה שותף במשא ומתן בעסקת שליט.
3. עם עזיבת הנהגת חמאס את המפקדה בדמשק, לאחר פרוץ מלחמת האזרחים, הגיע אלעארורי לתורכיה וקבע בה את מושבו באיסטנבול, שם הקים שם משרד מדיני אלטרנטיבי של חמאס. במסגרת תפקידו הוא המשיך לפעול להקמה, מימון וחיזוק התשתית הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון. מאז הגיע לתורכיה צבר המשרד שם כוח ומעמד כנציגות חמאס בתורכיה בעיקר בשל העמדה האוהדת של נשיא תורכיה ארדואן כלפי חמאס (כתבתו של שלומי אלדר, אלמוניטור, 1 בדצמבר 2014). אלעארורי משמש כראש מרחב יהודה ושומרון במפקדת חמאס בחו"ל. בפועל עוסק המשרד "המדיני" גם בהקמת חוליות טרור ביהודה, שומרון וירושלים והפעלתן לשם ביצוע פיגועים (הערה: גם בעת שהיית מפקדת חמאס בסוריה טענה חמאס, כי היא עוסקת בפעילות מדינית והסברתית כשבפועל היא עסקה גם בהכוונת הטרור).
4. ב-20 באוגוסט 2014, בדברים שנשא צאלח אלערורי בפני באי הוועידה הרביעית של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, שהתקיימה בתורכיה אמר, כי הזרוע הצבאית של חמאס היא זו שעמדה מאחורי חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים בגוש עציון (12 ביוני 2014). דבריו הוקראו מתוך דף בשמו של ח'אלד משעל מנהיג חמאס ("העומד בראש ההתנגדות הזו"). הם הוקלטו ככל הנראה ללא ידיעתו של אלעארורי, הועלו ליוטיוב וזכו לתהודה רבה. הייתה זו הפעם הראשונה בה הודתה חמאס במעורבות בחטיפה ורצח הנערים.
5. בכתבתו של שלומי אלדר (אלמוניטור) נאמר, כי אל עארורי מפגין יכולות של איסוף תרומות מארגונים אסלאמיים שונים בתורכיה ובעולם כולו למימון פעילות משרדו ולמימון חמאס בכלל. על פי הכתבה צבר לאחרונה אלעארורי כוח משמעותי בהנהגת חמאס ויש לו השפעה על תפקוד התנועה. ממקום מושבו באיסטנבול פועל אלערורי במאפיינים אוטונומיים הדומים לאלה של הזרוע הצבאית של חמאס הפועלת ברצועת עזה (כתבתו של שלומי אלדר, אלמוניטור, 1 בדצמבר 2014).
נספח ב
פרטים על פעילות תשתיות הטרור, שנחשפו באוגוסט ובספטמבר 2014 ופעלו בהכוונת צאלח אלעארורי מתורכיה
1. להלן פרטים אודות התשתיות, שנחשפו (אתר שירות הביטחון הכללי, 27 בנובמבר 2014).
א. גיוס הפעילים –הפעילים גויסו ברובם מקרב סטודנטים פלסטינים הלומדים בירדן. תהליך הגיוס כלל פנייה לסטודנטים על בסיס היכרות אישית. פעיל, שנמצא מתאים אידיאולוגית ואישית, גויס והועבר לאחריות גורמי המפקדה, אשר דאגו להכשרתו .
ב. ההכשרה הצבאית– הכשרת המגויסים התבצעה בתיאום ופיקוח פעילי הזרוע הצבאית של חמאס בחו"ל וברצועת עזה והתקיימה במספר מוקדים:ירדן, תורכיה, סוריה ורצועת עזה. לרצועת עזה הגיעו המגויסים דרך סיני באמצעות מנהרות ההברחה. ברצועה עברו הפעילים, בחסות פעילי הזרוע הצבאית של חמאס, קורסי חבלה, אימונים בהפעלת כלי נשק, ניתוח שטח וניווט. הם גם תודרכו בנושא ביטחון מידע. בתורכיה עברו המגויסים תדרוך בעיקר בתכנון הפעילות הצבאית ובכלל זה לימוד דרכי פעולה לביצוע פיגועים נגד יעדים בישראל, ביהודה ושומרון ובחו"ל. בירדן כללו ההכשרות אימון בהפעלת כלי נשק, חבלה התנהלות חשאית ותדריכים ביטחוניים. לאחר סיום ההכשרות יועדו המגויסים למשימות שונות על פי חלוקה, שנעשתה על ידי בכירי הארגון בתורכיה וירדן.
ג. פעילות צבאית– לאחר תום ההכשרה נשלחו המגויסים חזרה ליהודה ושומרון. במקומות מגוריהם יועדו להם משימות שונות כגון ביצוע פיגועים נגד יעדים ישראליים, תיאום והעברה של אמצעי לחימה, העברת כספים, הכשרת חוליות מקומיות, איתור אתרים לבניית מעבדות ואיתור דירות מבצעיות.
ד. יעדי הפיגועים-המגויסים הונחו להוציא לפעול מספר פיגועים, שהבולטים ביניהם הם פיגוע באצטדיון טדי ופיגוע נגד הרכבת הקלה בירושלים. כמו כן הונחו חברי התשתית לבצע פיגועי ירי והנחת מטענים לאורך הכבישים ביהודה ושומרון, חדירה לישובים ישראליים, חטיפה של ישראלים ביהודה ושומרון ובחו"ל והכנת מכוניות תופת. בפועל ביצעה אחת החוליות פיגוע הנחת מטענים ב-31 באוגוסט 2014 בצומת רחלים וצומת ג'ית בשומרון.
2. להלן פרטים אודות הפעילים המרכזיים בתשתיות, שנחשפו:
א. מנאף מחמד עבד אלרחמן אג'בארה– יליד 1986, תושב ירדן. גויס לפעילות במסגרת חמאס בהיותו סטודנט ללימודי הנדסה. עבר הכשרה צבאית. קיבל משימה לבסס את התשתית ביהודה ושומרון ולבצע פיגועים נגד ישראל. סייע להכנת המטען בו נעשה שימוש בצומת רחלים ב-31 באוגוסט 2014.
ב. רג'אא'י אחמד מצטפא עמורי– יליד 1984, תושב טול כרם. היה בעבר כלוא חמש פעמים בכלא הישראלי בגין פעילותו בחמאס. גויס לפעילות הנוכחית בתחילת 2014 על ידי פעיל חמאס מרצועת עזה. שכר דירת מבטחים בראמאללה בה הוסתרו אמצעי לחימה וחומרים לייצור מטענים. עם מעצרו הסגיר מספר אמצעי לחימה, שהיו ברשותו.
ג. מחמוד ואאל מחמוד מלחם– יליד 1984, תושב ענבתא/טול כרם. היה כלוא בעבר בגין פעילות בחמאס. סייע בשכירת דירת המבטחים בראמאללה.
ד. עבדאללה מחמד יוסף זיתאוי– יליד 1989, תושב ירדן. עבר ברצועת עזה שלוש סדרות אימונים צבאיים במהלך 2013-2012. בשנת 2014 הונחה להיכנס ליהודה ושומרון ולהתבסס באזורים הללו.
ה.מצעב ח'אלד אבראהים דויב– יליד 1991 תושב זעתרה/בית לחם. שהה בלימודים בירדן בין השנים 2014-2010. קיבל משימה, מפעיל חמאס בירדן, לסייע לפעילות ביהודה ושומרון במסגרת זאת התבקש להעביר אמצעי לחימה וכספים לפעיל נוסף.
ו. עדנאן תיסיר כאמל סמארה– יליד 1984. תושב ספארין/טול כרם. היה כלוא בעבר ארבע פעמים בגין פעילותו בחמאס. התכוון לגייס חוליה לביצוע פיגועים.
חלק מחברי התשתית, שנעצרו (שירות הביטחון הכללי, 27 בנובמבר 2014).
[1]אודות הכוונת הטרור מתורכיה ע"י צאלח אלעארורי ראו פרסום מרכז המידע מ-20 באוגוסט 2014: "צאלח אלעארורי, בכיר חמאס המפעיל מתורכיה תשתיות צבאיות ביהודה ושומרון, הודה, כי חמאס היא שעומדת מאחורי חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים בגוש עציון".
[2]על פי דיווחים בעיתונות הישראלית בסוף 2013 הקימה חמאס מחדש את מפקדת הזרוע הצבאית שלה ביהודה ושומרון. מפקדה זו מנוהלת על ידי קבוצה של מחבלים, משוחררי "עסקת שליט", המתגוררים ברצועת עזה. בראש קבוצת המחבלים, שריצו תקופות מאסר ממושכות על רצח ישראלים, עומד צאלח אלעארורי, היושב בתורכיה תחתיו פועלת קבוצת הפעילים ברצועת עזה. הפעילים ברצועת עזה מעבירים הנחיות וכספים לחוליות ביהודה ושומרון באופן שוטף ובהיקף נרחב (כתבתו של עמוס הראל, הארץ, 20 בדצמבר 2013).
[3]בסוף פברוארתחילת מרץ 2013 נעצרו על ידי כוחות הביטחון כעשרים פעילי חמאס מאזור חברון. העצורים השתייכו להתארגנות, שהתכוונה לבצע פיגועי טרור, בדגש על חטיפה לצורך מיקוח לשחרור אסירים. הפעילים, שנעצרו עמדו בקשר עם גורמי חמאס מחוץ ליהודה ושומרון לצורך קבלת סיוע, הנחיות ומימון. עיקר הקשר התקיים מול חסאם בדראן (אבו עמאד).