- בדרום ישראל נשמרה בדרך כלל הרגיעה. ביהודה, שומרון וירושלים נמשכו האירועים האלימים, שעמדו בסימן ההזדהות עם מסגד אלאקצא. במסגרת זאת נמשכו יידויי האבנים, השלכת בקבוקי תבערה וניסיונות דקירה ודריסה. חמאס ממשיכה במסע ההסתה שלה נגד ישראל בעוד בכירים ברשות הפלסטינית ובפתח הטילו על ישראל את האחריות להמשך העימותים האלימים.
- שירות הביטחון הכללי חשף בשבועות האחרונים חוליית טרור, שחבריה השתייכו לחמאס וריצו בעבר תקופות מאסר בכלא הישראלי. חבריה התכוונו להתנקש בחייו של שר החוץ הישראלי ואף החלו באיסוף מל"מ (מודיעין למבצע) ובהכנת אמצעי לחימה.
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
- במהלך השבוע לא אותרו נפילות רקטות ופצצות מרגמה בשטח ישראל.
תקריות בגבול רצועת עזה
- ב-23 בנובמבר 2014 לפנות בוקר תפס כוח צה"ל פלסטיני סמוך לגבול בדרום רצועת עזה, אשר נשא עימו רימון רסס. יחד עימו נתפס פלסטיני נוסף. השניים הועברו לחקירה. כמה שעות לאחר מכן נהרג פלסטיני מירי כוחות צה"ל סמוך לגבול עזה, צפונית למחנה הפליטים ג'באליא. על-פי כוחות הביטחון המדובר בשני פלסטינים, שהתקרבו לגדר הביטחון. הם זוהו על ידי כוח צה"ל, אשר קרא להם להתרחק משלא נענו בוצע לעברם ירי (23 בנובמבר 2014, Ynet).
- כלי התקשורת הפלסטינים דיווחו על מותו של מחמד חלאוה, מירי כוחות צה"ל במזרח ג'באליא. לדבריהם הוא נורה "בעת שניסה לצוד ציפורים". לדברי כלי התקשורת הערביים והפלסטינים זהו ההרוג הפלסטיני הראשון ברצועת עזה מאז תום מבצע "צוק איתן" (אלראי, אלרסאלה.נט, 23 בנובמבר 2014). סאמי אבו זהרי, דובר חמאס אמר, כי מדובר בהפרה חמורה של הסכם הרגיעה וקרא לקהילה הבינלאומית לשאת באחריות (אלרסאלה.נט, 23 בנובמבר 2014).
אירועים אלימים
- במהלך השבוע נמשך גל האלימות והעימותים האלימים ביהודה, שומרון ובשכונות מזרח ירושלים במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית". האירועים האלימים עמדו גם השבוע בסימן הזדהות עם מסגד אלאקצא. עשרות פלסטינית נענו לקריאת תנועת חמאס ויצאו לצעדות תמיכה במסגד אלאקצא ברחבי יהודה ושומרון במסגרת זאת התקיימו הפגנות בחברון, ראמאללה, במחנה הפליטים קלנדיא שם התעמתו המפגינים עם כוחות הביטחון הישראליים.
- ביהודה ושומרון ובירושלים נמשכו יידויי האבנים, השלכת בקבוקי תבערה ואף ניסיונות לדקירות של תושבים ישראליים. להלן מספר אירועים בולטים:
- 24 בנובמבר 2014- גבר ישראלי כבן 45 נפצע בחזהו, מדקירת סכין בעיר העתיקה בירושלים. לדבריו נדקר על ידי תושבים ערביים. באירוע נפגע אדם נוסף באורח קל. מחקירת האירוע עולה שהשניים הותקפו בדרכם מהישיבה על ידי ארבעה פלסטינים, שדקרו אותם בחפץ חד ונמלטו. לאחר סריקות, שערכו כוחות הביטחון נעצרו ארבעה נערים תושבי העיר העתיקה בירושלים (דף הפייסבוק של משטרת ישראל, 25 בנובמבר 2014).
- 24 בנובמבר 2014– אזרח ושוטר נפצעו באורח קל מפגיעת כלי רכב באזור כיכר אדם בבנימין. התקרית אירעה לאחר שכוחות הביטחון עצרו את כלי הרכב לבדיקה. נהג כלי הרכב המשיך בנסיעה ופגע ברוכב אופנוע ושוטר. כלי הרכב נמצא נטוש מאות מטרים מהמקום. בבדיקה עלה, כי מדובר בכלי רכב גנוב (24 בנובמבר 2014, Ynet).
- 22 בנובמבר 2014– מטען צינור מאולתר הושלך לעבר כוחות הביטחון הישראליים בכביש סמוך לשועפט. תושב מזרח ירושלים נפצע באורח קל (22 בנובמבר 2014, Ynet).
- 21 בנובמבר 2014– במהלך הפגנה אלימה הציתו שני פלסטינים את עמדת המשטרה סמוך לכיכר השוטר בחברון. לא היו נפגעים. נגרם נזק לעמדה (סוכנות תצפית, 21 בנובמבר 2014).
התבטאויות בכירים אודות האירועים
- בכירים ברשות הפלסטינית ובפתח התייחסו להמשך העימותים, הטילו את האחריות על ישראל והזהירו מפני הפיכת העימותים למלחמת דת:
- נביל אבו רדינה, דובר הנשיאות, אמר שהועד המרכזי של פתח דן בהסלמה ובריבוי הפעולות האלימות ביהודה שומרון וירושלים בעקבות "מדיניות ההתנחלויות", שנוקטת ממשלת ישראל. לדבריו כדי למנוע התדרדרות המצב על ממשלת ישראל לשים קץ לפעילותה נגד העם הפלסטיני, אדמתו, מקומותיו הקדושים בייחוד בירושלים.
- הועד המרכזי של פתח קרא לגורמים הנוגעים בדבר ובמיוחד לממשל ארה"ב, להתערב לפני שיהיה מאוחר מידי. הוא גם קרא למדינות ערב ולמדינות הידידות לתמוך ולסייע לדרישה הפלסטינית להשיב את זכויותיהם הלאומיות, הטבעיות והלגיטימיות ולשים קץ לכיבוש (ופא, 20 בנובמבר 2014).
- עזאם אלאחמד, חבר הועד המרכזי של פתח אמר, כי מאז רצח הנער אבו ח'דיר מתקיימים עימותים בירושלים ובכל יום יש הסלמה. לדבריו נתניהו והמדיניות בה הוא נוקט, בנוסף לפגיעות המתנחלים, מסיתים את תושבי ירושלים לבצע פעילויות אלה (ערוץ פלסטיני ממסדי, 20 בנובמבר 2014).
- בדרשת יום השישי, שנשא מחמוד אל הבאש, השופט השרעי העליון ויועצו של אבו מאזן לענייני דת, הוא הזהיר מפני מלחמת דת שתתפשט בעולם אם ישראל תמשיך במדיניותה ובהפרות, שהיא מבצעת במסגד אלאקצא (רדיו קול פלסטין, 21 בנובמבר 2014).
- במקביל נמשכו קריאות, בעיקר בפורומים ודפי פייסבוק המזוהים עם חמאס (PALDF, PALINFO, דפי פייסבוק של הגוש האסלאמי באוניברסיטאות ברחבי יהודה ושומרון) ופורסמו כרזות, המסיתות להמשך הפגיעה בישראל. על רוב הכרזות חתום הקמפיין של חמאס למען אלאקצא "אתפקד בשבילך, אלאקצא".
מימין: כרזה ובה נראה מסגד אלאקצא חונק יהודי חרדי. משמאל למעלה :"דו"ח זיהוי פלילי" בכרזה נראות שלוש גופות ישראלים עלי כל אחת מהן כיתוב: "נדרס על ידי מכונית", "פגיעת קופיץ (סכין קצבים)" ו"דקירת סכין". משמאל למטה: כרזה ובה יד ההורגת בעזרת גרזן בצורת מפת ארץ ישראל נחש, עליו סימן מגן דוד, המייצג את היהודים ומדינת ישראל (22 בנובמבר 2014, PALDF).
נחשפה חוליה, שתכננה להתנקש בחיי שר החוץ
- בפעילות כוחות הביטחון הישראליים נחשפה בשבועות האחרונים חולית טרור, שחבריה תכננו להתנקש בחייו של שר החוץ אביגדור ליברמן (אתר שירות הביטחון הכללי, 20 בנובמבר 2014):
- חברי החוליה– חברי החוליה השתייכו לחמאס והגיעו מכפרים הסמוכים לבית לחם. כל חברי החוליה ריצו בעבר תקופות מאסר בכלא הישראלי. בראש החוליה עמד אבראהים סלים מחמוד זיר, בן 37, פעיל חמאס בכיר מהכפר חרמלה (אזור בית לחם), אשר ריצה בעבר מספר תקופות מאסר בגין פעילות צבאית בחמאס.
- תכנון הפיגוע– במהלך ימי מבצע "צוק איתן" החל אבראהים סלים מחמוד זיר לגבש את התכנית לפגוע בשיירת שר החוץ. לצורך כך הוא גייס שלושה פעילי חמאס נוספים. מאחד מהם הוא ביקש להשיג לו מטול RPG. במקביל החלו חברי החוליה באיסוף מידע אודות שיירת שר החוץ.
- חשיפת חוליה נוספת, שתכננה פיגועים– בעקבות חקירת חברי החוליה נחשפה חוליה נוספת של פעילי חמאס, שהתכוונה לבצע פיגוע ירי ודריסה נגד תושבים ישראליים וחיילים באזור גוש עציון .
- בכירי חמאס סרבו לאשר את המידע אודות חשיפת החוליה. אסמאעיל הניה, סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, אמר, כי אין בידם מידע בנושא החוליה וכי מקור הידיעה הוא בישראל (ערוץ אלניל, 21 בנובמבר 2014). סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, אמר כי אין להם מידע בנושא אולם הוסיף, כי מנהיגי ישראל האחראים למותם של נשים וילדים, הם מטרות לגיטימיות עבור "ההתנגדות" (רויטרס, 21 בנובמבר 2014).
פיגוע דריסה בגוש עציון
- בחקירתו של המאם ג'מאל בדאוי אלמסאלמה, פעיל חמאס, בן 23 תושב הכפר בית עוא (אזור חברון) הסתבר, כי אירוע הדריסה בו הוא היה מעורב, היה פיגוע מתוכנן. המדובר בפיגוע הדריסה ב-5 בנובמבר 2014 בצומת ערוב, סמוך לגוש עציון בה נפצעו שלושה חיילים. הוא הודה, כי דרס את החיילים כחלק מפיגוע אותו תכנן בהשראת פיגוע הדריסה בירושלים שהתבצע באותו יום. הוא גם הודה בתכנון פיגועים נוספים (שירות הביטחון הכללי, 19 בנובמבר 2014).
- כזכור ב-5 בנובמבר 2014 סמוך לשעה 2200 פגע כלי רכב בקבוצת חיילים, שעמדה בצומת ערוב. חייל אחד נפצע באורח קשה ושניים באורח בינוני. כוחות צה"ל, שסרקו את האזור מצאו את הרכב הפוגע נטוש באלערוב אולם נהג כלי הרכב הצליח להימלט. בצהרי ה-6 בנובמבר 2014 הסגיר הדורס את עצמו לכוחות הביטחון וטען בתחילה, כי לא היה זה פיגוע אלא תאונת דרכים (6 בנובמבר 2014 , ynet).
חשיפת משלוח אמצעי לחימה "קרים"
- במסגרת פעילות משותפת של רשות המכס והמיסים ומשטרת ישראל נתפסו, בעקבות מידע מודיעיני, שתי מכולות בהן ציוד רב הכולל אמצעים פירוטכניים דוגמת נפצים רבי עוצמה, זיקוקים ואמצעי לחימה "קרים" כגון סכיני קומנדו, אגרופנים, דוקרנים ושוקרים חשמליים. התכולה המוצהרת של שתי המכולות, שהגיעו מסין, הייתה קישוטי חג המולד והיא הייתה מיועדת להגיע לתושבי שכונת בית חנינא, שבמזרח ירושלים.
- סה"כ נתפסו 5,200 סכיני קומנדו, 4,300 פנסים המשמשים כשוקר חשמלי, 5,500 שוקרים חשמליים 1,000 חרבות, מאות אלפי נפצים וכ-18,000 זיקוקים. יצוין, כי לאחרונה נעשה שימוש רב בזיקוקים בכינון ישיר לעבר כוחות הביטחון הישראליים במהלך הפרות סדר במזרח ירושלים ובמקומות נוספים (דובר משטרת ירושלים ודובר רשות המיסים, 20 בנובמבר 2014).
המכולה וחלק ממשלוח אמצעי הלחימה "הקרים", שנתפס (דוברות המשטרה, 20 בנובמבר 2014)
הריסת ביתו של מחבל, שביצע פיגוע דריסה
- ב-18 בנובמבר 2014 בשעות הלילה, בהתאם להנחיות הדרג המדיני וכחלק מהלחימה בטרור ותשתיותיו, הרסו כוחות הביטחון הישראליים את ביתו של עבד אלרחמן אלשלודי, בשכונת סילואן במזרח ירושלים. עבד אלרחמן אלשלודי ביצע את פיגוע הדריסה בתחנת הרכבת הקלה בגבעת התחמושת בירושלים בסוף חודש אוקטובר. בפיגוע נהרגו תינוקת ואישה צעירה ונפצעו חמישה בני אדם (דובר צה"ל, 19 בנובמבר 2014).
תמונות לאחר הריסת ביתו של המחבל עבד אלרחמן אלשלודי (דף הפייסבוק השהיד עבד אלרחמן אלשלודי, 19 בנובמבר 2014)
קבלת אחריות של החזית העממית לפיגוע בבית הכנסת
- יממה לאחר הפיגוע בבית הכנסת בשכונת הר נוף, בו נהרגו חמישה בני אדם, פרסם ארגון החזית העממית לשחרור פלסטין הודעה רשמית בה נמסר, כי שני מבצעי הפיגוע נמנו עם פעילי הזרוע הצבאית של הארגון. בהודעה גם נאמר, כי הפעולה היא "תגובה טבעית לפשעי הכיבוש" וכי "אנתיפאדה עתידית היא דבר ודאי" (אתר הארגון, 19 בנובמבר 2014). יוזכר, כי לאחר הפיגוע הודיעה הזרוע הצבאית של החזית העממית כי שני מבצעי הפיגוע הם חברי הארגון אך מיד לאחר מכן חזרו בהם מהודעתם.[3]
מימין: הודעת אבל רשמית מטעם החזית העממית לשחרור פלסטין (דף הפייסבוק של גדודי אבו עלי מצטפא, 19 בנובמבר 2014). משמאל: כרזות, שפורסמו מטעם הזרוע הצבאית של החזית העממית לשחרור פלסטין לאחר הפיגוע בבית הכנסת. למעלה: "ע'סאן ועדי: סיפור נבחר אשר עשה פלאות". למטה : "הוי הציונים. בכל האתרים ובכל האמצעים נקצור את נשמותיכם" (דף הפייסבוק של גדודי אבו עלי מצטפא, 19 בנובמבר 2014)
מעבר רפיח
- מעבר רפיח ממשיך להיות סגור מאז ה-24 באוקטובר 2014 (יום הפיגוע, שבוצע ע"י ארגון אנצאר בית אלמקדס, בו נהרגו 33 חיילים מצריים). גורמים מצריים דיווחו על מורת רוח בקרב גורמים ברשות הפלסטינית בעקבות סירובה של מצרים לאפשר את פתיחת מעבר רפיח. לדברי אותם גורמים שלטונות מצרים דחו עשרות פניות מצד הרשות הפלסטינית בנושא. להערכת אותם גורמים שוהים במצרים כ-2,500 פלסטינים, שאינם יכולים להיכנס לרצועת עזה ועוד כאלף שוהים במדינות נוספות (סמא, 23 בנובמבר 2014).
- משרד הפנים בעזה פרסם הודעה רשמית בה נאמר, כי המשך סגירת מעבר רפיח ע"י מצרים הינה הפרה בוטה של זכויותיהם של שני מיליון בני אדם, והופך את רצועת עזה "לכלא המוני". לדברי ההודעה ממתינים כיום ברצועת עזה כ-30 אלף איש, מקרים הומניטאריים, לצאת דרך המעבר למצרים. מנגד בצד המצרי נמצאים 6,000 פלסטינים הממתינים להיכנס לרצועה (דף הפייסבוק של משרד הפנים בעזה, 20 בנובמבר 2014).
- מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס אמר, כי החיים נעצרו לחלוטין ברצועת עזה בשל סגירת מעבר רפיח והזהיר, כי עזה קרובה מאד לפיצוץ בשל לחץ התושבים (אלשרוק, 19 בנובמבר 2014). פעילי הגוש האסלאמי, סיעת הסטודנטים מטעם חמאס ברפיח, ערכו הפגנה מול מעבר רפיח במחאה על המשך סגירתו (פלסטין אלאן, 23 בנובמבר 2014).
שיקום רצועת עזה
- נמשכות פעולות המחאה ברצועת עזה על רקע איטיות הפעולות לשיקום הרצועה. עשרות נשים מחוסרות בית ערכו הפגנה מול מטה אונר"א בעזה במהלכה קראו לאבו מאזן, לממשלת ההסכמה הלאומית ולאו"ם להאיץ את השיקום והזהירו מפני "פיצוץ אזורי" (צפא, 19 בנובמבר 2014). הפגנת נשים נוספת נערכה בח'זאעה, בחסות ארגון החזית הדמוקרטית, במהלכה נשמעו קריאות לממשלת ההסכמה הלאומית לקחת לידיה את הפיקוד ולקדם את השיקום (מען , 23 בנובמבר 2014).
- על-פי התבטאויות בכירים ברשות הפלסטינית ובאו"ם חלה התקדמות כלשהי בפעילות השיקום:
- מפיד אלחסאינה, שר השיכון ועבודות הציבוריות בממשלת ההסכמה הלאומית, ערך מסיבת עיתונאים בה הודיע על סיום השלב הראשון של שיקום רצועת עזה – שלב בקרת הנזקים בתחום השיכון. לדבריו הצליחו אנשי המשרד, יחד עם תוכנית הפיתוח של האו"ם (UNDP) לפקוד 93% מבתי האזרחים, שנהרסו. לדבריו נפקדו 77,000 משפחות שבתיהן נהרסו מתוך 88,000 משפחות הרשומות באונר"א (אלרסאלה.נט, 20 בנובמבר 2014). בהתבטאות נוספת אמר מפיד אלחסאינה, כי במהלך השבועות הקרובים יוכנסו לרצועת עזה חומרי הבנייה הדרושים לשיקום. הוא הוסיף כי הסכמת ישראל להכניס 14,000 טונות של חומרים לסלילת כבישים מביאה לאופטימיות רבה בנושא השיקום וכוונת קטר להעביר כספים תסייע אף היא רבות להאצת התהליך (פלסטין אלאן, 24 בנובמבר 2014).
- רוברט סרי, המתאם המיוחד מטעם האו"ם לתהליך השלום, אמר כי הושגה הבנה בין הרשות הפלסטינית לבין ישראל והאו"ם לאפשר ל-25,000 בעלי בתים ברצועת עזה לקבל גישה לחומרי בנייה בפיקוח האו"ם. (אתר אונסק"ו, 21 בנובמבר 2014).
- אמי חמדאללה, ראש ממשלת ההסכמה הלאומית, אמר, כי ראש ממשלת קטר עבדאללה בן נאצר אלת'אני, שוחח עימו והתחייב, כי ממשלת קטר תגיש סיוע נוסף לשיקום רצועת עזה בשווי של 200 מיליון דולרים (אלאיאם, 23 בנובמבר 2014).
- אסאמה חמדאן, הממונה על יחסי החוץ בחמאס, אמר כי חמאס אינה חפצה בחידוש הלחימה והיא חותרת, בשלב זה, למנוע תוקפנות נגד הרצועה. יחד עם זאת אמר, כי "ההתנגדות" תאמר את מילתה האחרונה אם המצב יישאר כמו שהוא. הוא הדגיש שחמאס מתנגדת למנגנון הפיקוח ולדבריו הם יפעלו להפילו (אלרסאלה.נט, 22 בנובמבר 2014).
חשש מפני ירידה בהיקף פעילותם השוטפת של מנגנוני הביטחון ברצועה
- מחמוד שאהין, מנכ"ל האספקה והציוד של משרד הפנים ברצועת עזה, הזהיר, כי מחסור דלק והעדר תקציב עלולים להשפיע באופן שלילי על פעילותם של מנגנוני הביטחון ברצועה ולהפחית את היקף פעילותם במהלך התקופה הקרובה (דף הפייסבוק של משרד הפנים בעזה, 19 בנובמבר 2014). במקביל, לאזהרות פרסם מנגנון הביטחון הלאומי ברצועת עזה תמונות המתעדות אימונים במסגרת קורס הקצינים השמיני במספר המתקיים בימים אלה ברצועה (אתר מנגנון הביטחון הלאומי, 21 בנובמבר 2014).
נמשכת המתיחות ביחסי חמאס מצרים
- יחסי מצרים חמאס ממשיכים להיות מתוחים על רקע האשמות מצריות כלפי חמאס על מעורבות בביצוע פיגועים בחצי-האי סיני. ב-22 בנובמבר 2014 החליט בית המשפט לשיפוט מהיר בקהיר לדון בתביעה הדורשת להגדיר את הזרוע הצבאית של חמאס כארגון טרור. בתגובה כתב פוזי ברהום, דובר חמאס, בדף הפייסבוק שלו, כי הגשת התביעה נגד גדודי עז אל דין אלקסאם בבית המשפט לשיפוט מהיר בקהיר קביעת מועד לדיון בנושא זה ומסע ההכפשה, המתנהל באמצעי התקשורת המצריים, הם המשך לשורה של מעשים המכוונים נגד "ההתנגדות הפלסטינית" ובעיקר נגד הזרוע הצבאית של חמאס (עמוד הפייסבוק של פאוזי ברהום, 22 בנובמבר 2014).
- על רקע המתיחות עם מצרים אמר צלאח אלברדויל, בכיר חמאס, כי בסוגיות רבות הקשורות להסכם הרגיעה, שנחתם בחסות מצרים, חלה לאחרונה נסיגה חמורה. זאת, בשל המסע התקשורתי, שמנהלת מצרים נגד חמאס ומערכת המשפט המצרית המבקשת להוציא את חמאס אל מחוץ לחוק. לדבריו נטשה מצרים את מעורבותה בסוגיית האסירים [שבידי ישראל], המעצרים הפוליטיים [שמבצעת הרשות הפלסטינית] והקמת הנמל ושדה התעופה (פלסטין אינפו, 23 בנובמבר 2014).
- במקביל נמשכת הפעילות המצרית ליצור אזור חיץ בגבול רצועת עזה. מקורות מצריים מסרו, כי כוחות משמר הגבול פינו את רצועת הגבול במלואה לאורך 13 ק"מ ורוחב של 500 מטרים. סה"כ פונו ונהרסו לדבריהם כ-800 בתים. שלטונות מצרים מתכננים לחפור תעלת מים לאורך קו הגבול כדי למנוע חפירת מנהרות (מען, 22 בנובמבר 2014). לאחרונה נמסר, כי לאחר פינוי האזור ביקרה ועדה של חיל הנדסה של צבא מצרים ברצועת הגבול כדי לקבוע נקודות בהן יחפרו את תעלת המים. על פי התכנון תהיה התעלה בעומק של 40- 50 מטרים וברוחב של 20 מטרים (אלקדס אלערבי, 21 בנובמבר 2014).
חשיפת מידע על מערך ההברחות לרצועת עזה
- בראיון שנערך עם "סלימאן" מבריח במנהרות בחצי-האי סיני נחשפו מפיו פרטים על דרכי הברחת אמצעי הלחימה דרך המנהרות לרצועת עזה. לדברי הפעיל החל ענף המנהרות לפרוח בשנת 2007 עוד בתקופתו של נשיא מצרים מבארכ. כיום הוא מעריך, שקיימות כ-3,000 מנהרות. בדרך כלל נחפרות המנהרות בבתים של קרובי משפחה הממוקמים ברצועת הגבול ברפיח המצרית והפלסטינית. לדבריו ישנם בתים מהם יוצאות כמה מנהרות. לדבריו חמאס היא האחראית לכל מה שנוגע למנהרות ובכלל זה ההחלטה על המיקום, מימון, אספקת פועלים, מהות הסחורות שיועברו בהן ועוד. הוא ציין, כי חמאס שולטת שליטה מלאה על כל המנהרות ובעיתות משבר היא מחביאה את פעיליה במנהרות הללו. לדבריו קיימים שלושה סוגים של מנהרות בהתאם לסוג הסחורה המוברחת דרכן. כמו כן אמר, כי קיימות "מנהרות מיוחדות" [כנראה מנהרות המשמשות לצרכים צבאיים], שאיש אינו יודע דבר אודותיהן (אלוטן, 11 בנובמבר 2014).
הג'האד האסלאמי בפלסטין
- משרד ההסברה של הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין פרסם, כי מנגנון הגיוס של הזרוע ציין את הקמת הגדוד הראשון שלו, המכונה פג'ר, בטקס חגיגי ובמפגן צבאי. אבו מחמוד, בכיר בזרוע הצבאית, אמר כי מטרת מנגנון הגיוס היא לגייס לוחמים, שלאחר סדרת אימונים יוכלו להצטרף לזרוע הצבאית של הארגון ולפעול בשורותיה (אתר הזרוע הצבאית, 20 בנובמבר 2014).
- יוזכר, כי גם חמאס הגבירה לאחר "מבצע צוק איתן" את פעילות הגיוס שלה. ב-7 בנובמבר 2014 הציגה הזרוע הצבאית של חמאס בצפון רצועת עזה את הגדוד הראשון של מה שהיא מכנה "הצבא העממי" בטקס חגיגי, שאורגן לרגל סיום מחזור האימונים הראשון (PALINFO, PALDF, פלסטין אלאן, ערוץ אלאקצא, 7 בנובמבר 2014 )[4].
עצרת לזכרו של פעיל חמאס
- ב-22 בנובמבר ערכה חמאס עצרת הוקרה במזרח עזה למעמר פצ'ל שמאלי, אחד ממפקדי יחידת הנ'חבה (יחידת העילית של גדודי עז אלדין אלקסאם). שנהרג במהלך מבצע "צוק איתן" ב-20 ביולי 2014 בלחימה בשכונת שג'אעיה וגופתו נמצאה ב-1 באוגוסט. בטקס נכחו בכירי חמאס ופעילי הזרוע הצבאית כמו גם בני משפחתו של המפקד ותושבי השכונה (פלסטין אלאן, 22 בנובמבר; PCHR, 1 באוגוסט; דף הפייסבוק רשת ההסברה שג'אעיה, 23 בנובמבר).
מימין: במת העצרת במזרח עזה. משמאל: כרזת האבל, שפרסמה חמאס (דף הפייסבוק רשת ההסברה שג'אעיה, 23 בנובמבר 2014).
מפקד המשטרה ברצועה שב לתפקידו לאחר שנפצע במהלך "צוק איתן"
- ב-22 בנובמבר 2014 נערך טקס קבלת פנים במטה המשטרה בעזה ללווא' תיסיר אלבטש, מפקד המשטרה ברצועת עזה לרגל חזרתו לתפקיד. תיסיר אלבטש נפצע באורח קשה בתקיפת ביתו במזרח העיר עזה במהלך מבצע "צוק איתן". בטקס קבלת הפנים השתתפו ראשי האגפים ובכירים במשטרה (אתר המשטרה בעזה, 22 בנובמבר 2014).
התגייסות ערביי ישראל לדאעש
- כוחות הביטחון הישראליים עצרו ב-24 באוקטובר 2014 בנמל התעופה בן גוריון את חמזה סאמי סארי מגאמסה, יליד 1992, תושב יפיע (סמוך לנצרת) לאחר ששב מסוריה. חמזה סאמי סארי מגאמסה הודה בחקירתו, כי ב-5 לאוקטובר 2014 יצא לתורכיה יחד עם שלושה חברים. הוא ושני חברים נוספים החליטו להמשיך מתורכיה לסוריה כדי להצטרף ללחימה בשורות ארגון המדינה האסלאמית (דאעש). הם חצו את הגבול והתייצבו בבסיס קליטה של דאעש שם התגייסו לשורות הארגון. השלושה הועברו למחנה אימונים שם עברו שיעורים בהפעלת אמצעי לחימה ואימוני כושר גופני. במחנה הם פגשו את מהראן יוסף ח'אלדי, תושב נצרת, שיצא מספר ימים לפניהם והצטרף לשורות הארגון. לאחר ששהה במחנה כעשרה ימים החליט חמזה סאמי סארי מגאמסה לשוב למשפחתו (שירות הביטחון הכללי, 24 בנובמבר 2014).
- תופעת התגייסות ערבים ישראלים לשורות המורדים בסוריה החלה בנובמבר 2012. בתחילת שנת 2014 נאמד מספרם לפחות ב-20[5]. מאז גבר קצב ההצטרפות (כפי שארע במדינות אחרות במערב אירופה). כיום מוערך מספרם בכ-40. מתוכם ידוע על ארבעה, שנהרגו במהלך הקרבות. כמה מהם חזרו לישראל והועמדו לדין .
כתובות דאעש
- בדלית אלכרמל התגלתה ב-22 בנובמבר 2014 כתובת דאעש על האנדרטה לזכר בני העדה הדרוזית שנפלו במערכות ישראל. כתובת נוספת רוססה על שלט הכוונה למסלול הליכה סמוך לישוב. זהו המקרה השלישי של ריסוס כתובות דאעש בישוב בשבועות האחרונים. כתובות נוספות התגלו בישוב עספיא הסמוך (22 בנובמבר 2014, Ynet).
כתובת דאעש על האנדרטה (משטרת ישראל 22 בנובמבר 2014)
[1] נכון ל-25 בנובמבר 2014. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן אינם כוללים רקטות שנורו אך נפלו בתחום רצועת עזה.
[2] נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[3]פירוט אודות הפיגוע וקבלת האחריות ראו פרסום מרכז המידע מ-19 בנובמבר 2014:"חמישה הרוגים בפיגוע הרג בבית הכנסת בירושלים(סיכום האירוע נכון ל-19 בנובמבר 2014)"
[4]פירוט ראו פרסום מרכז המידע מ-9 בנובמבר 2014: "חמאס http://www.terrorism-info.org.il/he/article/20727הציגה את הגדוד הראשון, במסגרת "הצבא העממי", שנועד לסייע לפעילי הזרוע הצבאית בעת עימות עם ישראל"
[5] על תופעת המתנדבים מקרב ערביי ישראל ראו פרסום מרכז המידע מה-5 בינואר 2014: "הצטרפות מתנדבים מקרב ערביי ישראל ומקרב הפלסטינים לשורות המורדים בסוריה".