חמישה הרוגים בפיגוע הרג בבית הכנסת בירושלים (סיכום האירוע נכון ל-19 בנובמבר 2014)

בית הכנסת בשכונת הר נוף בירושלים בו נהרגו חמישה בני אדם ושישה נפצעו  (זק

בית הכנסת בשכונת הר נוף בירושלים בו נהרגו חמישה בני אדם ושישה נפצעו (זק"א ירושלים 18 בנובמבר 2014)

זירת הפיגוע ( סוכנות תצפית 18 בנובמבר 2014 צילום: הלל מאיר)

זירת הפיגוע ( סוכנות תצפית 18 בנובמבר 2014 צילום: הלל מאיר)

שני המחבלים ע'סאן ועדי אבו ג'מל, מבצעי הפיגוע בבית הכנסת

שני המחבלים ע'סאן ועדי אבו ג'מל, מבצעי הפיגוע בבית הכנסת

גמ'אל אבו ג'מל  (משמאל) עם שחרורו מהכלא הישראלי ברקע מונפים דגלי החזית העממית

גמ'אל אבו ג'מל (משמאל) עם שחרורו מהכלא הישראלי ברקע מונפים דגלי החזית העממית

כרזה עליה תמונות שני המחבלים והכיתוב:

כרזה עליה תמונות שני המחבלים והכיתוב: "ע'סאן ועדי אבו ג'מל, אתם גאוות אומתנו"

פלסטינים ברצועת עזה מחלקים מיני מתיקה לציון הפיגוע בירושלים (18 בנובמבר 2014, דף הפייסבוק QUDSN)

פלסטינים ברצועת עזה מחלקים מיני מתיקה לציון הפיגוע בירושלים (18 בנובמבר 2014, דף הפייסבוק QUDSN)


כללי

1.   ב-18 בנובמבר 2014 חדרו שני מחבלים חמושים באקדח וסכיני קצבים לבית כנסת בשכונת הר נוף. באמצעות האקדח וסכיני הקצבים ביצעו המחבלים פיגוע  הרג בקרב המתפללים, שהתפללו באותה עת תפילת שחרית. ארבעה מתפללים נהרגו. שוטר, שהגיע למקום נורה בידי אחד המחבלים, נפצע אנושות ונפטר כמה שעות לאחר מכן. שישה בני אדם נפצעו. הפיגוע בבית הכנסת מהווה את שיאה של מתקפת הטרור ומעשי האלימות בתקופה האחרונה בירושלים וביהודה ושומרון. במהלך החודש האחרון נהרגו, כתוצאה מפיגועי טרור, אחד עשר בני אדם, יותר הרוגים בפיגועי טרור מאשר בכל השנתיים האחרונות.

2.    עד לאחרונה התבצעו הפיגועים בירושלים בדפוסים של, מה שמכונה ע"י הפלסטינים, "ההתנגדות העממית" (קרי, טרור עממי), המקבלת גיבוי מדיני ותעמולתי מהרשות הפלסטינית ומפתח. במסגרתם "כלי הנשק" העיקריים היו האבן, בקבוק התבערה, הסכין וכלי הרכב (המשמש לדריסה). השימוש באקדח בפיגוע הנוכחי ובניסיון ההתנקשות בחייו של יהודה גליק (29 באוקטובר 2014) עלול לסמל שינוי באופיים של הפיגועים והפיכתם לפיגועים גם בנשק חם (במקביל להמשך הטרור העממי). מאפיין זה, אם ימשך, עלול להסלים את המצב בשטח בירושלים, ביהודה ובשומרון. יצוין גם, כי מרבית הפיגועים בוצעו בידי מחבלים בודדים, אף כי הפיגוע האחרון בוצע ע"י שני מחבלים. חלק ממבצעי הפיגועים  השתייכו או הזדהו עם ארגוני טרור, שאף הזדרזו לקבל אחריות עליהם גם אם הפיגועים הללו לא אוכוונו והסתייעו על ידם (חמאס, הג'האד האסלאמי בפלסטין, החזית העממית לשחרור פלסטין).

הפיגוע בבית הכנסת בשכונת הר נוף
פיגוע ההרג בבית הכנסת

3.    ב-18 בנובמבר 2014 בסביבות השעה 0700 חדרו שני מחבלים פלסטינים חמושים באקדח וסכיני קצבים גדולות, לבית הכנסת "קהילת בני תורה" בשכונת הר נוף בירושלים. השניים החלו לתקוף את המתפללים, שהתפללו במקום תפילת שחרית. זמן קצר לאחר מכן הגיעו למקום שני שוטרים, שהיו באזור והחלו לנהל חילופי ירי עם המחבלים. לאחר כמה דקות נוספות הגיעו כוחות ביטחון נוספים, שחיסלו את המחבלים.

4.    בפיגוע נהרגו חמישה בני אדם. שישה בני אדם נוספים נפצעו, שניים מהם באורח קשה. ההרוגים הם: הרב משה טברסקי ז"ל, בן 59 ראש כולל "תורת משה", שנהג להתפלל בבית הכנסת מידי בוקר הרב משה טברסקי עלה לישראל מארה"ב בשנת 1990. אריה קופינסקי ז"ל בן 43, אברהם שמואל גולדברג ז"ל בן 68, אב לשישה והרב קלמן לוין בן 50 אב לתשעה ילדים וסב לחמישה נכדים. הרוג נוסף הוא שוטר משטרת ישראל רס"מ זידאן סיף, בן 30 מהכפר ינוח ג'ת, שנפצע אנושות בהיתקלות עם המחבלים ומת מאוחר יותר מפצעיו. זידאן סיף השאיר אחריו אישה ותינוקת בת ארבעה חודשים.

אברהם שמואל גולדברג, קלמן לוין, משה טברסקי. למטה מימין לשמאל: אריה קופינסקי ורס"מ זידאן סיף.
ההרוגים בפיגוע למעלה מימין לשמאל: אברהם שמואל גולדברג, קלמן לוין, משה טברסקי. למטה מימין לשמאל: אריה קופינסקי ורס"מ זידאן סיף.

פרטים אודות המחבלים

5.    המחבלים שביצעו את פיגוע ההרג הם ע'סאן אבו ג'מל, בן 27 ועדי אבו ג'מל בן 22 בני דודים משכונת ג'בל מכבר, שבמזרח ירושלים. השניים הם קרובי משפחתו של ג'מאל אבו ג'מל פעיל החזית העממית לשחרור פלסטין המתגורר אף הוא בשכונת ג'בל מכבר. ג'מאל אבו ג'מל נעצר בשנת 1994 ונידון ל-22 שנות מאסר בגין ניסיון דקירת חייל צה"ל בירושלים. הוא שוחרר ב-31 בדצמבר 2013. אבו ג'מל נעצר שוב ב-6 בנובמבר 2014 (ופא, 31 בדצמבר 2013, PLS48.NET, 7 בנובמבר 2014).

מימין: שני המחבלים ע'סאן ועדי אבו ג'מל, מבצעי הפיגוע בבית הכנסת (דף הפייסבוק QUDSN, 18 בנובמבר 2014). משמאל: גמ'אל אבו ג'מל  (משמאל) עם שחרורו מהכלא הישראלי ברקע מונפים דגלי החזית העממית
מימין: שני המחבלים ע'סאן ועדי אבו ג'מל, מבצעי הפיגוע בבית הכנסת (18 בנובמבר 2014,  דף הפייסבוק QUDSN). משמאל: גמ'אל אבו ג'מל  (משמאל) עם שחרורו מהכלא הישראלי ברקע מונפים דגלי החזית העממית (4 בינואר 2014, PANET)

6.    גדודי אבו עלי מצטפא, הזרוע הצבאית של החזית העממית לשחרור פלסטין, פרסמה הודעה רשמית בה ברכה על הפיגוע בירושלים והדגישה, כי שני מבצעיו נמנים עם שורות הארגון (גדודי אבו עלי מצטפא, 18 בנובמבר 2014). יצוין, כי ב-11 בנובמבר 2014 , מספר ימים לפני ביצוע פיגוע ההרג, פרסמה החזית העממית בפלסטין באתר האינטרנט שלה כרוז בו קראה להסלים את העימותים עם ישראל (אתר החזית העממית, 11 בנובמבר 2014).

מימין: הודעה רשמית של הזרוע הצבאית של החזית העממית לשחרור פלסטין, בה היא מקבלת  אחריות לפיגוע  (גדודי אבו עלי מצטפא, 18 בנובמבר 2014). משמאל: כרוז, שפורסם מטעם החזית העממית לשחרור פלסטין הקורא להסלמה (אתר החזית העממית, 11 בנובמבר 2014).
מימין: הודעה רשמית של הזרוע הצבאית של החזית העממית לשחרור פלסטין, בה היא מקבלת  אחריות לפיגוע (גדודי אבו עלי מצטפא, 18 בנובמבר 2014). משמאל: כרוז, שפורסם מטעם החזית העממית לשחרור פלסטין הקורא להסלמה (אתר החזית העממית, 11 בנובמבר 2014).

7.    כמה שעות לאחר פרסום הכרוז חזרה בה הזרוע הצבאית מקבלת האחריות לביצוע הפיגוע. אבו ג'מאל דובר הזרוע הצבאית אמר, כי "הדיבורים על פרטי הפעולה הקדימו את זמנם". באתר הרשמי של הזרוע הצבאית שונה בשעות הערב נוסח ההודעה ובמקום הנוסח המקורי "פעולת הגבורה, שביצעו החברים גיבורי החזית העממית" נכתב "פעולת הגבורה שביצעו השהידים …" (אתר הזרוע הצבאית, 18 בנובמבר 2014).

8.    לאחר הפיגוע פרצו עימותים בין כוחות המשטרה, שנכנסו לג'בל מכבר, שממנה הגיעו המחבלים, לבין תושבי השכונה. עשרות פלסטינים יידו אבנים והשליכו חפצים לעבר הכוחות. כמה ממיידי האבנים נעצרו. העימותים נמשכו גם ב-19 בנובמבר 2014 והתפשטו לשכונות נוספות כגון מחנה הפליטים שועפט וסילואן .

תגובות עד כה
ישראל

9.    ראש הממשלה בנימין נתניהוהטיל על חמאס ועל יו"ר הרשות הפלסטינית את האחריות לביצוע הפיגוע. לדבריו הפיגוע הינו תוצאה של הסתה של חמאס ושל אבו מאזן ממנה מתעלמת הקהילה הבינלאומית. נתניהו הדגיש, כי ישראל תגיב ביד קשה ל"רצח אכזרי של יהודים שבאו להתפלל ונקטלו בידי מרצחים שפלים" (אתר משרד ראש הממשלה, 18 בנובמבר 2014). 

10.     במסיבת עיתונאים, שערך ראש הממשלה בשעות הערב אמר, כי ישראל מצויה עתה בעיצומה של מתקפת טרור הממוקדת בירושלים. הוא שב והאשים את הרשות הפלסטינית ואת חמאס בהסתה חמורה, שהובילה לרצח המתפללים בבית הכנסת. הוא פנה לזירה הבינלאומית בבקשה לשמוע גם ממנה גינוי. לדבריו העולם מביט בטבח זה אבל לא דורש מהפלסטינים להפסיק את ההסתה הפרועה נגד ישראל, שהיא שורש הסכסוך. בפנותו לציבור הישראלי ביקש נתניהו לשמור על איפוק ולהימנע מכל תגובה אלימה לרצח.  נתניהו הבטיח לבוא בחשבון עם הטרוריסטים ומשלחיהם. הוא הורה על הריסת בתי המחבלים שביצעו את הרצח ולזרז הריסת בתי המחבלים שביצעו את הפיגועים קודמים. כמו כן הורה להגביר את האבטחה בירושלים כמו גם להחמיר את הענישה נגד מסיתים ולהוציא אל מחוץ לחוק ארגונים מתסיסים (אתר משרד ראש הממשלה, 18 בנובמבר 2014).

מדינות המערב

11.     ברק אובמה, נשיא ארה"ב גינה את התקיפה ואמר כי אין כל הצדקה לתקיפת אנשים חפים מפשע. לדבריו ברגע רגיש זה על המנהיגים הישראליים והפלסטינים לפעול להביא לירידה ברמת המתיחות ולהימנע מאלימות (אתר הבית הלבן, 18 בנובמבר 2014).

12.     ג'והן קרימזכיר המדינה של ארה"ב, גינה את הפיגוע וכינה אותו "פעולת טרור ואכזריות חסרת הגיון" הוא הפציר במנהיגות הפלסטינית לגנות את הפיגוע ולנקוט בצעדים לריסון כל סוג של הסתה (סוכנות הידיעות הצרפתית, 18 בנובמבר 2014). ג'והן קרי גם שוחח טלפונית בנושא עם אבו מאזן.

13.     רוברט סרי, המתאם המיוחד מטעם האו"ם לתהליך השלום במזרח התיכון, גינה את התקיפה באומרו, כי לא ניתן להצדיק את ההריגות המכוונות הללו. הוא פנה לכל הצדדים לפעול כדי להימנע מהסלמה נוספת בירושלים (אתר האו"ם, 18 בנובמבר 2014).

14.     פרנק וולטר שטיינמאייר, שר החוץ הגרמני, הביע הלם נוכח העובדה, שמקום תפילה הפך למקום תקיפה של מתפללים חפים מפשע אותה כינה אותה עבירה חמורה. הוא הביע תנחומיו למשפחות הקורבנות ואיחל החלמה לפצועים (אתר משרד החוץ הגרמני, 18 בנובמבר 2014).

15.     דיוויד קמרון, ראש ממשלת בריטניה, הביע זעזוע נוכח התקיפה. פיליפ האמונד, שר החוץ הבריטי, גינה את האלימות בירושלים וקרא למנהיגי העולם לגנות אף הם את התקיפה (טוויטר, 198 בנובמבר 2014).

הרשות הפלסטינית

16.     אבו מאזן פרסם הודעה בה ציין, כי הוא מגנה בתוקף את ה"אירוע" (ולא ה"פיגוע") בהוסיפו, כי הוא אינו מוכן לקבל מצב בו מותקפים אזרחים באתרי דת. במקביל גינה אבו מאזן את ה"תוקפנות" של ישראל נגד הר הבית והאתרים קדושים, ושריפת מסגדים וכנסיות. אבו מאזן קרא להרגעה מלאה והפסקת פעולות אלו, כדי שניתן יהיה לפעול בתחום המדיני למען שלום במזרח התיכון (ופא, 18 בנובמבר 2014). 

17.     לשכת הנשיאות פרסמה כרוז ברוח הודעת הגינוי של אבו מאזן, בכרוז היא גינתה את הרג האזרחים, מכל צד שהוא את הרג המתפללים היהודים ואת האלימות על כל סוגיה. היא דרשה מישראל להפסיק את העליות להר הבית ואת ההסתה של כמה משרי הממשלה. עוד הודגש בכרוז, כי יש לשים קץ לכיבוש שהינו הסיבה למתח ולאלימות ולשמור על אווירת רגיעה  (מען, 18 בנובמבר 2014).

18.     בסיכום ישיבת ממשלת ההסכמה הלאומית, קראה הממשלה הפלסטינית לקהילה הבינלאומית ולמדינות ערב לפעול כדי למנוע מישראל לנצל את הפיגוע בירושלים כדי להסלים את "תוקפנותה" נגד העם הפלסטיני (ופא, 18 נובמבר 2014).

חמאס

19.     כלל הארגונים הפלסטינים,  בירכו על הפיגוע. ברצועת עזה חגגו פלסטינים רעולי פנים חמושים בגרזנים. הם חילקו דברי מתיקה לעוברים ושבים, והניפו כרזות בהן תמונות שני המחבלים והכיתוב: " ע'סאן ועדי אבו ג'מל, אתם גאוות אומתנו" (דף הפייסבוק QUDSN, 18 בנובמבר 2014).

20.         מחמוד אלזהאר, בירך על הפיגוע ואמר, כי הטלת אחריות לביצוע הפיגוע על חמאס היא כבוד עבורה. לדבריו הפיגוע הינו תגובה טבעית לפשעים, שביצעה ישראל וביצועו מוכיח,  כי ניתן לסמוך על "העתודה האנושית המתנגדת ביהודה שומרון וירושלים". לדבריו אין מנוס מהתנגדות ומהגנה על המקומות הקדושים ויש להתקומם באמצעות מלחמת קודש או מוות על קידוש שם אללה (ערוץ אלקדס, 18 בנובמבר 2014).

21.         משיר את מצרי, בכיר חמאס, בירך על "הפעולה האיכותית" ואמר, כי אלה שביצעו אותה נקמו את נקמתו של העם הפלסטיני נוכח פשעי ישראל ובמיוחד הפריצות למסגד אלאקצא ורצח אלרמוני (נהג האוטובוס הפלסטיני שהתאבד). הוא גם מתח ביקורת על הודעת הגינוי, שפרסמה הרשות הפלסטינית באומרו, כי הפער בינה לבין העם הפלסטיני גדל מיום ליום שכן העם חפץ לצאת לאנתיפאדה (ערוץ אלקדס, 18 בנובמבר 2014).

22.     מוסא אבו מרזוק, חבר הלשכה המדינית של חמאס, כינה את שני המחבלים "לפידים בפתח הדלתות". לדבריו זוהי תוצאה ראשונה של אנתיפאדה שכותרתה "ירושלים, אלאקצא וההתנחלויות". לדבריו אף אחד לא יוכל להכשיל את האנתיפאדה הזאת או לעצור אותה (דף הפייסבוק של מחמוד אלזהאר, 18 בנובמבר 2014).

23.         עזת אלרשק, חבר הלשכה המדינית של חמאס אמר , כי "השהידים הגיבורים" השאירו את חותמם באינתיפאדת ירושלים המוצתת והם החלו לנקום את דמם של השהידים ואת הניצחון על ירושלים ואלאקצא (עמוד הפייסבוק של עזת אלרשק, 18 בנובמבר 2014).

נספח
הסתה לטרור

24.     למרות הודעת הגינוי של אבו מאזן לפיגוע קיימת ביהודה, שומרון וירושלים אווירה המעודדת ביצוע פיגועים נגד ישראל (בעיקר במסגרת "ההתנגדות העממית" בכלי נשק קרים). דבר זה בא לידי ביטוי בעיקר ברשתות החברתיות המזוהות עם חמאס וארגונים אסלאמיים שונים אולם גם באתרים של פתח. ברשתות אלה מתפרסמות בעיקר כרזות המיועדות להסית ולהלהיט את הרוחות באמצעות קריאה לביצוע פיגועים ולרצח ישראלים. כל פיגוע או ניסיון פיגוע גורר בעקבותיו שורה של כרזות המעודדות ביצוע פיגועים דומים.

25.  ההסתה לטרור מתמקדת בעיקר בפיגועים באמצעות כלי נשק "קרים" שבהם תומכים הרשות הפלסטינית ופתח, המתבצעים במסגרת "ההתנגדות העממית" קרי, פיגועי דקירה הריסה יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. חמאס וארגוני הטרור ברצועת עזה קוראים להסלים את המצב ולהפוך את הפיגועים הללו לאינתיפאדה חדשה, "אנתיפדאת ירושלים". להלן כמה דוגמאות