חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (5 – 11 בנובמבר 2014)

מקום אירוע הדקירה בתל אביב (דף הפייסבוק של משטרת ישראל 10 בנובמבר 2014).

מקום אירוע הדקירה בתל אביב (דף הפייסבוק של משטרת ישראל 10 בנובמבר 2014).

מקום פיגוע הדקירה בתחנת ההסעה באלון שבות (דוברות מד

מקום פיגוע הדקירה בתחנת ההסעה באלון שבות (דוברות מד"א, 10 בנובמבר 2014)

זירת פיגוע הדקירה בתחנת ההגנה בדרום תל אביב (סוכנות תצפית, 10 בנובמבר 2014, צילום: יפעה סגל).

זירת פיגוע הדקירה בתחנת ההגנה בדרום תל אביב (סוכנות תצפית, 10 בנובמבר 2014, צילום: יפעה סגל).

המחבל מבצע פיגוע הדריסה מאהר חמדי אלהשלמון (10 בנובמבר 2014, אתר QUDS.PS)

המחבל מבצע פיגוע הדריסה מאהר חמדי אלהשלמון (10 בנובמבר 2014, אתר QUDS.PS)

המכונית בה בוצע פיגוע הדריסה כתוצאה ממנו נהרגו לוחם משמר הגבול ונער בן 17 ונפצעו 12 בני אדם

המכונית בה בוצע פיגוע הדריסה כתוצאה ממנו נהרגו לוחם משמר הגבול ונער בן 17 ונפצעו 12 בני אדם

הפרות סדר בשועפט (סוכנות תצפית, 7 בנובמבר 2014 . צילום: בתיה קיימן)

הפרות סדר בשועפט (סוכנות תצפית, 7 בנובמבר 2014 . צילום: בתיה קיימן)

קליעים, שניקבו את כלי הרכב המשטרתי (סוכנות תצפית, 7 בנובמבר 2014 . צילום: אהוד אמיתון)

קליעים, שניקבו את כלי הרכב המשטרתי (סוכנות תצפית, 7 בנובמבר 2014 . צילום: אהוד אמיתון)

פעילי ועדות ההתנגדות העממיות פוערים חור בגדר הביטחון (PALDF, 8 בנובמבר)

פעילי ועדות ההתנגדות העממיות פוערים חור בגדר הביטחון (PALDF, 8 בנובמבר)

נערים פלסטינים ב

נערים פלסטינים ב"צבא העממי" של חמאס אוחזים ברובי M-16 ובדגל חמאס בטקס סיום ההכשרה של הגדוד הראשון

  • במוקד אירועי השבוע עמדו שני פיגועי דקירה (10 בנובמבר) האחד בתל אביב והשני בגוש עציון. שני בני אדם נהרגו בפיגועים הללו ועוד ארבעה נפצעו. קודם לכן ה-5 בנובמבר בוצע פיגוע דריסה נוסף בירושלים (השלישי בחודשים האחרונים) בו נהרגו שני בני אדם.
  •  במהלך חודש נובמבר חלה עלייה משמעותית בכמות פיגועי הטרורשבוצעו ע"י מחבלים פלסטינים ובמידת קטלניותם. הפיגועים בוצעו בידי מחבלים בודדים, חלקם כאלו שהשתייכו או הזדהו עם ארגוני טרור (חמאס, הג'האד האסלאמי בפלסטין).
  • במקביל נמשכים התסיסה והאירועים האלימים בירושלים וביהודה ושומרון. השבוע התקיימו מחאות אלימות גם של ערביי ישראל בעקבות מותו של צעיר בכפר כנא באירוע פלילי. במהלך האירוע איים הצעיר על שוטרים בסכין ונורה על ידם. נסיבות האירוע נמצאות בבדיקה. 
כללי
  • במהלך חודש נובמבר 2014, במקביל לעימותים האלימים בירושלים וברחבי יהודה ושומרון, חלה עלייה משמעותית בכמות פיגועי הטרור שבוצעו ובמידת קטלניותם. במהלך החודש האחרון נהרגו כתוצאה מפיגועי טרור שישה בני אדם, יותר הרוגים בפיגועי טרור מאשר בכל השנתיים האחרונות.
  • הפיגועים הללו מתבצעים במסגרת אסטרטגיה פלסטינית  המכונה "ההתנגדות העממית" (קרי, טרור עממי). הפיגועים בוצעו על ידי מחבלים בודדים, חלקם כאלו, שהשתייכו לארגוני טרור או הזדהו עימם (חמאס, הג'האד האסלאמי בפלסטין). ארגוני הטרור ופתח שיבחו את מבצעי הפיגועים ועודדו את המשכם. הרשות הפלסטינית נותנת גיבוי מדיני והסברתי למבצעי הפיגועים ומאשימה את ישראל בהסלמה במצב.
  • השבוע התקיימו מחאות אלימות של ערביי ישראל בגליל, במשולש ובואדי ערה. זאת, בעקבות אירוע פלילי, שבמהלכו איים צעיר ערבי מכפר כנא (סמוך לנצרת) על שוטרים בסכין ונהרג מירי השוטרים. האירוע נמצא עתה בחקירת המחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש).
הריגת שני ישראלים בשני פיגועי דקירה
  • ב-10 בנובמבר 2014 אירעו שני פיגועי דקירה, אחד בתל אביב והשני בגוש עציון. בשני אירועים אלה נהרגו חייל צה"ל, סמ"ר אלמוג שילוני ז"ל ודליה למקוס ז"ל, בת 25. עוד ארבעה בני אדם נפצעו.
  • להלן פירוט האירועים:
  •  פיגוע הדקירה בתל אביב: בשעות הצהרים, סמוך לתחנת הרכבת ההגנה בדרום תל אביב, תקף פלסטיני חייל וניסה לחטוף את נשקו. החייל סמ"ר אלמוג שילוני, בן 18 נדקר בפלג גופו העליון, נפצע באורח אנוש ומת כמה שעות לאחר מכן בבית החולים. שני בני אדם נוספים נפצעו. הדוקר  נתפס על ידי שוטרים בסיוע אזרחים במרחק של כ-200 מטרים ממקום הדקירה. הוא נפצע באורח קל והועבר לטיפול בבית החולים. המחבל הוא נור אלדין אבו חאשיה, פלסטיני בן 18 תושב שכם, ששהה באופן בלתי חוקי בישראל. על פי התמונות, שהועלו לרשתות החברתיות נראה, כי הוא היה מזוהה עם חמאס.

מימין : המחבל הדוקר נור אלדין אבו חאשיה משתתף בתהלוכה של חמאס ואוחז שלט בו כתוב : "אנו עם המשתוקק למות, כמו שאויבינו משתוקקים לחיים" (דף הפייסבוק QUDSN.PS, 10 בנובמבר 2014). משמאל : נור אלדין אבו חאשיה משתתף בתהלוכת חמאס בשכם (דף הפייסבוק PALDF, 10 בנובמבר 2014)
מימין : המחבל הדוקר נור אלדין אבו חאשיה משתתף בתהלוכה של חמאס ואוחז שלט בו כתוב : "אנו עם המשתוקק למות, כמו שאויבינו משתוקקים לחיים" (10 בנובמבר 2014, דף הפייסבוק QUDSN.PS). משמאל : נור אלדין אבו חאשיה משתתף בתהלוכת חמאס בשכם (10 בנובמבר 2014, דף הפייסבוק PALDF)

  •  פיגוע הדקירה בגוש עציון: בשעות אחר הצהרים בתחנת ההסעה בשער הכניסה לאלון שבות (גוש עציון), ניסה כלי רכב לדרוס את העומדים בתחנה. לאחר ניסיון הדריסה יצא הדורס מכלי רכבו והחל לדקור את העומדים בתחנה. מאבטח, שעמד במקום ירה לעבר התוקף והרגו. דליה למקוס תושבת תקוע נהרגה ושני בני אדם נוספים נפצעו. מחבל הדוקר הוא מאהר חמדי אלהשלמון, תושב חברון, כבן 30 אסיר ביטחוני לשעבר המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין.
  • חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין בירכו על שני הפיגועים המהווים, לדבריהם, תגובה מהירה לרצח הנער מכפר כנא. משיר אל מצרי, מבכירי חמאס, אמר, כי האירועים האחרונים מזכירים את התקופה של תחילת האינתיפאדה הראשונה והשנייה והם מהווים "סנונית ראשונה" המבשרת על בואה של האנתיפדה השלישית "שתוצת בכל מקום" (ערוץ אלקצא, 10 בנובמבר 2014).

שני הרוגים בפיגוע דריסה נוסף בירושלים
  • ב-5 בנובמבר 2014 בוצע פיגוע דריסה נוסף בירושלים. כתוצאה מהפיגוע נהרגו שני בני אדם, לוחם משמר הגבול ונער בן 17 ו-12 בני אדם נפצעו, חלקם באורח קשה. חמאס מיהרה להודיע, כי מבצע הפיגוע בירושלים הוא פעיל התנועה וקראה לבצע פיגועים נוספים מסוג זה. זהו פיגוע הדריסה השלישי בחודשים האחרונים המבוצע בירושלים והשני המכוון נגד נוסעים הממתינים לרכבת הקלה.
  • ב-5 בנובמבר 2014 בשעות הצהרים עלה מחבל, שנסע במכונית מסחרית ברחוב שמעון הצדיק בשכונת שיח' ג'ראח בירושלים, על פסי הרכבת הקלה. הוא פגע בבני אדם שהמתינו לרכבת, כולל שלושה לוחמי משמר הגבול, שנפגעו באורח קשה. משם המשיך בנסיעה במהירות גדולה לאורך הרחוב הראשי, חיים בר לב, כשהוא פוגע בכלי רכב ובהולכי רגל מזדמנים. לאחר, שפגע בכלי רכב ורכבו נעצר. יצא המחבל מרכבו והחל לתקוף באמצעות מוט ברזל, שהיה ברשותו הולכי רגל ברחוב. הוא נורה למוות על ידי שוטרי משמר הגבול שנפרשו באזור[1].
  • התקשורת הפלסטינית תיארה את אירועי הדריסה בירושלים כתגובה "טבעית" למה, שמכונה על ידם, ההפרה הבוטה של ישראל של הסטאטוס קוו בהר הבית. סלטאן אבו אלעינין, חבר הוועד המרכזי של פתח המשמש גם כיועצו של אבו מאזן לענייני ארגונים בינלאומיים, שיבח בדף הפייסבוק הרשמי שלו את המחבל אבראהים אלעכארי, אשר ביצע את פיגוע הדריסה. להלן תרגום קטע מהדברים, שכתב בפוסט: "זהו ארגון חדש שאתם לא מכירים...תחילת הפיגועים שלו בוצעה ע"י השהיד הגיבור עבד אלרחמן אלשלודי....זה ארגון דאעס [דריסה בערבית]. שימו לב לא דאעש" (דף הפייסבוק של סלטאן אבו אלעינין, 5 בנובמבר 2014).
  • משיר אלמצרי, בכיר חמאס, אמר כי העובדה שישראל מאשימה את חמאס בפיגוע הדריסה בירושלים הוא כבוד לתנועה והדגיש שהפעולה היא תגובה טבעית ל"פשעי הכיבוש הציוני" נגד מסגד אלאקצא וירושלים (אלערב אלא'ן, 5 בנובמבר 2014). מחמוד אלזהאר, בכיר חמאס, איים בהרחבה של פעולות הדריסה בירושלים אם ממשלת ישראל לא תעצור את, מה שהוא מכנה, ההפרות נגד מסגד אלאקצא ואת פעולות הדיכוי נגד העם הפלסטיני (אליום אלסבאבע, 5 בנובמבר 2014).
ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל
  • ב-7 בנובמבר 2014 נשמעה אזעקה בתחום המועצה האזורית אשכול בעקבות ירי רקטה מצפון רצועת עזה לעבר ישראל. הרקטה, ששוגרה נפלה, ככל הנראה, בשטח רצועת עזה (חדשות גלי צה"ל, 7 בנובמבר 2014).

ירי רקטות ופצצות מרגמה לעבר ישראל

סיכול ניסיון הברחה בדרך הים
  • ב-9 בנובמבר 2014 עקב כוח חיל הים אחר סירת דיג חשודה, סמוך לחופי רצועת עזה. הסירה עזבה את חופי רצועת עזה לכיוון מצרים ולאחר מכן החלה לנוע צפונה כשהיא עמוסה. הכוח ביצע נוהל עצירה וכשלא לא נענה ירה לעבר הסירה וסיכל ניסיון הברחה  (דובר צה"ל, 9 בנובמבר 2014).
ירי לעבר התקהלות סמוך לגבול עם ישראל
  • כוחות צה"ל ביצעו בליל 7 בנובמבר 2014 ירי אזהרה לעבר קבוצה של כמה עשרות פלסטינים, שהתקהלו באזור סמוך לגבול עם ישראל בצפון רצועת עזה. למרות ירי האזהרה כמה מפגינים לא עזבו את המקום. כוחות צה"ל ביצעו לעברם ירי כתוצאה מהירי נפצע אחד המפגינים ברגלו (חדשות גלי צה"ל, 7 בנובמבר 2014). 
סאמי אבו זהרי,דובר חמאס, קרא לחקור מיידית את האירוע ולעצור את הפושעים. הוא הדגיש, כי ראמי חמדאללה, ראש הממשלה המשמש גם כשר הפנים, אינו פטור מאחריות. זאת משום שמנגנוני הביטחון ברצועה אינם יכולים למלא את תפקידם באופן מלא בגלל מעמדם הנוכחי (אלג'זירה, 7 בנובמבר 2014). אירועים אלימים בירושלים
  • במהלך השבוע נמשך גל האלימות והעימותים האלימים בשכונות מזרח ירושלים במסגרת מה שמכונה "ההתנגדות העממית". בהר הבית לא נרשמו במהלך השבוע אירועים חריגים. מרכז העימותים היה בשכונת שועפט ובמספר מוקדים נוספים בשכונות מזרח ירושלים שם אירעו עימותים קשים בין התושבים לבין כוחות הביטחון.
  • העימותים החלו לאחר שאלפי בני אדם, תושבי מחנה הפליטים שועפט (המהווה מקור לאלימות ולהפרות סדר), השתתפו בהלוויה סמלית שנערכה למחבל אבראהים עכארי, שדרס למוות שני בני אדם בירושלים. ההלוויה החלה מיד לאחר תפילת יום השישי.  עם סיום ההלוויה הבעירו הפלסטינים צמיגים יידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר המחסום הצבאי וכוחות הביטחון הישראליים, שהיו במקום. משתתפי ההלוויה הניפו את תמונתו של המחבל וקראו "אלעכארי שהיד גיבור" "תמשיכו להרוג חיילים" "כולנו רוצים להגשים את החלום ולמות כשהידים" (7 בנובמבר 2014, ynet). אירועים אלימים היו גם בצור באהר (דרום מזרח ירושלים) שם הושלך מטען נפץ לעבר כוחות הביטחון הישראליים. כמו כן יודו לעברם אבנים ונורו זיקוקים (דף הפייסבוק של משטרת ישראל 7 בנובמבר 2014).
התייחסות הרשות הפלסטינית ופתח לאירועים בירושלים וביהודה ושומרון
  • לרגל יום השנה העשירי למות יאסר ערפאת פורסם כרוז רשמי מטעם פתח, מחוז ירושלים,  שכותרתו "לירושלים הולכים מיליוני שהידים" על פי הכרוז יום השנה העשירי למותו של ערפאת יהיה יום התקוממות מול כוחות הביטחון הישראליים והמתנחלים ואשר ישקף את הנאמנות לאלה שביצעו את הפיגועים האחרונים בירושלים.
  • יאסר עבד רבה, מזכיר הועד הפועל של אש"ף, אמר, כי ישראל מאשימה את הרשות באחריות למה שקורה בירושלים כדי לחפות על פשעי הימין הישראלי במיוחד בירושלים. לדבריו הימין בממשלת נתניהו הוא שגורם להתדרדרות המצב. עבד רבv הוסיף, כי ישראל "עושה רעש" מאירוע הדריסה כדי להסיט את תשומת הלב מניסיונותיה להשתלט על מסגד אלאקצא. הוא קרא  למועצת הביטחון של האו"ם לקבל החלטה  ברורה נגד "פשעי ישראל בירושלים". (רדיו קול פלסטין, 6 בנובמבר 2014).
  • במקביל לתמיכה של הרשות באירועים האלימים בירושלים עשתה הרשות מאמץ להכיל אותם ולמנוע התפשטותם ואובדן השליטה עליהם. במסגרת זאת התפרשו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית בערים ביהודה ושומרון ומנעו מהמפגינים להגיע לנקודות חיכוך עם צה"ל. לטענת חמאס גם עצרו אנשי מנגנוני הביטחון פעילי חמאס, שארגנו או השתתפו בעצרות תמיכה במסגד אלאקצא (אלרסאלה.נט, 8 בנובמבר 2014).
פיגועים ואירועים אלימים ביהודה ושומרון
  • גם ביהודה ושומרון התקיימו הפגנות אלימות במוקדי חיכוך מסורתיים. ההפגנות עמדו בסימן הזדהות עם מסגד אלאקצא. במקרים רבים הנהיגה חמאס את ההפגנות מה שהביא להתערבותם של מנגנוני הביטחון הפלסטינים. כמו כן נמשכו יידויי האבנים והשלכת בקבוקי תעברה לעבר כוחות הביטחון וכלי רכב ישראליים.  
  • להלן אירועים בולטים:
  •  7 בנובמבר 2014 שוטרי סיור ישראליים, שנסעו סמוך לכפר עבוד (אזור בנימין) שמעו קולות ירי. השוטרים עצרו את כלי הרכב וגילו, כי הוא נוקב בשמונה קליעים בחלקו האחורי. לא היו נפגעים (סוכנות תצפית, 7 בנובמבר 2014).
  • 7 בנובמבר 2014אבנים יודו לעבר אוטובוס בצומת אלפואר (סמוך לחברון) לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. בחלחול (סמוך לחברון), יידו עשרות פלסטינים אבנים לעבר לוחמי משמר הגבול לוחם משמר הגבול נפצע באורח קל (7 בנובמבר2014, ynet).
חבלה בגדר הביטחון
  • ב-8 בנובמבר 2014 פערו מספר צעירים פלסטינים רעולי פנים חור בגדר הביטחון באמצעות פטישים סמוך לכפר ביר נבאלא (צפונית לירושלים). לטענתם הם עשו זאת הוא לציון נפילת חומת ברלין ב-9 בנובמבר 1989. בהודעה שפרסמו "ועדות ההתנגדות העממיות" נכתב: "לא משנה כמה גבוהות יהיו החומות, הן יפלו. כפי שחומת ברלין נפלה - כך תיפול חומת פלסטין"(  מען, 8 בנובמבר; 8 בנובמבר PALDF).
המצב במעברים
מעבר רפיח
  • מעבר רפיח עודנו סגור. גורמים פלסטינים דיווחו, כי לפי שעה לא חלה התקדמות במגעים עם מצרים בנושא פתיחת המעבר. זאת, לדבריהם, בעקבות חוסר היציבות הביטחונית בחצי האי סיני (פלסטין אליום, 8 בנובמבר 2014).
שיווק סחורה דרך מעבר כרם שלום
  • מתאם הפעולות בשטחים הודיע, כי במסגרת הצעדים האזרחיים כלכליים החליט להקל על שיווק התוצרת החקלאית מעזה ליהודה ושומרון במטרה לסייע לכלכלת רצועת עזה. התוצרת החקלאית תעבור דרך מעבר כרם שלום ותגיע לשווקי יהודה ושומרון (דובר צה"ל, 6 בנובמבר 2014).
  • לדברי אבראהים אלערכג'אני, יו"ר מועצת המנהלים של חברת בני סיני, הוטל על החברה שהוא עומד בראשה, להכניס חומרי בניין לרצועת עזה החל מ-9 בנובמבר 2014 בתיאום עם מצרים, ישראל והרשות הפלסטינית. לדבריו יועברו הסחורות לרצועת עזה דרך מעבר ניצנה במקום דרך מעבר רפיח, שנסגר. לדבריו אלה הם חומרים שהגיעו לנמלי מצרים לפני כחודשיים והוחלט להכניס אותם דרך מעבר רפיח אולם בשל סגירתו נמצע הדבר (אלשרוק, 6 בנובמבר 2014).
שיקום רצועת עזה
  • ברצועת עזה נמשכות פעולות המחאה של התושבים בעקבות הסחבת בפעילות השיקום. דוברי חמאס מאשימים בסחבת את ישראל והרשות הפלסטינית ומזהירים מפני "פיצוץ". בדברים שנשא במהלך תהלוכה, שערכה חמאס מול מטות האו"ם, האשים צלאח אלברדאויל, חבר המועצה המחוקקת מטעם חמאס, את ממשלת ההסכמה הלאומית ואת ישראל בסחבת (אלרסאלה.נט, 5 בנובמבר 2014).
  • פתחי אלשיח' ח'ליל, סגן יו"ר רשות האנרגיה אמר, כי הגיע דלק להפעלת תחנת הכוח ברצועת עזה. לדבריו החל מ-11 בנובמבר 2014 תחזור תחנת הכוח, המספקת חשמל לרצועה, לפעול במתכונת של שמונה שעות ביום במקום שש (פלסטין אלא'ן, 9 בנובמבר 2014).
הגברת המתח בין חמאס לפתח ברצועת עזה
  • במהלך ליל 8-7 בנובמבר 2014 אירעה סדרה של כ-15 פיצוצים בבתיהם ומכוניותיהם של בכירי פתח במספר מוקדים ברצועת עזה. פיצוץ נוסף אירע בבימה, שהוקמה לקראת עצרת פתח לציון יום השנה העשירי למותו של יאסר ערפאת. לא היו נפגעים בסדרת הפיצוצים אולם נגרם נזק רב לרכוש. במקביל דווח, כי בכירי פתח קיבלו מסרונים ואיומים טלפוניים אנונימיים או חתומים על ידי דאעש, שלא לקיים את העצרת (קדס ניוז, 8 בנובמבר 2014).
  • פתח גינתה את האירועים והאשימה את חמאס כמי שעומדת מאחוריהם. בתגובה רשמית, שפרסמה פתח לאחר סדרת הפיצוצים הודגש, כי פיצוץ בימת הטקס ובתיהם ומכוניותיהם של בכיר התנועה הוא פשע שמטרתו להרוס את יסודות הפיוס. הועד המרכזי של פתח ערך מסיבת עיתונאים בה האשים את חמאס בסדרת הפיצוצים בבתיהם של בכירי התנועה (תחנת הטלוויזיה הממסדית, 7 בנובמבר 2014). בעקבות זאת הודיעה ממשלת ההסכמה הלאומית, כי ביקורו של ראמי חמדאללה ומספר שרים נוספים ברצועת עזה אשר תוכנן ל-8 בנובמבר 2014 נדחה עד להודעה חדשה (ופא, 7 בנובמבר 2014).
  • זיאד אבו אלעין, חבר המועצה המהפכנית של פתח, כתב בדף הפייסבוק שלו, כי בשיחות, שערך עם פעילים ברצועת עזה עולה, כי פעילי הזרוע הצבאית של חמאס הם שעומדים מאחורי הפיצוצים לאור החלטתם שלא לקיים את העצרת (דף הפייסבוק של זיאד אבו אלעין, 8 בנובמבר 2014). עזאם אלאחמד, חבר הועד המרכזי של פתח, האשים גם הוא את חמאס, כי הם ביצעו את פעולת הפיצוצים ואמר כי חמאס גם יודעת את שמות המבצעים. לדבריו יש סיכוי שבפיצוצים מעורבים הפעילים הצבאיים (דהיינו פעילי גדודי עז אלדין אלקסאם) במיוחד לאור העובדה שהם איימו ודרשו, שלא לאפשר קיום העצרת (אלערביה, 7 בנובמבר 2014, אלרסאלה.נט 9 בנובמבר 2014).
  • בחמאס דחו את ההאשמות וגינו גם כן את הפיצוצים:
  •  סאמי אבו זהרי, דובר חמאס, קרא לחקור מיידית את האירוע ולעצור את הפושעים. הוא הדגיש, כי שר הפנים ראמי חמדאללה אינו פטור מאחריות. זאת משום שמנגנוני הביטחון ברצועה אינם יכולים למלא את תפקידם באופן מלא בגלל מעמדם הנוכחי (אלג'זירה, 7 בנובמבר 2014).
  • מוסא אבו מרזוק חבר הלשכה המדינית של חמאס אמר, כי אין להיחפז בהאשמות וכי יש לגנות את מה שהתרחש.
  •  ח'ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס, גינה את ההאשמות, שפתח הפנתה כלפי חמאס ואמר, כי חמאס הופתעה מהאירועים. הוא קרא לחשוף את האחראים לפיצוצים (צפא, 7 בנובמבר 2014).
  • על רקע האירועים הודיעה חמאס רשמית לפתח שאין ביכולת מנגנוני הביטחון שלה לאבטח את העצרת לציון יום השנה העשירי למותו של יאסר ערפאת (אלקדס, 8 בנובמבר 2014). בעקבות זאת החליטה תנועת פתח שלא לקיים את העצרת (פלסטין אליום, 9 בנובמבר 2014).
חמאס הציגה את הגדוד הראשון של "הצבא העממי"
  • הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז אלדין אלקסאם, הציגה ב-7 בנובמבר 2014 בצפון רצועת עזה את הגדוד הראשון (אלפוג' אלאול) של מה שהיא מכנה "הצבא העממי". הגדוד החדש, נקרא"גדוד אבירי החופש". ההכרזה על הגדוד החדש, מונה על פי חמאס 2,500 איש, הכרזתו הייתה במהלך טקס, שאורגן לרגל סיום מחזור האימונים הראשון, שהתקיים במחנה הפליטים ג'באליא שבצפון רצועת עזה. במהלך הטקס נערכו מפגן צבאי, מסדר ומצעד (PALINFO, PALDF, פלסטין אלאן, ערוץ אלאקצא, 7 בנובמבר 2014 )[4].
החלטות ישיבת ההנהגה הפלסטינית
  • ההנהגה הפלסטינית קיימה ישיבה שלא מן המניין בראמאללה ב-8 בנובמבר 2014 כדי לדון בשלושה נושאים מרכזיים, שעל הפרק (ערוץ הטלוויזיה הממסדית, 8 בנובמבר 2014).:
  • ההתפתחויות האחרונות בירושלים וביהודה ושומרון. בישיבה הוחלט לפנות למועצת הביטחון כדי שזו תוציא הודעה רשמית בנוגע לסטאטוס קוו של ירושלים .
  • הפנייה למועצת הביטחון של האו"ם, הוחלט שבמידה והפלסטינים ישיגו תשעה קולות, הם יגישו  במהלך נובמבר 2014 את הצעת ההחלטה למועצת הביטחון של האו"ם. אם הם לא יצליחו להשיג את מספר הקולות הנדרש הם יעצרו את התהליך.  
  • הפיצוצים, שאירעו בבתיהם של בכיר פתח, ברצועת עזה.
פעילות מדינית של הרשות הפלסטינית בזירה הבינלאומית
  • צאא'ב עריקאת חבר הועד הפועל של אש"ף אישר כי הם החליטו לפנות למועצת הביטחון של האו"ם. לדבריו, הצעת ההחלטה תוגש בימים הקרובים לצורך התייעצויות לקראת הגשת הנוסח הסופי שיעלה להצבעה באו"ם. הוא הוסיף, כי הפלסטינים מנסים לגבש הצעת החלטה נוספת או הודעה נשיאותית לגינוי "הפרובוקציות הישראליות" במסגד אלאקצא ומיצוב מעמדה של ירושלים כעיר תחת כיבוש (קול פלסטין, 9 בנובמבר 2014). 

  • ההנהגה הפלסטינית הטילה על משרד החוץ ועל המנהל לענייני משא ומתן, להכין את מסמכי הצטרפות למספר מוסדות ואמנות בינלאומיות בהם בית הדין הבינלאומי בהאג ואמנת רומא (אלאיאם, 9 בנובמבר 2014).
  • ריאצ' אלמtלכי, שר החוץ בממשלת ההסכמה הלאומית, שלח אגרות לשרי החוץ במדינות אירופה אשר לא הכירו עדיין במדינת פלסטין וקרא להם להכיר במדינה. הוא הבהיר, כי האמונה של ההנהגה הפלסטינית בפיתרון לסכסוך באמצעות משא ומתן לא השתנה, למרות המדיניות הישראלית ומעשיה המנוגדים לחוק הבינלאומי וההומניטארי. הוא גם הדגיש, שהכרה במדינה פלסטינית לא תפגע בלגיטימיות של ישראל ולא תגרור שינויים בשטח אבל תעביר מסר לישראל שיש להמשיך במשא ומתן רציני ואמיתי במסגרת פרק זמן מוגדר (ופא, 9 בנובמבר 2014).
הסתה של פתח להמשך האלימות והטרור
  • הזרוע הצבאית של הפתח באזור ירושלים פרסמה ב-9 בנובמבר 2014 כרוז לרגל יום השנה העשירי למותו של יאסר ערפאת. כותרת הכרוז הינה הקריאה (הידועה מנאומיו של יאסר ערפאת): "לירושלים צועדים מיליוני שהידים". להלן עיקרי הדברים שנאמרו בכרוז (דף הפייסבוק של גדודי חללי אלאקצא במחנה הפליטים ג'נין, 9 בנובמבר2014) :
  • יום השנה העשירי למותו של יאסר ערפאת יהיה יום התקוממות נגד כוחות צה"ל והמתנחלים, כנאמנות לשהידים עבד אלרחמן אלשלודי, מעתז אלחג'אזי ואבראהים אלעכארי (מבצעי פיגועי הדריסה האחרונים בירושלים).
  • על העם הפלסטיני להימנע מפלגנות ולהמשיך בהתקוממות בכל המוקדים.
  • איומים לפגוע במתנחלים ובמפקדים (של כוחות ביטחון ישראלים) הפוגעים במקומות הקדושים, במסגד אלאקצא ובאדמת פלסטין.

כרוז מטעם הזרוע הצבאית של פתח הקורא להמשך האלימות נגד ישראל וכוחות ביטחון ישראלים (דף הפייסבוק של גדודי חללי אלאקצא במחנה הפליטים ג'נין, 9 בנובמבר 2014)
כרוז מטעם הזרוע הצבאית של פתח הקורא להמשך האלימות נגד ישראל וכוחות ביטחון ישראלים (דף הפייסבוק של גדודי חללי אלאקצא במחנה הפליטים ג'נין, 9 בנובמבר 2014)

  • בדפי הפייסבוק הרשמיים של מנגנון משמר הנשיאות הפלסטיני (הכפוף ישירות למשרד יו"ר הרשות אבו מאזן) ושל מנגנון הביטחון הלאומי פורסמו כרזות וקריקטורות בעלות אופי לוחמני:

מימין: קריקטורה בה נראית פלסטינית מסלקת באמצעות מטאטא את צה"ל והמתנחלים מהר הבית  (דף הפייסבוק של הביטחון הלאומי, 8 בנובמבר 2014). משמאל: "תחי פלסטין" (דף הפייסבוק של הביטחון הלאומי, 9 בנובמבר 2014)
מימין: קריקטורה בה נראית פלסטינית מסלקת באמצעות מטאטא את צה"ל והמתנחלים מהר הבית (דף הפייסבוק של הביטחון הלאומי, 8 בנובמבר 2014). משמאל: "תחי פלסטין" (דף הפייסבוק של הביטחון הלאומי, 9 בנובמבר 2014)

  • ברשתות החברתיות, המזוהות עם חמאס, ממשיכות להתפרסם כרזות והודעות הקוראות לאלימות ולטרור בדגש על ביצוע פיגועי דריסה.

מימין: כרזה המציגה קת רובה בצורת מכונית, בכרזה נכתב: "התנגד, אפילו במכוניתך" (PALINFO, 7 בנובמבר 2014);  משמאל: כרזה ובה מופיע אדם נוהג במכונית ומתנגש בחיילים, במראה ניתן לראות את השתקפותו דמותו של אבראהים עכארי, מבצע פיגוע הדריסה בירושלים, בכיתוב בצד שמאל נכתב: "דרוס למען ירושלים" (PALDF, 8 בנובמבר 2014).
מימין: כרזה המציגה קת רובה בצורת מכונית, בכרזה נכתב: "התנגד, אפילו במכוניתך" (7 בנובמבר 2014, PALINFO);  משמאל: כרזה ובה מופיע אדם נוהג במכונית ומתנגש בחיילים, במראה ניתן לראות את השתקפותו דמותו של אבראהים עכארי, מבצע פיגוע הדריסה בירושלים, בכיתוב בצד שמאל נכתב: "דרוס למען ירושלים" (8 בנובמבר 2014 ,PALDF).

מימין: כרזה עם הכיתוב "דאעס" (דרוס) הרודף אחרי דמות יהודי חרדי (PALINFO, 9 בנובמבר 2014). משמאל: כרזה ובה מוצגים שלושה אנשים ישראלים: חייל, חרדי וישראלי חילוני; שכובים על הקרקע  עליהם סימני צמיגים, בכיתוב למעלה נכתב: "פלסטיני עבר פה, זה גורל מסיגי הגבול"(PALDF, 7 בנובמבר 2014).
מימין: כרזה עם הכיתוב "דאעס" (דרוס) הרודף אחרי דמות יהודי חרדי (9 בנובמבר 2014, PALINFO). משמאל: כרזה ובה מוצגים שלושה אנשים ישראלים: חייל, חרדי וישראלי חילוני; שכובים על הקרקע  עליהם סימני צמיגים, בכיתוב למעלה נכתב: "פלסטיני עבר פה, זה גורל מסיגי הגבול"(7 בנובמבר 2014, PALDF).

  • הסתה באוניברסיטאות: ב-10 בנובמבר 2014 השיק הגוש האסלאמי באוניברסיטת אלקדס מיצג אודות האירועים האחרונים בירושלים, במיצג ניתן לראות את כיפת הסלע, תמונות של המחבלים שביצעו פיגועים בחודשים אוקטובר-נובמבר בירושלים ודגם מכונית  הדורסת את יהודה גליק ואזרח ישראלי נוסף (דף הפייסבוק של הגוש האסלאמי באוניברסיטת אלקדס, 10 בנובמבר; 10 בנובמבר  PALDF).

המיצג שערך הגוש האסלאמי באוניברסיטת אלקדס, ניתן לראות בו תמונות של שלושת המחבלים: מעתז ח'גאזי, אבראהים עכארי ועבד אלרחמן שלודי, תמונה גדולה של יהודה גליק (PALDF, 10 בנובמבר 2014). משמאל: דגם מכונית אשר דורסת את דמויותיהם של יהודה גליק ואזרח ישראלי נוסף, מאחורי דגם זה ניתן לראות קלע דוד (רוגטקה) ועליה נכתב: "האבן גרמה למהפכה" (דף הפייסבוק של הגוש האסלאמי באוניברסיטת אלקדס, 10 בנובמבר 2014).
המיצג שערך הגוש האסלאמי באוניברסיטת אלקדס, ניתן לראות בו תמונות של שלושת המחבלים: מעתז ח'גאזי, אבראהים עכארי ועבד אלרחמן שלודי, תמונה גדולה של יהודה גליק (10 בנובמבר 2014,  PALDF). משמאל: דגם מכונית אשר דורסת את דמויותיהם של יהודה גליק ואזרח ישראלי נוסף, מאחורי דגם זה ניתן לראות קלע דוד (רוגטקה) ועליה נכתב: "האבן גרמה למהפכה" (דף הפייסבוק של הגוש האסלאמי באוניברסיטת אלקדס, 10 בנובמבר 2014).

קבוצות סלפיות ג'האדיסטיות בעזה אוספות תרומות למימון פעולותיהן
  • קבוצות סלפיות ג'האדיסטיות ברצועת עזה פתחו לאחרונה חשבונות טוויטר, במסגרת קמפיין איסוף כספים למימון את פעילויותיהן. זאת, במיוחד עבור רכישת אמצעי לחימה ותחמושת, תשלום ללוחמים, מימון פעולות צבאיות וסיוע במלחמה נגד ישראל. להלן פרטים אודות שניים מהקמפיינים (ממר"י, 6 בנובמבר 2014):
  • קמפיין נפיר אלאקצא– הושק ב-1 בנובמבר 2014 . אלה העומדים מאחורי הקמפיין לא הזדהו עם קבוצה כלשהי אבל יתכן שהם משתייכים לאלמנטים המזוהים עם דאעש ברצועת עזה. בשורה של ציוצים מסבירים אנשי הקבוצה את מטרות הקמפיין: לסייע לאלה אשר לוחמים למען ירושלים .
  • במחצית אוקטובר 2014 קבוצה המכונה חטיבת אלאנצאר צלאח אלדין גדודי אלתוחיד, הפועלת ברצועת עזה במסגרת וועדות ההתנגדות העממית, השיקה קמפיין בטוויטר, שנועד לרכש אמצעי לחימה וציוד עבור הלוחמים שלה. הקמפיין פונה למוסלמים ומבקש מהם לסייע ללוחמים ברצועת עזה .

דפי הטוויטר שפורסמו במסגרת קמפיין איסוף התרומות, כולל מחירון  (טוויטר 6 בנובמבר 2014)
דפי הטוויטר שפורסמו במסגרת קמפיין איסוף התרומות, כולל מחירון  (טוויטר 6 בנובמבר 2014)

שבועת אמונים של אנצאר בית אלמקדס למנהיג דאעש
  • ב-10 בנובמבר 2014 פירסם ארגון אנצאר בית אלמקדס, המוביל את מערכת הטרור נגד המשטר המצרי, הודעה רשמית בחשבון הטוויטר שלו בו הוא מודיע על שבועת אמונים לח'ליף אבו בכר אלבע'דאדי ועל הצטרפות למדינה האסלאמית שבראשותו. להודעה קדמו פרסומים באתרים ג'האדיסטים ומצרים, ובהם גם אתר המזוהה עם דאעש, לפיהם ארגון אנצאר בית אלמקדס נשבע אמונים לח'ליף אבו בכר אלבע'דאדי מנהיג המדינה האסלאמית (דאעש).

  • ההודעה פותחת בתאור הנסיבות העוברות על ארגון אנצאר בית אלמקדס האומה המוסלמית, בכלל ובדברי שבח להקמת הח'ליפות בעיראק ובסוריה. בחלק האופרטיבי שלה נאמר:

"... אנו מכריזים על שבועת אמונים לח'ליף אבראהים בן-עואד בן אבראהים אלקרושי אלחסיני (שמו ותאריו של אבו בכר אלבע'דאדי), לשמוע ולציית, בקשה ובקל, באהוב ובשנוא; לכבוד הוא לנו ולא נחלוק על העניין, אלא אם נראה אצלנו כפירה ברורה, שיש לה הוכחות מאת אללה. אנו קוראים למוסלמים באשר הם להשבע אמונים לח'ליף ולסייע לו, כהענות לאללה וכיישום של "החובה שאובדה" (קרי, החובה האובדה של הדור)...".

  • בהמשך קוראת ההודעה ללוחמי הג'האד בכל החזיתות לסייע לח'ליף ולמדינה האלסאמית:

"... אחרי שקמה מדינה לאסלאם ולמוסלמים, והעומד עליהם ח'ליף ואמיר למאמינים, אתם נמנעים מלסייע להם ואינכם מתייצבים תחת דגלה, וזאת בשעה שהעולם כולו תוקף אותה. מה התרוץ שלכם, הו קהל לוחמי הג'אהד? ... לכן החליטו בעיינכם, התאספו וסייעו למדינתכם, שהרי אתן חלק ממנה והיא חלק מכם...".

נאום חסן נצראללה לרגל העשוראא'
  • לרגל תום ימי העשוראא' נשא חסן נצראללה, מזכ"ל חזבאללה את נאומו המסורתי. בין הנושאים אליהם התייחס נאצראללה בנאומו היו (אלמנאר, 4 בנובמבר 2014):
  •  התבטאויות בכירים צבאיים בישראל אודות מלחמה שלישית עם לבנון:  לדבריו הדיבורים הללו נובעים מחולשה הם מבטאים את הדאגה, החשש ואובדן התקווה של ישראל. הוא הדגיש, כי במלחמה הבאה יהיה על ישראל לסגור את נמל התעופה בן גוריון ואת נמל חיפה מכיוון שלא יהיה מקום בישראל אליו לא יגיעו טילי חזבאללה. הוא ציין, כי "ההתנגדות" בדרום לבנון מוכנה ונמצאת בדרגה גבוהה של כוננות והיא אינה חוששת מעימות עם ישראל.
  •  האירועים האחרונים בירושלים ובמסגד אלאקצא: לדברי נאצראללה האירועים הללו הם בבחינת "ייהוד ירושלים וטרנספר של התושבים המקוריים של העיר". לדבריו ישראל מנצלת את העיסוק של העולם האסלאמי בבעיותיו כדי להגשים את חלומם. הוא קרא, היום יותר מאי פעם, לדאוג לירושלים ולמסגד אלאקצא, מכיוון שהסכנה הנשקפת לו גדולה מתמיד והאחריות חלה על כלל המוסלמים בעולם . 
הודעת בית הדין הבינלאומי בנושא המרמרה
  • משרד התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג פרסם הודעה לפיה, למרות שקיים בסיס סביר להאמין, שבוצעו פשעי מלחמה בעת השתלטות צה"ל על הספינה מאוי מרמרה ב-31 במאי 2010 , החליט בית הדין הבינלאומי, שלא להגיש תביעה נגד ישראל. זאת,משום שאין בנתונים, שהוצגו בפני בית הדין כדי לפתוח בחקירה פלילית בנושא או להעמיד את ישראל לדין (אתר בית הדין הבינלאומי, 6 בנובמבר 2014).

[1] פרטים אודות הפיגוע ופיגועי דריסה קודמים ראו פרסום מרכז המידע מ-6 בנובמבר 2014 :" פיגוע דריסה נוסף במסגרת גל האלימות והטרור של הפלסטינים במזרח ירושלים אירע בירושלים."
[2] נכון ל-4 בנובמבר 2014. נתונים סטטיסטיים אלו אינם כוללים ירי פצצות מרגמה. כמו כן אינם כוללים רקטות שנורו אך נפלו בתחום רצועת עזה.
[3] נתונים אלה אינם כוללים ירי פצצות מרגמה.
[4]ראו פרסום מרכז המידע מ-9 בנובמבר 2014:"חמאס הציגה את הגדוד הראשון, במסגרת "הצבא העממי", שנועד לסייע לפעילי הזרוע הצבאית בעת עימות עם ישראל".